Foto & Video Hi-fi Hemmabio Högtalare Hörlurar TV

: Samsung NX10

Samsung NX10

Av / 2010-09-09 - 08:46
Samsung NX10
Marius

Mittemellan kompaktkamerorna och spegelreflexerna finns hybridkamerorna. Som kombinerar spegelreflernas funktioner och utbytbara optik med kompaktkamerornas ringa mått. Hittills har Olympus och Panasonic i princip fått ha den här marknaden för sig själva med sina PEN- respektive Lumix G-modeller. Ricoh har också visat intresse med en modulbaserad kamera som heter GXR. I och med Samsungs – och numera även Sonys – inträde i det växande segmentet finns det mycket som tyder på att hybriderna kommer att knapra marknadsandelar från Canons och Nikons spegelreflexer.
Hybridkamerorna lockar med små kamerahus, kompakt optik, förhållandevis humana priser och en lika hög bildkvalitet som spegelreflexer i samma prisklasser. Snart är det bara argumenten för och emot elektronisk eller optisk sökare som är relevant i diskussionen om huruvida spegelreflexerna eller hybriderna är bäst.
NX10 är Samsungs första hybridkamera. Utseendet är väldigt snarlikt en liten spegelreflex, men medan sådana har optiska sökare så har NX10 en elektronisk LCD-variant. I det kompakta huset finns också en 14,6-megapixlars bildsensor, som är lika stor som i en Canon EOS 550D, trots att både Samsungs kamera och zoomobjektiv är betydligt mindre än Canons.
I övrigt har NX10 samma funktioner som de flesta spegelreflexer – och hybridkameror. Hög stillbildskvalitet, HD-video (720p), levande sökarbild på skärm och i sökare, hög funktionsnivå och en storlek som hamnar mittemellan kompakter och spegelreflexer. Tillsammans med kit-objektivet 18–55 mm med optisk bildstabilisator kostar Samsung-kameran 7 000 kronor. Bara Olympus PEN E-PL1 är billigare.

Ytterst liten
NX10 är nästan lika liten som Olympus-kameran men har integrerad elektronisk sökare med 0,9-Mp-upplösning. LCD-sökare till E-PL1 kostar drygt 2 000 kronor, men då är sökarbilden större och har högre upplösning. NX10 verkar ändå vara en prisvärd och attraktiv kamera. Samsung har också ett 30-mm ”pancake”-objektiv med ljusstyrka f2,0 och en 50–200-mm telezoom (som motsvarar 75–300 mm i 35-mm-format) med optisk bildstabilisator och ljusstyrka f4,0–5,6. Lägg därtill att NX10 kan förses med en objektivadapter som gör det möjligt att använda Pentax/Samsungs K-objektiv, så mångdubblas urvalet av optik.
Kameran är verkligen kompakt. Handgreppet är litet om man har stora händer, men knappar och reglage hamnar på plats naturligt vid fingrarna när man håller i det lilla kamerahuset. Samsung har uppenbarligen kämpat med ergonomin, och givit menysystemet en behaglig och överskådlig grafik som gör att man hittar snabbt och enkelt bland de många funktionerna. Utanpå kamerahuset är det den ljusstarka och högupplösta skärmen man först lägger märke till. Skärmen är dessutom mycket bra i solljus, fast sökaren har inte lika hög kontrast och ljusstyrka som sökaren på Panasonics hybrid Lumix G2. En sensor registrerar när ögat närmar sig sökaren och släcker skärmen automatiskt så att man inte blir bländad.
Samsung NX10
Bildkvalitet
Hastigheten är måttliga 3 bilder i sekunden, tillräckligt för de flesta, men buffertminnet är alldeles för trögt. Fyrar man av bildserier ska man veta att NX10 stannar efter tre råfiler, eller tio exponeringar om man lagrar i JPEG. Sedan måste man vänta – i synnerhet med råfiler – tills buffertminnet har tuggat färdigt innan man kan dyka på nästa serie. Fokushastigheten är mycket bättre än vi är vana vid från hybrider, kameran fokuserar snabbt och nästan ljudlöst även i förhållandevis dålig belysning, men autofokusen fungerar inte när man filmar.
Bildkvaliteten går inte att klaga på. Kameran har en mycket bra och välmättad färgåtergivning. Ljusmätning och vitbalans tillhör helt klart toppskiktet och bildsensorn plågas inte av bildstörningar heller. Upplösningen är också utmärkt, om än inte enormt mycket bättre än de flesta spegelreflexer och hybrider som har 12 megapixlar.
Synar man bilderna i sömmarna så ser man att JPEG-filernas färgprocessning ger lite övermättade färger, så att landskapsbilder med mycket grönt får lite extra färgmättnad. Och i porträtt blir kinder rosigare än de är i verkligheten. Fast detta kan man justera själv i kamerans Picture Wizard, eller välja en av sju förinställda färguppsättningar i kamerans redigeringsmeny.
Störningar syns inte förrän man passerar ISO 800 i ljuskänslighet. Då kan man skymta småkornigt brus i förstoringar, som blir tydligare vid ISO 1600 och relativt grovt vid 3200 – där det får sällskap av färgstörningar. Detta är fullt i klass med resultaten från de bästa hybridkamerorna – och de billigaste spegelreflexerna – och absolut godkänt för en kamera i den här klassen, om än inte det bästa vi har sett.
En svaghet är att kamerans brusreducering dämpar detaljeringen och skärpan vid höga ISO-värden. Kontrasten och bilddynamiken är också bra, men kamerans bildsensor kan bränna ut högdager i motiv med hög kontrast. Detta kan man delvis kompensera för genom att underexponera –0,7/–1,0 steg.
Videokvaliteten med 720 HD-upplösning räcker och blir över för alla som inte tänker göra spelfilmer. Den inbyggda mikrofonen plockar upp en del vindbrus, men färgåtergivningen och upplösningen är väldigt bra. Man måste dock fokusera i förväg, eller välja manuell fokus under tiden man filmar, för precis som i så många andra spegelreflexer och hybrider går det inte att använda autofokusen när man spelar in video.
Ett par brister finns också, diagonala mönster bryter till exempel upp och får sågtandsmönster när man spelar upp snuttarna.
Zoomobjektivets optiska kvalitet är kanske kamerans svagaste punkt. Optiken är långtifrån dålig, men jämfört med vad Olympus och Panasonic får till med motsvarande objektiv så syns det en hel del förvrängning och förlust av skärpa ut mot hörnen i Samsungs 18–55 mm på kortaste brännvidd. Det hjälper inte särskilt mycket att blända av heller, men skärpan i hörnen tar sig väldigt fint när man passerar 35 mm, dessvärre fortsätter förvrängningen – som ändrar sig från tunnformad till kuddformad när man ökar brännvidden till 55 mm.
Objektivets optiska bildstabilisator är inte lika effektiv som Olympus E-PL1:s inbyggda, och vi rekommenderar maximalt två stegs effektiv stabilisering, jämfört med Olympus-kamerans tre eller fyra steg.
Teknik Samsung NX10

Bildstorlek
4592 x 3056

Sensorstorlek
23,4 x 15,6 mm

Bildformat
RAW (sRW), JPEG, MP4

Färgrymd
sRGB, Adobe RGB

Känslighet
ISO 100 – 3200

Seriefoto
3 bilder/s (10 JPEG, 3 RAW)

Video
1280 x 720, 30/s

Slutartider
30–1/4000 s

Största bländaröppning
F3,5–5,6

Bildstabilisator
Optisk

Minsta fokusavstånd

Sökare
LCD, 921 000 punkter

Blixt
TTL blixtsko

Anslutning
USB 2.0 Hi-Speed/HDMI

Batteri
Litiumjon, 400 bilder

Mått (B x H x D)
123 x 87 x 40 mm

Vikt
350 gram utan batteri (hus)

 

Ljud & Bild tycker

Bra detaljupplösning. Mycket lätthanterlig. Hög funktionsnivå. HD-video. Ytterst kompakt. Blek sökare. Optisk förvrängning (zoom). Trög buffert. Ingen AF i video.

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Vill du läsa hela artikeln?

Med LB+ Total får du tillgång till ALLT innehåll på Ljud & Bild och LB Home

Redan prenumerant? Logga inn.

Vill du ha tillgång till enbart Ljud & Bild eller LB Home?

Klicka här för att beställa Ljud & Bild

Klicka här för att beställa LB Home

Extrem skärpa i behändigt format

Kameran som aldrig blir omodern

Kommer sent, men välförsedd, till festen

Kompakt och kompetent telezoom

De bästa instant-bilderna

Flygande dubbeldäckare

Kamera med artificiell intelligens

Kör om konkurrenternas kameror

Fullformatkamera för liten budget

Fenomenalt användbar kameradrönare

En perfekt kompromiss

En varg i fårakläder

Ljud & Bild
Rulla till toppen