annons
annons

Box

Obegränsat med plats

Den äldsta molntjänsten ger betalande kunder oändligt med plats, men är för långsam och saknar finesser.

Jämfört med Dropbox, Google Drive och OneDrive är Box en dvärg. Enligt företagets eget välkomstmail till nya kunder finns det ”fler än 14 miljoner” Box-användare. Och detta trots att Box faktiskt är den äldsta av alla lagringstjänster, den första versionen körde igång redan 2005.

Installation
Installationen är i stort sett identisk med de övriga: en anmälan görs online, följt av ett bekräftelsemail för att bekräfta identiteten. Sedan hämtas ett klientprogram till varje enhet som Box ska användas på. Med Windows-, Mac-, iOS-, Android- och Windows Phone-klienter på listan är de absolut flesta representerade.

Gränssnittet är precis likadant som till de övriga. Box-mappen dyker upp i listan över favoriter, tillsammans med överförda filer, senaste platser – och Dropbox, OneDrive och Google Drive. En käck detalj är att man kan slå på och stänga av synkronisering med en knapp i gränssnittet. Mindre käckt är att det inte finns någon papperskorg som kan rädda filer som tas bort av misstag.

När utrymmet är fullt kan man köpa 100 GB för drygt 80 kronor i månaden. Det är lite torftigt med tanke på att man får 1 TB för samma pengar på andra ställen. Däremot är nästa nivå generös: för 130 kronor i månaden utlovas inget mindre än obegränsat med plats!

Hastighet
Synkroniseringshastigheten är inte Box starkaste kort. Att ladda upp 1 GB-testfilen tog ungefär en timme. Och så stötte vi på trassel med begränsningar av filstorleken, som inte får överstiga 250 MB. En kvarts gigabyte är helt klart ett mycket stort dokument, men har du planer på att använda Box för att överföra eller dela dina semesterfilmer så kan det vara en begränsning. Lyckligtvis gick nedladdning betydligt fortare än uppladdning, det tog mindre än en kvart att hämta testfilerna.

Slutsats
Att Box inte har fått samma stora utbredning som de tre andra måste bero på en slump – och på massiv marknadsföring från konkurrenterna. Det är nämligen inget som skiljer Box från de övriga i en sådan utsträckning att det kan förklara varför det skulle finnas 20 gånger fler användare hos var och en av de andra tjänsterna. Däremot betyder den lilla användarskaran att Box kommer att få mycket svårt att klara sig i den hårda konkurrensen i framtiden.

Bästa pris på Box
Pricerunner.se är en kommersiell partner till ljudochbild.se. De levererar uppdaterade priser, prisjämförelser och produktinformation.
  • Gratis utrymme: 10 GB
  • Operativsystem: Windows, Mac, iOS, Android och Blackberry
  • Värva kunder för utrymme: Nej
  • Papperskorg: Nej
  • Uppladdningstid, 1 GB: 60 minuter
  • Nedladdningstid: 1 GB: 14 minuter
  • Betalversion: 100 GB för 7 pund (ca. 82 kr)/mån, obegränsad plats (!) kostar 11 pund (ca. 130 kr)
  • box.com
Pris: 82:-


Har du något att lägga till??

Värlkommen till Ljud & Bilds diskussionsforum. Vi vill gärna veta vad du tycker. Håll dig till ärmnet och var saklig så slipper vi ta bort eller moderera inlärgg. övriga frågor och synpunkter härnvisas till redaktion@ljudochbild.se.

Alltid uppdaterad!

Fri tillgång till Ljud & Bild i en månad

0:-