annons
annons
annons

Test av Freecom Silverstore 2

Snabb och enkel

Lätt installation och enkel fjärråtkomst från webb och smartmobiler till ett bra pris.

Ljud & Bild tycker

 • App för alla smart­mobiler
  Snabb USB 3.0-anslutning
  Installation på svenska.

 • Stöder inte skrivare
  Inget säkerhetskopierings­program

annons

Det stadiga metallhöljet gör att Silverstore 2 känns pålitlig och ljudnivån är på en rimlig nivå trots den normalstora fläkten. Att utöka utrymmet är enkelt tack vare luckorna på framsidan där man bara trycker in hårddisken utan att behöva verktyg. Vill man koppla in en extern hårddisk så finns det trevligt nog en snabb USB 3.0-port. Men märkligt nog sitter den på framsidan medan baksidans port är en långsam USB 2.0-port.

Installationen är förhållandevis enkel. Vi gillar speciellt assistansprogrammet som hjälper dig hitta Silverstore på nätverket och göra grundläggande inställningar utan någon webbläsare. Fördömligt nog kan den hjälpa dig att rädda disken om något går på tok – och dessutom på svenska. Mer avancerade inställningar kräver dock webbläsare och då blir språket åter engelska. Gränssnittet ser lite trist ut och kunde gott ha varit lite mer pedagogiskt, åtminstone för sådana inställningar som alla måste göra.

Att samtidigt spela upp flera högupplösta filmer var inga problem men det klarar också de flesta andra i testet. Däremot märktes det att Freecom presterar bra när man kopierar över stora mängder filer. Fjärråtkomsten fungerar mycket bra. Det är bara att registrera sig på en webbtjänst så får man en egen webbadress man kan koppla upp sig till i fortsättningen och komma åt innehållet. För ovanlighetens skull finns det inte bara en iPhone- och Android-app utan även appar för Blackberry och Windows Phone.

Slutsats
Silverstore är som namnet antyder en metallglänsande och stabil nätverksdisk med plats för två diskar.

Pluspoäng blir det för det enkla installations- och räddningsverktyget som dessutom är på svenska. Det blir inte toppbetyg för finesser och tjänster, men bra nog. Vad som dock sticker ut är att det är lätt att komma åt disken från internet och framför allt att det finns appar till alla möjliga smartmobiler. Prestanda är bra och den kan köpas utan diskar eller i kapaciteter upp till 6 terabyte.

Fakta

 • Kapacitet: 2 SATA-diskar 2 TB (0-6 TB)
 • Anslutningar: Gbit Ethernet, USB 3.0
 • Standarder: uPnP, DLNA, iTunes,
 • Time machine
 • Extra: Fjärråtkomst, torrent, smartmobil-appar
Tillverkare:
Freecom
Pris:
1.500,-
Importör:
Funktionalitet
Användning
Kvalitetsintryck
annons
annons
annons
annons
Som läsare har du bara rätt att använda innehållet på ljudochbild.se för personliga och icke-kommersiella ändamål. Du får ladda ner, länka till och skriva ut material från ljudochbild.se för personliga och icke-kommersiella ändamål, under förutsättning att du hänvisar till källan samt respekterar eventuella rättighetshänvisningar och/eller -reservationer. Materialet får inte användas för några andra ändamål eller på några andra sätt än vad som uttryckligen tillåts. .