annons
annons

Samsung HMX-H203

Rörande bra

HMX-H023 myllrar av användarvänlighet. Kameran har pekskärm och tack vare 8 GB internminne är den alltid redo att filma.

Lättanvänd. Bra bildkvalitet.
Aningen ljus bild i auto-läge. Ingen progressiv full-HD.

HMX-H203 är en käck videokamera där Samsung har satsat mest på enkel användning. Skärmen är tryckkänslig och det är enkelt att bläddra genom menyerna. En snabbmeny öppnas med en knapp till vänster om sökaren, där du snabbt kan välja bland annat upplösning, ljussättning, vitbalans och fokusering. På utsidan av kameran sitter direktknappar för bildstabilisatorn och bakgrundsljus samt något som heter Smart Auto. Denna funktion väljer de inställningar som kameran tycker passar bäst vid varje givet tillfälle.
Bildstabilisatorn kommunicerar med objektivet så att linsen kan kompensera lite optiskt för om handen skakar.
Internminnet på 8 GB innebär att du kan filma även om du inte har något SD-kort.
 
Prestanda
Att filma med Samsung-kameran är en trivsam historia. Menysystemet är lekande lätt och Smart Auto fungerar fint i de allra flesta fall. Viktiga inställningar är enkla att komma åt och det enda vi egentligen saknar är en möjlighet att filma med 25 progressiva bildramar i 1080-läge. Det är inte alltid 50 linjeflätade bildramar i sekunden ger bäst resultat, särskilt i scener med kraftiga rörelser kan det vara bättre att filma progressivt. Lösningen blir då att använda en lägre upplösning (1280 x 720) och 50 progressiva bildramar i sekunden.
Trots detta är vi väldigt nöjda med Samsungs videokvalitet. Färgerna är naturliga, det finns en bra detaljnivå och bilden är mycket skarp. Den är rent allmänt en aning ljus i autoläge, en mörkgrå byggnad blir ljusare än i verkligheten och samma sak händer när vi filmar i mörker. Kameran förstärker ljuset en hel del. Men den låter inte ljusa områden bränna ut i vitt. Det är väsentligt, för det innebär att ljusstyrkan kan efterjusteras under bearbetningen i datorn.
Det är svårt att ställa in rätt bländaröppning efter vad den lilla sökaren visar, så den bör helt enkelt ställas in i autoläge.
Kameran fungerar fint inomhus, och vi är dessutom imponerande av kvaliteten utomhus i skymning. Bilden är klar och har förhållandevis lite brus och kameran klarar sig med relativt svag belysning trots att specifikationen är angiven till hela 3 lux. Nackdelen med större bländaröppning är att djupskärpan försämras, men det fungerar ändå.

HMX-H203 är en käck videokamera där Samsung har satsat mest på enkel användning. Skärmen är tryckkänslig och det är enkelt att bläddra genom menyerna. En snabbmeny öppnas med en knapp till vänster om sökaren, där du snabbt kan välja bland annat upplösning, ljussättning, vitbalans och fokusering. På utsidan av kameran sitter direktknappar för bildstabilisatorn och bakgrundsljus samt något som heter Smart Auto. Denna funktion väljer de inställningar som kameran tycker passar bäst vid varje givet tillfälle. Bildstabilisatorn kommunicerar med objektivet så att linsen kan kompensera lite optiskt för om handen skakar. Internminnet på 8 GB innebär att du kan filma även om du inte har något SD-kort.   Prestanda Att filma med Samsung-kameran är en trivsam historia. Menysystemet är lekande lätt och Smart Auto fungerar fint i de allra flesta fall. Viktiga inställningar är enkla att komma åt och det enda vi egentligen saknar är en möjlighet att filma med 25 progressiva bildramar i 1080-läge. Det är inte alltid 50 linjeflätade bildramar i sekunden ger bäst resultat, särskilt i scener med kraftiga rörelser kan det vara bättre att filma progressivt. Lösningen blir då att använda en lägre upplösning (1280 x 720) och 50 progressiva bildramar i sekunden. Trots detta är vi väldigt nöjda med Samsungs videokvalitet. Färgerna är naturliga, det finns en bra detaljnivå och bilden är mycket skarp. Den är rent allmänt en aning ljus i autoläge, en mörkgrå byggnad blir ljusare än i verkligheten och samma sak händer när vi filmar i mörker. Kameran förstärker ljuset en hel del. Men den låter inte ljusa områden bränna ut i vitt. Det är väsentligt, för det innebär att ljusstyrkan kan efterjusteras under bearbetningen i datorn. Det är svårt att ställa in rätt bländaröppning efter vad den lilla sökaren visar, så den bör helt enkelt ställas in i autoläge. Kameran fungerar fint inomhus, och vi är dessutom imponerande av kvaliteten utomhus i skymning. Bilden är klar och har förhållandevis lite brus och kameran klarar sig med relativt svag belysning trots att specifikationen är angiven till hela 3 lux. Nackdelen med större bländaröppning är att djupskärpan försämras, men det fungerar ändå.
Läs hela artikeln och över 450 nya tester i året med prenumeration på Ljud & Bild.
är du redan prenumerant? Logga inn.
Provaprenumeration
0:-
Fri tillgång till ljudochbild.se
Bronsprenumeration
349:-/halvår
1/2 år (6 nr) Digitalutgåva varje månad Fri tillgång till ljudochbild.se
Silverprenumeration
580:-/år
1 år (11 nr) Välkomstgåva Fri tillgång till ljudochbild.se Digitalutgåva varje månad
Guldprenumeration
999:-/år
1 år (11 nr) Ny digital film varje månad Välkomstgåva Fri tillgång till ljudochbild.se Digitalutgåva varje månad
Prenumerationen kommer automatiskt att förnyas till vanligt pris: Månad 49:-

Med prenumeration på Ljud och Bild får du:

Fri tillgång till ljudochbild.se Digitalutgåva (iPad/Android) varje månad Rejäl rabattt Välj själv hur länge du vill prenumerera - och med eller utan film Fin välkomstpremie
Bästa pris på Samsung HMX-H203
Pricerunner.se är en kommersiell partner till ljudochbild.se. De levererar uppdaterade priser, prisjämförelser och produktinformation.
1920x1080, 50i 20x optisk zoom 4,7 Mp-stillbilder Optisk bildstabilisator CMOS, 3 Lux ljuskänslighet 8 GB minne + SD-kort (upp till 64 GB SDXC) Vikt: 271 gram Pris: 4 000 kr
Pris: 4000:-


Har du något att lägga till??

Värlkommen till Ljud & Bilds diskussionsforum. Vi vill gärna veta vad du tycker. Håll dig till ärmnet och var saklig så slipper vi ta bort eller moderera inlärgg. övriga frågor och synpunkter härnvisas till redaktion@ljudochbild.se.

Alltid uppdaterad!

Fri tillgång till Ljud & Bild i en månad

0:-