Foto & Video Hi-fi Hemmabio Högtalare Hörlurar TV

: Canon EOS 550D

Canon EOS 550D

Av / 2010-05-24 - 06:00
Canon EOS 550D
Marius

På senare tid har till och med billiga spegelreflexkameror fått flera av de egenskaper vi vanligtvis förknippar med dyra proffskameror. Canon EOS 550D är till exempel den första kameran med 18 megapixlars bildsensor som kostar under 10 000 kronor. Det är också den första med 1080p-video i prisklassen.
Det ger möjligheter att få bildkvalitet och HD-video av en helt annan klass än vi sett förut i den här prisklassen – goda nyheter för amatörer som har begränsad budget men som vill ha högsta möjliga kvalitet för pengarna. Närmaste konkurrenten är Nikon D5000 som har 12 megapixlar och 720p-video, och Panasonic Lumix GH1 som har 1080p-video och 12 megapixlar.
Rent teoretiskt är det fullt möjligt att få samma höga tekniska bildkvalitet med en EOS 550D för 9 000 kronor som med en påkostad EOS 7D för 19 000. Men även om 550D delar teknik med en proffskamera så kommer inte allt från högsta divisionen. För att hålla nere priset har Canon varit sparsamma med finesser men förhoppningsvis inte med bildkvaliteten.
550D ska finnas parallellt med EOS 500D – Canons första spegelreflex med HD-video – men är inte snabbare än föregångaren. Här får man bara bildserier med 3,7 bilder per sekund, att jämföra med 8 bilder per sekund i 7D. Sökaren är också mindre (och av spegeltyp, inte prisma), detsamma gäller batterikapaciteten. Konstruktionen är både lättare och enklare.
 
Teknik
En av anledningarna till att hastigheten är lägre är att 550D har en enda i stället för två Digic 4-procesorer som behandlar bildinformationen från sensorn. Men processorn klarar på ett fint sätt av dataströmmen från 1080p-video, vilket passar flatskärmsupplösningen de flesta har hemma.
Ljusmätningen med 63 mätzoner är också hämtad från 7D, men autofokusen har 9 i stället för 19 fokuspunkter. Om man letar så hittar man fler funktioner i 7D som inte 550D har. De flesta amatörfotografer lär dock inte sakna något, 550D har till och med mikrofoningång för stereoljud och HDMI-utgång för att visa video och bilder. Slutaren är dock inte densamma och stannar vid 1/4000 sekund som kortaste slutartid.
 
1080p HD-video
Kamerans kontrastbaserade autofokus stöder inte kontinuerlig autofokus när man filmar. Den fungerar bara när man tar stillbilder. Antingen får man ställa in fokus innan eller så får man göra det manuellt. Alternativt kan man trycka ned utlösarknappen till hälften, men då hör man ett surrande på filmerna om objektivet inte har Canons tystgående USM-fokusmotor. Vilket testobjektivet EF-S 18–135 mm IS f3,5–5,6 inte har.
Man måste använda skärmen i live-view-läge när man filmar eftersom den optiska sökaren inte fungerar på grund av att spegeln måste vara i uppfällt läge.
Det går för övrigt att använda manuell exponeringskontroll så att man slipper att bilden växlar mellan ljust och mörkt när ljusmätningen försöker kompensera för omväxlande kontraster. Video kan lagras med 25 eller 24 bildramar per sekund och sekvenserna kan vara upp till 29 minuter och 59 sekunder långa.
 
Användning
Kamerahuset är förhållandevis kompakt och lätt. Särskilt om man jämför med ovan nämnda EOS 7D. Ett stålchassi utgör kärnan i kamerahuset som mestadels är gjutet i stark och lätt polykarbonat. Det gummerade greppet är måttligt stort men kameran ligger ändå fint i handen, även om man sätter på 18–135-mm-zoomen. Det finns ett separat batterigrepp som kan monteras på kameran och som ger fotografen ett lite längre grepp som bonus.
Knapparna är lite större och fler till antalet än på EOS 500D. En särskild videoknapp startar och stoppar filmningen och det finns en snabbmeny med vissa inställningar för stillbilds- och videoläget som öppnas när man trycker på Q-knappen bredvid skärmen.
Skärmen är för övrigt i 3:2-format medan föregångaren hade vanligt 4:3. Det bredare formatet utnyttjar hela bildsensorns yta under live-view och bildvisning. Sökaren är inte lika stor som i Canons dyrare EOS-modeller, men den är relativt ljus och har tydliga markeringar för fokuspunkterna samt visar ljuskänsligheten.
 
Bildkvalitet
Vilket leder oss till bildkvaliteten. Eftersom 550D delar väsentliga komponenter med 7D så skulle man kunna tro att bildkvaliteten är identisk. Alltså lika hög. Man kan nämligen, precis som på 7D, höja ljuskänsligheten till ISO 12800 – vilket ofelbart ledde till katastrof förr i tiden eftersom de flesta kameror orsakade så mycket bildstörningar på hög ljuskänslighet att bilderna inte ens passade till små utskrifter.
Men bildstörningar är i det närmaste inte något problem med 550D, så länge man inte vrider upp ljuskänsligheten nästan till max. Räkna med rena och fina bildfiler upp till ISO 800, där dyker det upp ett nästan försumbart kornbrus på pixelnivå. Det är först vid ISO 3200 som man kan skymta svaga färgstörningar och lite större grynigheter – om man har en högupplöst skärm. Till och med på ISO 3200 kan de flesta skriva ut A4- och A3-kopior utan att slösa med dyrt fotopapper på motiv som drunknar i brus. Dämpar man de fina kornstörningarna och färgstörningarna när man efterbehandlar bilderna, i exempelvis råformat, är bruset försumbart. Först vid ISO 6400 och 12800 ökar störningarna så mycket att det svider. Man får vara duktig på efterbehandling eller helt enkelt undvika så hög ljuskänslighet om man vill undvika synliga färgstörningar och förlorade detaljer.
Tack vare 18 megapixlar är upplösningen fenomenal, precis som i 7D. 550D klår konkurrenterna med eftertryck när det gäller att få fram detaljer. Så hög upplösning får man betala mer för på andra ställen, så fotografer som värdesätter extremt detaljerade bildfiler ska veta att man inte kan få lika hög upplösning för pengarna någon annanstans. 550D flåsar faktiskt Canons dyrare 5D mk II (med 35-mm-bildsensor) i nacken när det gäller upplösning.
Kameran testades med kit-objektivet 18–135 mm men också med Canon EF 100 mm f2,8L Macro IS, ett mycket skarpare och mer korrekt objektiv som i ännu högre grad kan sålla agnarna från vetet.
Färgåtergivningen är relativt neutral med standardinställningarna, och har en mycket fin tonalitet som även passar utmärkt till svartvita bilder. JPEG-kopiorna är lite övermättade med standardinställningarna, vilket innebär att de delar av motivet som är röda och blå blir en smula överdrivet färgade. Vi rekommenderar därför att man dämpar färgerna i inställningsmenyn eller väljer porträttläget som samtidigt ger finare hudtoner.
Kameran bränner ut högdagrar på JPEG-kopiorna lite tidigare än Nikon D300s, men är i princip i klass med 7D och 500D, och har lite djupare svärta än de flesta konkurrenterna. Som förväntat orsakar den automatiska vitbalansen alltför varma färger inomhus i blandljus, men lyckas pricka rätt färgbalans utomhus i alla typer av ljus. Ljusmätningen är exakt i nästan alla sammanhang och uppvisar bara en liten tendens att överexponera en gnutta i motiv med hög kontrast.
Alla som är vana vid en videokamera måste vänja sig vid att filma med en spegelreflex. Efter lite övning, och lite träning med exponeringskorrektion och fokus, kan man glädja sig åt en videokvalitet i full-HD som få videokameror kan uppvisa maken till. Den stora bildsensorn, som filmar i 1920 x 1080-upplösning, med bra optik framför, levererar en knivskarp bild med genomgående hög optisk kvalitet. Man kan (och bör) använda objektivets inbyggda bildstabilisator även när man filmar, även om den har begränsat värde på video.
Som kombinerad video- och stillbildskamera är det fortfarande en bit kvar till den sömlösa integrationen av HD-video som man hittar i Panasonic Lumix GH1. Fast Canon-kameran tar stillbilder med högre bildkvalitet.
 
 

Tekniska fakta
 

Bildstorlek
5184 x 3456

Sensorstorlek
22,3 x 14,9 mm

Bildformat
RAW, sRAW, JPEG

 Färgrymd
sRGB, Adobe RGB

 Känslighet
ISO 100–6400 (12800 möjligt)

 Seriefoto
3,7 bilder/s (34 JPEG, 6 RAW)

 Video
1920x1080p, 25/24 per sekund

 Slutartid
30–1/8000 s

 Bländaröppning
F3,5–5,6

 Bildstabilisator
Optisk

 Minsta fokusavstånd
 –

 Sökare
Optisk 0,87x, 95 procents täckning

 Blixt
E-TTL II-blixtsko

 Anslutning
USB 2.0 Hi-Speed/HDMI-C

 Batteri
Litiumjon, 440 bilder

 Mått
129 x 98 x 62 mm

 Vikt
530 g utan batteri (hus)

 

Ljud & Bild tycker

Extrem upplösning. Bra skärpa och detaljering Lättanvänd. Full-HD-video. Passar även erfarna fotografer. Ingen autofokus på video. Synlig optisk förvrängning i kit-objektivet. Saknar solskydd. Seriefoto med låg hastighet.

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Vill du läsa hela artikeln?

Med LB+ Total får du tillgång till ALLT innehåll på Ljud & Bild och LB Home

Redan prenumerant? Logga inn.

Vill du ha tillgång till enbart Ljud & Bild eller LB Home?

Klicka här för att beställa Ljud & Bild

Klicka här för att beställa LB Home

Ljud & Bild
Rulla till toppen