annons
annons

Dropbox

Störst tjänst – minst plats

Dropbox är själva symbolen för molntjänster. De har snabbast anslutning men gratisplatsen är i minsta laget.

Dropbox är den största och mest kända molntjänsten, och i så hög utsträckning att den fått samma ära som Google och Photoshop, nämligen att bli ett begrepp. När man ska utväxla filer över nätet är lösningen att ”lägga den på dropbox”, precis som man ”googlar” efter information eller ”photoshoppar” en mindre lyckad bild.

I november 2014 kunde Dropbox hälsa användare nummer 300 000 000 välkommen. Det innebär en tillväxt på 100 miljoner användare på ett enda år.

Installation
Installationen är förhållandevis simpel. Att upprätta ett konto med användarnamn och lösenord tar ett par minuter och avslutas med att ett bekräftelsemail skickas till det e-postkonto man anmält. Sedan kan man använda sin Dropbox-mapp via webbläsaren. För att få riktig glädje av tjänsten ska man dock hämta ett program till varje dator, så att man kan använda Dropbox som en delad mapp.

Som standard kopieras alla filer i den gemensamma mappen till Dropbox-mappen på varje enskild dator. Under installationen kan man dock välja att bestämda filer eller mappar inte ska speglas och lagras lokalt. På mobila enheter hämtas filerna först när de öppnas.

Delning av filer och mappar görs genom att högerklicka på dem och sedan välja att dela Dropbox-länk. En delad mapp kan användas som en gemensam lagringsplats för exempelvis ett grupparbete, eftersom att dela en fil är ett snabbt sätt att skicka filer till andra i stället för att bifoga dem i mail.

Hastighet
Dropbox fungerar fint för lagring av textdokument och ögonblicksbilder, men undvik att använda tjänsten för att flytta stora filer mellan två datorer i huset. Hemnätverket eller ett USB-minne går mycket fortare. I vårt test nådde vi en upp-och nedladdningshastighet på 8–10 Mbit/s.

Slutsats
Dropbox är veteranen inom molnlagring av mappar och bortsett från Windows Phone så finns tjänsten representerad på alla upptänkliga plattformar. Möjligheten att tjäna ihop extra lagringsutrymme genom att värva vänner och kolleger har gett många kunder, men 2 GB i gratisutrymme är knapert om man jämför med konkurrenternas 10–15 GB.

Bästa pris på Dropbox
Pricerunner.se är en kommersiell partner till ljudochbild.se. De levererar uppdaterade priser, prisjämförelser och produktinformation.
  • Gratis utrymme: 2 GB
  • Operativsystem: Windows, Mac, Linux, iOS, Android, Blackberry, Kindle Fire
  • Värva kunder för utrymme: Ja
  • Papperskorg: Nej
  • Uppladdningstid, 1 GB: 10 minuter
  • Nedladdningstid, 1 GB: 10 minuter
  • Betalversion: 1 TB kostar 9,99 euro (ca 92 kr) i månaden
  • dropbox.com
Pris: 92:-


Har du något att lägga till??

Värlkommen till Ljud & Bilds diskussionsforum. Vi vill gärna veta vad du tycker. Håll dig till ärmnet och var saklig så slipper vi ta bort eller moderera inlärgg. övriga frågor och synpunkter härnvisas till redaktion@ljudochbild.se.

Alltid uppdaterad!

Fri tillgång till Ljud & Bild i en månad

0:-