Foto & Video Hi-fi Hemmabio Högtalare Hörlurar TV

: Samsung EX1

Samsung EX1

Av / 2010-10-21 - 06:00
Samsung EX1
Marius

Outsiders är lätta att tycka om. Alla som satsar på att utmana hela den etablerade eliten – i det här fallet Canon, Leica och Panasonic – har inga svårigheter med att få entusiastiska anhängare.
EX1 har allt som behövs. Precis som i de flesta proffskompakter har Samsung satsat på överskådlig skötsel, kvalitetsoptik och prestanda som tillhör toppklassen. Kameran har naturligtvis råfilsbehandling, en stor och högupplöst – och vridbar – skärm (som vi ska återkomma till) och klassens mest ljusstarka optik med bländare f1,8 vid 24 mm brännvidd.
Det mesta riktar sig till proffs som ställer krav på användbarhet, byggkvalitet och bra bilder. Kameran är lika stor som Canon PowerShot G11 och alltså mycket större än en vanlig kompaktkamera. Precis som G11 har den en vridbar skärm, men Samsungs AMOLED-skärm är mycket bättre. Allt är skarpare, synvinkeln är mycket bredare och trots att skärmen är vridbar har Samsung lyckats göra EX1 smalare än G11. Utan att det har gått ut över ergonomi eller greppvänlighet. EX1 har däremot ingen optisk sökare, men alla som försökt sikta med sökaren på G11 vet hur oanvändbara optiska sökare kan vara i kompaktkameror.
 
Byggd för proffs
Alla vitala funktioner är placerade på utsidan av kameran, inte nergrävda i menysystemet som i Sony NEX-5. Ett gummerat grepp på höger sida gör att man håller kameran säkert, även om platsen för tummen på baksidan är i smalaste laget. Under utlösaren sitter en klickbar inställningsratt som används för exponeringskompensation eller slutartid, fast man kan inte välja om den ska styra slutartid eller bländare när man exponerar manuellt. Då styr den bara slutaren. Exponeringsförskjutning (program shift) finns dessvärre inte EX1.
 
Snabb optik
På vänster sida sitter en popup-blixt, i mitten finns en blixtsko och på framsidan sitter ett av proffsklassens grymmaste objektiv. Samsung har optik från Schneider-Kreuznach, en välkänd tillverkare av kvalitetsoptik till mellanformat- och storformatkameror. Så rent optiskt vilar allt i trygga händer. Ljusstyrkan på f1,8 gör det möjligt att fotografera i sämre ljus än med f2,8, som är en trängre ljusöppning. Man slipper alltså höja ljuskänsligheten. Och att bländaröppningen inte blir smalare än f2,4 när man zoomar in till 72 mm – maximal brännvidd – gör det också möjligt att kontrollera skärpedjupet bättre. En nackdel med alla kompaktkameror faktiskt, men inte med EX1.
Funktioner man brukar hitta i kompaktmodeller finns även här: ansiktsigenkänning, automatiskt val av motiv, automatisk ISO, samt dubbel bildstabilisator. Den senare använder sig både av en optisk bildstabilisator och en digital stabilisering i form av förhöjd ljuskänslighet. Det enda man inte får är HD-video, som numera är vanligt även i billiga kompaktkameror. I stället har Samsung valt vanlig VGA med 640 x 480 bildpunkters upplösning – visserligen i MP4-kvalitet (H.264).
 
Bildkvalitet
Fotografering och lagring av råfiler är tålamodsprövande. Lagringen tar tid, seriefoto går inte, och lagrar man JPEG-filer samtidigt så tar allting ännu längre tid. Seriefoto går bara att använda när man lagrar bilderna som komprimerade JPEG-filer. Då klarar kameran serier med en hastighet av ungefär 1,5 bilder i sekunden.
Autofokusen är däremot väldigt snabb, vilket delvis beror på att optiken är ljusstark.
Bildkvaliteten håller högsta klass, så länge man håller sig under ISO 800 i ljuskänslighet. Små bildsensorer orsakar mer brus än stora, men smarta bildprocessorer kontrollerar ofta detta bra. EX1 saknar möjlighet att reglera mängden brusreducering. Kameran gör det själv. Råfiler är naturligtvis en helt annan sak, då kan man ta kontroll över bruset under efterbehandlingen. Om man gillar att fotografera i dåligt ljus och behöver hög ISO-känslighet bör man ta sig en funderare på om detta är rätt kamera.
Allt mellan ISO 80 och 200 är rent och snyggt, även när man synar resultatet närmare. Vid ISO 400 kan man se en antydan till grynighet om man drar upp storleken till pixelnivå. ISO 800 är fortfarande användbart, vid 1600 ser man tydligt att detaljer försvinner av den kraftiga brusreduceringen och färgstörningar framträder. ISO 3200 är på gränsen till oanvändbart.
Färgåtergivningen är överlag bra, fast lite extra mättad i JPEG-filer. Exponeringsprecisionen är inte heller dum för att vara en kompaktkamera, räkna dock med en viss tendens till överexponering i starkt ljus och hög kontrast. Fokusindikatorn – både den visuella och pipljudet – visar sig däremot inte vara lika precis. Motiv som bekräftades som skarpt fokuserade visade sig vara allt annat än det efteråt. Det kan därför löna sig att följa med extra noga på skärmen. Men glöm manuell fokus, bortsett från vid makrofotografering ser man inte så bra när fokus är skarpt.

Specifikationer Samsung EX1

Bildstorlek
3648 x 2736

Sensorstorlek
1/1,7 tum

Bildformat
RAW, JPEG, MP4

Färgrymd
sRGB

Känslighet
ISO 80–3200

Seriefoto
Endast JPEG

Video
640 x 480, 30/s

Slutartider
16–1/500 s

Största bländaröppning
F1,8–2,4

Bildstabilisator
Optisk

Minsta fokusavstånd
5 cm

Sökare
Nej

Blixt
TTL-blixtsko, inbyggd max 6,2 m

Anslutning
USB 2.0, HDMI, AV

Batteri
Litiumjon, 240 bilder, USB-laddning

Mått (B x H x D)
114 x 65 x 30 mm

Vikt
356 gram med batteri

 

Ljud & Bild tycker

Hög bildkvalitet. Knivskarp och snabb optik. Många funktioner. Strålande vändbar skärm. Gedigen kvalitet. Mycket brus från ISO 1600. Saknar HD-video. Trögt seriefoto. Inget seriefoto med RAW.

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Vill du läsa hela artikeln?

Med LB+ Total får du tillgång till ALLT innehåll på Ljud & Bild och LB Home

Redan prenumerant? Logga inn.

Vill du ha tillgång till enbart Ljud & Bild eller LB Home?

Klicka här för att beställa Ljud & Bild

Klicka här för att beställa LB Home

Ljud & Bild
Rulla till toppen