Samsung HMX-H203

Rörande bra

HMX-H023 myllrar av användarvänlighet. Kameran har pekskärm och tack vare 8 GB internminne är den alltid redo att filma.

Plus
Lättanvänd. Bra bildkvalitet.
Minus
Aningen ljus bild i auto-läge. Ingen progressiv full-HD.

HMX-H203 är en käck videokamera där Samsung har satsat mest på enkel användning. Skärmen är tryckkänslig och det är enkelt att bläddra genom menyerna. En snabbmeny öppnas med en knapp till vänster om sökaren, där du snabbt kan välja bland annat upplösning, ljussättning, vitbalans och fokusering. På utsidan av kameran sitter direktknappar för bildstabilisatorn och bakgrundsljus samt något som heter Smart Auto. Denna funktion väljer de inställningar som kameran tycker passar bäst vid varje givet tillfälle.
Bildstabilisatorn kommunicerar med objektivet så att linsen kan kompensera lite optiskt för om handen skakar.
Internminnet på 8 GB innebär att du kan filma även om du inte har något SD-kort.
 
Prestanda
Att filma med Samsung-kameran är en trivsam historia. Menysystemet är lekande lätt och Smart Auto fungerar fint i de allra flesta fall. Viktiga inställningar är enkla att komma åt och det enda vi egentligen saknar är en möjlighet att filma med 25 progressiva bildramar i 1080-läge. Det är inte alltid 50 linjeflätade bildramar i sekunden ger bäst resultat, särskilt i scener med kraftiga rörelser kan det vara bättre att filma progressivt. Lösningen blir då att använda en lägre upplösning (1280 x 720) och 50 progressiva bildramar i sekunden.
Trots detta är vi väldigt nöjda med Samsungs videokvalitet. Färgerna är naturliga, det finns en bra detaljnivå och bilden är mycket skarp. Den är rent allmänt en aning ljus i autoläge, en mörkgrå byggnad blir ljusare än i verkligheten och samma sak händer när vi filmar i mörker. Kameran förstärker ljuset en hel del. Men den låter inte ljusa områden bränna ut i vitt. Det är väsentligt, för det innebär att ljusstyrkan kan efterjusteras under bearbetningen i datorn.
Det är svårt att ställa in rätt bländaröppning efter vad den lilla sökaren visar, så den bör helt enkelt ställas in i autoläge.
Kameran fungerar fint inomhus, och vi är dessutom imponerande av kvaliteten utomhus i skymning. Bilden är klar och har förhållandevis lite brus och kameran klarar sig med relativt svag belysning trots att specifikationen är angiven till hela 3 lux. Nackdelen med större bländaröppning är att djupskärpan försämras, men det fungerar ändå.

HMX-H203 är en käck videokamera där Samsung har satsat mest på enkel användning. Skärmen är tryckkänslig och det är enkelt att bläddra genom menyerna. En snabbmeny öppnas med en knapp till vänster om sökaren, där du snabbt kan välja bland annat upplösning, ljussättning, vitbalans och fokusering. På utsidan av kameran sitter direktknappar för bildstabilisatorn och bakgrundsljus samt något som heter Smart Auto. Denna funktion väljer de inställningar som kameran tycker passar bäst vid varje givet tillfälle. Bildstabilisatorn kommunicerar med objektivet så att linsen kan kompensera lite optiskt för om handen skakar. Internminnet på 8 GB innebär att du kan filma även om du inte har något SD-kort.   Prestanda Att filma med Samsung-kameran är en trivsam historia. Menysystemet är lekande lätt och Smart Auto fungerar fint i de allra flesta fall. Viktiga inställningar är enkla att komma åt och det enda vi egentligen saknar är en möjlighet att filma med 25 progressiva bildramar i 1080-läge. Det är inte alltid 50 linjeflätade bildramar i sekunden ger bäst resultat, särskilt i scener med kraftiga rörelser kan det vara bättre att filma progressivt. Lösningen blir då att använda en lägre upplösning (1280 x 720) och 50 progressiva bildramar i sekunden. Trots detta är vi väldigt nöjda med Samsungs videokvalitet. Färgerna är naturliga, det finns en bra detaljnivå och bilden är mycket skarp. Den är rent allmänt en aning ljus i autoläge, en mörkgrå byggnad blir ljusare än i verkligheten och samma sak händer när vi filmar i mörker. Kameran förstärker ljuset en hel del. Men den låter inte ljusa områden bränna ut i vitt. Det är väsentligt, för det innebär att ljusstyrkan kan efterjusteras under bearbetningen i datorn. Det är svårt att ställa in rätt bländaröppning efter vad den lilla sökaren visar, så den bör helt enkelt ställas in i autoläge. Kameran fungerar fint inomhus, och vi är dessutom imponerande av kvaliteten utomhus i skymning. Bilden är klar och har förhållandevis lite brus och kameran klarar sig med relativt svag belysning trots att specifikationen är angiven till hela 3 lux. Nackdelen med större bländaröppning är att djupskärpan försämras, men det fungerar ändå.
Läs hela artikeln och över 450 nya tester i året med prenumeration på Ljud & Bild.
är du redan prenumerant? Logga inn.
Provaprenumeration
0:-
Fri tillgång till ljudochbild.se
Bronsprenumeration
349:-/halvår
1/2 år (6 nr) Digitalutgåva varje månad Fri tillgång till ljudochbild.se
Silverprenumeration
580:-/år
1 år (11 nr) Välkomstgåva Fri tillgång till ljudochbild.se Digitalutgåva varje månad
Guldprenumeration
999:-/år
1 år (11 nr) Ny digital film varje månad Välkomstgåva Fri tillgång till ljudochbild.se Digitalutgåva varje månad
Prenumerationen kommer automatiskt att förnyas till vanligt pris: Månad 49:-

Med prenumeration på Ljud och Bild får du:

Fri tillgång till ljudochbild.se Digitalutgåva (iPad/Android) varje månad Rejäl rabattt Välj själv hur länge du vill prenumerera - och med eller utan film Fin välkomstpremie
Bästa pris på Samsung HMX-H203
Pricerunner.se är en kommersiell partner till ljudochbild.se. De levererar uppdaterade priser, prisjämförelser och produktinformation.
Också i detta test:
1920x1080, 50i 20x optisk zoom 4,7 Mp-stillbilder Optisk bildstabilisator CMOS, 3 Lux ljuskänslighet 8 GB minne + SD-kort (upp till 64 GB SDXC) Vikt: 271 gram Pris: 4 000 kr
Pris: 4000,-

Har du något att tillägga?

Välkommen till Ljud & Bilds diskussionsforum. Vi vill gärna veta vad du tycker. Håll dig till ämnet och var saklig så slipper vi ta bort eller moderera inlägg. Övriga frågor och synpunkter hänvisas till redaktion@ljudochbild.se.
test
Samsung QE65Q900R

8K mot 4K: ­Teknisk knockout

Är Samsungs minsta och billigaste 8K-skärm bättre än en vanlig, bra 4K-TV? Vi testar!

Mässbilder från Sound Society 2019

Även i vårt grannland Danmark finns det naturligtvis hifi-mässor. Här är bilder från en av dem!

Tidal ger studioljud i iPhone

Tidal-användare kan glädja sig åt att iPhone har fått MQA-stöd, och alltså kommer närmare ljudet från inspelningsstudion.

grupptest
5 trådlösa brusreducerande hörlurar

Tyst och skönt på flyget

Brusreducerande hörlurar motverkar trötthet och skonar hörseln på långa flygresor.

test
Line Magnetic Audio 805iA

Glödande klangmästare

En av de bästa rörförstärkare vi har testat raserar alla fördomar.

test
Audiovector QR5

Den mest kompletta ­högtalaren

Audiovector QR5 levererar rytmen utan att tveka, ger musiken luft – och slår nästan undan benen på sina egna toppmodeller.

test
ikko OH1

Glänsande ljud

Kinesiska ikko debuterar med stora ambitioner till små priser.

Recension
Triple Frontier

Greed is good…

Före detta amerikanska elitsoldater bestämmer sig för att råna en sydamerikansk knarkbaron. Det går inte riktigt som planerat.

test
RME ADI-2 DAC

Bästa ljudet vi har hört

Du hittar knappast en bättre DAC för pengarna än RME ADI-2 DAC.

test
Stax SR-009s

Detta är inte ljud – det är magi

Nu vet jag hur det känns att ha ett helt universum inklämt mellan öronen.

Recension
A star is Born

Gnistrande personkemi

Cooper och Gaga sjunger sig in i filmhistorien med en fängslande remake av motgångar-gör-dig-stark-klassikern.

test
IKEA Trådfri Set med uttag

På och av och mer

Gör dum elektronik lite smartare. Särskilt med Trådfri Gateway

test
IKEA Trådfri Gateway

IKEAs port till det smarta hemmet

Om du vill få ut det mesta ur dina Trådfri-enheter så klarar du dig inte utan en Trådfri Gateway.

test
IKEA Trådfri Set för dimning

Smart lampa för nybörjare

Det är enkelt att komma igång med de dimbara Trådfri-lamporna, men på egen hand är de inte så smarta.

MWC 2019: Nya datorer från Lenovo

MWC är inte bara en mobilmässa. Lenovo hade datorer för både lek och allvar.

test
Nikon Nikkor Z 50 mm f1.8 S

Nikons skarpaste 50 mm

Nikons bästa objektiv är en känslig 50 mm.

test
Pinell Supersound 701

Välljudande och kompetent stereo

Pinells kompakta anläggning är bäst i klassen.

Sigma släpper optik till Panasonic och Leica

11 nya Art-objektiv till fullformatkameror med L-fattning

Skarpare porträttobjektiv från Sony

Ljusstarka 135mm f1.8 är gjord för fullformatkamerorna.

10 mm ultravidvinkel för fullformat

Supervidvinkel för de största kamerorna.