annons
annons

Google Drive

Ännu ett erbjudande till fasta kunder

De flesta är redan kunder hos Google, så gratis lagringsplats finns inom en klicknings räckhåll.

Google Drive är det senaste tillskottet till samlingen. Även om Google mer än något annat företag har varit specialister på kostnadsfria, internetbaserade tjänster så dröjde det till 2012 innan Google hoppade på tåget och började erbjuda fri lagringsplats. I oktober 2014 hade Google Drive ungefär 240 miljoner aktiva användare.

Precis som Microsoft utnyttjar sin position genom att göra OneDrive till en del av operativsystemet och förpacka tjänsten tillsammans med internetversionen av Office, utnyttjar Google naturligtvis att så gott som alla redan har ett Google-konto för företagets andra tjänster. Att skaffa Google Drive kräver därför bara att man klickar på Drive i listan över appar inuti Google-kontot. Lättare kan det knappast inte bli. Så länge man inte som Microsoft har tillgång till att införliva Drive i operativsystemet.

Eftersom Drive är länkat till Google-kontot får man utöver 15 GB lagringsplats på nätet integration med Googles andra tjänster, inte minst Google Docs, som är en gratiskonkurrent till Microsoft Office.

Dokument kan, precis som hos alla, delas med andra och det är inget krav att mottagaren har ett Google-konto – även om det underlättar delningen.

Google Drive har en Papperskorg-funktion, så det finns en inbyggd säkerhet mot att dokument tas bort av misstag.

Hastighet
Google Drive klarade av att ladda upp vår 1 GB-testfil på en halvtimme, vilket är lika snabbt som OneDrive. Synkroniseringen till en annan dator tog däremot bara sju minuter!

Slutsats
Google Drive är ett strålande komplement till Googles palett med gratistjänster. Och tack vare integrationen med Google Docs är det inte bara en lagrings- och fildelningsplattform, utan ett verktyg för onlinesamarbete med dokument.

Bästa pris på Google Drive
Pricerunner.se är en kommersiell partner till ljudochbild.se. De levererar uppdaterade priser, prisjämförelser och produktinformation.

Gratis utrymme: 15 GB
Operativsystem: Windows, Mac, iOS och Android
Värva kunder för utrymme: Nej
Papperskorg: Ja
Uppladdningstid, 1 GB: 30 minuter
Nedladdningstid, 1 GB: 7 minuter
Betalversion: 100 GB kostar 2 dollar (ca 15 kr) per månad, 1 TB kostar 10 dollar
google.com/drive

Pris: 15:-


Har du något att lägga till??

Värlkommen till Ljud & Bilds diskussionsforum. Vi vill gärna veta vad du tycker. Håll dig till ärmnet och var saklig så slipper vi ta bort eller moderera inlärgg. övriga frågor och synpunkter härnvisas till redaktion@ljudochbild.se.

Alltid uppdaterad!

Fri tillgång till Ljud & Bild i en månad

0:-