annons
annons

Toshiba Chromebook CB30

Billigast och bäst

Toshiba Chromebook CB 30 är en angenäm överraskning. Man får testets avgjort bästa dator för bara tvåtusen kronor.

Fantastiskt prisvärd. Höga prestanda, godkänd bildkvalitet och datorn är relativt lätt men ändå rejäl och robust.
Batteritiden på nio timmar är kortast i startfältet och designen är lite för plastig och anonym.

Vid första anblicken ser inte Toshiba Chromebook CB 30 direkt pråligt ut. Den verkar snarare lite plastig och billig – fast det är den ju också med tanke på att det står 2 000 kronor på prislappen. Och tittar man närmare på datorn så märker man att den är robust. Även om vikten på 1,5 kilo är i mesta laget så är det inte värre än att man kan leva med det. Både vikten och storleken beror på att skärmen är 13,3 tum stor, men skärmytan är precis så liten att upplösningen på 1366 x 768 inte är för låg. Lyckligtvis är skärmen ljusstark och bilden är skarp.

Man skriver bra, tangentbordet är absolut godkänt. Knapparna har ingen lång slaglängd men de sitter på lagom avstånd från varandra.

Mest imponerande är dock prestanda, som är bäst i testet trots att Toshiba CB 30 är billigast. Det sitter en Intel Celerion-processor på insidan av nästan samma typ som i konkurrenten från ASUS, men med ett Browsermark 2.1-resultat på 3288 poäng är Toshibas Chromebook ungefär en tredjedel snabbare än de övriga testdeltagarna. Vi tappade hakan rejält.

Ska vi till sist plocka fram de kritiska glasögonen så har CB 30 en något sämre batteritid än konkurrenterna, även om den bör kunna räcka till en hel dags arbete utan att behöva laddas.

Slutsats
Testets bästa produkt är också den billigaste. Skärmen på 13,3 tum ger en ljusstark och förhållandevis skarp bild och prestanda är med god marginal testets bästa. Visst är Toshibas dator större och tyngre än ASUS C200 men den är välbyggd och rejäl, även om designen i ärlighetens namn inte är något att skriva hem om. Ändå måste vi säga att Toshiba Chromebook CB 30 är ett riktigt bra köp!

Toshiba_CB30_hinten_d813f1c2f2

Bästa pris på Toshiba Chromebook CB30
Pricerunner.se är en kommersiell partner till ljudochbild.se. De levererar uppdaterade priser, prisjämförelser och produktinformation.
 • Operativsystem: Chrome OS
 • Skärm: 13,3-tums LED, 1366 x 768
 • Processor: 1,4 GHz Intel Celeron 2955U
 • Internminne: 2 GB
 • Minne: 16 GB +SDXC (max 64 GB)
 • Kamera: HD web
 • Trådlöst: 802.11 a/g/n, Bluetooth 4.0
 • Anslutning: 2 x USB 3.0, HDMI, SD-kort
 • Mått: 32,86 x 22,7 x 20 cm
 • Vikt: 1,5 kg
 • Batteri: Upp till 9 timmar
Pris: 2000:-


Har du något att lägga till??

Värlkommen till Ljud & Bilds diskussionsforum. Vi vill gärna veta vad du tycker. Håll dig till ärmnet och var saklig så slipper vi ta bort eller moderera inlärgg. övriga frågor och synpunkter härnvisas till redaktion@ljudochbild.se.

Alltid uppdaterad!

Fri tillgång till Ljud & Bild i en månad

0:-