Foto & Video Hi-fi Hemmabio Högtalare Hörlurar TV

: Fujifilm FinePix HS10

Fujifilm FinePix HS10

Av / 2010-10-07 - 09:10
Fujifilm FinePix HS10
Marius

Det är väl inte många som behöver en spegelreflex med olika objektiv när de kan få häftiga 30x zoom i en och samma kamera – en kamera som till på köpet har i stort sett samma funktioner som de flesta spegelreflexer. Och när priset inte är högre än 5 000 kronor verkar en superzoomkamera som ett riktigt fynd. Olympus och Fujifilm är hittills de enda som har lyckats toppa in hela 30x zoom i en kamera. Och Fujifilms variant har dessutom vridbar skärm, lagrar råfiler och filmar video i full-HD (1080).
Det låter nästan för bra för att vara sant, och FinePix HS10 är inte heller en perfekt kamera för alla. Men den har en imponerande räcka funktioner som kan mäta sig med de flesta spegelreflexer. Plus 30x zoom från 24 mm vidvinkel till 720 mm tele. Det är en kombination som är omöjlig att efterlikna för en spegelreflexkamera, och dessutom är HS10 både liten och lätt. Är detta den perfekta kompromissen mellan en vanlig kompakt och en spegelreflex?
Fujifilm har i varje fall inte sparat på krutet. Den 10 megapixlar stora bildsensorn stöder video i 1080-HD-kvalitet. Man kan zooma som med en spegelreflex och på baksidan sitter en vridbar 3-tumsskärm, vilket är speciellt praktiskt vid makrofotografering – och naturligtvis när man filmar video. En liten LCD-sökare har Fujifilm också fått plats med. Till höger om skärmen sitter en särskild knapp för start och stopp av video. Kameran är liten, ligger fint i handen och man känner sig snabbt bekväm med den och har full kontroll över alla viktiga inställningar.
Bland annat kan man ställa in bländare, slutare, autofokus, ljusmätning och ljuskänslighet med direktknappar på baksidan. Och ratten på ovansidan, där man också kan välja panoramabild. Tryck ned utlösaren och för kameran till höger med en jämn rörelse så sätter kameran ihop en bred panoramabild med 270 graders bildvinkel.
HS10 är snabb också, och fyrar av en kort serie om sju bilder med en hastighet som motsvarar 10 bilder i sekunden.
Under Advanced hittar man tre ovanliga funktioner. Pro Low-Light smälter ihop fyra bilder som är tagna i lite ljus med olika ljuskänsligheter för att på så sätt skapa en bild med få störningar. Multi Motion Capture fyrar av fem bilder av rörliga föremål eller människor i rask takt och sätter sedan ihop dem till en skarp bild. Motion Remover är kanske den minst praktiska av dem. Tanken är god: man ska föreviga en sevärdhet, men just när man ska ta bilden så dyker en turist eller något annat upp i sökaren. Då ska kameran kunna räkna ut var det rörliga föremålet är i bilden och helt enkelt sudda bort det så att resultatet är en perfekt bild utan störande element. Tyvärr fungerar Motion Remover dåligt, till skillnad från panoramafunktionen som faktiskt blir bra varenda gång.
 
Bildkvalitet
Fujifilm-kameran spelar inte bara in video i full-HD, den har också sex snabbare inspelningshastigheter, ända upp till 1000 bilder/s – fast då är upplösningen bara 224 x 64 bildpunkter. Om man kan leva med 120 bilder/s, vilket bör vara tillräckligt för de flesta som vill sakta ned filmens hastighet för att studera golfsvingen eller snygga svängar i skidbacken, får man 640 x 480-upplösning. 240 bilder/s ger 442 x 332-upplösning, vilket också går att använda, men 480 bilder/s halverar upplösningen till 224 x 168.
Därför baserar vi vår analys av bildkvaliteten på full-HD (1920 x 1080). Och den är hög, åtminstone för att komma från en kompaktkamera med relativt liten bildsensor, vilket HS10 är. Färgåtergivningen är ganska så konsekvent, ljusmätningen håller sig i skinnet och man får skarpa filmer som passar utmärkt på flatskärmen i vardagsrummet.
Optiska prestanda är nämligen höga. Mycket höga, till och med, för ett så litet objektiv med så mycket zoom. Förvrängningen efter bildbearbetning är måttlig, med lite tunnformad förvrängning från 24 till 35 mm, därefter ändrar den sig till kuddformad från drygt 300 till 720 mm, med varierande skärpa och ljusförlust ut mot hörnen. För det mesta är detta inte något som syns särskilt tydligt i bilderna, och även med våra testplanscher får HS10 godkänt. Fujifilm har också lyckats kontrollera ljusbrytningen – den kromatiska aberrationen – som är marginell och bara förekommer undantagsvis.
HS10 tar bilder som är skarpa och fina på alla brännvidder, bortsett från 500–720 mm där skärpan avtar en smula. Värre är att brus gör entré med dunder och brak när man når ISO 800. Upp till ISO 400 är störningarna marginella och detaljer är skarpa även när man zoomar in i en bild. Men redan vid ISO 1600 syns kornbrus och ISO 3200 och ISO 6400 ger väldigt grumliga bilder med mycket störningar, få detaljer och en brusreducering som i hög grad suddar ut konturer. Man kan bara glömma att se skillnad på ögonbryn och ögonfransar.
Ljusmätningen gör ett bra jobb merparten av tiden, men har en tendens att överexponera motiv med mycket ljus och hög kontrast. Leker man lite med exponeringskompensationen listar man snabbt ut hur man kan rätta till problemet. Autofokusen är förvånansvärt snabb, den följer rörliga motiv tämligen lätt – välj AF-tracking i menysystemet – men missar oftare än vad som är önskvärt. I vårt testexemplar hade autofokusen en tendens att fokusera bakom personen som skulle vara skarp, vilken fokusmetod vi än använde. Se därför till att fokusbekräftelsen är aktiverad och kontrollera fokus på skärmen med jämna mellanrum för att vara på den säkra sidan.
 

Specifikationer Fujifilm HS10

Bildstorlek
3648 x 2736

Sensorstorlek
1/2,3 tum

Bildformat
RAW, JPEG, MOV

Färgrymd
sRGB

Känslighet
ISO 100–6400

Seriefoto
10 bilder/s

Video
1920 x 1080, 30/s

Slutartider
1/4–1/1400 s

Största bländaröppning  
f2,8–5,6

Bildstabilisator
Mekanisk

Minsta fokusavstånd
1 cm

Sökare
0,2-tums LCD

Blixt
Max 3,1 m, TTL-blixtsko

Anslutning
USB 2.0, HDMI-C

Batteri
4 x AA/LR6 alkaliska, 700 bilder

Mått (B x H x D)
131 x 91 x 126 mm

Vikt
636 gram m. batteri

Ljud & Bild tycker

Hög bildkvalitet under ISO 800 Mycket användarvänlig. Fullspäckad med funktioner. God HD-videokvalitet. Bra optik. Oexakt autofokus. Bildstörningar över ISO 800. Uppladdningsbara batterier ingår inte.

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Vill du läsa hela artikeln?

Med LB+ Total får du tillgång till ALLT innehåll på Ljud & Bild och LB Home

Redan prenumerant? Logga inn.

Vill du ha tillgång till enbart Ljud & Bild eller LB Home?

Klicka här för att beställa Ljud & Bild

Klicka här för att beställa LB Home

Rulla till toppen