Systemkameror

 itemprop
Systemkameror

Bästa systemkamerorna för nybörjare

En kompakt systemkamera är den perfekta kompromissen mellan en kompaktkamera och en spegelreflexkamera.

Många som fotograferar mycket med mobilen upplever att bildkvaliteten inte räcker till. Mobilkamerornas tekniska begränsningar ger inte lika bra skärpa, färgåtergivning och brusegenskaper i lite ljus som en systemkamera.

Men att köpa en spegelreflex lockar inte alla. Den kan verka stor och klumpig. Å andra sidan är en kompaktkamera för begränsad. Den kan inte byta ut objektivet mot en telezoom om man vill fotografera vilda djur. Eller sätta på en bred vidvinkel för landskapsbilder.

Den bästa kompromissen är därför en kompakt systemkamera. Då får man utbytbar optik, mycket bättre ergonomi, många praktiska funktioner och mycket högre bildkvalitet än både mobil- och kompaktkameror ger.

Bilderna blir lika bra som med en spegelreflex och kameran har inbyggt wifi. För trådlös överföring av bilder, delning till sociala medier och trådlös fjärrstyrning.

Här är 20 tester av andra kameror.

 

Bättre bilder

De kompakta systemkamerorna har bättre bildsensorer med större bildyta som fångar upp mer ljus än mobilen klarar av. De är flexiblare också, tack vare utbytbar optik och ett brett urval av blixtar, handgrepp, undervattenshus och andra tillbehör.

annons

Men de är mindre och lättare än en typisk spegelreflex. En av anledningarna är att en kompakt systemkamera inte har någon spegel framför bildsensorn. Utan spegel mellan kan objektivet flyttas närmare sensorn och göras mindre och lättare.

annons

Vissa av de små systemkamerorna har elektronisk sökare. Den visar motivet i realtid, precis som en optisk sökare i en spegelreflex, men också alla inställningar man gör och är enklare att använda i dåligt ljus.

Det är nästan ingen skillnad i funktionerna heller. Därför är en kompakt systemkamera en bra kompromiss mellan en kompaktkamera och en spegelreflex.

Canon EOS M3 för 7 000 kronor är bara Canons andra spegellösa systemkamera. Men den är mycket bättre än sin föregångare och har betydligt bättre ergonomi, en ny 24 Mp-sensor och ett mycket modernare autofokussystem.

Fujifilm XA-2 för 5 000 kronor är testets minsting, men en av de snabbaste i klassen och klarar bildserier med 60 bilder i sekunden. Den spelar in 4K-video också, fast bara med 15 bilder/s.

annons

Olympus OM-D E-M10 för 6 600 kronor utsågs till Årets systemkamera 2014 och är en given kandidat. Den är snabb, med 8 bilder/s och snabb autofokus, även om designen ser ut att komma från 1970. Inbyggd sökare är ett plus.

Panasonic Lumix GF7 för 5 500 kronor är precis som Fuji-kameran en trådlös selfie-kamera, fast med pekskärm och ett superkompakt objektiv som gör den lätt att ta med sig.

Samsung NX500 för 7 500 kronor är resultatet av en blandning av den proffsiga NX1 med 4K och 28 Mp och den kompakta NX300. Bildkvaliteten är felfri, men det återstår att se om det räcker.

Sist men inte minst har vi Sony a6000 för 6 800 kronor. Den andra testdeltagaren med inbyggd sökare. Här får du snabb fokus, 11 bilder/s och ett rejält handgrepp. Men ingen pekskärm.

Vilken som passar just dina behov bäst kan du ta reda på genom att fortsätta läsa.

 

Testkriterier och betyg

Alla kameror gick igenom samma checklista. Vi har undersökt greppvänlighet, hur enkelt det är att komma åt de viktigaste funktionerna, responstid, fokushastighet och precision samt naturligtvis kamerans, skärmens och optikens kvalitet.

Testbilder togs med våra sedvanliga testplanscher och färgkartor under kontrollerade ljusförhållanden. Vi undersökte skärpa, upplösning, optisk kvalitet, färgåtergivning och brus.

Bildkvaliteten granskades på en kalibrerad 27-tums iMac-skärm och en Panasonic 65AX900-TV med 4K-upplösning.

Alla betyg är satta efter en granskning av olika egenskaper. Viktigast är bildkvalitet och därefter användarvänlighet, funktionsnivå, kvalitetsintryck och prestanda. Kvaliteten på videoinspelning räknas dock inte med i betygsättningen.

 

Produkter i testet
 data-srcset
Nikon krossar de övriga med blixtsnabb fokus och hastighet, men är inte helt felfri.

Om storleken spelar roll är Nikons J5 ett tilltalande alternativ. Testets minsta kamera är så liten att den går ner i fickan och inte större än många kompaktkameror. Ändå har den utbytbar optik och många av inställningarna man hittar i spegelreflexer. Här får man 4K-video också, fast bara med 15 bildrutor i sekunden.

Nikon har använt sig av en ny 21 Mp-sensor i det kompakta 1-tumsformatet vilket gör det möjligt att bygga kameran så liten. Trots det lilla formatet ligger J5 väl i handen, fast knapparna är små och i låg grad programmerbara. Det finns ingen sökare, och går inte att sätta på någon extern, men däremot en utmärkt pekskärm som vinklas 180 grader för selfies, plus en rad roliga bildeffekter. Till exempel Nikons rörelsebild och automatiskt val av bästa bilden i en bildserie.

 

Bildkvalitet

Med en bildhastighet på 20 bilder/s – med autofokus mellan varje bild (60/s med autofokus på bara första bilden) – krossar den lilla Nikon-kameran sina konkurrenter. Det gör den däremot inte med bildkvaliteten. Trots hög upplösning når den inte hela vägen upp till testets bästa när det gäller detaljskärpa. 10–30 mm-zoomen som ingår är inte skarpast i klassen, men tillsammans med J5 är den definitivt snabbast. Autofokuseringen går blixtsnabbt och man får ha riktig otur om bilderna inte blir skarpa.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Färgåtergivningen är jämnt bra under alla ljusförhållanden, med mycket bättre bilddynamik än i äldre Nikon 1-modeller. Men bruset i kamerans bildfiler ligger lite efter de bästa i testet. Här kan du räkna med att se en antydan till kornbrus redan vid ISO 800, och gott om det från ISO 1600. Det är ungefär vad man kan förvänta sig av en så liten bildsensor, men gör att Nikon J5 hamnar en bit bakom täten i klassen.

 

annons

Passar bäst till

Tråkigt nog är blixtsnabba J5 trög på att lagra enskilda bilder. Det tar tre sekunder innan den är klar för nästa. Kamerans 4K-video ger mycket högre upplösning än vanlig 1080p, men också mycket hackigare filmer på grund av låg bildtakt på 15 bildrutor/s. Allra bäst passar Nikon-kameran för dem som är ute efter en så liten systemkamera som möjligt som kan hänga med på lite action. Mindre och snabbare kan det inte bli.

annons

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Betyg
 • Typ: 21 Mp systemkamera med 1-tums sensor
 • Optik: 3x zoom 10–30 mm/f3,5–5,6 (motsv. 27–81 mm)
 • Skärm: 7,6 cm LCD med 1 Mp
 • Sökare: Nej
 • Funktioner: Pekskärm, wifi, NFC, 20/60 bilder/s, 4K/15p-video
Pris: 5500 kr
PlusVäldigt kompakt, blixtsnabb och enkel att sköta – med utmärkt pekskärm.
MinusOanvändbar 4K-video och kort batteritid på 250 bilder.
 data-srcset
Panasonic har lyckats göra det enkelt att ta bra bilder, men GF7 har sina begränsningar.

Panasonic har satsat på att göra lilla GF7 så enkel som möjligt att ta bra bilder med. Det har de lyckats med. En skarp och vridbar pekskärm fungerar som både styrplatta och selfie-skärm. Nästan alla funktioner kan ändras med ett finger på skärmen och fotografen kan själv välja vilka funktioner som ska visas först på skärmen så att det går fort att komma åt de vanligaste inställningarna.

En programmerbar funktionsknapp finns på ovansidan av kameran också. Där sitter även iA-knappen (”intelligent Auto”) som de flesta kommer att använda. Den listar själv ut vilka motiv som ska ha porträtt-, makro- eller sportinställningar – bland annat – och fungerar så bra att ytterst få kommer att behöva göra några inställningar alls på kameran. Vill man göra det ändå så kan man välja upp till 5,8 bilder i sekunden, filtereffekter, fokusområde och mycket annat.

 

Bildkvalitet

Panasonic-kameran är inte den snabbaste på seriefoto, men man slipper vänta på att den ska lagra bilden innan nästa kan tas. Den omedelbara reaktionen mellan bilderna gör GF7 är väldigt användbar, bland annat eftersom autofokusen också är snabb. Det innebär inte att GF7 är någon actionkamera direkt, men du går sällan miste om en ögonblicksbild med den.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Då är det ju bra att veta att bildkvaliteten är hög också. Mycket hög, faktiskt. Det medföljande, utfällbara zoomobjektivet har visserligen lite mer förvrängning – och är inte fullt lika korrekt som Olympus zoom – men det förstör inte kvaliteten i någon större utsträckning. Färgåtergivningen är lite mattare än hos de bästa i testet och bilddynamiken når inte ända upp till täten. Men bilderna är brusfria upp till ISO 3200 och har ett mycket tillfredsställande, nästan neutralt uttryck.

 

annons

Passar bäst till

För nybörjaren är Panasonic Lumix GF7 ett bra val. Den är enkel att använda, även utan förkunskaper eftersom kameran tänker bättre i de flesta fall. När man blir varm i kläderna kan man överstyra funktionerna och utforska sin kreativitet. Precis som med de avancerade systemkamerorna. GF7 är tillräckligt liten för att man ska orka ha den med sig och ingen blir besviken över bildkvaliteten.

annons

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Betyg
 • Typ: 16 Mp systemkamera med mFT-sensor
 • Optik: 2,6x zoom 12–32 mm/f3,5–5,6 (motsv. 24–64 mm)
 • Skärm: 7,6 cm LCD med 1 Mp
 • Sökare: Nej
 • Funktioner: Pekskärm, wifi, 5,8 bilder/s, 1080p-video
Pris: 5500 kr
PlusGod bilddynamik och smart programautomatik. Kompakt och enkel att sköta.
MinusSmå knappar och plast sänker användarvänligheten och kvalitetskänslan. 230 bilders batteritid.
 data-srcset
Sony-kameran skiljer sig från mängden genom att vara mer välgjord än de flesta systemkameror.

Ett år efter vårt första test av Sony-kameran kan vi konstatera att få andra har lyckats bygga någon bättre systemkamera sedan dess. Den gången testade vi a6000 med dyr 16–70 mm-optik, nu gör vi det med en mycket billigare 16–50 mm. Men precis som förra gången utmärker sig a6000 med ytterst hög upplösning, blixtsnabb autofokus och fin användarvänlighet.

Bildhastigheten är bra, 11 bilder i sekunden. I kombination med bra fokusspårning får man en mycket kompetent actionkamera. a6000 är en av få i den här klassen som har inbyggd elektronisk sökare, fast den saknar pekskärm. Den är dock en av de bästa att använda. Ett stort, gummerat grepp och en korrekt placerad inställningsratt ger ett säkert tag om kameran och gör att inställningar går fort. 24 megapixlar och 179 pigga fokuspunkter ger en oerhört hög detaljskärpa.

 

Bildkvalitet

Det betyder skärpa och upplösning som få andra spegellösa kameror matchar. a6000 utmanar Sonys egna fullformatmodeller som a7 II med 27 Mp, men även Samsung NX500 och Nikon D7200 med 28 respektive 24 Mp. Lagrar man råfiler och JPEG-filer samtidigt så märker man snabbt att processorn kompenserar för vinjetteringen och förvrängningen i 16–50 mm-zoomen. Sonys Bionz X-bildprocessor gör ett bra jobb med JPEG-bearbetningen och rättar inte bara till förvrängningen och ljusförlusten i hörnen. Den ser också till att färgåtergivningen är mycket jämn och välmättad upp till ISO 1600. Bilddynamiken är fullt i klass med Samsung NX500:s som är det närmaste man kommer i teknisk bildkvalitet hos små systemkameror i den här prisklassen.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

 

Passar bäst till

Sony a6000 är bättre att använda än Samsung NX500 tack vare god ergonomi och inbyggd sökare. Enda irritationsmomentet är bristen på pekskärm. I övrigt är funktionsnivån, den höga bildhastigheten, fokusprecisionen och användarvänligheten felfri. Tack vare en bildkvalitet i samma klass som de bästa är Sony a6000 en kamerafullträff.

annons

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

annons
Betyg
 • Typ: 24 Mp systemkamera med APS-C-sensor
 • Optik: 3x zoom 16–50 mm/f3,5–5,6 (motsv. 24–75 mm)
 • Skärm: 7,6 cm LCD med 921 000 bildpunkter
 • Sökare: 1,44 Mp LCD
 • Funktioner: Vridbar skärm, wifi, NFC, 11 bilder/s
Pris: 6800 kr
PlusExemplarisk bildkvalitet, användarvänlig och snabb och precis autofokus. Mycket kamera för pengarna.
MinusSaknar pekskärm och den elektroniska sökaren är inte lika skarp som de bästa.
 data-srcset
Samsung NX500
Samsung-kameran har en bildkvalitet av proffsklass och filmar 4K-video.
 data-srcset
Canon EOS M3
Äntligen har Canon en uppdaterad spegellös systemkamera som vi skulle kunna tänka oss.
 data-srcset
Fujifilm XA-2
För nybörjaren är kameran från Fujifilm ett bra val, så länge man känner till dess begränsningar.
 data-srcset
Olympus OM-D E-M10
M10 är ett av de bästa alternativen, oavsett om man är nybörjare eller erfaren fotograf.
  Har du något att tillägga?
  Välkommen till Ljud & Bilds diskussionsforum. Vi vill gärna veta vad du tycker. Håll dig till ämnet och var saklig så slipper vi ta bort eller moderera inlägg. Övriga frågor och synpunkter hänvisas till redaktion@ljudochbild.se.

  Vad tycker du?

    Subscribe  
  Notify of

  Alternativ till Systemkameror

   data-srcset

  Superb allroundkamera

  Lyckade Nikon Z50 visar varför inte alla behöver en proffskamera.

   data-srcset

  En mycket bättre spegelreflex

  Spegelreflextekniken lever i högsta välmåga i Canons senaste systemkamera för både nybörjare och entusiaster.

   data-srcset

  Klassisk proffskamera

  Låt inte den klassiska retrodesignen lura dig, det här är en helt grym kamera.

   data-srcset

  Flaggskepp för proffsfotografer

  Klassens högsta upplösning gör Sonys flaggskepp till kameran som många vill ha – men inte alla behöver.

   data-srcset

  För enkelhets skull

  Glöm inställningar och svåra termer, även nybörjare får fina bilder med den här Canon-kameran.

   data-srcset

  Canons bästa amatörkamera

  Man ska aldrig skriva av Canon, de kommer alltid tillbaka med ännu bättre kameror.

   data-srcset

  Ta med dig någon av de här åtta kamerorna så få du nästan garanterat fina semesterfoton.

   data-srcset

  Panasonics billigaste fullformat kan vara det bästa alternativet för seriösa fotografer.

  Scroll to Top