Foto & Video Hi-fi Hemmabio Högtalare Hörlurar TV

: Olympus E-5

För särskilt intresserade

E-5 kommer sent men är bra. Nu återstår bara att se om förbättringarna är så omfattande att de motiverar det höga priset.

Av / 2010-12-05 - 18:57
Olympus E-5
Marius

Olympus E-5 är till förväxling lik den tre år gamla föregångaren E-3. Som är en av de mest gedigna proffskamerorna vi har testat någonsin. Och som har en otroligt hög bildkvalitet – under ISO 1600 –, mycket beroende på överlägsna optiska prestanda. Nya E-5 är nästan identisk med E-3 men har fått en modernare bildsensor med 12 megapixlar, ny bildprocessor, 720p-video med mikrofoningång, utökad ljuskänslighet samt en större vrid- och vändbar skärm. Allt som var superbra i föregångaren finns kvar: det solida väderskyddade huset, den stora och ljusa sökaren och det perfekta handgreppet. Men priset har gått upp till 18 000 kronor. Utan optik.
Det är inte bara bildkvaliteten som är förbättrad i E-5. Kameran har dessutom fått tio så kallade konstfilter som kan läggas på bildfilerna, plus flera nya funktioner. Inklusive multiexponering, digitalt vattenpass och förbättrad autofokous när skärmen används som sökare (live-view). Det finns fortfarande två minneskortplatser, klokt nog har Olympus bytt ut xD-platsen mot en för SD och behållit den för CF. Det går alltså att välja olika lagringsmedium för video och stillbilder.
 
Video- och bildkvalitet
Det stora och välformade greppet, samt en upprensning bland knapparna på baksidan, har lett till att E-5 är väldigt överskådlig och lättanvänd. Med testobjektivet ZD 12–60 mm f2,8–4,0 (13 300 kronor) tillhör optiska prestanda referensklassen för zoomobjektiv. Den måttliga förvrängningen på kortaste brännvidd försvinner helt eller delvis när man antingen ökar brännvidden eller väljer en mindre bländare. Skärpan är enastående nästan oavsett brännvidd och ytterst jämn särskilt mellan bländare 4 och 16. Autofokusen är blixtsnabb och tyst och objektivet solitt och väderskyddat.
Föga oväntat är färgbalansen helt strålande, precis som vi sett så ofta med Olympus systemkameror. Hudtoner är vackert dämpade och har en oerhört fin tonalitet, ingen av komplementfärgerna är markerade. Vitbalansen får en varm ton inomhus, men det är lätt att kompensera för. Bruset är välkontrollerat upp till ISO 1600. Man kan dessutom välja grad av brusreduktion själv. Vid ISO 3200 dyker synligt kornbrus upp men bilderna är fortfarande väldigt användbara. Först vid ISO 6400 är färgstörningarna så kraftiga att man bör hålla sig till små utskrifter.
Även om E-5 bara filmar HD i 720p-upplösning är videofilmerna av hög kvalitet. Det skarpa objektivet ger kameran en stor fördel jämfört med de övriga, och trots lägre upplösning är videokvaliteten i klass med Canon- och Sony-kamerans. Ont om flimmer, även vid panoreringar, tystgående fokus och det generöst tilltagna handgreppet gör det enkelt att lyckas med videofilmerna.

Ljud & Bild tycker

Knivskarp upplösning. Perfekt färgbalans. God bilddynamik. Få störningar vid hög ISO. Genomsolid kvalitet. Bara 720p-video. Högt pris.

Också i detta test:

Test av 5 systemkameror

Canon EOS 60D

För erfarna

EOS 60D kostar lite mer, men det är den värd. Möjligheterna är nästan oändliga.

Bra detaljering. Lite brus upp till ISO 6400. Stor och ljus sökare. Bra ergonomi. HD-video i 1080p.
Förtjänar bättre optik. Ingen AF under videofilmning.
Läs hela testet

Sony Alpha A55

Genomskinlig och blixtsnabb

Sony har tagit systemkameran ett stort steg framåt och skapat en blixtsnabb kamera med hög bildkvalitet.

Hög upplösning och bildkvalitet. Mycket bra dynamik. Snabb autofokus. Blixtsnabbt seriefoto.
Aggressiv brusreducering. Ljudlig fokusmotor. 380 bilders batteritid.
Läs hela testet

Nikon D3100

Nästan komplett

D3100 har allt de flesta behöver. Hög bildkvalitet och HD-video borde innebära att den är ett givet val, men optiska prestanda påverkar delvis resultatet.

Mycket bra upplösning. Strålande ljusmätning. Få bildstörningar. Lättanvänd. Bra pris.
Optisk förvrängning. Känslig för ströljus. Förlust av skärpa med många bländare.
Läs hela testet

Samsung NX100

Gör det enkelt att lyckas

När storleken räknas är NX100 ett lockande alternativ. Bildkvaliteten tillhör nämligen toppklassen.

Skarp bildkvalitet. Mycket lättskött. Superb HD-video.
Ingen bildstabilisator. Ingen sökare. Ingen blixt.
Läs hela testet

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Vill du läsa hela artikeln?

Med LB+ Total får du tillgång till ALLT innehåll på Ljud & Bild och LB Home

Redan prenumerant? Logga inn.

Vill du ha tillgång till enbart Ljud & Bild eller LB Home?

Klicka här för att beställa Ljud & Bild

Klicka här för att beställa LB Home

Ljud & Bild
Rulla till toppen