Bil & Elfordon Datorer Sport & Träning Gaming Mobil Smart hem Teknik

Waze är mer av ett projekt och ett socialt experiment än en färdig navigeringsapplikation. Inte nog med att det är öppen källkod så att hobbyprogrammerare kan bidra med rättelser och nya funktioner, själva kartan tas fram av användarna. Det innebär att när man kör på en gata som inte finns med på kartan är tanken att man ska bidra genom att knappa in gatunamnet och dela med sig till alla andra. Man kan även göra noggrannare rättelser på webbsajten.

Genom så kallad crowdsourcing så har man också en elementär trafikinformation. Programmet rapporterar in din hastighet och position vilket gör det möjligt att förutspå trafikstockningar. Användarna kan även rapportera in trafikolyckor, köer och poliskontroller eller skicka meddelanden till varandra. Allt positivt man bidrar med ger poäng vilket uppmuntrar till att anstränga sig lite extra för gruppens bästa.

Det är föredömligt lätt att söka på adresser, om de finns, och navigeringsbilden är relativt tydlig. Gränssnittet och guiderösten finns faktiskt på lokala språk. Men ärligt talat kan man inte ersätta en riktig navigeringsapp med Waze, åtminstone inte än. Det är alltför många gator som saknas och därmed gör den ibland konstiga vägval. Användarvänligheten är inte den bästa och det kan kännas lite rörigt och plottrigt.

Slutsats
För att vara ett gratis navigationsprogram som alla hjälps åt att förbättra är Waze inte så dumt. Men ska man åka någonstans dit man inte hittar eller är beroende av att komma fram i tid så är det än så länge inte tillräckligt bra i Skandinavien. Som ett socialt experiment och ett kul projekt är det däremot lysande. Ska man ut och åka på kända vägar kan man lika gärna ha Waze igång och delta med trafikinformation samt samla poäng för att man hjälper till.

Rulla till toppen