annonse
annonse

Fujifilm XQ1

Lätt tungviktare

Om en systemkamera är för stor får man kompromissa, fast helst inte med bildkvaliteten. Då är XQ1 en bra kompromiss.

Superb fickvänlig kamera med hög bildkvalitet och trådlös överföring. Passar utmärkt till alla oavsett kunskapsnivå och tar skarpa bilder under alla förhållanden. Användarvänlighet och snabb autofokus gör att man aldrig missar en ögonblicksbild.
Batteritiden är knappa 250 bilder och största bländare på telebrännvidd är smal. Och kameran har ingen vridbar pekskärm.

XQ1 är så liten att den lätt får plats i fickan. Den är till förväxling lik vilken liten kompaktkamera som helst. Men den rymmer en unik komponent som ger en bildkvalitet av en helt annan klass än man förväntar sig av en kompaktkamera.

Konkurrenterna
Fujifilm XQ1 ställer upp i samma klass som mer kända Canon PowerShot S120 och Sony RX-100 II, men har en helt annan sorts bildsensor. Det syns på bilderna. Bildsensorn är av samma typ som i Fujifilm X-E2 och heter X-Trans II, utan lågpassfilter och med ett unikt mönster av RGB-sensorer. Och det ger en bildkvalitet som bara Fujifilms dyrare X20 och Sonys RX-100 II matchar.

Ljusstark zoom
Den har också bra zoomräckvidd på 24–100 mm, med så bra ljusstyrka som f1,8 på vidvinkel – fast den sjunker till f4,9 på tele. Precis som på Canons och Sonys kameror sitter det en aluminiumring runt objektivet som till exempel kan ställa in bländare eller någon av sex andra funktioner.

Tryck in E-Fn-knappen på baksidan så kommer du åt ISO-ljuskänslighet och en rad andra funktioner direkt.

Trådlös överföring av bilder får man också. Råfilsbehandling, en rad olika fotofilter finns också, precis som fokusmarkering som visar lysande konturer på skärmen när bilden är skarp och man fokuserar manuellt.

Kameran känns solitt byggd. Den ligger skönt i handen, trots att den inte har något handgrepp. På den svarta versionen (finns även i silver) är ytan matt och inte särskilt glatt, så fingrarna får bra tag om kamerahuset.

Snabb är den också. Autofokusen med fassensorer är blixtsnabb, och du missar knappast många ögonblicksbilder med XQ1. Maximala bildhastigheten är 12 bilder i sekunden!

XQ1 pocket

Mycket hög bildkvalitet
Det finns inte mycket dålig att säga om bildkvaliteten. Kameran har Fujifilms Lens Optimizer-teknik som rättar till objektivets diffraktion och färgbrytning. Detta i kombination med X-Trans II-sensorn ger en bildkvalitet fullt i klass med referensen, Sony RX-100 II, på nästan alla ljuskänsligheter. Du får en otroligt fin detaljrikedom och skärpa ända upp till ISO 1600, men ISO 3200 är också fullt användbart.

Färgåtergivningen är oerhört jämn och korrekt för att komma från en kompaktkamera, och det går inte att klaga på den optiska kvaliteten. Med tanke på objektivtypen.

Sammanfattning
Fujifilm XQ1 är ett enastående val för alla, oavsett kunskapsnivå, som behöver en liten kamera som tar mycket bättre bilder än mobilen. XQ1 är faktiskt en av de tre bästa kompaktkamerorna vi har testat i den här klassen, och väl värd pengarna. Både om du behöver en andrakamera som får plats i fickan och om du vill ha en liten kamera som är nästan är lika bra som en systemkamera.

XQ1 är så liten att den lätt får plats i fickan. Den är till förväxling lik vilken liten kompaktkamera som helst. Men den rymmer en unik komponent som ger en bildkvalitet av en helt annan klass än man förväntar sig av en kompaktkamera. Konkurrenterna Fujifilm XQ1 ställer upp i samma klass som mer kända Canon PowerShot S120 och Sony RX-100 II, men har en helt annan sorts bildsensor. Det syns på bilderna. Bildsensorn är av samma typ som i Fujifilm X-E2 och heter X-Trans II, utan lågpassfilter och med ett unikt mönster av RGB-sensorer. Och det ger en bildkvalitet som bara Fujifilms dyrare X20 och Sonys RX-100 II matchar. Ljusstark zoom Den har också bra zoomräckvidd på 24–100 mm, med så bra ljusstyrka som f1,8 på vidvinkel – fast den sjunker till f4,9 på tele. Precis som på Canons och Sonys kameror sitter det en aluminiumring runt objektivet som till exempel kan ställa in bländare eller någon av sex andra funktioner. Tryck in E-Fn-knappen på baksidan så kommer du åt ISO-ljuskänslighet och en rad andra funktioner direkt. Trådlös överföring av bilder får man också. Råfilsbehandling, en rad olika fotofilter finns också, precis som fokusmarkering som visar lysande konturer på skärmen när bilden är skarp och man fokuserar manuellt. Kameran känns solitt byggd. Den ligger skönt i handen, trots att den inte har något handgrepp. På den svarta versionen (finns även i silver) är ytan matt och inte särskilt glatt, så fingrarna får bra tag om kamerahuset. Snabb är den också. Autofokusen med fassensorer är blixtsnabb, och du missar knappast många ögonblicksbilder med XQ1. Maximala bildhastigheten är 12 bilder i sekunden! XQ1 pocket Mycket hög bildkvalitet Det finns inte mycket dålig att säga om bildkvaliteten. Kameran har Fujifilms Lens Optimizer-teknik som rättar till objektivets diffraktion och färgbrytning. Detta i kombination med X-Trans II-sensorn ger en bildkvalitet fullt i klass med referensen, Sony RX-100 II, på nästan alla ljuskänsligheter. Du får en otroligt fin detaljrikedom och skärpa ända upp till ISO 1600, men ISO 3200 är också fullt användbart. Färgåtergivningen är oerhört jämn och korrekt för att komma från en kompaktkamera, och det går inte att klaga på den optiska kvaliteten. Med tanke på objektivtypen. Sammanfattning Fujifilm XQ1 är ett enastående val för alla, oavsett kunskapsnivå, som behöver en liten kamera som tar mycket bättre bilder än mobilen. XQ1 är faktiskt en av de tre bästa kompaktkamerorna vi har testat i den här klassen, och väl värd pengarna. Både om du behöver en andrakamera som får plats i fickan och om du vill ha en liten kamera som är nästan är lika bra som en systemkamera.
Läs hela artikeln och över 450 nya tester i året med prenumeration på Ljud & Bild.
är du redan prenumerant? Logga inn.
Provaprenumeration
0:-
Fri tillgång till ljudochbild.se
Bronsprenumeration
349:-/halvår
1/2 år (6 nr) Digitalutgåva varje månad Fri tillgång till ljudochbild.se
Silverprenumeration
580:-/år
1 år (11 nr) Välkomstgåva Fri tillgång till ljudochbild.se Digitalutgåva varje månad
Guldprenumeration
999:-/år
1 år (11 nr) Ny digital film varje månad Välkomstgåva Fri tillgång till ljudochbild.se Digitalutgåva varje månad
Prenumerationen kommer automatiskt att förnyas till vanligt pris: Månad 39:-

Med prenumeration på Ljud och Bild får du:

Fri tillgång till ljudochbild.se Digitalutgåva (iPad/Android) varje månad Rejäl rabattt Välj själv hur länge du vill prenumerera - och med eller utan film Fin välkomstpremie
Pricerunner.se är en kommersiell partner till ljudochbild.se. De levererar uppdaterade priser, prisjämförelser och produktinformation.
  • Typ: Kompaktkamera med 12 Mp X-Trans-sensor (2/3 tum)
  • Optik: 24–100 mm/f1,8–4,9, bildstabilisator
  • Skärm: 3-tums LCD, 920 000 bildpunkter
  • Sökare: 3,7 cm elektronisk med 2,36 Mp
  • Höjdpunkter: Wifi, fokusmarkering, råfiler, full manuell kontroll
  • Pris: 4 000 kr
Pris: 4000,-

Har du något att lägga till??

Värlkommen till Ljud & Bilds diskussionsforum. Vi vill gärna veta vad du tycker. Håll dig till ärmnet och var saklig så slipper vi ta bort eller moderera inlärgg. övriga frågor och synpunkter härnvisas till redaktion@ljudochbild.se.

Alltid uppdaterad!

Fri tillgång till Ljud & Bild i en månad

0:-