Western Digital My Passport Ultra Metal Edition 1TB

Lagringsplats i handbagaget

Ta med dig allting. Och du kan till och med göra en trådlös backup i jackfickan under tiden.

Min första externa hårddisk rymde 20 gigabyte, vägde nästan två kilo inklusive nätdel och den inbyggda fläkten väsnades som en röjsåg. WD My Passport Wireless, som är föremålet för detta test, rymmer 100 gånger så mycket, är nästan ljudlös och får plats i en jackficka. Och kostar lika mycket.

Inbrottssäker kryptering och backup
Båda testets två diskar är utrustade med 256-bitars hårdvarukryptering, vilket i praktiken ger en okrossbar kryptering av de data du lägger på disken. Om du väljer att använda säkerhetsprogrammet som ligger på disken för att upprätta en nyckel kan ingen – kanske inte ens NSA – läsa vad du har på disken. Det gäller även dig själv om du tappar bort koden.

Det ingår också ett backupprogram på disken, som kan göra säkerhetskopior automatiskt.

passport_wireless
WD My Passport Wireless. Den trådlösa hårddisken är förhållandevis tjock. Det ska ju finnas plats för en komplett NAS-server, trådlös router och batteri för 20 timmars drift.

 

Betyg

Annons: Artikeln fortsätter nedan
FUNKTIONALITET: ssssss
ANVÄNDNING: ssssst
KVALITETSINTRYCK: sssstt
TOTALBETYG: ssssst

Nätverk i jackfickan
My Passport Wireless är inte bara en extern hårddisk på 2 TB utan en komplett NAS-disk och trådlös router i en enda enhet. Och så är den dessutom batteridriven. Den inbyggda datorkraften med tillhörande 512 MB internminne skulle för bara ett par år sedan ha varit tillräckligt för en hel dator.

Disken kan antingen upprätta sitt eget lokala nätverk eller fungera som en nätverksbrygga till husets befintliga nätverk. På batteri kan disken köra i uppemot 20 timmar. Vill man inte fumla med nätverksinstallation så går det att stoppa hårddisken i USB-porten, vilket också är den absolut snabbaste metoden att överföra filer på eftersom disken stöder USB 3.0. Det inbyggda batteriet laddas antingen via USB-porten eller den lilla nätdelen som ingår.

My Passport Wireless skapar ett eget trådlöst nätverk, som man kan koppla upp sig mot med både dator och mobil eller surfplatta. Filer går att överföra direkt, via DLNA eller WD:s app som finns till iOS, Android, PC och Mac.

Om disken ska användas trådlöst i hemmet kan den kopplas till det befintliga trådlösa nätverket så att man inte behöver byta nätverk för att lagra eller läsa in filer. Allt sker med My Passport-programvaran till PC eller Mac.

Eftersom hårddisken inte behöver vara i fysisk kontakt med vare sig dator eller nätverk kan man gömma undan den i källaren eller någon annanstans där den knappast blir upptäckt vid inbrott.

Ute i farten har My Passport Wireless ett extra äss i rockärmen. Tack vare den inbyggda SD-kortläsaren kan man snabbt kopiera över sina bilder om kameran blir full mitt under semestern.

 

passport_ultra_metal
WD My Passport Ultra Metal Edition. Den skinande metallfinishen gör disken läcker att titta på och ger dessutom ett visst skydd.

 

Betyg

FUNKTIONALITET: ssssst
ANVÄNDNING: ssssst
KVALITETSINTRYCK: sssstt
TOTALBETYG: ssssst

Allt är inte stål som glimmar
WD My Passport Ultra Metal Edition är det imponerande namnet på den andra testdeltagaren. Den tar hälften så mycket plats som sin trådlösa storebror, främst genom att inte vara lika tjock. Längden och bredden avgörs av 2,5-tumshårddisken på insidan. Ytan av borstad aluminium är läcker att titta på och röra vid, och det finns flera utföranden i olika färger. Den snygga ytan täcker dock bara ovansidan, botten är gjord av plast. Båda dessa ytor saknar förstås helt betydelse för diskens prestanda och kapacitet. Vi har provat en 1 TB-version, det finns även en med 2 TB.

Förutom hårdvarukrypteringen och backupprogrammet, som båda är desamma som i den trådlösa versionen, finns inte mycket att säga om disken: dataöverföringen med USB 3.0 är snabb och disken fungerar oklanderligt.

Samma format i 25 år
Å ena sidan är det fascinerande att det går att ha med sig så mycket information utan att det tar mer plats. 2 TB är gott om lagringsutrymme, även till stora projekt med timtals högupplöst video eller åtskilliga säkerhetskopior. Å andra sidan har man kunnat köpa 2,5-tums hårddiskar i många år vid det här laget. Lagringsplatsen har växt och dataöverföringen är inte längre någon flaskhals tack vare USB 3.0. Men hårddiskens yttre mått har inte krympt och under det blankpolerade skalet snurrar alltjämt en gammaldags fysisk hårddisk. Att ta steget till SSD skulle göra ”disken” snabbare, mindre, lättare och i stort sett immun mot skakningar. Men SSD-diskar är också ungefär fyra gånger dyrare, vilket är skälet till att vi fortfarande använder gammaldags hårddiskar till säkerhetskopior. Då räknas nämligen lagringsplatsen mest.

Slutsats
Man får massor av plats i en läcker inpackning, både i Wireless- och i Ultra-varianten. Priset är något högre än för vanliga externa hårddiskar, men i gengäld får man hårdvarubaserad kryptering av sina data.

My Passport Wireless är både stor och dyr, men framför allt för fotografer är den ett perfekt resesällskap som kan göra backup av sina bilder från både kamera och mobiltelefon. De extra funktionerna betyder att det lönar sig ännu mer att välja den högsta möjliga lagringskapaciteten.

Min första externa hårddisk rymde 20 gigabyte, vägde nästan två kilo inklusive nätdel och den inbyggda fläkten väsnades som en röjsåg. WD My Passport Wireless, som är föremålet för detta test, rymmer 100 gånger så mycket, är nästan ljudlös och får plats i en jackficka. Och kostar lika mycket. Inbrottssäker kryptering och backup Båda testets två diskar är utrustade med 256-bitars hårdvarukryptering, vilket i praktiken ger en okrossbar kryptering av de data du lägger på disken. Om du väljer att använda säkerhetsprogrammet som ligger på disken för att upprätta en nyckel kan ingen – kanske inte ens NSA – läsa vad du har på disken. Det gäller även dig själv om du tappar bort koden. Det ingår också ett backupprogram på disken, som kan göra säkerhetskopior automatiskt. passport_wireless WD My Passport Wireless. Den trådlösa hårddisken är förhållandevis tjock. Det ska ju finnas plats för en komplett NAS-server, trådlös router och batteri för 20 timmars drift.  
Betyg
FUNKTIONALITET: ssssss
ANVÄNDNING: ssssst
KVALITETSINTRYCK: sssstt
TOTALBETYG: ssssst
Nätverk i jackfickan My Passport Wireless är inte bara en extern hårddisk på 2 TB utan en komplett NAS-disk och trådlös router i en enda enhet. Och så är den dessutom batteridriven. Den inbyggda datorkraften med tillhörande 512 MB internminne skulle för bara ett par år sedan ha varit tillräckligt för en hel dator. Disken kan antingen upprätta sitt eget lokala nätverk eller fungera som en nätverksbrygga till husets befintliga nätverk. På batteri kan disken köra i uppemot 20 timmar. Vill man inte fumla med nätverksinstallation så går det att stoppa hårddisken i USB-porten, vilket också är den absolut snabbaste metoden att överföra filer på eftersom disken stöder USB 3.0. Det inbyggda batteriet laddas antingen via USB-porten eller den lilla nätdelen som ingår. My Passport Wireless skapar ett eget trådlöst nätverk, som man kan koppla upp sig mot med både dator och mobil eller surfplatta. Filer går att överföra direkt, via DLNA eller WD:s app som finns till iOS, Android, PC och Mac. Om disken ska användas trådlöst i hemmet kan den kopplas till det befintliga trådlösa nätverket så att man inte behöver byta nätverk för att lagra eller läsa in filer. Allt sker med My Passport-programvaran till PC eller Mac. Eftersom hårddisken inte behöver vara i fysisk kontakt med vare sig dator eller nätverk kan man gömma undan den i källaren eller någon annanstans där den knappast blir upptäckt vid inbrott. Ute i farten har My Passport Wireless ett extra äss i rockärmen. Tack vare den inbyggda SD-kortläsaren kan man snabbt kopiera över sina bilder om kameran blir full mitt under semestern.   passport_ultra_metal WD My Passport Ultra Metal Edition. Den skinande metallfinishen gör disken läcker att titta på och ger dessutom ett visst skydd.  
Betyg
FUNKTIONALITET: ssssst
ANVÄNDNING: ssssst
KVALITETSINTRYCK: sssstt
TOTALBETYG: ssssst
Allt är inte stål som glimmar WD My Passport Ultra Metal Edition är det imponerande namnet på den andra testdeltagaren. Den tar hälften så mycket plats som sin trådlösa storebror, främst genom att inte vara lika tjock. Längden och bredden avgörs av 2,5-tumshårddisken på insidan. Ytan av borstad aluminium är läcker att titta på och röra vid, och det finns flera utföranden i olika färger. Den snygga ytan täcker dock bara ovansidan, botten är gjord av plast. Båda dessa ytor saknar förstås helt betydelse för diskens prestanda och kapacitet. Vi har provat en 1 TB-version, det finns även en med 2 TB. Förutom hårdvarukrypteringen och backupprogrammet, som båda är desamma som i den trådlösa versionen, finns inte mycket att säga om disken: dataöverföringen med USB 3.0 är snabb och disken fungerar oklanderligt. Samma format i 25 år Å ena sidan är det fascinerande att det går att ha med sig så mycket information utan att det tar mer plats. 2 TB är gott om lagringsutrymme, även till stora projekt med timtals högupplöst video eller åtskilliga säkerhetskopior. Å andra sidan har man kunnat köpa 2,5-tums hårddiskar i många år vid det här laget. Lagringsplatsen har växt och dataöverföringen är inte längre någon flaskhals tack vare USB 3.0. Men hårddiskens yttre mått har inte krympt och under det blankpolerade skalet snurrar alltjämt en gammaldags fysisk hårddisk. Att ta steget till SSD skulle göra ”disken” snabbare, mindre, lättare och i stort sett immun mot skakningar. Men SSD-diskar är också ungefär fyra gånger dyrare, vilket är skälet till att vi fortfarande använder gammaldags hårddiskar till säkerhetskopior. Då räknas nämligen lagringsplatsen mest. Slutsats Man får massor av plats i en läcker inpackning, både i Wireless- och i Ultra-varianten. Priset är något högre än för vanliga externa hårddiskar, men i gengäld får man hårdvarubaserad kryptering av sina data. My Passport Wireless är både stor och dyr, men framför allt för fotografer är den ett perfekt resesällskap som kan göra backup av sina bilder från både kamera och mobiltelefon. De extra funktionerna betyder att det lönar sig ännu mer att välja den högsta möjliga lagringskapaciteten.
Läs hela artikeln och över 450 nya tester i året med prenumeration på Ljud & Bild.
är du redan prenumerant? Logga inn.
Provaprenumeration
0:-
Fri tillgång till ljudochbild.se
Bronsprenumeration
349:-/halvår
1/2 år (6 nr) Digitalutgåva varje månad Fri tillgång till ljudochbild.se
Silverprenumeration
580:-/år
1 år (11 nr) Välkomstgåva Fri tillgång till ljudochbild.se Digitalutgåva varje månad
Guldprenumeration
999:-/år
1 år (11 nr) Ny digital film varje månad Välkomstgåva Fri tillgång till ljudochbild.se Digitalutgåva varje månad
Prenumerationen kommer automatiskt att förnyas till vanligt pris: Månad 49:-

Med prenumeration på Ljud och Bild får du:

Fri tillgång till ljudochbild.se Digitalutgåva (iPad/Android) varje månad Rejäl rabattt Välj själv hur länge du vill prenumerera - och med eller utan film Fin välkomstpremie
Bästa pris på Western Digital My Passport Ultra Metal Edition 1TB
Pricerunner.se är en kommersiell partner till ljudochbild.se. De levererar uppdaterade priser, prisjämförelser och produktinformation.

WD My Passport Wireless

 • Kapacitet: 2 TB (finns även med 500 GB och 1 TB)
 • Anslutning: USB 3.0, SD-kort, Wi-Fi
 • Mått: 86 x 29,8 x 127 mm
 • Vikt: 350 g
 • Pris: 2 500 kr
 • wdc.com

WD My Passport Ultra Metal Edition

 • Kapacitet: 1 TB (finns även med 2 TB)
 • Anslutning: USB 3.0
 • Mått: 110 x 13,5 x 80 mm
 • Vikt: 162 g
 • Pris: 900 kr
 • wdc.com

Har du något att tillägga?

Välkommen till Ljud & Bilds diskussionsforum. Vi vill gärna veta vad du tycker. Håll dig till ämnet och var saklig så slipper vi ta bort eller moderera inlägg. Övriga frågor och synpunkter hänvisas till redaktion@ljudochbild.se.
test
Corsair K83 Wireless Entertainment Keyboard

Knappar för soffsurfare

Din smart-TV har en hel dator inbyggd – Corsair vill ge dumburken ett ordentligt tangentbord.

Apple AirPods får röststyrning

AirPods får trådlös laddning och ”Hej Siri”.

Stranger Things, säsong 3 – första trailern!

4 juli återvänder Netflix till Hawkins och Stranger Things.

test
Panasonic Lumix S 24-105mm F4 Macro OIS

Superb allround-zoom

Panasonics första standardzoom i fullformat lever upp till förväntningarna.

Philips OLED934: Ny toppmodell avslöjad

Här är de första bilderna på Philips nya OLED-toppmodell!

Duell
Gaming-laptops

Ny sheriff i stan

De första datorerna med Nvidias snabbaste PC-grafikprocessor hittills har kommit. Vem passerar mållinjen först?

Dags att köpa iPad?

Om du har funderat på att köpa en ny surfplatta så är tiden kommen.

Ljusstarkt porträttobjektiv till Sony alpha

Tyst, snabbt och med snygg boheh är några av egenskaperna man får med Samyangs 85mm f1.4.

test
Canon EOS RP

Klipp från Canon

EOS RP saknar inte helt kompromisser men har en aggressiv prislapp och är mycket tillfredsställande att fotografera med.

Allt om Samsungs QLED-TV 2019

Samsungs kommande 2019-modeller får ett markant lyft i bildkvalitet, och den här gången gäller det inte bara toppmodellerna.

test
Samsung QE65Q900R

8K mot 4K: ­Teknisk knockout

Är Samsungs minsta och billigaste 8K-skärm bättre än en vanlig, bra 4K-TV? Vi testar!

Mässbilder från Sound Society 2019

Även i vårt grannland Danmark finns det naturligtvis hifi-mässor. Här är bilder från en av dem!

Tidal ger studioljud i iPhone

Tidal-användare kan glädja sig åt att iPhone har fått MQA-stöd, och alltså kommer närmare ljudet från inspelningsstudion.

grupptest
5 trådlösa brusreducerande hörlurar

Tyst och skönt på flyget

Brusreducerande hörlurar motverkar trötthet och skonar hörseln på långa flygresor.

test
Line Magnetic Audio 805iA

Glödande klangmästare

En av de bästa rörförstärkare vi har testat raserar alla fördomar.

test
Audiovector QR5

Den mest kompletta ­högtalaren

Audiovector QR5 levererar rytmen utan att tveka, ger musiken luft – och slår nästan undan benen på sina egna toppmodeller.

test
ikko OH1

Glänsande ljud

Kinesiska ikko debuterar med stora ambitioner till små priser.

Recension
Triple Frontier

Greed is good…

Före detta amerikanska elitsoldater bestämmer sig för att råna en sydamerikansk knarkbaron. Det går inte riktigt som planerat.

test
RME ADI-2 DAC

Bästa ljudet vi har hört

Du hittar knappast en bättre DAC för pengarna än RME ADI-2 DAC.

test
Stax SR-009s

Detta är inte ljud – det är magi

Nu vet jag hur det känns att ha ett helt universum inklämt mellan öronen.