annonse
annonse
annonse

Samsung ATIV Book 9 Plus

Windows-bärbar för hipsters

Samsung ATIV Book 9 är den grymmaste ultrabook-datorn vi har testat. Den visar att bärbara Windows-datorer faktiskt kan vara sexiga!

Den absolut läckraste, tunnaste och mest strömlinjeformade Windows-ultrabooken vi har testat. Höga prestanda och den avgjort bästa skärmen vi har sett på någon laptop.
128 GB SSD-minne är inte tillräckligt och ska man gå upp till 256 GB blir datorn dyrare än en motsvarande MacBook Pro (Retina) med 512 GB SSD. Det gör det extra tydligt att ATIV Book 9 Plus är lite för dyr.
annonse

Du kommer in på vilket trendigt café som helst i din hemstad, i Soho i London eller varför inte Prenzlauer Berg i Berlin. Då ser du direkt att du hamnat i rena rama hipster-mekka. Det är kaffe latte och MacBook Pro så lång ögat räcker på alla bord. Det nästan så att fiket knappt behöver några lampor i taket, så många lysande äpplen utnyttjar det trådlösa wifi-nätverket när det kreativa klientelet surfar, skriver insiktsfulla uppdateringar på sociala medier och på det stora hela är … kreativa.

Och skulle det mot förmodan finnas någon Windows-användare i lokalen så har han eller hon förmodligen gått fel, och gömmer sig i ett hörn med sin icke-MacBook och frånvaron av lysande äpple på locket.

Eller rättare sagt: så brukade det vara. Men en sak är säker. Har du trillat in på stans trendigaste hipster-fik och drar upp en ATIV Book 9 Plus ur Wood Wood-väskan, så behöver du inte gömma dig i hörnet eller skämmas för din Windows-laptop. Samsungs senaste topp-ultrabook är inte bara snabb, strömlinjeformad och lätt, den är grymt läcker och har tvättäkta hipster-faktor. Egentligen vet vi ju alla vad som har hänt: Apple har blivit mainstream!

Det har kommit en ny vinnarskärm
Samsung tillhör den nya generationen. Åtminstone den här ultrabooken, som är en vidareutveckling av den Series 9 som kom för ett par år sedan, och som vi i vårt första test – under överskriften ”Så ska ultra se ut” – kallade för MacBook Airs demoniska kusin (på grund av den svarta designen och tangentbordets gröna ljus, som ATIV Book 9 Plus har ärvt). Vi gillade datorn för att den var en riktigt genomtänkt produkt, och blev framför allt förtjusta i skärmen med sina kristallklara men ändå naturliga färger.

Utan att tveka kan vi säga precis samma sak om nya ATIV Book 9 Plus, som har Intels senaste Haswell arkitektur (vårt testexemplar hade en 2,6 GHz Intel Core i5 under motorhuven) och med den förmodligen bästa skärmen vi har sett i en bärbar dator någonsin.

De lovorden har vi använt om Apples MacBook Pro med Retina-skärm också, senaste gången för bara ett par månader sedan när vi testade 2013-modellen som också har Haswell-arkitektur och 13,3-tums skärm. Men medan Retina-skärmen får ”nöja sig” med maximal upplösning på 2560 x 1600 pixlar (vilket man får trolla med ett externt program för att få fram eftersom Apple bara tillåter att man ställer in upplösningen till maximalt 1680 x 1050 i systeminställningarna) så klarar den lika stora 13,3-tumsskärmen på ATIV Book 9 Plus hela 3200 x 1800 pixlar. En upplösning som Samsung kallar för QHD.

Vem vinner då tvekampen mellan Retina och QHD? Tja, svaret blir nog att det inte finns någon solklar vinnare. Det finns ett skäl till att Apple anser att användarna inte ska vrida upp skärmupplösningen hela vägen. Och även om Windows inte behöver tredjepartsprogram för att få upp bilden till 3200 x 1800 pixlar så får man faktiskt frågan flera gånger om man verkligen är helt säker på att man vill göra det. Skärmbilden blir nämligen väldigt stor och detaljerna väldigt små, precis som på Retina-skärmen. Fast Windows 8 i QHD-upplösning är ännu svårare att sköta utan lupp än vad Mac OS X är i 2560 x 1600-upplösning.

Skärmbilden är knivskarp även på ATIV Book 9 Plus, till och med på den högsta upplösningen, och på grund av den höga skärmkvaliteten finns det plats för fler paneler än i det normala Windows 8-gränssnittet, som tidigare hette Metro och som ändå ingen använder. Den maximala upplösningen går dock bara att få i skrivbordsläget.

Samsung_Ativ_Book_9_Plus-5

Dyrare än Apple
Men även om den senaste Apple-toppmodellen alltså drar det kortaste strået i direkt närkamp med Samsung ATIV Book 9 Plus när det gäller skärmupplösning, så är det Apple som går segrande ur striden om vi fortsätter på samma spår och jämför den senaste MacBook Pro med Retina-skärm mot Samsungs ultrabook-flaggskepp. Trots att vårt testexemplar av ATIV Book 9 Plus har precis samma processor på papperet som den MacBook Pro vi testade för ett par månader sedan, klarar sig Apple en smula bättre i de benchmark-tester vi använder oss av för att skapa oss en bild av datorns prestanda. ATIV Book 9 Plus får 2577 (single-core) och 4860 (multi-core) poäng i vår Geekbench 3-mätning, medan MacBook Pro med samma 2,6 GHz Intel Core i5 Haswell-processor får 3118 respektive 6609 poäng. Även Browsermark 2.0-mätningen går i Apples favör. I båda fallen har vi mätt med den senaste utgåvan av Googles Chrome-webbläsare och där får ATIV Book 9 Plus 5191 poäng medan MacBook Pro skrapar ihop 5631.

Fortsätter vi med en direkt jämförelse mellan MacBook Pro och ATIV Book 9 Plus så får Samsung bonuspoäng för att de har stoppat i en pekskärm i sin senaste ultrabook, medan Apple har givit sin MacBook Pro med Retina-skärm den senaste wifi-tekniken 801.11ac (som klarar data-överföringar med hastigheter på uppemot 1 gigabit per sekund), till skillnad från ATIV Book 9 Plus som får nöja sig med förra årets 801.11n-teknik.

MacBooken är ett par tusenlappar dyrare än ATIV Book 9 Plus, som å andra sidan bara är utrustad med 128 gigabyte SSD-disk, medan vårt Apple-testexemplar var utrustat med hela 512 gigabyte. Så stor SSD-disk klarar inte Samsung i skrivande stund, och investerar man i samma modell som vårt testexemplar fast med den bästa konfigurationen som har 256 gigabyte SSD och 8 gigabyte RAM-minne så stiger priset till närmare 17 000 kronor. Ur det perspektivet är det faktiskt Apple-datorn som är billigast när man jämför dem mot varandra och ser vilken konfiguration man får för pengarna.

Samsung-ATIV-Book-9-Plus

Slutsats
Visst, det handlar om små skillnader. Samsung ATIV Book 9 Plus är en hårsmån bättre än MacBook Pro med Retina-skärm när det gäller just skärmen, men Apples tunna toppmodell är en smula snabbare och ligger lite före när det gäller lagringsplats och nätverksteknik.

Men summa summarum ligger Samsung ATIV Book 9 Plus faktiskt på samma höga nivå som Apples mästerverk – både när det gäller kvalitet och pris. Och det ser man med blotta ögat. Samsungs senaste ultrabook är helt klart den läckraste, designsmartaste och hipster-aktigaste Windows-bärbara vi någonsin har skådat. Sedan får det vara upp till varje läsare att avgöra om det ska betraktas som ris eller ros.

PS. Kära Samsung, vi avskyr det nya namnet. ATIV Book 9 Plus får man bara försöka uttala i nyktert tillstånd. Vad var det för fel med att kalla ultrabook-toppserien för Series 9?

Du kommer in på vilket trendigt café som helst i din hemstad, i Soho i London eller varför inte Prenzlauer Berg i Berlin. Då ser du direkt att du hamnat i rena rama hipster-mekka. Det är kaffe latte och MacBook Pro så lång ögat räcker på alla bord. Det nästan så att fiket knappt behöver några lampor i taket, så många lysande äpplen utnyttjar det trådlösa wifi-nätverket när det kreativa klientelet surfar, skriver insiktsfulla uppdateringar på sociala medier och på det stora hela är … kreativa. Och skulle det mot förmodan finnas någon Windows-användare i lokalen så har han eller hon förmodligen gått fel, och gömmer sig i ett hörn med sin icke-MacBook och frånvaron av lysande äpple på locket. Eller rättare sagt: så brukade det vara. Men en sak är säker. Har du trillat in på stans trendigaste hipster-fik och drar upp en ATIV Book 9 Plus ur Wood Wood-väskan, så behöver du inte gömma dig i hörnet eller skämmas för din Windows-laptop. Samsungs senaste topp-ultrabook är inte bara snabb, strömlinjeformad och lätt, den är grymt läcker och har tvättäkta hipster-faktor. Egentligen vet vi ju alla vad som har hänt: Apple har blivit mainstream! Det har kommit en ny vinnarskärm Samsung tillhör den nya generationen. Åtminstone den här ultrabooken, som är en vidareutveckling av den Series 9 som kom för ett par år sedan, och som vi i vårt första test – under överskriften ”Så ska ultra se ut” – kallade för MacBook Airs demoniska kusin (på grund av den svarta designen och tangentbordets gröna ljus, som ATIV Book 9 Plus har ärvt). Vi gillade datorn för att den var en riktigt genomtänkt produkt, och blev framför allt förtjusta i skärmen med sina kristallklara men ändå naturliga färger. Utan att tveka kan vi säga precis samma sak om nya ATIV Book 9 Plus, som har Intels senaste Haswell arkitektur (vårt testexemplar hade en 2,6 GHz Intel Core i5 under motorhuven) och med den förmodligen bästa skärmen vi har sett i en bärbar dator någonsin. De lovorden har vi använt om Apples MacBook Pro med Retina-skärm också, senaste gången för bara ett par månader sedan när vi testade 2013-modellen som också har Haswell-arkitektur och 13,3-tums skärm. Men medan Retina-skärmen får ”nöja sig” med maximal upplösning på 2560 x 1600 pixlar (vilket man får trolla med ett externt program för att få fram eftersom Apple bara tillåter att man ställer in upplösningen till maximalt 1680 x 1050 i systeminställningarna) så klarar den lika stora 13,3-tumsskärmen på ATIV Book 9 Plus hela 3200 x 1800 pixlar. En upplösning som Samsung kallar för QHD. Vem vinner då tvekampen mellan Retina och QHD? Tja, svaret blir nog att det inte finns någon solklar vinnare. Det finns ett skäl till att Apple anser att användarna inte ska vrida upp skärmupplösningen hela vägen. Och även om Windows inte behöver tredjepartsprogram för att få upp bilden till 3200 x 1800 pixlar så får man faktiskt frågan flera gånger om man verkligen är helt säker på att man vill göra det. Skärmbilden blir nämligen väldigt stor och detaljerna väldigt små, precis som på Retina-skärmen. Fast Windows 8 i QHD-upplösning är ännu svårare att sköta utan lupp än vad Mac OS X är i 2560 x 1600-upplösning. Skärmbilden är knivskarp även på ATIV Book 9 Plus, till och med på den högsta upplösningen, och på grund av den höga skärmkvaliteten finns det plats för fler paneler än i det normala Windows 8-gränssnittet, som tidigare hette Metro och som ändå ingen använder. Den maximala upplösningen går dock bara att få i skrivbordsläget. Samsung_Ativ_Book_9_Plus-5 Dyrare än Apple Men även om den senaste Apple-toppmodellen alltså drar det kortaste strået i direkt närkamp med Samsung ATIV Book 9 Plus när det gäller skärmupplösning, så är det Apple som går segrande ur striden om vi fortsätter på samma spår och jämför den senaste MacBook Pro med Retina-skärm mot Samsungs ultrabook-flaggskepp. Trots att vårt testexemplar av ATIV Book 9 Plus har precis samma processor på papperet som den MacBook Pro vi testade för ett par månader sedan, klarar sig Apple en smula bättre i de benchmark-tester vi använder oss av för att skapa oss en bild av datorns prestanda. ATIV Book 9 Plus får 2577 (single-core) och 4860 (multi-core) poäng i vår Geekbench 3-mätning, medan MacBook Pro med samma 2,6 GHz Intel Core i5 Haswell-processor får 3118 respektive 6609 poäng. Även Browsermark 2.0-mätningen går i Apples favör. I båda fallen har vi mätt med den senaste utgåvan av Googles Chrome-webbläsare och där får ATIV Book 9 Plus 5191 poäng medan MacBook Pro skrapar ihop 5631. Fortsätter vi med en direkt jämförelse mellan MacBook Pro och ATIV Book 9 Plus så får Samsung bonuspoäng för att de har stoppat i en pekskärm i sin senaste ultrabook, medan Apple har givit sin MacBook Pro med Retina-skärm den senaste wifi-tekniken 801.11ac (som klarar data-överföringar med hastigheter på uppemot 1 gigabit per sekund), till skillnad från ATIV Book 9 Plus som får nöja sig med förra årets 801.11n-teknik. MacBooken är ett par tusenlappar dyrare än ATIV Book 9 Plus, som å andra sidan bara är utrustad med 128 gigabyte SSD-disk, medan vårt Apple-testexemplar var utrustat med hela 512 gigabyte. Så stor SSD-disk klarar inte Samsung i skrivande stund, och investerar man i samma modell som vårt testexemplar fast med den bästa konfigurationen som har 256 gigabyte SSD och 8 gigabyte RAM-minne så stiger priset till närmare 17 000 kronor. Ur det perspektivet är det faktiskt Apple-datorn som är billigast när man jämför dem mot varandra och ser vilken konfiguration man får för pengarna. Samsung-ATIV-Book-9-Plus Slutsats Visst, det handlar om små skillnader. Samsung ATIV Book 9 Plus är en hårsmån bättre än MacBook Pro med Retina-skärm när det gäller just skärmen, men Apples tunna toppmodell är en smula snabbare och ligger lite före när det gäller lagringsplats och nätverksteknik. Men summa summarum ligger Samsung ATIV Book 9 Plus faktiskt på samma höga nivå som Apples mästerverk – både när det gäller kvalitet och pris. Och det ser man med blotta ögat. Samsungs senaste ultrabook är helt klart den läckraste, designsmartaste och hipster-aktigaste Windows-bärbara vi någonsin har skådat. Sedan får det vara upp till varje läsare att avgöra om det ska betraktas som ris eller ros. PS. Kära Samsung, vi avskyr det nya namnet. ATIV Book 9 Plus får man bara försöka uttala i nyktert tillstånd. Vad var det för fel med att kalla ultrabook-toppserien för Series 9?
Läs hela artikeln och över 450 nya tester i året med prenumeration på Ljud & Bild.
är du redan prenumerant? Logga inn.
Provaprenumeration
0:-
Fri tillgång till ljudochbild.se
Bronsprenumeration
349:-/halvår
1/2 år (6 nr) Digitalutgåva varje månad Fri tillgång till ljudochbild.se
Silverprenumeration
580:-/år
1 år (11 nr) Välkomstgåva Fri tillgång till ljudochbild.se Digitalutgåva varje månad
Guldprenumeration
999:-/år
1 år (11 nr) Ny digital film varje månad Välkomstgåva Fri tillgång till ljudochbild.se Digitalutgåva varje månad
Prenumerationen kommer automatiskt att förnyas till vanligt pris: Månad 49:-

Med prenumeration på Ljud och Bild får du:

Fri tillgång till ljudochbild.se Digitalutgåva (iPad/Android) varje månad Rejäl rabattt Välj själv hur länge du vill prenumerera - och med eller utan film Fin välkomstpremie
Bästa pris på Samsung ATIV Book 9 Plus
Pricerunner.se är en kommersiell partner till ljudochbild.se. De levererar uppdaterade priser, prisjämförelser och produktinformation.
  • Windows 8
  • 2,6 GHz Intel Core i5-processor
  • 4 GB DDR3 SDRAM / 128 GB SSD
  • 13,3-tums SuperBright + 350 nit FHD LED-skärm, 3200 x 1800 QHD
  • 2 x USB 3.0, Micro HDMI, SDXC-kortläsare, 802.11a/b/g/n, Bluetooth 4.0
  • 31,9 x 22,3 x 1,4 cm
  • 1,39 kg
  • 8 timmars batteritid
  • Pris: 13 800 kr
  • samsung.se
Pris: 13800,-

Har du något att tillägga?

Välkommen till Ljud & Bilds diskussionsforum. Vi vill gärna veta vad du tycker. Håll dig till ämnet och var saklig så slipper vi ta bort eller moderera inlägg. Övriga frågor och synpunkter hänvisas till redaktion@ljudochbild.se.
Recension
The Truth Matters

Mörkläggningen om kriget i Irak

Bush-administrationen ljög medvetet om orsakerna till andra Irak-kriget – och pressen lät bli att ställa dem till svars.

Recension
Peppermint

Fullständigt ointressant

Blodtörstig Jennifer Garner i blodfattig actionklyscha.

Recension
BlacKkKlansman

En politisk ­knytnäve!

Spike Lee levererar en av sina bästa filmer – om rashat förr och nu.

Släpp lös musiken

Genom att jorda högtalarna har Audiovector lyckats förbättra ljudet.

16x-zoom från Olympus

Kompakt 12–200 mm-objektiv.

Billig Nokia ­överraskar en smula

På flera områden är Nokia 5.1 Plus bättre än man kan förvänta sig för pengarna. Fast ett par kompromisser kommer man inte undan.

test
Audeze Mobius

Utanför huvudet-upplevelse

Audezes lyx-headset bryter mot en av de grundläggande reglerna för hörlurar. Och låter bra!

Bättre skärmkalibrering

Datacolor har förbättrad Spyder-kalibreringen.

Tre nya specialobjektiv från Leica

Så här ser de alltså ut, de tre specialobjektiven som Leica lanserat till M-systemet.

Recension
Velvet Buzzsaw

Konstnärligt mord!

En ganska så misslyckad genreblandning av ironisk satir och slasher-rysare.

annonse
grupptest
6 trådlösa hörlurar

Trådlöst ljud ­ på allvar

Hörlurar för dig som tar ljudkvaliteten seriöst men inte vill bli helt ruinerad på kuppen.

grupptest
5 pickuper i budgetklassen

Den viktigaste delen

En ny och bättre pickup är det enklaste och bästa sättet att få bättre ljud.

Utomhus- och inbyggda högtalare från Sonos

Tillsammans med Sonance har de tagit fram serien, speciellt lämplig för nya Amp.

test
Denon CEOL N10

Bonsai-stereo

Denons dvärgstereo utmanar Sonos högtalare och soundbar på deras hemmabana.

grupptest
5 gaming-PC i premiumklassen

Fem häftiga

Det behövs bra grejor när det ska spelas. Vi har gett oss ut på slagfältet med fem bärbara datorer som inte bangar för något.

test
Marantz NA6006

Utsökt spelare med vital brist

Den här nätverksspelaren är lättskött, spelar det mesta och låter jättebra. Men de som strömmar högupplöst musik blir besvikna.

De första bilderna från Lumix S1R

Vi har fotograferat med Panasonics flaggskepp, som kan ta bilder med uppemot till 187 Mp!

Sonus faber går in i väggen

Nu kommer italienarna med lanserar in-wall-högtalare.

Fler Pentax-objektiv

I väntan på nya kameror kan vi glädja oss åt två nya vidvinkelobjektiv.

Hörlurar för battle-spel

Logitech har utvecklat helt ny ljudteknik speciellt för battle-spel.

test
Ring Stick Up Cam Wired

Smidig övervakning som kostar

Man har inte mycket nytta av Ring Stick Up Cam Wired utan ett abonnemang, som gör att Ring laddar upp videofilmerna till molnet.

Ruark har allt

Den här eleganta anläggningen kommer inte förrän längre fram i vår, men kan vara värd att vänta på.

annonse
test
Devialet Expert 140 Pro

Högteknologisk

Marknadens mest avancerade förstärkare har fått en lillebror. Expert 140 Pro är en högteknologisk Formel 1-förstärkare som fler kan ha råd med.

test
Apple Mac Mini 2018

Racertrimmad Mac Mini

Äntligen en ny minidator från Apple med den senaste generationens hårdvara.

Nya koncept från Q Acoustics

Prisbelönta Concept 500 har fått en lillebror som står på egna – mycket ovanliga – ben.

Mer om Panasonics fullformatkameror

Nu har äntligen detaljerna kommit om Lumix S-serien och de första objektiven.

test
Lenovo ThinkPad X1 Extreme

Extremt dyr

ThinkPad-toppmodellen lever bara upp till sitt namn när det gäller priset.

Sonos stöder YouTube Music

Nu har Sonos fått inbyggt stöd för YouTube Music – för de som har Premium-abonnemang.

test
Lenovo ThinkPad X1 Carbon

Klassisk och modern ultrabärbar

ThinkPad X1 Carbon är lätt, elegant, robust och stark på samma gång.

test
Bowers & Wilkins 603

B&W är tilbaka för fullt

Den nya 600-serien öppnar upp ljudet och får fram dynamiken på ett helt annat sätt än föregångarna. Toppmodellen 603 är inget undantag.

LED i stället för blixt

Rotolight är bärbara LED-lampor för foto och video.

Recension
Close

Not even close…

Actionthriller som utspelas i Marocko, knackigt skriven och utförd.

Apple vill ha dina bilder

Om du har några bra ögonblicksbilder som är tagna med en iPhone så kan du ställa upp i ”Shot in iPhone”-tävlingen.

test
Nikon Nikkor Z 35mm f1.8 S

Nikons bästa vidvinkel

Den kostar en del, men 35:an till Nikon Z är snudd på perfekt.

Tungt ljud för tunna plånböcker

En billig men bra soundbar gör underverk i TV-soffan. Här är de fem bästa för under 5 000 kronor.

test
Canon RF 35mm f1.8 IS Macro STM

Användbar Canon-makro

Kompakt, lätt och billig med lysande optisk kvalitet.

Recension
Sex Education, säsong 1

”Masters of Sex” för tonåringar

Skön dramakomedi om sexuellt frustrerade och överkåta ungdomar – och charmigt så det ryker om det!

test
Xiaomi Mi Mix 3

Annorlunda och prisvärd

Xiaomi sticker ut med annorlunda lösningar som är mer intressanta än praktiska.

Recension
The Equalizer 2

Tunn vigilant

Uppföljaren med den stenhårda, ensamma vigilanten lever tyvärr inte upp till originalet.

Olympus: – Nybörjaren är viktig för oss

Under lanseringen av det nya flaggskeppet berättade Olympus om sina tankar om framtida produkter.