TEST AV Ultra HD Blu-ray-spelare

Skarpare filmupplevelser

Blu-ray i Ultra HD har Àntligen blivit verklighet. Vi har testat de mest aktuella spelarna pÄ marknaden, bÄde billiga och dyra.

VĂ€ntan har varit lĂ„ng. EftertrĂ€daren till Blu-ray-formatet har det pratats om i flera Ă„r – och det har blivit försenat upprepade gĂ„nger. MĂ„nga trodde nog att de snurrande skivornas dagar var rĂ€knade! Men nu finns de Ă€ntligen i butikerna, med fler och fler titlar att vĂ€lja mellan. Under tiden har Ă€ven Netflix börjat streama i 4K-upplösning – fast med ett begrĂ€nsat urval av titlar och varierande bildkvalitet.

RÄbarkade film- och hemmabioentusiaster övervÀger nog dÀrför att skaffa sig en 4K-kapabel Blu-ray-spelare den hÀr sÀsongen. Och har du just inhandlat en ny TV med 4K-upplösning och High Dynamic Range (HDR) sÄ vÄgar vi pÄstÄ att det Àr ett mÄste!

 

Läs också: Sony VPL-VW260ES
Superupplösning för en rimlig peng

Superupplösning för en rimlig peng

Äntligen fĂ„r vi Ă€kta 4K för 50 000 kronor. Sony tar jobbet pĂ„ allvar, med knivskarp bild, snygg kontrast och fantastisk djupkĂ€nsla.

HDR

Bara att Ă€ntligen kunna titta pĂ„ film i knivskarp 4K-upplösning Ă€r verkligen imponerande, men det Ă€r nĂ€r vi aktiverar HDR som allting blir riktigt kul. Förutom högre upplösning Ă€r de nya filmerna ”remastrade” med större fĂ€rgspektrum, högre kontrast, fler detaljer (sĂ€rskilt i ljusa omrĂ„den) – kort och gott en mer realistisk bild. Efter att ha levt med det nya Blu-ray-formatet ett tag tycker vi att HDR Ă€r den största skillnaden mot det gamla. Nackdelen Ă€r att du mĂ„ste ha en HDR-förberedd TV eller projektor för att kunna titta. Med andra ord fĂ„r du störst utbyte av 4K-Blu-ray tillsammans med en HDR-kompatibel TV, och vice versa.

 

Det ligger pĂ„ skivan 


UHD Blu-ray Ă€r precis som vanlig Blu-ray en helt digital standard, dĂ€r spelarens uppgift i grund och botten Ă€r att lĂ€sa av videomaterialet och skicka det vidare helskinnat till skĂ€rmen digitalt via HDMI (version 2.0). Man ska alltsĂ„ inte förvĂ€nta sig nĂ„gra stora skillnader i bildkvalitet mellan de olika spelarna – det handlar mer om ”paketlösningen”, alltsĂ„ anvĂ€ndarvĂ€nlighet, hur snabb och smidig spelaren Ă€r att sköta, vilka format den stöder (till exempel HDR) och vilka avancerade finesser och instĂ€llningar den har. De allra första Blu-ray-spelarna var hopplöst tröga och förde massor av ovĂ€sen pĂ„ sin tid, sĂ„ det finns all anledning att jĂ€mföra och titta nĂ€rmare pĂ„ skillnaderna.

 

Testdeltagarna

Vi har samlat de tre mest lĂ€ttillgĂ€ngliga UHD Blu-ray-spelarna som finns i dagslĂ€get. Vi börjar med Samsung UBD-K8500 som vi stiftade bekantskap med tidigare i Ă„r. Det var den första spelaren som slĂ€pptes pĂ„ marknaden och vĂ„rt första möte med det nya formatet. Sedan har vi Panasonics THX-godkĂ€nda highend-spelare DMP-UB900. Nykomlingen – och kanske ”outsidern” i det hĂ€r sĂ€llskapet – Ă€r Xbox One S. Utöver att vara en trimmad spelkonsol klarar Microsofts uppgraderade version att spela UHD-filmer, och allt till ett mycket bra pris.

 

SĂ„ testade vi

MÄlet med det hÀr testet Àr att ta reda pÄ reella skillnader i prestanda. Och det bÀsta sÀttet att jÀmföra bildkvaliteten Àr naturligtvis att göra direkta jÀmförelser. Vi satte dÀrför upp en testrigg med tvÄ identiska referensskÀrmar (Panasonic 65DX900E) samt skaffade dubbla exemplar av flera testfilmer. PÄ sÄ sÀtt kunde vi jÀmföra spelarna sida vid sida, utan att behöva vÀxla fram och tillbaka mellan dem.

Vi har undersökt skillnader i spelarnas bildkvalitet, hur anvÀndarvÀnliga de Àr (fjÀrrkontroll, menysystem, start och hastighet med mera), udda finesser och inte minst ljudkvalitet.

Snurra igÄng filmen!

TEST AV Samsung UBD-K8500
Oktober 2016Samsung UBD-K8500

NĂ€r de allra första 4K BD-titlarna dök upp i butikerna var det Samsung som fick den stora Ă€ran att veva igĂ„ng dem, med marknadens första Ultra-HD-Blu-ray-spelare. Det var faktiskt enLäs hela testet...

TEST AV Xbox One S

Man kan tycka vad man vill om spelkonsoler som PlayStation och Xbox men de har uppenbarligen betytt mycket för DVD- och Blu-ray-formatets framgĂ„ngar. Ingen kan förneka att miljontals spelkonsoler överLäs hela testet...

TEST AV Panasonic DMP-UB900

Panasonic Ă€r en av Blu-ray-formatets viktigaste stöttepelare, de har samarbetat nĂ€ra med resten av branschen för att utveckla den nya versionen med Ultra-HD. Det Ă€r dĂ€rför ingen överraskning att enLäs hela testet...

Les ogsÄ
TEST: Sony VPL-VW260ES

Superupplösning för en rimlig peng

Äntligen fĂ„r vi Ă€kta 4K för 50 000 kronor. Sony tar jobbet pĂ„ allvar, med knivskarp bild, snygg kontrast och fantastisk djupkĂ€nsla.
TEST: Sony UBP-X800

Perfekt till hemmabion

Om du vill titta pÄ dina favoritfilmer i absolut högsta kvalitet sÄ klarar du dig inte utan en 4K Blu-ray-spelare som Sonys UBP-X800.
TEST: Test av fyra hemmabioreceivrar

Den allra hÀftigaste hemmabion

De hÀr maffiga flaggskeppen har tillrÀckligt med kraft och finess för att övertrÀffa allt du hört i nÄgon biosalong.
TEST: Fyra soundbar-högtalare med trÄdlösa bakhögtalare

Sladdlöst i TV-rummet

Hemmabio Àr fortfarande bÀst med riktigt surroundljud. Men det kan vara praktiskt ocksÄ. Som med en soundbar och trÄdlösa bakhögtalare.
TEST: M&K Sound MP-9 5.1

Äkta hemmabio med soundbar

M&K Sound bygger sitt högtalarsystem pĂ„ en soundbar – men nĂ€r vi snackar hemmabiokĂ€nsla Ă€r det Ă€kta vara!
TEST: Denon Heos

BakvÀgen till hemmabio

Om du ryser över blotta tanken pÄ en stor förstÀrkarklump och ett ormbo av kablar sÄ har Denon ett mer diskret alternativ.
TEST: JVC DLA X7500

Kontrastkungen

NÀr det handlar om hemmaunderhÄllning finns det ingenting som kan ersÀtta en riktigt bra projektor. Och detta Àr en av de allra, allra bÀsta.
TEST: Oppo UDP-203

Kompromisslös!

Snabb, snygg och grym: Oppo UDP 203 har högst prestanda hittills av allt vi sett frÄn Ultra HD Blu-ray-formatet.
TEST: Nvidia Shield TV v2

TV:ns bÀsta vÀn

Nvidia Shield anno 2017 Àr bÀttre och mindre Àn sin föregÄngare.
TEST: Beam Projector

För slö och för dyr

Beam Àr ett bra exempel pÄ att alla Kickstarter-projekt inte Àr vÀrda att förverkliga.
TEST: Samsung GX-VI680SJ UHD

Viasat Ultra HD imponerar

Det finns inte mycket som sÀnds i 4K Ultra HD. Men Viasat har en box för bÄde fiber- och satellit-TV samt en UHD-kanal. Vi har testat.
TEST: 5 hemmabioreceivrar

GĂ„shud i hemmabion

Den modernaste tekniken. Fantastiskt ljud! Även frĂ„n ovan. HĂ€r finns receivern du bara mĂ„ste ha.
Support Prenumeration

VÄrt kundcenter hjÀlper dig om du har frÄgor eller behöver hjÀlp med din prenumeration.

Du kan skicka mail eller kontakta oss pÄ telefon

MĂ„ndag- Fredag

0900 – 1130 ock 1230 – 1500.

Support Tlf: 08-411 49 90
Support: prenumeration@ljudochbild.se
×