Foto & Video Hi-fi Hemmabio Högtalare Hörlurar TV

: fyra hemmabioreceivrar

Hemmabions gladiatorer

Hemmabioreceivrarnas toppmodeller kämpar om den ultimata bioupplevelsen. Det kostar – men smakar därefter!

Av / 2012-03-14 - 07:10
fyra hemmabioreceivrar
Geir Gråbein Nordby

Produkter i detta test

Om man ska ha en maximalt häftig hemmabio så fyller man rummet med fem, sju eller till och med nio högtalare. Och då räknar vi inte med subbasar. Att driva sådana belastningar är inte enkelt för förstärkaren. Riktigt bra högtalare kan dessutom vara extra svåra att driva på grund av komplicerade delningsfilter och element med kraftfulla magneter. Att få fart på sådana kräver rejäla mängder kraft, och ska det dessutom låta bra måste man undvika förvrängning vilket kräver komponenter av hög kvalitet hela vägen.

Eftersom hemmabioförstärkaren dessutom ska avkoda digitalsignalen från allsköns ljudkällor, samt göra ett sofistikerat jobb med att behandla videosignalen innan den skickas vidare till projektorn eller TV:n – för att inte tala om extrafinesser som internetradio, streaming och annat godis –, är det nästan otroligt att en hemmabioreceiver för 20 000 kronor kan låta snudd på lika bra som en stereoförstärkare för hälften så mycket. Och dessutom ha mer muskler än många tvåkanalare! Kraft är nämligen viktigt i hemmabion, och lyfter du på topplocket på vilken av de här testdeltagarna som helst så hittar du en potent strömförsörjning och en kondensatorbank som få stereoförstärkare kan matcha.

Strax före sammanslagningen med Ljud & Bild hade deras norska systertidning Hjemmekino ett test av fyra receivrar i den här prisklassen. Pioneer SC-LX85 och Yamaha RX-A3010 gick segrande ur striden före Onkyo TX-NR3009 och Arcam AVR400. Onkyo-receivern var kraftfull men lite tunn i ljudet och en smula för framfusig i diskant- och mellanregistret för att nå hela vägen fram, medan Arcam-receivern saknade driv för att blir riktigt underhållande i biografmörkret.

Detta test kom tyvärr aldrig med i något nummer av Ljud & Bild, men nedan kan du läsa sammanfattningarna av de båda testvinnarna. Vi bygger vidare på detta test och har här med Onkyos toppmodell TX-NR5009, som kostar 8 000 kronor mer än TX-NR3009 och som ska ha ett påtagligt bättre ljud. STR-DA57000ES är vi också spända på eftersom det var ett tag sedan vi hörde en kostsam hemmabioförstärkare från Sony. Denon har uppgraderat sin AVR-4311 med bland annat AirPlay. Till sist är Anthem MRX 700 med av det enkla skälet att vi blev kolossalt imponerade av den mindre modellen MRX 300 när vi testade den i oktober. Den lät helt sagolikt och för dubbla pengarna bör MRX 700 låta ännu bättre, och förfoga över väsentligt mer kraft.

Videokretsar och switching
Förutom kraftfullt och bra ljud har hemmabioförstärkare i den här prisklassen påkostade videokretsar som gör ett oerhört bra jobb med att leverera bilden från Blu-ray-spelaren till TV:n eller projektorn. Somliga är ännu bättre än andra, men vi har inte slösat tid eller dyrbar spaltplats på att testa detta. Vi är övertygade om att du får en superb bildbehandling vilken receiver du än väljer. Vi har inte heller utforskat analog videokonvertering eller uppskalning. Multiroom-funktioner är inte testade, så om du är intresserad av att bygga din egen hemmabio med exempelvis styrning från ett kontrollrum, hänvisar vi till tillverkarnas hemsidor, där all funktionalitet finns beskriven.

Så testade vi
Receivrarna är testade i både stereo och surround, med musik och film. Från enkel akustisk musik och mer rytmisk till mer krävande klassisk musik i såväl stereo som surround. Filmen vi har tittat på är Terminator 4, som har både lågmälda scener med klar dialog och halsbrytande action med väl använd LFE-kanal och ljudeffekter som sätter front- och bakhögtalarna på prov.

Vi har främst koncentrerat oss på ljudkvaliteten från Denons Blu-ray-spelare DBP-2012UD via HDMI-ingången, men har också undersökt hur det låter med analog inkoppling av CD-ljud.

I stereo har vi använt oss av Dynaudio Focus 340. Det är ett par högtalare vi börjar bli riktigt familjära med vid det här laget och som låter oerhört upplöst och dynamiskt, plus att de tål en rejäl omgång. De är däremot inte de mest lättdrivna som finns, vilket ställer extra höga krav på förstärkaren. Därför kan en receiver som upplevs som stark med lättdrivna högtalare från exempelvis Klipsch eller JBL visa sig från en annan sida och tappa orken snabbare med Dynaudio-högtalarna. Vi testar med Focus 340 för att lättare höra skillnad på receivrarna men om du har tänkt spela med mer lättdrivna högtalare hemma i din hemmabio så är det naturligtvis en stor fördel om du provar en tänkbar ny förstärkare med just dina högtalare innan du köper.

I surround har vi lagt till övriga högtalare i Focus-serien och kompletterat med den billiga men ytterst fina SVS-subbasen SB12-NSD.

 

 


Produkter i detta test

Elac FS 257

En glömd juvel

Elac är kanske inte ett av de mest välkända märkena här på våra breddgrader, men efter en längre tids samvaro med nya FS 257 har vi verkligen fått upp öronen för den tyska tillverkaren.

Extrem upplösning. Ytterst låg förvrängning.
Mycket korrekt och avslöjande.
Läs hela testet

Sammanfattning

Extremljud i alla kanaler

Man får lov att förvänta sig mycket av en hemmabioförstärkare för tjugotusen kronor. Både musik- och filmupplevelserna måste sitta som gjutna. Samtliga av testdeltagarna lever upp till våra förhoppningar – och några överträffar dem.

Läs hela testet

Anthem MRX 700

Kungen av ljud

Vår enda tidigare erfarenhet av Anthem är receivern MRX 300 som kostar 12 000 kronor och fick oss att tappa hakan. Den större modellen MRX 700 är så bra att vi frågar oss hur det är möjligt!

Upplösning. Dynamik. Överlägsen rumskorrektion.
Bara grundläggande funktioner.
Läs hela testet

Onkyo TX-NR5009

Välutrustat kraftverk

När det gäller funktioner är det få som slår Onkyo på fingrarna. Här får du allt du kan drömma om, inklusive 4K-uppskalning av video.

Mycket bra ljud. Kraftfull.
Kostsam.
Läs hela testet

Sony STR-DA5700ES

Stabil och bra

Sonys receiver har ett nytt gränssnitt som är enkelt och överskådligt. Den har även fina nätverkslösningar och inbyggd USB-DAC till datorn.

Stort dynamiskt mellan­register. Enkel att in­stal­­­lera. Överskådligt gränssnitt.
Saknar detaljer i diskanten.
Läs hela testet

Denon AVR-4311

Behagliga toner

Den nya versionen av AVR-4311 har fått förinstallerad AirPlay. Och tack vare 11-kanals ljudbehandling kan du koppla in så många högtalare du vill.

Fylligt och behagligt ljud. Tillräckligt med kraft. AirPlay.
Saknar lite tryck.
Läs hela testet

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Vill du läsa hela artikeln?

Med LB+ Total får du tillgång till ALLT innehåll på Ljud & Bild och LB Home

Redan prenumerant? Logga inn.

Vill du ha tillgång till enbart Ljud & Bild eller LB Home?

Klicka här för att beställa Ljud & Bild

Klicka här för att beställa LB Home

Ljud & Bild
Rulla till toppen