annonse
annonse
annonse

golvhögtalare DALI Epicon 8

Storebror klarar skivan

Vi har tidigare varit enormt positiva till de mindre modellerna i DALIs Epicon-serie. Men storebror är ännu bättre.

Plus
Fantastiskt rent ljud Underbar helhet
Minus
Fysiskt stor

Epicon är den senaste serien från DALI, och samtidigt firmans serie med de högsta ambitionerna rent ljudmässigt. Det betyder att det inte är billiga högtalare, men är de billiga i förhållande till prestanda? Det ansåg jag själv när jag testade minstingen Epicon 2 förra året, och kollegan Geir Nordbys test på Epicon 6 medförde att Ljud & Bild korade den till Årets High-End-högtalare 2012.

Det provocerade fram en del rynkade näsor i branschen. DALI? High-End? Jo, absolut, och den europeiska EISA-juryn backade upp med att ge Epicon 8, testobjektet den här gången, pris som årets High-End-högtalare. Själv hade jag för många år sedan en helt suverän high-end-upplevelse med DALI Megaline, så att firman inte är främmande vad high-end angår visste jag redan.

Storebror är störst
Epicon 8 är seriens storebror och en på alla sätt fullvuxen högtalare. Det brukar betyda att den också kräver gott om plats för att kunna prestera sitt bästa. Men, Epicon 8 är faktiskt konstruerad för att även kunna stå rätt nära en bakvägg, så lite som 35 cm anger man i specifikationerna. Dock innebär det inte att den kan placeras var som helst, den kräver faktiskt ett rätt stort rum för att helt komma till sin rätt. Och den kunde utan problem spela upp mina 58 kvm utan att på något sätt stressas.

Det är ett stort kabinett, högtalaren är ca 123 cm hög. Front, sidor och topp har formpressats i en värmelamineringsprocess för att ge en välvd form som ska kunna minska resonanser i kabinettet. I och med att DALI använder dämpmaterial så sparsamt som möjligt, det ska bara vara där det verkligen gör nytta, säger man, ställer det också krav på kabinettets formgivning och stabilitet.

Även finishen är i särklass med högglanslack i tio lager, det blir hela 2 mm lacklager av det, vilket också hjälper till att både ge stabilitet och att ta livet av resonanser.

De båda baselementen har var sin kammare med var sin basport på baksidan. Delningsfiltret sitter i sin egen separata kammare i botten för att inte mekaniskt påverkas av ljudtrycket. Och terminalerna är helt enkelt kanon!

Annons: Artikeln fortsätter nedan

Innovativ teknik
Epicon 8 innehåller en hel del elementteknik som är både ny och innovativ. Högtalaren är specificerad som en 3,5-vägskonstruktion. Basen tas om hand av två 8-tumselement och mellanregistret av ett 6,5-tumselement. Dessa tre element är med membran med DALIs vanliga blandning av träfiber och papp samt den nya uppfinningen till Epicon-serien, det så kallade Linear Drive Magnet System.

Epicon8-terminal-02
De ypperliga biwiring-terminalerna är DALIs egen konstruktion och bättre än de i mina referenser. Se och lär, Wilson …

Det innebär både ett nytt magnetmaterial (SMC) och en ny form på magnetmotorn eftersom materialet kan gjutas i önskad form. Det ger några enorma fördelar enligt DALI, men är heller ingen särskilt billig lösning. Det gör att vi nog inte, i varje fall inte inom överkomlig tid, får se konceptet deriverat ner i firmans billigare serier. SMC bygger på pressat järnpulver med linjära magnetiska egenskaper i hela frekvensområdet. Det gör att distorsionen kan reduceras – och det hörs!

Dessutom ger aluminiumringar kring polstycket stabilare elektriska egenskaper i talspolen. Utöver låg distorsion ska Linear Drive också ge högtalarelementen en jämnare och mer förstärkarvänlig impedanskurva, säger man från DALI, utan dopp och knepiga fasvinklar. Hursomhelst ger det en väldigt tilltalande och lättflytande återgivning med en i mitt tycke osedvanlig renhet. Det låter helt enkelt väldigt naturligt och ”stressfritt” från högtalaren.

På diskantsidan använder man DALIs egen ”dubbeldiskant” som består av både ett band och en dome – utan delningsfilter emellan – som både kompletterar varandra och tar hand om var sin del av diskantområdet. Magnetsystemet har jämfört med tidigare blivit större med ventilerat polstycke, stor bakkammare och avancerad dämpning. Hos DALI menar man att hybriddiskanten kombinerar fördelarna från dome- och bandprinciperna så att man ”både får hög belastningstålighet, stor horisontell spridning samt en silkeslen och luftig diskantåtergivning”.

Stor – och liten
”Här finns ingen imponatoreffekt, bara ett otroligt rent ljud”, skrev Geir Nordby om Epicon 6 – ja, allt som Geir skrev i vårt test av Epicon 6 gäller faktiskt också för Epicon 8, du får liksom bara mer av allt. Mycket mer faktiskt, enligt mitt tycke. Det är en större högtalare och den låter också större. Det verkar finnas hur mycket kraft som helst och jag har inte saknat ljudtryck – on the contrary!

Epicon8-tweeter-01
DALIs egen ”dubbeldiskant” består av både ett band och en dome – utan delningsfilter emellan – som både kompletterar varandra och tar hand om var sin del av diskantområdet.

Men i likhet med både stativaren Epicon 2 och Epicon 6 kan den också spela lågt med största behållning. Jag framhävde det i mitt test av Epicon 2, och storebror är definitivt inte sämre på denna punkt. Och det är i mitt tycke ett mycket viktigt kriterium för en bra högtalare. Det betyder att du kan njuta av en helgjuten återgivning även på lägre volym sena kvällar i en lägenhet eller medan resten av familjen sover. Det är en mycket positiv egenskap Epicon-serien har, en egenskap som man verkligen lär sätta värde på.

Annat värt att notera är att högtalaren inte är synnerligt svår att placera. Jag har för det mesta haft betydligt längre till bakvägg än de 35 cm som rekommenderas utan att överhuvudtaget sakna bas. Högtalaren presterar en snabb, torr bas med precis rätt fyllighet i min smak. Jag gillar inte bastunga högtalare som lägger ett tjockt ulligt täcke i botten hela tiden, när det ska vara bas ska den komma med ackuratess. Och bas kan Epicon 8 spela så den kan skrämma livet ut dig med sin rena och snabba bas. Lite electronica i spelaren och det låter bara helt rätt.

Jag gillar verkligen den här högtalaren!

Till min förvåning
Något jag plötsligt lade märke till, och något som jag absolut inte räknat med, var att stapeln av skivor som jag spelade inkluderade skivor jag aldrig någonsin normalt spelar på högtalare jag har till test. Det är musik som jag sparar ”för mig själv”, musik som jag bara vill spela när det låter riktigt bra, när jag ska njuta av musik jag gillar och när högtalarna kan plocka fram all den information som krävs för att musiken ska få den behandling den förtjänar.

Således upptäckte jag till min förvåning att jag satt och spelade Frank Zappas Apostrophe, den kräver normalt verkligen sin anläggning för att jag ska spela den. Man måste behandla sina gudar ordentligt. Det här är musik där det händer något hela tiden, och det blir bara mer spännande ju mer detaljer man får. Normalt är den förbehållen min egen anläggning, så det är sannerligen ett gott betyg till Epicon 8 att skivan kom på.

Epicon8-ruby-mgrill

En annan egendomlighet: Jag spelar i princip aldrig hifi-demomusik. Ofta är hifi-demo över- och sockerproducerat bländverk utan något nämnvärt musikaliskt innehåll. Av misstag lade jag på en demoskiva för Sennheiser 800-hörlurar, utan att veta vad som var på skivan. Som spår två kom ett av mina verkliga hatobjekt, No Sanctuary med Chris Jones. Till min stora förvåning visade sig låten via Epicon 8 faktiskt ge en musikalisk behållning, borta var den överbetonade basen som istället bara var tung och kompetent, humma-rösterna var kött och blod och Chris själv stod som ett spett mellan högtalarna i en torr och krispig utgåva. Det är helt otroligt så många undermåliga återgivningar av den här låten jag terroriserats med på mässor. Inte undra på att man blir trött ibland.

Jag gillar fortfarande inte låten men nu vet jag i varje fall hur den kan låta, vilket också en efterkontroll med min egen anläggning bekräftade. Och ska jag vara riktigt ärlig så tyckte jag faktiskt den lät marginellt bäst med Epicon 8 …

Prisvärd?
Ja, allt är ju relativt. Om jag jämför, vilket jag ju bör göra här, med andra ”high-end”-högtalare i jämförbar prisklass och däröver, så ligger DALI Epicon 8 verkligt högt på skalan. Så högt att jag utan att tveka vill säga att den onekligen är synnerligen prisvärd. I faktorn ljud per krona är den oerhört svårslagen. Det låter kanske löjligt för den som tycker att ett par högtalare inte får kosta mer än ett par tusen, men icke desto mindre är det ett faktum. Du jämför väl heller inte en Suzuki Alto med en Porsche?

Vad angår faktorn musikupplevelse är den skyhög. Detta är en högtalare som förmår att ta fram kvaliteterna, men kanske också att påpeka när det hela inte är så välproducerat som det kanske borde. Modern komprimerad popmusik låter också komprimerad, och skillnaderna när du spelar mindre komprimerad musik gör att du lägger märke till det ännu mer.

Men du får också reda på att det just är komprimeringen det handlar om, vilket i mitt tycke gör det lättare att stå ut med modernt producerad popmusik. Låter det konstigt? Nja, jag har i varje fall lättare att acceptera fel när jag hör vilka fel det är och vad de medför.

Jag har svårt att säga annat än att det här är en topphögtalare. Låna den ett öra och avgör själv, men i mitt tycke blir det inte mycket bättre för de här pengarna. Rekommenderas!

Bästa pris på golvhögtalare DALI Epicon 8
Pricerunner.se är en kommersiell partner till ljudochbild.se. De levererar uppdaterade priser, prisjämförelser och produktinformation.
  • 3,5-vägs golvhögtalare, basreflex
  • Diskant: 29-mm softdome + 55-mm band
  • Mellanregister: 6,5 tum
  • Bas: 2 x 8 tum
  • Frekvensområde: 35–30 000 Hz
  • Känslighet: 89 dB
  • Mått: 26 x 123 x 49 cm
  • Vikt: 47,5 kg
Pris: 124800,-

Har du något att tillägga?

Välkommen till Ljud & Bilds diskussionsforum. Vi vill gärna veta vad du tycker. Håll dig till ämnet och var saklig så slipper vi ta bort eller moderera inlägg. Övriga frågor och synpunkter hänvisas till redaktion@ljudochbild.se.
test
Nokia 8.1
Räcker ett ”Nokia”? Tja …

Nokia 8.1 är en prisvärd mellanklassmobil. Men har den något speciellt att komma med? Förutom namnet?

Flaggskeppet Galaxy S10 är här Vi har känt på Samsungs nya monstermobil som har alla finesser man kan tänka sig.
test
Datacolor SpyderX Pro
Så får du korrekta färger

Fotografer måste kalibrera skärmen om färgerna ska bli rätt.

test
SteelSeries Stratus Duo
Gör datorn till en konsol

SteelSeries trådlösa spelkontroll är perfekt för springa-och-hoppa-spel på PC:n och mobilen.

test
Sonos Amp
Sonos dubblar

Äntligen en Sonos-förstärkare som är tillräckligt stark för att driva ordentliga högtalare med övertygelse. Naturligtvis med full multiroom-funktion.

Dyk med drönare Glöm flygande drönare, en undervattensdrönare är roligare!
Resekameror med superzoom Panasonic-kameror för fotografer på resande fot.
test
Nikon Z6
Fullträff med fullformat

Billigast är bäst i Nikons nya Z-serie med systemkameror.

High End Mässan 2019 Årets mässa bjöd på det mesta av det bästa inom ljud för kräsna öron.
2019 års Panasonic-TV får Dolby Vision och HDR10+ Det är bara den allra billigaste TV-modellen som inte får vara med när Panasonic rullar ut bättre HDR-format. Och Dolby Atmos.
grupptest
Seks 55-tums 4K med HDR-videokvalitet
En bra andra-TV

På jakt efter en billig extra-TV? Nu när butikerna tömmer sina lager på förra årets modeller kan du göra riktiga klipp!

Recension
Pacific Rim 2 – Uprising
Skitfilm! Uppföljaren till ”jätterobotar slår ihjäl jättemonster” är en stor besvikelse.
Trådlös McIntosh-soundbar Här är en soundbar-högtalare som tror att den är en hel anläggning.
annonse
Sluten toppmodell och förstärkare från Focal Den fantastiska hörluren Utopia har fått ett slutet alternativ i form av Stellia. Och så släpper Focal hörlursförstärkaren Arche.
Recension
The Predator (2018)
Skugga från det förflutna Inte en remake, utan en misslyckad fortsättning och en trist hyllning till originalet från 1987.
Recension
The Truth Matters
Mörkläggningen om kriget i Irak Bush-administrationen ljög medvetet om orsakerna till andra Irak-kriget – och pressen lät bli att ställa dem till svars.
Recension
Peppermint
Fullständigt ointressant Blodtörstig Jennifer Garner i blodfattig actionklyscha.
Recension
BlacKkKlansman
En politisk ­knytnäve! Spike Lee levererar en av sina bästa filmer – om rashat förr och nu.
Släpp lös musiken Genom att jorda högtalarna har Audiovector lyckats förbättra ljudet.
16x-zoom från Olympus Kompakt 12–200 mm-objektiv.
test
Nokia 5.1 Plus
Billig Nokia ­överraskar en smula

På flera områden är Nokia 5.1 Plus bättre än man kan förvänta sig för pengarna. Fast ett par kompromisser kommer man inte undan.

test
Audeze Mobius
Utanför huvudet-upplevelse

Audezes lyx-headset bryter mot en av de grundläggande reglerna för hörlurar. Och låter bra!

Bättre skärmkalibrering Datacolor har förbättrad Spyder-kalibreringen.
Tre nya specialobjektiv från Leica Så här ser de alltså ut, de tre specialobjektiven som Leica lanserat till M-systemet.
Recension
Velvet Buzzsaw
Konstnärligt mord! En ganska så misslyckad genreblandning av ironisk satir och slasher-rysare.
grupptest
6 trådlösa hörlurar
Trådlöst ljud ­ på allvar

Hörlurar för dig som tar ljudkvaliteten seriöst men inte vill bli helt ruinerad på kuppen.