Foto & Video Hi-fi Hemmabio Högtalare Hörlurar TV

: Ricoh GXR

Ricoh GXR

Av / 2010-04-19 - 06:00
Ricoh GXR
Marius

Man ska inte döma hunden efter håren. Jodå, Ricoh GXR ser ut som en kompaktkamera men den skiljer sig markant mot alla tidigare sådana (även om Minolta hade en kompakt digitalkamera med beteckningen EX-1500 som hade utbytbar optik på 90-talet). Ricoh har satt fast bildsensorn bakom objektivet och gjutit ett separat litet hus runt dem, som man sedan sätter in i ett tomt kamerahus.
Själva kamerahuset innehåller skärm, batteri, kortplatser och reglage. Samt en inbyggd blixt och blixtsko på toppen. En komplett kamera blir det först när objektivet med inkapslad bildsensor skjuts på plats. Ricoh har skapat en både unik och spännande systemkamera.
Betyg S10 24–72 mm f2,5–4,4

Bildkvalitet

Funktionalitet

Användning

Kvalitetsintryck

Betyg

Unikt koncept
Ricoh GXR rättar in sig i ledet av spegellösa kameror med utbytbar optik. Och ska slåss om samma kunder som microFourThirds-kamerorna i Panasonics G-serie och Olympus PEN-serie – samt naturligtvis Samsungs NX-system. Men medan de andra har bildsensorn inbyggd i kameran har alltså Ricoh valt att stoppa in bildsensorn och processorn i objektivet.
Än så länge finns det två objektiv till GXR, med olika bildsensorer. Det billigaste alternativet är S10 som kostar 9 000 kronor. S10 tycks bygga på zoomobjektivet till kompaktkameran Ricoh Caplio GX200, med 24–72 mm zoom (motsvarande 35 mm), integrerad bildstabilisator och största bländare f2,5–4,4. Objektivet är mycket kompakt och fälls ihop som på en kompaktkamera, och har en inbyggd 10-megapixlars CMOS-bildsensor. Av samma storlek som i många kompaktmodeller.
Det andra objektivet, A12 GR, är en 50 mm makro med inbyggt solskydd och en mycket större 12,3-megapixlars CMOS-bildsensor i APS-C-format. Alltså samma format som i väldigt många spegelreflexer. Med detta objektiv kostar GXR 12 500 kronor.
Ricoh anser att fördelarna med att integrera bildsensorn i objektivet – bortsett från det uppenbara att damm inte kan komma in – är optimal anpassning av optik och sensor. Små kompakta objektiv kan använda små bildsensorer, men krävande fotografers påkostade optik kan ha större och dyrare bildsensorer med högre upplösning.

Video
Optiken påverkar kamerans prestanda på fler områden än brännvidd och upplösning. Till exempel kan man bara filma i VGA-upplösning med 24–72 mm-zoomobjektivet S10, medan 50 mm-makroobjektivet A12 ger fotografen en möjlighet att spela in HD-video i 720p och 24 bildramar i sekunden. Fast utan autofokus.
Både själva kameran i magnesiumlegering och de två objektivmodulerna känns gediget konstruerade. Ett välformat grepp på framsidan och stora delar av höger baksida är gummerad så att kameran ligger ovanligt bekvämt i handen. Skärmen är ytterst bra, med hög upplösning och bra ljusstyrka. Om man trycker på Direct-knappen ovanför skärmen får man tillgång till en meny med primära inställningar på skärmen.

Användning och ergonomi
Det finns en elektronisk LCD-sökare till kameran, som monteras i blixtskon och kopplas in till kameran med en kontakt under skon. Den kan vinklas 90 grader och är relativt stor, väl upplöst och har snabb uppdatering så att man slipper eftersläpningar när man panorerar. Sökarbilden är mycket större än i sökaren till Panasonic Lumix GF-1, men inte fullt lika stor och med samma bildkvalitet som den elektroniska sökaren till Olympus PEN-kameror.
Oavsett vilket objektiv som sitter på GXR är den den minsta och lättaste systemkameran på marknaden hittills. Lyckligtvis har den ärvt skötseln från Ricohs briljanta GR Digital och GX200, med snudd på föredömlig placering av knappar och reglage. Och med omfattande inställningar. Det finns knappt någon funktion som saknas i GXR:s rikliga menyer.
Kameran har också fått den smarta ratten som finns på GR Digital och GX200, där man får tillgång till egna inställningar om man trycker en gång på hjulet, och sedan bara vrider det till den inställning man föredrar. Dessutom har kameran en inställningsratt framför utlösarknappen.
Att byta objektiv är väldigt enkelt. En låsknapp gör det möjligt att skjuta ut objektivet som sitter på och sedan sätta dit ett annat. Det kopplar in sig till huset på en skena och har en multikontakt i änden.
En nackdel med konceptet är placeringen av stativgängorna, som hamnar långt vid sidan om objektivets centrum. Och gör det omöjligt att byta objektiv samtidigt som kameran står på stativ, eftersom objektivet sitter fast i stativets fäste.
När allt är på plats går resten som en dans. Man kan aktivera blixten med en knapptryckning och vältra sig bland alla tänkbara inställningsmöjligheter. De mest använda inställningarna kan lagras i tre minnen som man har enkel tillgång till från funktionsratten på toppen.

Bildkvalitet
Man kan inte utvärdera bildkvaliteten i enbart kameran. De optiska modulerna är nästan helt avgörande för den tekniska bildkvaliteten, även när man filmar video. Å ena sidan är bildkvaliteten inte högre än i Ricohs bästa kompaktkameror (när GXR används med S10-zoomen), men å andra är den fullt i klass med – och emellanåt överträffar – en spegelreflexkamera (med A12-objektivet). Och det beror inte bara på upplösningen.
Makroobjektivet har bara marginell förvrängning och knappt någon förlust av bildskärpa ut mot hörnen med någon bländaröppning. Upplösningen och detaljeringen är betydligt bättre än man kan förvänta sig av en spegelreflexkamera med kit-objektiv. Linjeförvrängningen är så liten och bildkontrasten och färgåtergivningen så bra med A12-objektivet att den är lika bra som med Leicas DG Makro-Elmarit 45 mm f2,8 och Olympus ZD 50 mm f2,0, vilket inte säger lite. Dessa två är några av de allra bästa objektiven vi har testat som har fast brännvidd.
Några irriterande bildstörningar finns överhuvudtaget inte. Oavsett ISO-värde. Visst kan man skönja marginellt brus vid ISO 3200, men det är förhållandevis finkornigt och saknar betydelse för bildkvaliteten. Då står det inte fullt lika bra till med S10-optiken. För det första är bruset tydligt – om än marginellt – vid alla ISO-värden, och från ISO 800 ökar bruset markant. ISO 3200 går därför knappt att använda till annat än väldigt små bildytor, till exempel för webbpublicering. Men egentligen bör man inte använda högre ljudkänslighet än ISO 1600 med S10-objektivet om det inte är absolut nödvändigt. Zoomobjektivet har också synlig förvrängning på nästan alla brännvidder, men i synnerhet på 14 mm vidvinkel. Där också hörnskärpan är svag innan man bländar av till f5,6.
Autofokusen får lov att kallas trög med båda objektiven. Åtminstone jämfört med en spegelreflexkamera, men också jämfört med Panasonic Lumix GF1. Dessutom tar kameran flera sekunder på sig att lagra bildfilerna på minneskortet, i synnerhet när man fotograferar i råformat.
Ljusmätningen tenderar att underexponera ett steg när motivet har stark kontrast eller stora ljusa områden. Vilket förresten är bättre än överexponering, som knappt går att rädda ens med kamerans råfiler. Med S10-objektivet är videokvaliteten inte bättre än med en billig kompaktkamera, men med A12 är 720-HD-kvaliteten mycket högt, fast dessvärre filmar man utan autofokus.

Fakta
A12 GR 50 mm f2,5 makro
S10 24–72 mm f2,5–4,4

Bildstorlek
12,3 Mp CMOS, 4288 x 2848
10 Mp CCD, 3648 x 2736

Sensorstorlek
23,6 x 15,7 mm
1/1,7 tum

Bildformat
RAW (DNG), JPEG, M-JPEG, (AVI)
RAW (DNG), JPEG, M-JPEG, (AVI)

Färgrymd
sRGB, Adobe RGB
sRGB, Adobe RGB

Känslighet
200–3200
100–3200

Seriefoto
3 bilder/s
1,6 bilder/s

Video
1280 x 720, 24/s
640 x 480, 24/s

Slutartider
180–1/32000 s
180–1/32000 s

Största bländaröppning
F2,5
F2,5–4,4

Bildstabilisator
Nej
Mekanisk

Minsta fokusavstånd
7 cm
1 cm

Sökare
Separat LCD-sökare
Separat LCD-sökare

Blixt
TTL-blixtsko
TTL-blixtsko

Anslutning
USB 2.0 High Speed/HDMI
USB 2.0 High Speed/HDMI

Batteri
Laddbart litiumjon, 320 bilder
Laddbart litiumjon, 410 bilder

Mått (B x H x D)
114 x 70 x 29 mm
114 x 70 x 29 mm

Vikt, hus
160 g utan batteri
160 g utan batteri

Vikt, optik
263 g
161 g

Pris
12 500 kr
9 000 kr

Ljud & Bild tycker

Mycket skarp och detaljerad bildkvalitet. Få bildstörningar med A12-objektivet. Många funktioner. HD-video med A12-objektivet. Enastående lättanvänd. Brus och förvrängning med S10-objektivet. Bara VGA-video med S10-objektivet. Trög autofokus. Ingen autofokus i video. Långsam bildlagring.

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Vill du läsa hela artikeln?

Med LB+ Total får du tillgång till ALLT innehåll på Ljud & Bild och LB Home

Redan prenumerant? Logga inn.

Vill du ha tillgång till enbart Ljud & Bild eller LB Home?

Klicka här för att beställa Ljud & Bild

Klicka här för att beställa LB Home

Extrem skärpa i behändigt format

Kameran som aldrig blir omodern

Kommer sent, men välförsedd, till festen

Kompakt och kompetent telezoom

De bästa instant-bilderna

Flygande dubbeldäckare

Kamera med artificiell intelligens

Kör om konkurrenternas kameror

Fullformatkamera för liten budget

Fenomenalt användbar kameradrönare

En perfekt kompromiss

En varg i fårakläder

Ljud & Bild
Rulla till toppen