TEST AV Samsung 55KS7005

Skiner som solen!

Tack vare blÀndande ljusstyrka och tjusiga fÀrger Àr Samsungs nya 7-serie en imponerande syn.

Ljud & Bild tycker:
UtmÀrkt ljusstyrka och kontrast gör att Samsung-skÀrmen skiljer sig frÄn konkurrenterna.
Till det hÀr priset finns det inte mycket att klaga pÄ. BÀst i test!

Samsung har lĂ€nge varit en av de mest tongivande TV-tillverkarna, i synnerhet nĂ€r det gĂ€ller design och smarta finesser. Årets modeller har ocksĂ„ fĂ„tt ett lyft i bilden, med nya sofistikerade LCD-paneler som utlovar bĂ„de bredare fĂ€rgspektrum och högre kontrast Ă€n vad som tidigare varit möjligt.

Bland Ärets modeller Àr 7-serien extra intressant. Den fÄr visserligen klara sig med lite enklare design och mindre exklusivt utförande Àn 8- och 9-serierna, men erbjuder dÀremot mÄnga finesser till ett förnuftigt pris.

 

Design

Samsungs 7-serie finns bĂ„de i en platt (KS7005) och konkav (KS7005) form, den hĂ€r gĂ„ngen har vi tittat nĂ€rmare pĂ„ den platta versionen. Rent designmĂ€ssigt handlar det om en ganska sĂ„ enkel historia med smal, avrundad ram och V-formade fötter pĂ„ var sin kant. PĂ„ grund av fötternas placering mĂ„ste TV-bĂ€nken vara minst lika bred som skĂ€rmen – annars Ă€r naturligtvis vĂ€ggmontering ett alternativ.

 

AnvÀndning och finesser

Årets Samsung-modeller har fĂ„tt en ny fjĂ€rrkontroll. Den har vĂ€ldigt fĂ„ knappar men Ă€r Ă€ndĂ„ behĂ€ndig att anvĂ€nda. Den kan ocksĂ„ enkelt programmeras och styra andra enheter som TV-boxar, Apple TV, PlayStation och liknande.

Skötseln Àr vÀldigt anvÀndarvÀnlig: TV:n reagerar blixtsnabbt pÄ kommandon och det gÄr att hoppa in och ut ur tjÀnster pÄ brÄkdelen av en sekund. Trycker man pÄ Hem-knappen fÄr man omedelbart upp en menyrad som visar tillgÀngligt material, om man till exempel Àr Netflix-kund kan man snabbt vÀlja vad man vill titta pÄ utan att gÄ in i sjÀlva appen först. Man kan ocksÄ arrangera sitt favoritmaterial i den ordningsföljd man vill.

Även anslutningarna Ă€r bra: Samsung-skĂ€rmen har en sĂ€rskild One Connect-kopplingsbox som gör att man kan koppla in upp till fyra HDMI-kĂ€llor, alla med stöd för HDMI 2.0/HDCP 2.2.

 

Bildkvalitet

Vi har tidigare blivit imponerade av bildkvaliteten i Samsungs KS805- och KS9005-modeller, och KS7005 lyckas bra den ocksĂ„ – faktiskt ovanligt bra för sin prisklass. I likhet med sina större kusiner Ă€r 55KS7005 utrustad med en 10-bitars ”Quantum Dot”-LCD-panel som ger en vĂ€sentlig förbĂ€ttring av ljus, kontrast och fĂ€rger. Den Ă€r dessutom Ultra-HD Premium-certifierad, vilket betyder att den kan Ă„terge HDR och Ultra-HD Blu-ray pĂ„ optimalt sĂ€tt.

Kontrasten Àr fenomenal om man jÀmför med konkurrenterna. JÀmfört med exempelvis Panasonic 58XD700, som har en tÀmligen ordinÀr ljusstyrka, lyckas Samsungen Äterge ljusa bildeffekter (till exempel solljus) med mycket fler nyanser och mer realistisk intensitet.

Den extra ljusstyrkan kommer verkligen till sin rÀtt i HDR-filmer som Life of Pi eller The Revenant. UHD BD-versionerna fÄr en helt annan djupkÀnsla och realism. Netflix Marco Polo blir ocksÄ mer levande, med bÀttre glöd i eldslÄgor och liknande. Samsung-skÀrmen har en mycket bra svÀrta i mörka scener, med jÀmn ljusfördelning och fÄ tendenser till clouding.

Samsung har inte alltid haft de bĂ€sta bildinstĂ€llningarna direkt ur kartongen, men det kan verka som om de har fĂ„tt ett litet lyft i och med introduktionen av Quantum Dot-panelerna. 55KS7005 har ett sĂ€rskilt ”Film”-lĂ€ge som har en oerhört jĂ€mn grĂ„tonskala och Ă€ven fĂ€rgmĂ€ttnaden Ă€r neutral med fabriksinstĂ€llningarna.

 

Ljudkvalitet

Ljudsystemen i Ärets modeller Àr utvecklade i Samsungs nya studio i Kalifornien, och vi mÄste medge att KS7005 lÄter överraskande bra. HÀr hörs inte bara klara röster, det Àr ocksÄ fart i trummor och bas vilket betyder en hel del för den totala ljudupplevelsen.

 

Slutsats

Konkurrensen Àr stenhÄrd i det hÀr prissegmentet, men Samsungs 7-serie Àr ett snÀpp vassare Àn konkurrenterna pÄ flera omrÄden. 55KS7005 har genomgÄende mycket att erbjuda: snygg design, utmÀrkt anvÀndarvÀnlighet och framför allt en gnistrande bra bild. Samsung-skÀrmen Àr faktiskt den enda i testet som kan ge en nÄgorlunda fullvÀrdig upplevelse av de nya HDR-formaten. Summan av allt detta gör att Samsung 55KS7005 Àr vÄr referens i prisklassen under 15 000 kronor!

Fakta & Betyg:
  • 55-tums UHD
  • 4 HDMI (2.0), 3 USB (2.0)
  • HDR/Ultra HD Premium
  • One Connect-kopplingsbox
  Pris: 14,000,-
  Les ogsÄ
  TEST: Samsung QE55Q7F

  Highend-TV till lÄgpris

  Samsungs billigaste highend-TV Àr anvÀndarvÀnlig och har fÀrgsprakande bild i en lÀcker inpackning.
  TEST: Bang & Olufsen BeoVision Eclipse 55

  Storartad highend-TV

  Bang & Olufsens senaste TV-kreation, BeoVision Eclipse, Àr en av de bÀsta TV-apparaterna du kan köpa för pengar just nu.
  TEST: Vogel’s MotionSoundMount Next 8375

  FlatskÀrm i rörelse

  Vogels Àr mÀstare pÄ motorstyrt stÄl, kan de göra ljud ocksÄ?
  TEST: Philips 55POS9002

  Magisk ­kontrast!

  Philips har tagit OLED och kryddat med sitt Ambilight-omgivningsljus. Resultatet Àr 55POS9002, en TV med en bild utöver det vanliga.
  TEST: LGOLED55B7V

  Vidunderlig bild

  LG:s prisvÀrda OLED55B7V Àr ett av de bÀsta TV-köpen du kan göra just nu.
  TEST: Samsung The Frame UE65LS003

  TV-konst pÄ vÀggen

  Samsungs senaste kreation kan absolut pÄminna om en tavla. Men The Frame Àr framför allt en utmÀrkt TV som Àr lÀtt att leva med i vardagsrummet.
  TEST: TCL U55C7006

  PrisvÀrd nykomling

  TCL:s nya 55C7006 kan skryta med Android-TV, 4K-upplösning och HDR för en överraskande billig peng. Är det en kinesisk comeback pĂ„ gĂ„ng?
  TEST: Panasonic TX-65EZ950E

  OLED-referensen

  Panasonic bevisar att de fortfarande tillhör de absolut bÀsta nÀr det gÀller bildkvalitet.
  TEST: Loewe Bild 7

  OLED i lyxutförande

  Hur mycket lyx-OLED fĂ„r man för 54 000 kronor – och hur smart Ă€r det?
  TEST: Samsung QE65Q9F QLED

  Samsungs kvantsprÄng

  Samsungs nya flaggskepps-TV utlovar en banbrytande bildkvalitet som pĂ„ flera omrĂ„den till och med övertrĂ€ffar de bĂ€sta OLED-skĂ€rmarna. Är QLED med Quantum Dot nĂ€sta stora grej?
  TEST: Sony KD-65A1BAEP

  Ett stort steg för Sony

  Sonys nya OLED-TV imponerar med rÄlÀcker bildkvalitet, maffigt ljud och innovativ design.
  TEST: LG OLED65E7V

  Grym bildmaskin

  LÀcker design och utsökt bildkvalitet gör LG:s OLED-skÀrm till en sÀker vinnare.
  Support Prenumeration

  VÄrt kundcenter hjÀlper dig om du har frÄgor eller behöver hjÀlp med din prenumeration.

  Du kan skicka mail eller kontakta oss pÄ telefon

  MĂ„ndag- Fredag

  0900 – 1130 ock 1230 – 1500.

  Support Tlf: 08-411 49 90
  Support: prenumeration@ljudochbild.se
  ×