annonse
annonse

Nav4D 2.0.1

Lågbudget på alla sätt

Mjukvara som säljs med stora röda realappar ska man med all rätta vara misstänksam mot.

Ljud & Bild tycker

Billig
Inga funktioner Dålig karta Långsam och irriterande

Nav4D har en prismodell som är lite oklar på iTunes men egentligen är det enkelt. Antingen köper man en obegränsad version ”Hot” eller en som bara fungerar i en månad ”Low cost”. Det kan så klart vara smart om man vill ha en obegränsad hemma och en europaversion när man åker på semester, men varför man inte kan köpa en obegränsad för iPad är konstigt. När tillverkaren dessutom har inte mindre än 415(!) appar på iTunes så blir det minst sagt svårt att hitta den man ska ha.

Appen använder Navteq-kartor och det är också det enda imponerande med tanke på priset. Däremot finns det inte många funktioner. Man kan leta efter intressepunkter och posta till Facebook. Det är ungefär det. Varken menyer eller röstvägledning finns på de skandinaviska språken och våra svenska specialtecken visas alltid med versaler. Dessutom är menyernas ordval, förkortningar och symboler ofta obegripliga. Man får verkligen kämpa för att få den att vilja åka någonstans.

Om man ändå lyckas så är kartbilden den sämsta i testet. Vinkeln och zoomen misslyckas konstant med att ge någon överblick över vart man är på väg. Omotiverade gatunamn distraherar och man får dålig hjälp med svängar och avfarter. Dessutom har Nav4D slängt in 3D-byggnader men appens prestanda är så dåliga att det får hela kartbilden att blinka och hacka. Man blir helt enkelt så frustrerad över kartan att det distraherar från körningen.

Slutsats
Trots en mycket aggressiv prissättning så känns Nav4D inte värd pengarna. Den är svår att begripa sig på trots att den har ytterst få funktioner. Om man till slut lyckas få in destinationen så är kartan så pass dålig att den inte är till någon större hjälp. Det blir inte bättre av att stödet för skandinaviska språk är obefintligt. Lägg hellre en liten slant extra eller kör Waze som trots saknade vägar ändå ger en bättre upplevelse.

Nav4D har en prismodell som är lite oklar på iTunes men egentligen är det enkelt. Antingen köper man en obegränsad version ”Hot” eller en som bara fungerar i en månad ”Low cost”. Det kan så klart vara smart om man vill ha en obegränsad hemma och en europaversion när man åker på semester, men varför man inte kan köpa en obegränsad för iPad är konstigt. När tillverkaren dessutom har inte mindre än 415(!) appar på iTunes så blir det minst sagt svårt att hitta den man ska ha. Appen använder Navteq-kartor och det är också det enda imponerande med tanke på priset. Däremot finns det inte många funktioner. Man kan leta efter intressepunkter och posta till Facebook. Det är ungefär det. Varken menyer eller röstvägledning finns på de skandinaviska språken och våra svenska specialtecken visas alltid med versaler. Dessutom är menyernas ordval, förkortningar och symboler ofta obegripliga. Man får verkligen kämpa för att få den att vilja åka någonstans. Om man ändå lyckas så är kartbilden den sämsta i testet. Vinkeln och zoomen misslyckas konstant med att ge någon överblick över vart man är på väg. Omotiverade gatunamn distraherar och man får dålig hjälp med svängar och avfarter. Dessutom har Nav4D slängt in 3D-byggnader men appens prestanda är så dåliga att det får hela kartbilden att blinka och hacka. Man blir helt enkelt så frustrerad över kartan att det distraherar från körningen. Slutsats Trots en mycket aggressiv prissättning så känns Nav4D inte värd pengarna. Den är svår att begripa sig på trots att den har ytterst få funktioner. Om man till slut lyckas få in destinationen så är kartan så pass dålig att den inte är till någon större hjälp. Det blir inte bättre av att stödet för skandinaviska språk är obefintligt. Lägg hellre en liten slant extra eller kör Waze som trots saknade vägar ändå ger en bättre upplevelse.
Läs hela artikeln och över 450 nya tester i året med prenumeration på Ljud & Bild.
är du redan prenumerant? Logga inn.
Provaprenumeration
0:-
Fri tillgång till ljudochbild.se
Bronsprenumeration
349:-/halvår
1/2 år (6 nr) Digitalutgåva varje månad Fri tillgång till ljudochbild.se
Silverprenumeration
580:-/år
1 år (11 nr) Välkomstgåva Fri tillgång till ljudochbild.se Digitalutgåva varje månad
Guldprenumeration
999:-/år
1 år (11 nr) Ny digital film varje månad Välkomstgåva Fri tillgång till ljudochbild.se Digitalutgåva varje månad
Prenumerationen kommer automatiskt att förnyas till vanligt pris: Månad 39:-

Med prenumeration på Ljud och Bild får du:

Fri tillgång till ljudochbild.se Digitalutgåva (iPad/Android) varje månad Rejäl rabattt Välj själv hur länge du vill prenumerera - och med eller utan film Fin välkomstpremie
  • iPhone
  • iPad

Alltid uppdaterad!

Fri tillgång till Ljud & Bild i en månad

0:-