annonse
annonse
annonse

Fujifilm XQ1

Lätt tungviktare

Om en systemkamera är för stor får man kompromissa, fast helst inte med bildkvaliteten. Då är XQ1 en bra kompromiss.

Superb fickvänlig kamera med hög bildkvalitet och trådlös överföring. Passar utmärkt till alla oavsett kunskapsnivå och tar skarpa bilder under alla förhållanden. Användarvänlighet och snabb autofokus gör att man aldrig missar en ögonblicksbild.
Batteritiden är knappa 250 bilder och största bländare på telebrännvidd är smal. Och kameran har ingen vridbar pekskärm.
annonse

XQ1 är så liten att den lätt får plats i fickan. Den är till förväxling lik vilken liten kompaktkamera som helst. Men den rymmer en unik komponent som ger en bildkvalitet av en helt annan klass än man förväntar sig av en kompaktkamera.

Konkurrenterna
Fujifilm XQ1 ställer upp i samma klass som mer kända Canon PowerShot S120 och Sony RX-100 II, men har en helt annan sorts bildsensor. Det syns på bilderna. Bildsensorn är av samma typ som i Fujifilm X-E2 och heter X-Trans II, utan lågpassfilter och med ett unikt mönster av RGB-sensorer. Och det ger en bildkvalitet som bara Fujifilms dyrare X20 och Sonys RX-100 II matchar.

Ljusstark zoom
Den har också bra zoomräckvidd på 24–100 mm, med så bra ljusstyrka som f1,8 på vidvinkel – fast den sjunker till f4,9 på tele. Precis som på Canons och Sonys kameror sitter det en aluminiumring runt objektivet som till exempel kan ställa in bländare eller någon av sex andra funktioner.

Tryck in E-Fn-knappen på baksidan så kommer du åt ISO-ljuskänslighet och en rad andra funktioner direkt.

Trådlös överföring av bilder får man också. Råfilsbehandling, en rad olika fotofilter finns också, precis som fokusmarkering som visar lysande konturer på skärmen när bilden är skarp och man fokuserar manuellt.

Kameran känns solitt byggd. Den ligger skönt i handen, trots att den inte har något handgrepp. På den svarta versionen (finns även i silver) är ytan matt och inte särskilt glatt, så fingrarna får bra tag om kamerahuset.

Snabb är den också. Autofokusen med fassensorer är blixtsnabb, och du missar knappast många ögonblicksbilder med XQ1. Maximala bildhastigheten är 12 bilder i sekunden!

XQ1 pocket

Mycket hög bildkvalitet
Det finns inte mycket dålig att säga om bildkvaliteten. Kameran har Fujifilms Lens Optimizer-teknik som rättar till objektivets diffraktion och färgbrytning. Detta i kombination med X-Trans II-sensorn ger en bildkvalitet fullt i klass med referensen, Sony RX-100 II, på nästan alla ljuskänsligheter. Du får en otroligt fin detaljrikedom och skärpa ända upp till ISO 1600, men ISO 3200 är också fullt användbart.

Färgåtergivningen är oerhört jämn och korrekt för att komma från en kompaktkamera, och det går inte att klaga på den optiska kvaliteten. Med tanke på objektivtypen.

Sammanfattning
Fujifilm XQ1 är ett enastående val för alla, oavsett kunskapsnivå, som behöver en liten kamera som tar mycket bättre bilder än mobilen. XQ1 är faktiskt en av de tre bästa kompaktkamerorna vi har testat i den här klassen, och väl värd pengarna. Både om du behöver en andrakamera som får plats i fickan och om du vill ha en liten kamera som är nästan är lika bra som en systemkamera.

XQ1 är så liten att den lätt får plats i fickan. Den är till förväxling lik vilken liten kompaktkamera som helst. Men den rymmer en unik komponent som ger en bildkvalitet av en helt annan klass än man förväntar sig av en kompaktkamera. Konkurrenterna Fujifilm XQ1 ställer upp i samma klass som mer kända Canon PowerShot S120 och Sony RX-100 II, men har en helt annan sorts bildsensor. Det syns på bilderna. Bildsensorn är av samma typ som i Fujifilm X-E2 och heter X-Trans II, utan lågpassfilter och med ett unikt mönster av RGB-sensorer. Och det ger en bildkvalitet som bara Fujifilms dyrare X20 och Sonys RX-100 II matchar. Ljusstark zoom Den har också bra zoomräckvidd på 24–100 mm, med så bra ljusstyrka som f1,8 på vidvinkel – fast den sjunker till f4,9 på tele. Precis som på Canons och Sonys kameror sitter det en aluminiumring runt objektivet som till exempel kan ställa in bländare eller någon av sex andra funktioner. Tryck in E-Fn-knappen på baksidan så kommer du åt ISO-ljuskänslighet och en rad andra funktioner direkt. Trådlös överföring av bilder får man också. Råfilsbehandling, en rad olika fotofilter finns också, precis som fokusmarkering som visar lysande konturer på skärmen när bilden är skarp och man fokuserar manuellt. Kameran känns solitt byggd. Den ligger skönt i handen, trots att den inte har något handgrepp. På den svarta versionen (finns även i silver) är ytan matt och inte särskilt glatt, så fingrarna får bra tag om kamerahuset. Snabb är den också. Autofokusen med fassensorer är blixtsnabb, och du missar knappast många ögonblicksbilder med XQ1. Maximala bildhastigheten är 12 bilder i sekunden! XQ1 pocket Mycket hög bildkvalitet Det finns inte mycket dålig att säga om bildkvaliteten. Kameran har Fujifilms Lens Optimizer-teknik som rättar till objektivets diffraktion och färgbrytning. Detta i kombination med X-Trans II-sensorn ger en bildkvalitet fullt i klass med referensen, Sony RX-100 II, på nästan alla ljuskänsligheter. Du får en otroligt fin detaljrikedom och skärpa ända upp till ISO 1600, men ISO 3200 är också fullt användbart. Färgåtergivningen är oerhört jämn och korrekt för att komma från en kompaktkamera, och det går inte att klaga på den optiska kvaliteten. Med tanke på objektivtypen. Sammanfattning Fujifilm XQ1 är ett enastående val för alla, oavsett kunskapsnivå, som behöver en liten kamera som tar mycket bättre bilder än mobilen. XQ1 är faktiskt en av de tre bästa kompaktkamerorna vi har testat i den här klassen, och väl värd pengarna. Både om du behöver en andrakamera som får plats i fickan och om du vill ha en liten kamera som är nästan är lika bra som en systemkamera.
Läs hela artikeln och över 450 nya tester i året med prenumeration på Ljud & Bild.
är du redan prenumerant? Logga inn.
Provaprenumeration
0:-
Fri tillgång till ljudochbild.se
Bronsprenumeration
349:-/halvår
1/2 år (6 nr) Digitalutgåva varje månad Fri tillgång till ljudochbild.se
Silverprenumeration
580:-/år
1 år (11 nr) Välkomstgåva Fri tillgång till ljudochbild.se Digitalutgåva varje månad
Guldprenumeration
999:-/år
1 år (11 nr) Ny digital film varje månad Välkomstgåva Fri tillgång till ljudochbild.se Digitalutgåva varje månad
Prenumerationen kommer automatiskt att förnyas till vanligt pris: Månad 49:-

Med prenumeration på Ljud och Bild får du:

Fri tillgång till ljudochbild.se Digitalutgåva (iPad/Android) varje månad Rejäl rabattt Välj själv hur länge du vill prenumerera - och med eller utan film Fin välkomstpremie
Bästa pris på Fujifilm XQ1
Pricerunner.se är en kommersiell partner till ljudochbild.se. De levererar uppdaterade priser, prisjämförelser och produktinformation.
  • Typ: Kompaktkamera med 12 Mp X-Trans-sensor (2/3 tum)
  • Optik: 24–100 mm/f1,8–4,9, bildstabilisator
  • Skärm: 3-tums LCD, 920 000 bildpunkter
  • Sökare: 3,7 cm elektronisk med 2,36 Mp
  • Höjdpunkter: Wifi, fokusmarkering, råfiler, full manuell kontroll
  • Pris: 4 000 kr
Pris: 4000,-

Har du något att tillägga?

Välkommen till Ljud & Bilds diskussionsforum. Vi vill gärna veta vad du tycker. Håll dig till ämnet och var saklig så slipper vi ta bort eller moderera inlägg. Övriga frågor och synpunkter hänvisas till redaktion@ljudochbild.se.
Recension
The Truth Matters

Mörkläggningen om kriget i Irak

Bush-administrationen ljög medvetet om orsakerna till andra Irak-kriget – och pressen lät bli att ställa dem till svars.

Recension
Peppermint

Fullständigt ointressant

Blodtörstig Jennifer Garner i blodfattig actionklyscha.

Recension
BlacKkKlansman

En politisk ­knytnäve!

Spike Lee levererar en av sina bästa filmer – om rashat förr och nu.

Släpp lös musiken

Genom att jorda högtalarna har Audiovector lyckats förbättra ljudet.

16x-zoom från Olympus

Kompakt 12–200 mm-objektiv.

Billig Nokia ­överraskar en smula

På flera områden är Nokia 5.1 Plus bättre än man kan förvänta sig för pengarna. Fast ett par kompromisser kommer man inte undan.

test
Audeze Mobius

Utanför huvudet-upplevelse

Audezes lyx-headset bryter mot en av de grundläggande reglerna för hörlurar. Och låter bra!

Bättre skärmkalibrering

Datacolor har förbättrad Spyder-kalibreringen.

Tre nya specialobjektiv från Leica

Så här ser de alltså ut, de tre specialobjektiven som Leica lanserat till M-systemet.

Recension
Velvet Buzzsaw

Konstnärligt mord!

En ganska så misslyckad genreblandning av ironisk satir och slasher-rysare.

annonse
grupptest
6 trådlösa hörlurar

Trådlöst ljud ­ på allvar

Hörlurar för dig som tar ljudkvaliteten seriöst men inte vill bli helt ruinerad på kuppen.

grupptest
5 pickuper i budgetklassen

Den viktigaste delen

En ny och bättre pickup är det enklaste och bästa sättet att få bättre ljud.

Utomhus- och inbyggda högtalare från Sonos

Tillsammans med Sonance har de tagit fram serien, speciellt lämplig för nya Amp.

test
Denon CEOL N10

Bonsai-stereo

Denons dvärgstereo utmanar Sonos högtalare och soundbar på deras hemmabana.

grupptest
5 gaming-PC i premiumklassen

Fem häftiga

Det behövs bra grejor när det ska spelas. Vi har gett oss ut på slagfältet med fem bärbara datorer som inte bangar för något.

test
Marantz NA6006

Utsökt spelare med vital brist

Den här nätverksspelaren är lättskött, spelar det mesta och låter jättebra. Men de som strömmar högupplöst musik blir besvikna.

De första bilderna från Lumix S1R

Vi har fotograferat med Panasonics flaggskepp, som kan ta bilder med uppemot till 187 Mp!

Sonus faber går in i väggen

Nu kommer italienarna med lanserar in-wall-högtalare.

Fler Pentax-objektiv

I väntan på nya kameror kan vi glädja oss åt två nya vidvinkelobjektiv.

Hörlurar för battle-spel

Logitech har utvecklat helt ny ljudteknik speciellt för battle-spel.

test
Ring Stick Up Cam Wired

Smidig övervakning som kostar

Man har inte mycket nytta av Ring Stick Up Cam Wired utan ett abonnemang, som gör att Ring laddar upp videofilmerna till molnet.

Ruark har allt

Den här eleganta anläggningen kommer inte förrän längre fram i vår, men kan vara värd att vänta på.

annonse
test
Devialet Expert 140 Pro

Högteknologisk

Marknadens mest avancerade förstärkare har fått en lillebror. Expert 140 Pro är en högteknologisk Formel 1-förstärkare som fler kan ha råd med.

test
Apple Mac Mini 2018

Racertrimmad Mac Mini

Äntligen en ny minidator från Apple med den senaste generationens hårdvara.

Nya koncept från Q Acoustics

Prisbelönta Concept 500 har fått en lillebror som står på egna – mycket ovanliga – ben.

Mer om Panasonics fullformatkameror

Nu har äntligen detaljerna kommit om Lumix S-serien och de första objektiven.

test
Lenovo ThinkPad X1 Extreme

Extremt dyr

ThinkPad-toppmodellen lever bara upp till sitt namn när det gäller priset.

Sonos stöder YouTube Music

Nu har Sonos fått inbyggt stöd för YouTube Music – för de som har Premium-abonnemang.

test
Lenovo ThinkPad X1 Carbon

Klassisk och modern ultrabärbar

ThinkPad X1 Carbon är lätt, elegant, robust och stark på samma gång.

test
Bowers & Wilkins 603

B&W är tilbaka för fullt

Den nya 600-serien öppnar upp ljudet och får fram dynamiken på ett helt annat sätt än föregångarna. Toppmodellen 603 är inget undantag.

LED i stället för blixt

Rotolight är bärbara LED-lampor för foto och video.

Recension
Close

Not even close…

Actionthriller som utspelas i Marocko, knackigt skriven och utförd.

Apple vill ha dina bilder

Om du har några bra ögonblicksbilder som är tagna med en iPhone så kan du ställa upp i ”Shot in iPhone”-tävlingen.

test
Nikon Nikkor Z 35mm f1.8 S

Nikons bästa vidvinkel

Den kostar en del, men 35:an till Nikon Z är snudd på perfekt.

Tungt ljud för tunna plånböcker

En billig men bra soundbar gör underverk i TV-soffan. Här är de fem bästa för under 5 000 kronor.

test
Canon RF 35mm f1.8 IS Macro STM

Användbar Canon-makro

Kompakt, lätt och billig med lysande optisk kvalitet.

Recension
Sex Education, säsong 1

”Masters of Sex” för tonåringar

Skön dramakomedi om sexuellt frustrerade och överkåta ungdomar – och charmigt så det ryker om det!

test
Xiaomi Mi Mix 3

Annorlunda och prisvärd

Xiaomi sticker ut med annorlunda lösningar som är mer intressanta än praktiska.

Recension
The Equalizer 2

Tunn vigilant

Uppföljaren med den stenhårda, ensamma vigilanten lever tyvärr inte upp till originalet.

Olympus: – Nybörjaren är viktig för oss

Under lanseringen av det nya flaggskeppet berättade Olympus om sina tankar om framtida produkter.