Canon CanoScan 8800F

Fullträff från Canon

Med imponerande funktioner för prislappen och utmärkt resultat kan vi inte annat än hylla Canons bästa skanner.

Plus
Dammsensor Många program Snabb
Minus
Få dia i taget

Vid första anblicken är 8800 förvillande lik sin lillebror 5600. Vi hittar även här sju stycken snabbknappar på locket för att skanna, kopiera till en skrivare, mejla bilden eller skanna direkt till PDF. Den enda synliga skillnaden är att man flyttat strömbrytaren till locket. Bland tillbehören har det dock hänt lite. En större genomlysningslampa gör att man nu kan skanna två remsor film åt gången. Däremot är den inte tillräckligt stor för fler dia så även här är det fyra i taget som gäller. Nytt är en hållare för film i 120-format, så om det står det på önskelistan ska man definitivt välja denna modell över 5600F. 
Canons egen mjukvara som följer med är även i det här fallet Scangear och MP Navigator. På skivan finns även Scansoft Omnipage om man behöver OCR-inläsning. Men i övrigt är programpaketet betydligt mer komplett än för den mindre modellen i testet. Man får både med en begränsad version av skannerprogrammet Silverfast och trevligt nog Photoshop Elements för lite mer avancerad bildbehandling.
 
Prestanda och kvalitet
Sensorn har samma specifikationer som 5600F och upplösningen är fortfarande 4800 dpi vilket definitivt är bra nog i den här klassen. Den mest uppenbara skillnaden är att den är uppenbart raskare. Vi kom inte ner i de utlovade 7 sekunderna för en A4 men väl 11 vilket är väl så bra. En liten paus innan skanningen får man dock räkna med trots lovade noll sekunders uppvärmning. En dia skannas i 1200 dpi på bara 8 sekunder men ökar till 50 sekunder om man aktiverar bildkorrigeringen. Då får man faktiskt en hårdvarusensor för att upptäcka damm och repor vilket är mycket bra för att vara i en så pass överkomlig prisklass. 
Mycket riktigt trollar den bort föroreningar från bilderna på ett bra sätt. Detaljåtergivningen och tonomfång är mycket bra och skärpan får också godkänt. Åtminstone om man använder mjukvarans avancerade läge och gör korrekta inställningar. I det automatiska läget är vi däremot inte lika imponerade och svartvita foton når inte upp till samma nivå som färg.

Vid första anblicken är 8800 förvillande lik sin lillebror 5600. Vi hittar även här sju stycken snabbknappar på locket för att skanna, kopiera till en skrivare, mejla bilden eller skanna direkt till PDF. Den enda synliga skillnaden är att man flyttat strömbrytaren till locket. Bland tillbehören har det dock hänt lite. En större genomlysningslampa gör att man nu kan skanna två remsor film åt gången. Däremot är den inte tillräckligt stor för fler dia så även här är det fyra i taget som gäller. Nytt är en hållare för film i 120-format, så om det står det på önskelistan ska man definitivt välja denna modell över 5600F.  Canons egen mjukvara som följer med är även i det här fallet Scangear och MP Navigator. På skivan finns även Scansoft Omnipage om man behöver OCR-inläsning. Men i övrigt är programpaketet betydligt mer komplett än för den mindre modellen i testet. Man får både med en begränsad version av skannerprogrammet Silverfast och trevligt nog Photoshop Elements för lite mer avancerad bildbehandling.   Prestanda och kvalitet Sensorn har samma specifikationer som 5600F och upplösningen är fortfarande 4800 dpi vilket definitivt är bra nog i den här klassen. Den mest uppenbara skillnaden är att den är uppenbart raskare. Vi kom inte ner i de utlovade 7 sekunderna för en A4 men väl 11 vilket är väl så bra. En liten paus innan skanningen får man dock räkna med trots lovade noll sekunders uppvärmning. En dia skannas i 1200 dpi på bara 8 sekunder men ökar till 50 sekunder om man aktiverar bildkorrigeringen. Då får man faktiskt en hårdvarusensor för att upptäcka damm och repor vilket är mycket bra för att vara i en så pass överkomlig prisklass.  Mycket riktigt trollar den bort föroreningar från bilderna på ett bra sätt. Detaljåtergivningen och tonomfång är mycket bra och skärpan får också godkänt. Åtminstone om man använder mjukvarans avancerade läge och gör korrekta inställningar. I det automatiska läget är vi däremot inte lika imponerade och svartvita foton når inte upp till samma nivå som färg.
Läs hela artikeln och över 450 nya tester i året med prenumeration på Ljud & Bild.
är du redan prenumerant? Logga inn.
Provaprenumeration
0:-
Fri tillgång till ljudochbild.se
Bronsprenumeration
349:-/halvår
1/2 år (6 nr) Digitalutgåva varje månad Fri tillgång till ljudochbild.se
Silverprenumeration
580:-/år
1 år (11 nr) Välkomstgåva Fri tillgång till ljudochbild.se Digitalutgåva varje månad
Guldprenumeration
999:-/år
1 år (11 nr) Ny digital film varje månad Välkomstgåva Fri tillgång till ljudochbild.se Digitalutgåva varje månad
Prenumerationen kommer automatiskt att förnyas till vanligt pris: Månad 49:-

Med prenumeration på Ljud och Bild får du:

Fri tillgång till ljudochbild.se Digitalutgåva (iPad/Android) varje månad Rejäl rabattt Välj själv hur länge du vill prenumerera - och med eller utan film Fin välkomstpremie
Bästa pris på Canon CanoScan 8800F
Pricerunner.se är en kommersiell partner till ljudochbild.se. De levererar uppdaterade priser, prisjämförelser och produktinformation.
Också i detta test:

Har du något att tillägga?

Välkommen till Ljud & Bilds diskussionsforum. Vi vill gärna veta vad du tycker. Håll dig till ämnet och var saklig så slipper vi ta bort eller moderera inlägg. Övriga frågor och synpunkter hänvisas till redaktion@ljudochbild.se.

Stranger Things, säsong 3 – första trailern!

4 juli återvänder Netflix till Hawkins och Stranger Things.

test
Panasonic Lumix S 24-105mm F4 Macro OIS

Superb allround-zoom

Panasonics första standardzoom i fullformat lever upp till förväntningarna.

Philips OLED934: Ny toppmodell avslöjad

Här är de första bilderna på Philips nya OLED-toppmodell!

Apple turbotrimmar iMac

De nya iMacarna klarar tuffa jobb dubbelt så snabbt.

test
Panasonic Lumix DC-S1R

Bästa kameran

Lumix S1R är rena rama ymnighetshornet – och en av de bästa kamerorna vi har testat.

Ljusstarkt porträttobjektiv till Sony alpha

Tyst, snabbt och med snygg boheh är några av egenskaperna man får med Samyangs 85mm f1.4.

test
Canon EOS RP

Klipp från Canon

EOS RP saknar inte helt kompromisser men har en aggressiv prislapp och är mycket tillfredsställande att fotografera med.

Allt om Samsungs QLED-TV 2019

Samsungs kommande 2019-modeller får ett markant lyft i bildkvalitet, och den här gången gäller det inte bara toppmodellerna.

test
Samsung QE65Q900R

8K mot 4K: ­Teknisk knockout

Är Samsungs minsta och billigaste 8K-skärm bättre än en vanlig, bra 4K-TV? Vi testar!

Mässbilder från Sound Society 2019

Även i vårt grannland Danmark finns det naturligtvis hifi-mässor. Här är bilder från en av dem!

Tidal ger studioljud i iPhone

Tidal-användare kan glädja sig åt att iPhone har fått MQA-stöd, och alltså kommer närmare ljudet från inspelningsstudion.

grupptest
5 trådlösa brusreducerande hörlurar

Tyst och skönt på flyget

Brusreducerande hörlurar motverkar trötthet och skonar hörseln på långa flygresor.

test
Line Magnetic Audio 805iA

Glödande klangmästare

En av de bästa rörförstärkare vi har testat raserar alla fördomar.

Sonos One får nytt innehåll

Sonos One Gen 2 är lika enkel att använda som tidigare. Så vad är det egentligen som är nytt?

Vår favoritkamera blir bättre

Leica Q2 är kanske den perfekta resekameran.

Recension
Triple Frontier

Greed is good…

Före detta amerikanska elitsoldater bestämmer sig för att råna en sydamerikansk knarkbaron. Det går inte riktigt som planerat.

test
RME ADI-2 DAC

Bästa ljudet vi har hört

Du hittar knappast en bättre DAC för pengarna än RME ADI-2 DAC.

test
Stax SR-009s

Detta är inte ljud – det är magi

Nu vet jag hur det känns att ha ett helt universum inklämt mellan öronen.

Recension
A star is Born

Gnistrande personkemi

Cooper och Gaga sjunger sig in i filmhistorien med en fängslande remake av motgångar-gör-dig-stark-klassikern.

Recension
Venom

Fisk på torra land!

Tom Hardy korsad med vrålande och gläfsande alien blir varken fågel eller fisk.