TEST AV 6 TV-apparater med 4K och HDR

De bÀsta TV-köpen

Dags för en ny TV i höst? HÀr Àr modellerna som ger dig skarp bild och moderna finesser utan att tömma bankkontot.

Nu nĂ€r höstmörkret sĂ€tter in pĂ„ allvar Ă€r det Ă€nnu en gĂ„ng dags att bĂ€nka sig framför TV:n med en bra film eller serie. UnderhĂ„llningsmenyn innehĂ„ller mer godsaker Ă€n nĂ„gonsin: BĂ„de Netflix, HBO, Viaplay, YouTube och de traditionella TV-kanalerna bjuder pĂ„ massor av nytt originalmaterial som du kan titta pĂ„ nĂ€r du vill – under förutsĂ€ttning att du har koll pĂ„ utrustningen, sĂ„ klart.

TV-utvecklingen stĂ„r aldrig still och om du vill utnyttja det fĂ€rskaste materialet och den skarpaste bilden till max sĂ„ kan det vara dags att skaffa en ny TV med 4K-upplösning. Årets nya modeller har nĂ€mligen fĂ„tt flera viktiga förbĂ€ttringar nĂ€r det gĂ€ller finesser och bildkvalitet, som tillsammans innebĂ€r ett riktigt ”kvantsprĂ„ng” för anvĂ€ndarvĂ€nligheten och hur man upplever bildkvaliteten.

Den traditionella TV-burken Àr inte vad den en gÄng var. Numera kommer mycket av materialet frÄn appar och streamingtjÀnster som krÀver att man har en modern smart-TV med internet. De som har en Àldre TV utan smartfunktioner har hittills kunnat lösa det med en extern enhet som Xbox, PlayStation, Apple TV eller Google Chromecast, men nu mÄste man ha en sprillans ny 4K-TV med HDR för att fÄ vara med pÄ allt det roliga.

Läs också: Samsung QE55Q7F
Highend-TV till lÄgpris

Highend-TV till lÄgpris

Samsungs billigaste highend-TV Àr anvÀndarvÀnlig och har fÀrgsprakande bild i en lÀcker inpackning.

Den goda nyheten Àr att det inte behöver kosta en förmögenhet. Vi har samlat ihop ett knippe av de mest intressanta modellerna i prisklassen runt 13 000 kronor och blev positivt överraskade över bildkvaliteten!

 

HDR-TV

Den viktigaste nyheten i Ă„rets TV-modeller Ă€r utan tvekan High Dynamic Range. HDR Ă€r en modern videostandard som bland annat finns pĂ„ UHD Blu-ray och som gör att TV-skĂ€rmen kan visa fler grĂ„toner och fĂ€rgnyanser, plus betydligt högre kontrast och ljusstyrka, Ă€n vad som tidigare varit möjligt. Allt detta kan översĂ€ttas med en mer naturtrogen bild, men det krĂ€ver ocksĂ„ att du har en modern TV som kan ta emot och visa formatet pĂ„ rĂ€tt sĂ€tt. Samtliga av de testade TV-apparaterna stöder HDR ”pĂ„ papperet”, men som testet visar Ă€r det lĂ„ngtifrĂ„n alla som gör det full rĂ€ttvisa.

 

Testet

Vi har tittat pĂ„ sex 2016-modeller i storlekar frĂ„n 55 till 58 tum, i prisklassen 10 000–15 000 kronor. Samtliga stöder HDR och HDMI 2.0/HDCP 2.2, vilket gör dem idealiska för det nya UHD Blu-ray-formatet.

I det hÀr testet har vi som vanligt fokuserat pÄ bildkvaliteten, men ocksÄ undersökt ljudet och skötseln. Nu för tiden kommer mycket av TV-materialet frÄn appar och streamingtjÀnster, vilket stÀller högre krav pÄ TV:ns fjÀrrkontroll och övriga grÀnssnitt för att fungera optimalt.

Kort ordlista

Smart-TV: En modern TV med internetuppkoppling (via kabel eller wifi) som kan ladda ner appar med nya funktioner, till exempel Netflix eller YouTube. De allra flesta TV-apparater som sĂ€ljs i dag Ă€r ”smarta”.

Ultra-HD (Àven kallat 4K): EftertrÀdaren till Full-HD-formatet, med fyra gÄnger högre skÀrmupplösning (3840 x 2160 mot 1920 x 1080) vilket ger en betydligt bÀttre bild. Majoriteten av nya TV-apparater har Ultra-HD-upplösning.

HDR (High Dynamic Range): Större dynamikomfÄng. En videosignal med högre kontrast och bredare fÀrgspektrum vilket ger en mer naturtrogen bild.

Ultra-HD Blu-ray: Den nya versionen av Blu-ray-formatet, dÀr filmerna Àr lagrade i UHD-upplösning (4K).

HDMI (High Definition Multimedia Interface): Den moderna ”scart-kabeln” som överför ljudet och bilden frĂ„n videokĂ€llor (till exempel Blu-ray-spelare och TV-boxar) digitalt till TV:n. Senaste versionen (HDMI 2.0) krĂ€vs för att överföra 4K-signaler frĂ„n UHD Blu-ray.

HDCP (High-bandwidth Digital Content Protection): Kopieringsskydd som skyddar digitalt upphovsrÀttsskyddat material nÀr det överförs frÄn en enhet till TV:n, oftast genom en HDMI-kabel.

TEST AV Panasonic 58DX700

Panasonic har en lĂ„ng tradition av att bygga vĂ€lkonstruerade TV-apparater med förnuftiga prislappar och som lĂ€gger störst vikt pĂ„ de mest vĂ€sentliga kvaliteterna utan för mycket krusiduller. FöregĂ„ngaren 55CX700 varLäs hela testet...

TEST AV LG 55UH770

MĂ„nga tĂ€nker nog pĂ„ OLED nĂ€r de hör talas om LG-mĂ€rket. Den sydkoreanska tillverkaren Ă€r den som kommit lĂ€ngst i utvecklingen av nĂ€sta generations TV-teknik, till rivalen Samsungs stora förtret.Läs hela testet...

TEST AV Grundig Immensa 55VLX8670

Det anrika tyska mĂ€rket Grundig Ă€r nu i turkiska hĂ€nder, nĂ€rmare bestĂ€mt Arcelik, vĂ€rldens största tillverkare av vitvaror. Men Grundig har inte slutat med TV-apparater bara dĂ€rför, pĂ„ Ă„rets IFA-mĂ€ssaLäs hela testet...

TEST AV Sony Bravia 55XD8505

Sony har funnits som lĂ€nge som TV-mĂ€rke och slĂ€ppte sin allra första modell med Ultra-HD-upplösning redan 2013. Sedan dess har de levererat mĂ„nga lysande TV-apparater, nu senast var det 65XD9305Läs hela testet...

TEST AV Philips 55PUS7101

Philips har stött pĂ„ en del svĂ„righeter sedan de började med Android-operativsystemet i sina TV-apparater, men nu verkar det som om det Ă€r pĂ„ bĂ€ttringsvĂ€gen. Årets sortiment bestĂ„r av fleraLäs hela testet...

TEST AV Samsung 55KS7005
Oktober 2016Samsung 55KS7005

Samsung har lĂ€nge varit en av de mest tongivande TV-tillverkarna, i synnerhet nĂ€r det gĂ€ller design och smarta finesser. Årets modeller har ocksĂ„ fĂ„tt ett lyft i bilden, med nyaLäs hela testet...

Les ogsÄ
TEST: Samsung QE55Q7F

Highend-TV till lÄgpris

Samsungs billigaste highend-TV Àr anvÀndarvÀnlig och har fÀrgsprakande bild i en lÀcker inpackning.
TEST: Bang & Olufsen BeoVision Eclipse 55

Storartad highend-TV

Bang & Olufsens senaste TV-kreation, BeoVision Eclipse, Àr en av de bÀsta TV-apparaterna du kan köpa för pengar just nu.
TEST: Vogel’s MotionSoundMount Next 8375

FlatskÀrm i rörelse

Vogels Àr mÀstare pÄ motorstyrt stÄl, kan de göra ljud ocksÄ?
TEST: Philips 55POS9002

Magisk ­kontrast!

Philips har tagit OLED och kryddat med sitt Ambilight-omgivningsljus. Resultatet Àr 55POS9002, en TV med en bild utöver det vanliga.
TEST: LGOLED55B7V

Vidunderlig bild

LG:s prisvÀrda OLED55B7V Àr ett av de bÀsta TV-köpen du kan göra just nu.
TEST: Samsung The Frame UE65LS003

TV-konst pÄ vÀggen

Samsungs senaste kreation kan absolut pÄminna om en tavla. Men The Frame Àr framför allt en utmÀrkt TV som Àr lÀtt att leva med i vardagsrummet.
TEST: TCL U55C7006

PrisvÀrd nykomling

TCL:s nya 55C7006 kan skryta med Android-TV, 4K-upplösning och HDR för en överraskande billig peng. Är det en kinesisk comeback pĂ„ gĂ„ng?
TEST: Panasonic TX-65EZ950E

OLED-referensen

Panasonic bevisar att de fortfarande tillhör de absolut bÀsta nÀr det gÀller bildkvalitet.
TEST: Loewe Bild 7

OLED i lyxutförande

Hur mycket lyx-OLED fĂ„r man för 54 000 kronor – och hur smart Ă€r det?
TEST: Samsung QE65Q9F QLED

Samsungs kvantsprÄng

Samsungs nya flaggskepps-TV utlovar en banbrytande bildkvalitet som pĂ„ flera omrĂ„den till och med övertrĂ€ffar de bĂ€sta OLED-skĂ€rmarna. Är QLED med Quantum Dot nĂ€sta stora grej?
TEST: Sony KD-65A1BAEP

Ett stort steg för Sony

Sonys nya OLED-TV imponerar med rÄlÀcker bildkvalitet, maffigt ljud och innovativ design.
TEST: LG OLED65E7V

Grym bildmaskin

LÀcker design och utsökt bildkvalitet gör LG:s OLED-skÀrm till en sÀker vinnare.
Support Prenumeration

VÄrt kundcenter hjÀlper dig om du har frÄgor eller behöver hjÀlp med din prenumeration.

Du kan skicka mail eller kontakta oss pÄ telefon

MĂ„ndag- Fredag

0900 – 1130 ock 1230 – 1500.

Support Tlf: 08-411 49 90
Support: prenumeration@ljudochbild.se
×