Foto & Video Hi-fi Hemmabio Högtalare Hörlurar TV

: LG 55UH770

Svag kontrast

LG-skärmen bjuder på snygg design och läckra smartfunktioner, men bildkvaliteten hamnar lite i skuggan av de bästa.

Av / 2016-10-16 - 05:00
LG 55UH770
Audun Hage

Många tänker nog på OLED när de hör talas om LG-märket. Den sydkoreanska tillverkaren är den som kommit längst i utvecklingen av nästa generations TV-teknik, till rivalen Samsungs stora förtret. Men OLED är en kostsam teknik, en 55-tums OLED med 4K-upplösning skulle kosta ytterligare 25 000 kronor, eller ännu mer.

Lyckligtvis för LG (och oss andra) har de ett stort urval av vanliga LCD-skärmar i sortimentet. Modellen vi testar här, 55UH770, har nya finesser som Ultra-HD och HDR till ett inte alltför avskräckande pris.

 

Design

LG-skärmen har ett fint utförande med silverfärgad ram och en böjd, mittmonterad fot som är 87 cm bred. Den får med andra ord plats på de flesta TV-bänkar. Baksidan är gjord av svart plast, med sidmonterade kontakter infällda längs kortsidorna. Det finns inget heltäckande lock som täcker kablarna men de kan ledas nedåt längs foten på ett diskret sätt. Rent designmässigt är detta en av de läckraste testdeltagarna. Det enda som sänker intrycket är det blanka frontglaset, som ger väl mycket reflektioner av omgivningen.

 

Användning och finesser

De som redan har en LG-TV av modernare snitt känner igen sig när de startar 55UH770 för första gången. Den kör senaste versionen av LG:s eget smart-operativsystem, WebOS 3.0, som känns igen på pekfjärrkontrollen Magic Remote. Med den styr man en muspekare runt på skärmen. LG:s menyrad ligger längst ned på skärmen som en kortlek och ger snabb tillgång till materialet man vill titta på. Fjärrkontrollen styr även andra enheter. Sammantaget rangordnar vi LG-systemet som en av de bästa smart-plattformarna. TV:n är snabb och enkel att sköta och urvalet av appar är bra, fast inte bäst i klassen – Samsung kan skryta med ett större urval lokala tjänster.

 

Bildkvalitet

55UH770 har en LCD-panel av typen IPS (In-Plane Switching), en teknik som är känd för att ha en bättre betraktningsvinkel, men också för att vara lite gråare än VA-panelerna (Vertically Aligned) som bland annat Samsung använder. Båda har sina styrkor och svagheter, men med tanke på den senaste tidens utveckling av material (HDR) kan det tyckas som att IPS har hamnat lite efter. Svärtan är nämligen minst lika viktig som ljusstyrkan, och det syns särskilt tydligt i svåra testscener med HDR-format.

Netflix-serien Marco Polo är ett bra exempel eftersom den har många mörka scener med brinnande facklor mot kolsvart bakgrund som verkligen sätter kontrasten på prov. LG-skärmen har markanta problem med att visa både ljus och mörker i samma scen: svärtan är märkbart blekare än i flera av konkurrenterna och ljusstyrkan är mindre intensiv än i de bästa. Detta beror delvis på att bakbelysningen i LG-skärmen inte är tillräckligt finmaskig utan bara har en förmåga att lysa upp stora partier samtidigt.

55UH770 har däremot en övertygande skärpa och strålande färgåtergivning, men den begränsade kontrasten sänker helhetsintrycket.

 

Ljudkvalitet

Ljudkaraktären är ganska så instängd och det finns inte särskilt mycket bas. En soundbar rekommenderas definitivt om man ska ha glädje av bra ljud när man tittar på film och serier.

 

Slutsats

LG:s OLED-skärmar är kända för sin silkeslena svärta, som ger allt TV-material ett fenomenalt djup och en fin kontrast. Det är därför lite ironiskt att deras LCD-skärm uppför sig precis tvärtom: 55UH770 har visserligen knivskarpa detaljer och en korrekt färgåtergivning, men när det gäller kontrast, svärta och ljusstyrka kommer den till korta jämfört med de bästa i testet.

Ljud & Bild tycker

Strålande smartfunktioner med pekfjärrkontroll innebär att LG-skärmen är smidig att sköta. Svag kontrast och svärta gör att imponansfaktorn från de nya HDR-filmerna uteblir.

Också i detta test:

6 TV-apparater med 4K och HDR

Philips 55PUS7101

Ljus och värme

Den här TV:n från Philips är inte den bästa HDR-skärmen vi har sett, men den kan ändå vara ett bra köp som allround-TV.

Philips 55PUS7101 målar upp en knivskarp Ultra-HD-bild och kryddar upplevelsen med Ambilight-omgivningsljus. Ljudet är också bättre än genomsnittet.
Tämligen ordinär kontrast och lyckas inte få fram alla nyanser i HDR-formatet.
Läs hela testet

Panasonic 58DX700

Gör det mesta rätt

De som vill ha en bra allround-TV hamnar sällan fel med en Panasonic. Så är det med årets 700-serie också!

Bra byggkvalitet, fin bild och stabila smartfunktioner gör detta till ett tryggt TV-köp – som också är kompatibelt med moderna videoformat.
Något begränsad ljusstyrka som därför inte ger full utdelning med de allra mest krävande HDR-filmerna, men klarar sig ändå bättre än många av konkurrenterna.
Läs hela testet

Samsung 55KS7005

Skiner som solen!

Tack vare bländande ljusstyrka och tjusiga färger är Samsungs nya 7-serie en imponerande syn.

Utmärkt ljusstyrka och kontrast gör att Samsung-skärmen skiljer sig från konkurrenterna.
Till det här priset finns det inte mycket att klaga på. Bäst i test!
Läs hela testet

Sony Bravia 55XD8505

Ljussvaga prestanda

Sony Bravia 55XD8505 är inte den mest potenta skärmen vi har sett i år, det gör att den hamnar lite i skuggan av konkurrenterna.

Sony-skärmen har en naturlig färgåtergivning och felfri skärpa från alla videokällor.
Enkelt utförande och separat strömförsörjning sänker helhetsintrycket. Bravia 55XD8505 saknar ljusstyrka för att orka hänga med de allra bästa HDR-skärmarna.
Läs hela testet

Grundig Immensa 55VLX8670

Stram design

Efter en lite tillbakadragen period är tysk-turkiska Grundig tillbaka med en serie välutrustade TV-modeller.

Stilren design och skarp, kontrastrik bild.
Stöder ännu inte UHD Blu-ray och HDR fullt ut.
Läs hela testet

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Vill du läsa hela artikeln?

Med LB+ Total får du tillgång till ALLT innehåll på Ljud & Bild och LB Home

Redan prenumerant? Logga inn.

Vill du ha tillgång till enbart Ljud & Bild eller LB Home?

Klicka här för att beställa Ljud & Bild

Klicka här för att beställa LB Home

Duell: Lågpris på OLED-TV

Hisense ULED: En OLED-killer?

Läcker och balanserad bild

Suverän spel-TV

Bästa TV-apparaterna för små budgetar

Vi testar TCL:s största och billigaste TV

Större och bättre TV

De bästa OLED TV-apparaterna

Större TV med mindre budget

Färgsprakande entertainer-TV

Lyxig OLED-TV från Loewe

Samsung TQ98Q80C: Kingsize TV!

Rulla till toppen