TEST AV Sony Bravia KD-55X8505C

Paranoid Android

Sonys utmanare i mellanklassen har rejÀla prestanda pÄ bildfronten men hÀmmas av ett lite ofÀrdigt anvÀndargrÀnssnitt.

Ljud & Bild tycker:
Den smala och eleganta Sony-skÀrmen har en utmÀrkt bildbehandling och lyckas fÄ Àven lÄgupplöst material att se riktigt bra ut. HÀr fÄr du en bild med massor av detaljer och naturtrogna fÀrger. RekordlÄg fördröjning Àr ett bra argument för spelfantaster.
Det nya Android-grÀnssnittet Àr gjort för att lyfta TV:n till nya höjder, men upplevs Ànnu sÄ lÀnge ganska sÄ skralt nÀr det gÀller anvÀndarvÀnlighet och urval av intressanta tjÀnster.

Sony fortsĂ€tter att leverera TV-apparater med en tĂ€mligen ”clean, no-nonsense design”. Inget trams i utseendet hĂ€r inte. Den mörka, smala ramen och en stilig sockel i mörk krom förstĂ€rker det minimalistiska uttrycket. En diskret Sony-logga med en lysdiod pĂ„ undersidan fĂ„r TV:n att kĂ€nnas ganska exklusiv. SkĂ€rmen har ocksĂ„ silkeslent frontglas utan störande reflexer eller spegeleffekter.

 

AnvÀndning och finesser

55X8505C har i likhet med andra 2015-modeller frÄn Sony fÄtt ett helt nytt anvÀndargrÀnssnitt frÄn Google. Android TV Àr byggt efter samma mall som det mobila operativsystemet som mÄnga av oss redan Àr bekanta med, men Àr naturligtvis anpassat för TV-bruk. Eller Àr det det? Vid första anblicken kan det verka som om Android TV handlar mer om att ge Google tillgÄng till vÄra TV-tittarvanor Àn att förbÀttra anvÀndbarheten. LÀngst upp pÄ startskÀrmen visas Rekommendationer pÄ samma sÀtt som pÄ YouTube, men resten Àr oöverskÄdligt, med ett antal helt olika menyer som krÀver lite tillvÀnjning innan man kommer dit man vill.

Läs också: Samsung QE55Q7F
Highend-TV till lÄgpris

Highend-TV till lÄgpris

Samsungs billigaste highend-TV Àr anvÀndarvÀnlig och har fÀrgsprakande bild i en lÀcker inpackning.

Sony skickar med sin egen One Touch Remote-fjÀrrkontroll med styrplatta som förenklar delar av navigeringen, men den ligger fortfarande en bit efter fjÀrrkontrollerna Samsung och LG har. Det bör dock pÄpekas att detta testexemplar (med fÀrsk firmware-version) betedde sig mycket mer stabilt Àn vÄrt första möte med Android. PÄ sikt tror vi att detta kan bli en bra plattform, men i skrivande stund Àr det fortfarande mycket som saknas för att ge en strömlinjeformad TV-upplevelse.

 

Bildkvalitet

Även om bristande anvĂ€ndarvĂ€nlighet gör oss lite obekvĂ€ma sĂ„ gillar vi definitivt bildkvaliteten. Sony har en lĂ„ng tradition av bra TV-apparater och vi har tidigare sett att tekniken i deras dyraste toppmodeller i X9-serien kan göra nytta i billigare modeller. SĂ„ Ă€r det med X8505 ocksĂ„. För det första gör den ett mycket bra jobb med att skala upp nĂ€stan all slags material, oavsett om det Ă€r TV-sĂ€ndningar eller HD-video frĂ„n YouTube, till knivskarp ”4K light”-kvalitet. Hemligheten Ă€r den kraftfulla 4K X-reality Creation-bildprocessorn som kommer frĂ„n Sonys dyraste highend-TV-apparater och processorer. För det andra har den en mycket bra ljuskontroll, utan den ”blödning” vi kunde skymta i LG:s skĂ€rm.

Sony kd-65x8505c

Bildpanelen inte nödvÀndigtvis superavancerad. Kontrasten och ljusstyrkan Àr lite mer dÀmpad Àn Samsungs ljuskanon, och svÀrtan Àr inte riktigt pÄ samma nivÄ som Panasonic 55CX700. Betraktningsvinkeln Àr snÀvare Àn LG 55UB860V. DÀremot uppvisade vÄrt testexemplar fÄ tecken pÄ svagheter som clouding, dÀr ojÀmnheter i bakbelysningen orsakar ljusa flÀckar. Detta verkar lovande och tyder pÄ bra kvalitetskontroll pÄ fabriken.

Sony-skÀrmen har dessutom en mycket tjusig, vÀlnyanserad och neutral fÀrgÄtergivning, och ger tillgÄng till avancerade kalibreringsmöjligheter för dem som vill finjustera bildkvaliteten med kalibreringsutrustning. Dessutom uppmÀtte vi en oerhört kort fördröjning i ingÄngarna, vilket gör X8505C till en lÀmplig skÀrm för spelentusiaster.

 

Ljudkvalitet

Sony X8505 fÄr leta förgÀves efter de kraftfulla sidomonterade högtalare som sitter pÄ X93-toppmodellen. I stÀllet har den relativt enkla undermonterade högtalare, som dock fortfarande ger ett anvÀndbart ljud med bra klarhet i röstÄtergivningen. SÀrskilt mycket bas finns inte, och musik frÄn YouTube lÄter inte lika piggt som med Samsung.

Sony Bravia kd-65x8505c

 

Slutsats

Sony-skÀrmen har mÄnga bra funktioner till ett överkomligt pris. Dess frÀmsta styrka Àr den fina uppskalningen som ser till att Àven medelmÄttigt HD-material ser riktigt bra ut i storformat. 55X8505 har ocksÄ utmÀrkt kontrast och jÀmn ljusfördelning utan sÀrskilda ojÀmnheter i bakbelysningen. 55X8505 har inte riktigt samma svÀrta som Panasonic och lyckas inte heller hÄlla jÀmna steg med Samsung-utmanarens exakta fÀrgÄtergivning. Sammantaget har Sony höga bildprestanda. Det Àr anvÀndarvÀnligheten vi Àr mindre nöjda med den hÀr gÄngen, och Android-plattformen behöver en genomgÄng innan den kan konkurrera med de bÀsta.

Fakta & Betyg:
  • 55-tums 4K LED LCD, 3840 x 2160
  • 4K Reality Creation
  • 3 HDMI 2.0, 2 USB
  • Boxer/MPEG4
  • Netflix/HEVC
  Pris: 17,000,-
  Les ogsÄ
  TEST: Samsung QE55Q7F

  Highend-TV till lÄgpris

  Samsungs billigaste highend-TV Àr anvÀndarvÀnlig och har fÀrgsprakande bild i en lÀcker inpackning.
  TEST: Bang & Olufsen BeoVision Eclipse 55

  Storartad highend-TV

  Bang & Olufsens senaste TV-kreation, BeoVision Eclipse, Àr en av de bÀsta TV-apparaterna du kan köpa för pengar just nu.
  TEST: Vogel’s MotionSoundMount Next 8375

  FlatskÀrm i rörelse

  Vogels Àr mÀstare pÄ motorstyrt stÄl, kan de göra ljud ocksÄ?
  TEST: Philips 55POS9002

  Magisk ­kontrast!

  Philips har tagit OLED och kryddat med sitt Ambilight-omgivningsljus. Resultatet Àr 55POS9002, en TV med en bild utöver det vanliga.
  TEST: LGOLED55B7V

  Vidunderlig bild

  LG:s prisvÀrda OLED55B7V Àr ett av de bÀsta TV-köpen du kan göra just nu.
  TEST: Samsung The Frame UE65LS003

  TV-konst pÄ vÀggen

  Samsungs senaste kreation kan absolut pÄminna om en tavla. Men The Frame Àr framför allt en utmÀrkt TV som Àr lÀtt att leva med i vardagsrummet.
  TEST: TCL U55C7006

  PrisvÀrd nykomling

  TCL:s nya 55C7006 kan skryta med Android-TV, 4K-upplösning och HDR för en överraskande billig peng. Är det en kinesisk comeback pĂ„ gĂ„ng?
  TEST: Panasonic TX-65EZ950E

  OLED-referensen

  Panasonic bevisar att de fortfarande tillhör de absolut bÀsta nÀr det gÀller bildkvalitet.
  TEST: Loewe Bild 7

  OLED i lyxutförande

  Hur mycket lyx-OLED fĂ„r man för 54 000 kronor – och hur smart Ă€r det?
  TEST: Samsung QE65Q9F QLED

  Samsungs kvantsprÄng

  Samsungs nya flaggskepps-TV utlovar en banbrytande bildkvalitet som pĂ„ flera omrĂ„den till och med övertrĂ€ffar de bĂ€sta OLED-skĂ€rmarna. Är QLED med Quantum Dot nĂ€sta stora grej?
  TEST: Sony KD-65A1BAEP

  Ett stort steg för Sony

  Sonys nya OLED-TV imponerar med rÄlÀcker bildkvalitet, maffigt ljud och innovativ design.
  TEST: LG OLED65E7V

  Grym bildmaskin

  LÀcker design och utsökt bildkvalitet gör LG:s OLED-skÀrm till en sÀker vinnare.
  Support Prenumeration

  VÄrt kundcenter hjÀlper dig om du har frÄgor eller behöver hjÀlp med din prenumeration.

  Du kan skicka mail eller kontakta oss pÄ telefon

  MĂ„ndag- Fredag

  0900 – 1130 ock 1230 – 1500.

  Support Tlf: 08-411 49 90
  Support: prenumeration@ljudochbild.se
  ×