annons
annons

OneDrive

Molnlagring som del av operativsystemet

Microsoft utnyttjar sin dominans inom operativsystem och officepaket för att ge dig allt på en gång.

Microsofts molntjänst har levt en ombytlig tillvaro, sedan lanseringen 2008 har den bytt namn från Live Folders till SkyDrive och nu senaste till OneDrive. Det är dock ingen tvekan om att Microsoft tar synnerligen seriöst på lagring i molnet – och de arbetar synnerligen aggressivt för att göra OneDrive till en fast del av alla Windows-användares vardag.

Fem Office-paket på köpet
För detta ändamål spelar Microsoft ut sina två allra starkaste och mest välkända kort: Windows och Office. OneDrive finns inbyggt i Windows 8 och 8.1, så har man en modern PC så är man automatiskt kund i butiken. Och väljer man att lägga 90 kronor i månaden så får man inte bara 1 TB lagringsplats, utan också Office 365 till fem datorer – och till fem surfplattor. Plus 60 minuter Skype-samtal varje månad till fler än 60 länder!

Microsoft uppger själva antalet OneDrive-användare till 25 miljoner.

Precis som hos Dropbox kan man tjäna ihop extra lagringsplats genom att locka vänner och bekanta att börja använda OneDrive. Men medan ”belöningen” där är 500 MB extra per person så ger Microsoft hela 5 GB för varje ny kund, upp till sammanlagt 20 GB extra utrymme.

Har du en Windows Phone eller Xbox är OneDrive rätt val. Tjänsten stöds naturligtvis – och som den enda – av alla Microsofts egna enheter.

När man delar filer mellan flera användare är det stor risk för att filer tas bort av misstag. Microsoft var dock en av de första som försåg sin molntjänst med en Papperskorg-funktion, så att borttagna filer inte är förlorade för alltid.

Hastighet
Hastigheten är inte särskilt imponerande på OneDrive. Att ladda upp en 1 GB testfil tog en halvtimme. Och 40 minuter att synkronisera den med en annan dator.

Slutsats
Det går inte att ta miste på att Microsoft har bestämt sig för att vinna kampen om molntjänster för privatkunder och med tanke på vad de ställer upp med så är det svårt att se hur det kan sluta på annat sätt. 15 GB gratis utrymme är rekord, och OneDrive är redan inbyggt i Windows 8. Och faller man för frestelsen att uppgradera till betalversionen så får man allt man behöver.

Microsofts molntjänst har levt en ombytlig tillvaro, sedan lanseringen 2008 har den bytt namn från Live Folders till SkyDrive och nu senaste till OneDrive. Det är dock ingen tvekan om att Microsoft tar synnerligen seriöst på lagring i molnet – och de arbetar synnerligen aggressivt för att göra OneDrive till en fast del av alla Windows-användares vardag. Fem Office-paket på köpet För detta ändamål spelar Microsoft ut sina två allra starkaste och mest välkända kort: Windows och Office. OneDrive finns inbyggt i Windows 8 och 8.1, så har man en modern PC så är man automatiskt kund i butiken. Och väljer man att lägga 90 kronor i månaden så får man inte bara 1 TB lagringsplats, utan också Office 365 till fem datorer – och till fem surfplattor. Plus 60 minuter Skype-samtal varje månad till fler än 60 länder! Microsoft uppger själva antalet OneDrive-användare till 25 miljoner. Precis som hos Dropbox kan man tjäna ihop extra lagringsplats genom att locka vänner och bekanta att börja använda OneDrive. Men medan ”belöningen” där är 500 MB extra per person så ger Microsoft hela 5 GB för varje ny kund, upp till sammanlagt 20 GB extra utrymme. Har du en Windows Phone eller Xbox är OneDrive rätt val. Tjänsten stöds naturligtvis – och som den enda – av alla Microsofts egna enheter. När man delar filer mellan flera användare är det stor risk för att filer tas bort av misstag. Microsoft var dock en av de första som försåg sin molntjänst med en Papperskorg-funktion, så att borttagna filer inte är förlorade för alltid. Hastighet Hastigheten är inte särskilt imponerande på OneDrive. Att ladda upp en 1 GB testfil tog en halvtimme. Och 40 minuter att synkronisera den med en annan dator. Slutsats Det går inte att ta miste på att Microsoft har bestämt sig för att vinna kampen om molntjänster för privatkunder och med tanke på vad de ställer upp med så är det svårt att se hur det kan sluta på annat sätt. 15 GB gratis utrymme är rekord, och OneDrive är redan inbyggt i Windows 8. Och faller man för frestelsen att uppgradera till betalversionen så får man allt man behöver.
Läs hela artikeln och över 450 nya tester i året med prenumeration på Ljud & Bild.
är du redan prenumerant? Logga inn.
Provaprenumeration
0:-
Fri tillgång till ljudochbild.se
Bronsprenumeration
349:-/halvår
1/2 år (6 nr) Digitalutgåva varje månad Fri tillgång till ljudochbild.se
Silverprenumeration
580:-/år
1 år (11 nr) Välkomstgåva Fri tillgång till ljudochbild.se Digitalutgåva varje månad
Guldprenumeration
999:-/år
1 år (11 nr) Ny digital film varje månad Välkomstgåva Fri tillgång till ljudochbild.se Digitalutgåva varje månad
Prenumerationen kommer automatiskt att förnyas till vanligt pris: Månad 39:-

Med prenumeration på Ljud och Bild får du:

Fri tillgång till ljudochbild.se Digitalutgåva (iPad/Android) varje månad Rejäl rabattt Välj själv hur länge du vill prenumerera - och med eller utan film Fin välkomstpremie
Bästa pris på OneDrive
Pricerunner.se är en kommersiell partner till ljudochbild.se. De levererar uppdaterade priser, prisjämförelser och produktinformation.

Gratis utrymme: 15 GB
Operativsystem: Windows, Mac, Xbox, Windows Phone, iOS och Android
Värva kunder för utrymme: Ja
Papperskorg: Ja
Uppladdningstid, 1 GB: 33 minuter
Nedladdningstid, 1 GB: 40 minuter
Betalversion: 65–90 kr/mån för 1 TB inkl. Office 365
onedrive.live.com

Pris: 65:-


Har du något att lägga till??

Värlkommen till Ljud & Bilds diskussionsforum. Vi vill gärna veta vad du tycker. Håll dig till ärmnet och var saklig så slipper vi ta bort eller moderera inlärgg. övriga frågor och synpunkter härnvisas till redaktion@ljudochbild.se.

Alltid uppdaterad!

Fri tillgång till Ljud & Bild i en månad

0:-