annons
annons

Chromebook-datorer

Den tredje vägen

Är du en av dem som egentligen vill ha en surfplatta men hatar pekskärmar och inte kan leva utan tangentbord? Då är kanske en Chromebook något för dig.

Om du inte gillar pekskärmar är du inte ensam. Även om många människor uppskattar den direkta och intuitiva skötseln som beröringskänsliga skärmar innebär så finns det fler än du som tycker att en styrning med pekskärm är obekväm, oexakt och helt enkelt irriterande.

Men om du inte gillar pekskärmar så har du inte så många alternativ att välja mellan om du till exempel vill ha en mobiltelefon som kan mer än bara ringa och skicka SMS. Och en surfplatta är förmodligen inte rätt grej heller, för även om det brukar gå att hitta ett tangentbord som tillbehör så bygger moderna mobila operativsystem som Android och iOS på att man ska sköta dem med fingrarna, och användarvänligheten går snabbt åt skogen om man trevar sig fram med styrplatta och tangentbord.

Då är det väl bara att hålla sig en traditionell bärbar dator, skulle man kunna invända, men en av fördelarna med en surfplatta är att den inte bara brukar vara mindre och lättare än en laptop, den är billigare också. Så kan det verkligen vara så att du ska missa möjligheten att hitta en billig dator, som är smidig att ta med sig, bara för att du inte gillar surfplattor? Svaret är nej. Du kan visst köpa en lätt, bärbar dator med tangentbord för samma pengar som en surfplatta. Allt du behöver göra är att köpa en Chromebook!

Bantad bärbar
Chromebook är en bärbar dator som kör operativsystemet Chrome OS. Den är också ett exempel på vad som kallas för en tunn klient på fackspråk. När datorn kör ett program så görs det ute i molnet, vilket innebär att en stor del av arbetet utförs av stora servrar via internet i stället för på datorn, och det betyder att behovet av lagring och processorkraft är minimalt. Däremot är datorn nästan inget värd om den saknar internetåtkomst.

På precis detta sätt bygger Chrome OS mestadels på molntjänster som Gmail, YouTube, Google Docs och Google Drive, och en Chromebook-dator har oftast bara 16 eller 32 gigabyte flash-minne – som dock brukar gå att utöka med SD-kort. Som nämnts ovan behöver processorn inte heller vara särskilt kraftfull, så de flesta Chromebook-datorer har små processorer som Intel Celerion eller Nvidia Tegra.

Inget behöver offras
Däremot startar en Chromebook lika snabbt som de snabbaste surfplattorna och smartmobilerna, och eftersom urvalet av molntjänster via Google och andra som också utvecklar webbapplikationer till Chrome OS har blivit ganska så stort vid det här laget, kan man göra en mängd saker på en Chromebook som man kan göra på en vanlig bärbar dator – till exempel skriva och redigera dokument och kalkylark (även i Word- och Excel-format), chatta och göra videosamtal (med hjälp av Google Hangout, Chrome OS stöder inte Skype), lyssna på musik och titta på video (via Google Play och streaming-tjänster som Netflix och Spotify), spela spel och mycket annat.

Pris och tillgänglighet
Den första Chromebooken kom från Google själva och släpptes på marknaden i USA i december 2010. Sedan kom Acer och Samsung på banan med sina versioner under 2011 och i dagsläget kan man köpa Chromebook-datorer från Acer, ASUS, Dell, HP, Lenovo, Samsung och Toshiba. De absolut flesta sådana har en skärmupplösning på 1366 x 768, men det finns även modeller med Full HD-upplösning.

På de kommande sidorna hittar du ett test av tre Chromebookar från ASUS, HP och Toshiba. För att ge en så bred överblick som möjligt över vad som finns på marknaden är de tre utvalda modellerna så olika som möjligt. Priserna ligger mellan 2 000 och 3 400 kronor och skärmstorlekarna är mellan 11,6 och 14 tum.

os-applauncher-hero
Startskärmen i Chrome OS skiljer sig inte så mycket från vad du är van vid från Windows 7 eller Mac OS X. Längst ned i vänstra hörnet finns app-startaren där alla webb-applikationer körs, oavsett om de bara öppnar en ny flik i Chrome-webbläsaren eller om de är så kallade ”packaged apps” som öppnas i egna fönster.

Vad är Chrome OS?
De flesta tänker nog på det mobila Android när de får frågan om vilket operativsystem som sökmotorgiganten Google är känd för. Men Google ligger bakom ett annat operativsystem också, nämligen Chrome OS, som precis som Android är Linux-baserat.Chrome OS är utformat för att främst fungera med Googles egna molntjänster via diverse olika webbapplikationer, och även om man också kan använda vissa funktioner i Chrome OS i offline-läge så förutsätter datorn som regel att man är uppkopplad till internet.

De absolut flesta apparna i Chrome OS bygger på Googles online-tjänster – till exempel Gmail, Google Docs och YouTube – och börjar oftast som en flik i Chrome-webbläsaren, som i stora drag är kärnan i operativsystemet. Vissa program körs i egna fönster, till exempel Files som är Chrome OS svar på Utforskaren i Windows och Finder i Mac OS. Sådana program som körs i egna fönster kallas för ”packaged apps” i Chrome OS och brukar vara programmerade i HTML5 eller JavaScript.

Så är det med Files, som är knutet till Google Drive och hämtar den mesta informationen från Google-tjänsten i molnet. Men det kan också visa offline-material, vilket kan vara filer som laddats ner till datorns inbyggda flash-minne.

Chrome OS presenterades av Google 2009 och den första datorn som körde operativsystemet – alltså den första Chromebooken – kom ut i december 2010 i USA.

Enligt Google själva är Chrome OS främst tänkt att vara ett operativsystem för tangentbordsbaserade datorer, medan Android är gjort för att skötas med en pekskärm.

Bästa pris på Chromebook-datorer
Pricerunner.se är en kommersiell partner till ljudochbild.se. De levererar uppdaterade priser, prisjämförelser och produktinformation.


Har du något att lägga till??

Värlkommen till Ljud & Bilds diskussionsforum. Vi vill gärna veta vad du tycker. Håll dig till ärmnet och var saklig så slipper vi ta bort eller moderera inlärgg. övriga frågor och synpunkter härnvisas till redaktion@ljudochbild.se.

Alltid uppdaterad!

Fri tillgång till Ljud & Bild i en månad

0:-