annons
annons

Toshiba Camileo SX900

Enkel och bra

Toshiba har satsat på en liten och lätt kamera som har få knappar.

Enkel och behändig.
Dålig bild i dämpad belysning. Dålig kvalitetskänsla.

SX900 är kompakt och slinker lätt ner i fickan. För att komma undan med så få knappar som möjligt har Toshiba lagt alla inställningar i menysystemet. Vitbalans, ansiktsigenkänning och elektronisk bildstabilisator ställs alltså in i menyerna. Du kan dock välja genvägsfunktioner till fyra knappar, och välja mellan en del funktioner som knapparna styr.
Programvaran som ingår är ArcSoft MediaImpression 2 och en provversion av Magix Movie Edit Pro 15 – en av mina personliga favoriter för videoredigering.
 
Prestanda
Det tar inte lång tid att lära sig SX900. Det finns lagom med inställningar och de är överskådliga. Vi skulle däremot vilja att bildstabilisatorn hade en direktknapp. Vi är i stora drag överens med den automatiska vitbalansen, så i de flesta fall räcker det med att använda den. ISO-inställningar kan däremot med fördel göras manuellt
Vad vi inte gillar med Toshiba-kameran är att den uteslutande filmar med 30 eller 60 bilder i sekunden. Inte 25 eller 50, som är standarden i Europa. Ska du klippa ihop videosekvenser från olika kameror så kan det uppstå konflikter om du inte först konverterar till 25 eller 50 med hjälp av exempelvis OJOsoft HD Video Converter.
9x zoom är i minsta laget och zoomspaken känns lite bräcklig.
I dagsljus är bilden ganska så skarp. Färgerna är extremt starka, vilket ger ett spektakulärt intryck. Gräs är knallgrönt och alla bilar ser nytvättade ut. Om man däremot tittar efter noga är det tydligt att det saknas en del gråtoner, vilket gör att svart blir väldigt svart, utan särskilt mycket detaljer mörka i områden. Detsamma händer i ljusa områden. Vitt bränner ut, vilket gör övergångar grova och speciellt moln tappar nyanser. I många sammanhang kan bilden se extra skarp ut med Toshiba-kameran, men vi föredrar att göra sådant mer kontrollerat under efterbehandlingen.
I inomhusbelysning är det uppenbart att SX900 har en smula problem med störningar. Lite konstigt, eftersom det just är svag belysning som påstås vara kamerans stora styrka enligt reklamen. Det är det absolut inte. Flytande brus stör bilden som rent allmänt är oskarp och grynig. I kvällsljus är det ännu värre. Man kan få viss hjälp av LED-lampan om man är nära motivet, men den är inte direkt någon strålkastare så räkna inte med mirakel.

Bästa pris på Toshiba Camileo SX900
Pricerunner.se är en kommersiell partner till ljudochbild.se. De levererar uppdaterade priser, prisjämförelser och produktinformation.
1920x1080, 30p/60i 9x optisk zoom 8 Mp-stillbilder Ansiktsigenkänning CMOS, 3 Lux ljuskänslighet SD-kort (upp till 64 GB SDXC) Vikt: 152 gram Pris: 3 500 kr
Pris: 3500:-


Har du något att lägga till??

Värlkommen till Ljud & Bilds diskussionsforum. Vi vill gärna veta vad du tycker. Håll dig till ärmnet och var saklig så slipper vi ta bort eller moderera inlärgg. övriga frågor och synpunkter härnvisas till redaktion@ljudochbild.se.

Alltid uppdaterad!

Fri tillgång till Ljud & Bild i en månad

0:-