annons
annons

Plustek OpticPro ST64+

En besvikelse

Opticpro har bra förutsättningar men mjukvaran och avsaknaden av dammhantering gör att den snubblar på mållinjen.

Klarar storformat Många extraprogram
Ingen dammsensor Bristande kontroll Medelmåttig bildkvalitet

Opticpro är en relativt slimmad skanner som inte tar upp alltför mycket plats. Designen är inte direkt spännande utan det ser helt enkelt ut som en dussinskanner. På framsidan hittar vi knappar för att kopiera till en skrivare, starta OCR-inläsning och skicka bilden med e-post. Däremot märkligt nog ingen skanningsknapp men det kan man för all del programmera reservknappen till. Filmhållarna som följer med klarar tre filmremsor eller trevligt nog storformat. I den sista hållaren får sex dia samsas med en enstaka mellanformat. 
På skivan får man med flera programvaror i serien Newsoft Presto för att hantera och redigera bilder samt skapa PDF-dokument. Dessutom Abbyy Finereader för att läsa in med OCR. Det egna skannerprogrammet är både tillgängligt från menyprogrammet och från importfunktionen i bildbehandlingsprogrammet. Det ser gammaldags och leksaksaktigt ut men är för all del relativt logiskt när man väl insett vad alla symboler innebär. Däremot känner man aldrig att man har full kontroll och man får ofta felmeddelanden istället för hjälp att välja rätt inställningar. Det helautomatiska läget kan inte rekommenderas då det gör märkliga val och beskär bilderna ologiskt. Men även i det manuella läget har den problem att automatiskt hitta diabilderna vilket leder till oönskat manuellt jobb.
 
Prestanda och kvalitet
ST64+ tar nästan en minut på sig att värma upp vilket är i längsta laget. Men förhandsvisningen av bilden för att bestämma beskärning och parametrar är åtminstone riktigt snabb. Att skanna en dia i 1200 dpi tar 30 sekunder vilket är fullt godkänt. Att även en A4 tar 30 sekunder i 300 dpi är däremot långsamt i sammanhanget. 
Färgåtergivningen är riktigt bra och det är inga påtagliga färgstick åt något håll. Däremot har Opticpro problem med kornighet i filmskanningen. Har man dessutom orenheter eller repor i originalen så finns det ingen hantering av det. Man måste alltså efterarbeta bilderna en hel del för att få ett acceptabelt slutresultat. I den här prisklassen kan man faktiskt kräva bättre prestanda och funktioner för att snabbt komma i mål.

Opticpro är en relativt slimmad skanner som inte tar upp alltför mycket plats. Designen är inte direkt spännande utan det ser helt enkelt ut som en dussinskanner. På framsidan hittar vi knappar för att kopiera till en skrivare, starta OCR-inläsning och skicka bilden med e-post. Däremot märkligt nog ingen skanningsknapp men det kan man för all del programmera reservknappen till. Filmhållarna som följer med klarar tre filmremsor eller trevligt nog storformat. I den sista hållaren får sex dia samsas med en enstaka mellanformat.  På skivan får man med flera programvaror i serien Newsoft Presto för att hantera och redigera bilder samt skapa PDF-dokument. Dessutom Abbyy Finereader för att läsa in med OCR. Det egna skannerprogrammet är både tillgängligt från menyprogrammet och från importfunktionen i bildbehandlingsprogrammet. Det ser gammaldags och leksaksaktigt ut men är för all del relativt logiskt när man väl insett vad alla symboler innebär. Däremot känner man aldrig att man har full kontroll och man får ofta felmeddelanden istället för hjälp att välja rätt inställningar. Det helautomatiska läget kan inte rekommenderas då det gör märkliga val och beskär bilderna ologiskt. Men även i det manuella läget har den problem att automatiskt hitta diabilderna vilket leder till oönskat manuellt jobb.   Prestanda och kvalitet ST64+ tar nästan en minut på sig att värma upp vilket är i längsta laget. Men förhandsvisningen av bilden för att bestämma beskärning och parametrar är åtminstone riktigt snabb. Att skanna en dia i 1200 dpi tar 30 sekunder vilket är fullt godkänt. Att även en A4 tar 30 sekunder i 300 dpi är däremot långsamt i sammanhanget.  Färgåtergivningen är riktigt bra och det är inga påtagliga färgstick åt något håll. Däremot har Opticpro problem med kornighet i filmskanningen. Har man dessutom orenheter eller repor i originalen så finns det ingen hantering av det. Man måste alltså efterarbeta bilderna en hel del för att få ett acceptabelt slutresultat. I den här prisklassen kan man faktiskt kräva bättre prestanda och funktioner för att snabbt komma i mål.
Läs hela artikeln och över 450 nya tester i året med prenumeration på Ljud & Bild.
är du redan prenumerant? Logga inn.
Provaprenumeration
0:-
Fri tillgång till ljudochbild.se
Bronsprenumeration
349:-/halvår
1/2 år (6 nr) Digitalutgåva varje månad Fri tillgång till ljudochbild.se
Silverprenumeration
580:-/år
1 år (11 nr) Välkomstgåva Fri tillgång till ljudochbild.se Digitalutgåva varje månad
Guldprenumeration
999:-/år
1 år (11 nr) Ny digital film varje månad Välkomstgåva Fri tillgång till ljudochbild.se Digitalutgåva varje månad
Prenumerationen kommer automatiskt att förnyas till vanligt pris: Månad 49:-

Med prenumeration på Ljud och Bild får du:

Fri tillgång till ljudochbild.se Digitalutgåva (iPad/Android) varje månad Rejäl rabattt Välj själv hur länge du vill prenumerera - och med eller utan film Fin välkomstpremie
Bästa pris på Plustek OpticPro ST64+
Pricerunner.se är en kommersiell partner till ljudochbild.se. De levererar uppdaterade priser, prisjämförelser och produktinformation.


Har du något att lägga till??

Värlkommen till Ljud & Bilds diskussionsforum. Vi vill gärna veta vad du tycker. Håll dig till ärmnet och var saklig så slipper vi ta bort eller moderera inlärgg. övriga frågor och synpunkter härnvisas till redaktion@ljudochbild.se.

Alltid uppdaterad!

Fri tillgång till Ljud & Bild i en månad

0:-