annons
annons

Canon CanoScan 5600F

Stilfull medelmåtta

Med den billigare skannern från Canon får man precis vad man väntar sig. Den är varken en besvikelse eller en glad överraskning.

Pedagogisk mjukvara Snabb uppvärmning
Skärpeproblem med dia

I detta test hamnar Canons modeller i mellansegmentet under två tusen kronor. Den enklare av dem är en stilren apparat som känns tillfredsställande robust och stabil. På locket sitter sju snabbknappar. Förutom de vanliga för att skanna, kopiera och mejla resultatet finns praktiskt nog även knappar för att skanna direkt till PDF. För att skanna film och dia medföljer en adapter som man lägger i läge på glaset. Den har plats för upp till sex filmrutor eller fyra diabilder. Adaptern känns lite vek och det krävs faktiskt lite pillande för att få dit filmremsor. För att få genomlysning av filmen tar man bort det vita skyddsarket i locket vilket exponerar den fluorescerande lampan.
Canon har förvirrande nog flera olika programvaror och drivrutiner att hålla reda på. Dels en mycket enkel WIA-mjukvara som är åtkomlig från importfunktionen i bildbehandlingsprogrammet. Dels kan man skanna direkt från skannerverktyget MP Navigator. Men det är först när man hittar Scangear, som är åtkomlig från båda, som man verkligen låser upp hela skannerns potential. Beroende på kunskapsnivå kan man använda en steg-för-steg-guide, ett enkelt läge med grundläggande inställningar eller ett avancerat där man själv kan aktivera alla finesser och funktioner. Man får även med Arcsoft Photostudio för bildbehandling.
 
Prestanda och kvalitet
Till att börja med kan vi slå hål på reklamfrasen ”zero warm up with white LED”. Man får räkna med cirka åtta sekunders uppstart, vilket visserligen är snabbt jämfört med traditionella lampor, men noll är det inte. Skannar man film får man dessutom lägga på lika mycket till för lampjustering. Vi håller inte heller med om att det tar 11 sekunder att skanna en A4 i 300 dpi. Vårt stoppur stannade istället på 25 sekunder. Att skanna dia tar runt 24 sekunder per bild i 1200 dpi och uppåt 100 sekunder i 2400 dpi.
Resultatet blev inte helt tillfredsställande. En enfärgad tröja saknade detaljer och att många toner försvann på vägen vilket fick den att se platt och livlös ut. Vi fick dessutom varierande skärpa mellan olika skanningar av samma bild. Speciellt framträdande blev detta vid diaskanning vilket visar att den har svårt att hantera det större avståndet från glaset. Däremot är färgåtergivningen relativt korrekt.

I detta test hamnar Canons modeller i mellansegmentet under två tusen kronor. Den enklare av dem är en stilren apparat som känns tillfredsställande robust och stabil. På locket sitter sju snabbknappar. Förutom de vanliga för att skanna, kopiera och mejla resultatet finns praktiskt nog även knappar för att skanna direkt till PDF. För att skanna film och dia medföljer en adapter som man lägger i läge på glaset. Den har plats för upp till sex filmrutor eller fyra diabilder. Adaptern känns lite vek och det krävs faktiskt lite pillande för att få dit filmremsor. För att få genomlysning av filmen tar man bort det vita skyddsarket i locket vilket exponerar den fluorescerande lampan. Canon har förvirrande nog flera olika programvaror och drivrutiner att hålla reda på. Dels en mycket enkel WIA-mjukvara som är åtkomlig från importfunktionen i bildbehandlingsprogrammet. Dels kan man skanna direkt från skannerverktyget MP Navigator. Men det är först när man hittar Scangear, som är åtkomlig från båda, som man verkligen låser upp hela skannerns potential. Beroende på kunskapsnivå kan man använda en steg-för-steg-guide, ett enkelt läge med grundläggande inställningar eller ett avancerat där man själv kan aktivera alla finesser och funktioner. Man får även med Arcsoft Photostudio för bildbehandling.   Prestanda och kvalitet Till att börja med kan vi slå hål på reklamfrasen ”zero warm up with white LED”. Man får räkna med cirka åtta sekunders uppstart, vilket visserligen är snabbt jämfört med traditionella lampor, men noll är det inte. Skannar man film får man dessutom lägga på lika mycket till för lampjustering. Vi håller inte heller med om att det tar 11 sekunder att skanna en A4 i 300 dpi. Vårt stoppur stannade istället på 25 sekunder. Att skanna dia tar runt 24 sekunder per bild i 1200 dpi och uppåt 100 sekunder i 2400 dpi. Resultatet blev inte helt tillfredsställande. En enfärgad tröja saknade detaljer och att många toner försvann på vägen vilket fick den att se platt och livlös ut. Vi fick dessutom varierande skärpa mellan olika skanningar av samma bild. Speciellt framträdande blev detta vid diaskanning vilket visar att den har svårt att hantera det större avståndet från glaset. Däremot är färgåtergivningen relativt korrekt.
Läs hela artikeln och över 450 nya tester i året med prenumeration på Ljud & Bild.
är du redan prenumerant? Logga inn.
Provaprenumeration
0:-
Fri tillgång till ljudochbild.se
Bronsprenumeration
349:-/halvår
1/2 år (6 nr) Digitalutgåva varje månad Fri tillgång till ljudochbild.se
Silverprenumeration
580:-/år
1 år (11 nr) Välkomstgåva Fri tillgång till ljudochbild.se Digitalutgåva varje månad
Guldprenumeration
999:-/år
1 år (11 nr) Ny digital film varje månad Välkomstgåva Fri tillgång till ljudochbild.se Digitalutgåva varje månad
Prenumerationen kommer automatiskt att förnyas till vanligt pris: Månad 49:-

Med prenumeration på Ljud och Bild får du:

Fri tillgång till ljudochbild.se Digitalutgåva (iPad/Android) varje månad Rejäl rabattt Välj själv hur länge du vill prenumerera - och med eller utan film Fin välkomstpremie
Bästa pris på Canon CanoScan 5600F
Pricerunner.se är en kommersiell partner till ljudochbild.se. De levererar uppdaterade priser, prisjämförelser och produktinformation.


Har du något att lägga till??

Värlkommen till Ljud & Bilds diskussionsforum. Vi vill gärna veta vad du tycker. Håll dig till ärmnet och var saklig så slipper vi ta bort eller moderera inlärgg. övriga frågor och synpunkter härnvisas till redaktion@ljudochbild.se.

Alltid uppdaterad!

Fri tillgång till Ljud & Bild i en månad

0:-