Sony RX100 IV

September 2015Sony RX100 IV

Den dyraste fickkameran

Den bästa fickkameran har blivit ännu bättre – och ännu dyrare.

Plus
Fantastisk bildkvalitet och tillräckligt liten för att få plats i fickan. Förbättrad sökare och äkta 4K-video med hög bildkvalitet. Ljusstark optik och hög bildhastighet.
Minus
Så liten att knapparna blir små. Måttlig batteritid och högt pris.

Bra kompaktkameror växer inte på träd. De bästa kostar en hel del, men då är de ofta bra alternativ till en större kamera. Som en spegelreflex. Fast utan utbytbar optik och en klumpig design – men tillräckligt liten för att gå ner i jackfickan.
Sony RX100 var den första riktiga fickkameran med stor 1-tums bildsensor och ljusstark optik, och satte en ny standard för bildkvalitet i lättviktsklassen. Senare har det kommit fler modeller i serien – senast var det RX100 III – och nu har vi kommit till den fjärde i ordningen: RX100 IV, med samma 24–70 mm/f1,8–2,8-objektiv som ger mycket skarpa bilder.

Priset har varit vår största invändning när vi har testat Sonys finaste fickkompakter. Sedan dess har priserna sjunkit och den första versionen kostar nu 3 700 medan den förra RX100 III kostar 6 500 kr. Fast numera är RX100 IV dyrast med femsiffrig prislapp: 11 500 kronor!

Den är därmed också den dyraste digitala fickkameran på marknaden. Sony motiverar priset med att kameran har fått 4K-video (fast bara i fem minuter åt gången), en ny bildsensor, elektronisk slutare med 1/32 000 sekund samt en markant förbättrad elektronisk OLED-sökare.

Det finns flera nyheter jämfört med RX100 III, men dessa är de viktigaste.

Läs vårt test av RX100 III här.

Vi ägnar oss åt de mest betydelsefulla ändringarna i detta test, och vårt huvudfokus är den nya bildsensorn, sökaren och videofunktionerna.

Annons: Artikeln fortsätter nedan

För en översikt över de andra funktionerna kan du läsa RX100 III-testet.

De närmaste konkurrenterna är Canon PowerShot G7X, som kostar hälften så mycket, Panasonic Lumix LX100 (med 4K video) och Leica D-Lux som är mycket större. Men även Nikon 1 J5 som har utbytbar optik.

sony-rx100-iv
Sonys nya 20 Mp bildsensor.

 

Ny bildsensor

Sony har gjort en specialare med bildsensorn i kameran. Det är fortfarande en tum stor – alltså fyra gånger större än vad som är vanligt i kompaktkameror – och rymmer 20 megapixlar. Men den här gången har Sony satt ihop delarna i sensorn på ett udda sätt.

Databearbetningen från fotosensorerna i det översta skiktet är flyttad till baksidan av sensorerna för att snabba på dataöverföringen till Bionz X-processorn. Som har fått DRAM-minne vilket gör det möjligt för processorn att hantera den ökade informationsmängden som 4K-video och 16 bilder per sekunds hastighet innebär.

Därför kan den pyttelilla kameran den lilla kameran filma äkta 4K-video i upp till 100 Mbit per sekund!

Fast bara i max fem minuter, märk väl, och man behöver ett av de nya klass U3 SDXC-minneskorten med hastighetsklass UHS-I eller II för att utnyttja hastigheten 100 Mbit/s i 4K.

16 bilder/s i hastighet, ND-filter, 4K-video och stöd för filmformatet XAVC S och videoprofilen S-log 2 är alltså några av nyheterna i RX100 IV. Den har också en större OLED-sökare med 2,6 Mp – fortfarande av den typen som sprätter upp och måste dras ut en smula för att få en skarp bild – samt slowmotion med upp till 1000 bilder per sekund. Ny är också möjligheten att spela in video i full-HD-kvalitet och samtidigt ta stillbilder med 17 Mp- upplösning, i reducerad upplösning på 800 x 720 i fyra sekunder eller 1136 x 384 i två sekunder.

234552532alt5
Sökaren är större och har mycket högre upplösning än i föregångaren.

Det finns flera små andra förändringar också, bland annat i inställningsmenyn, programmerbara funktioner och inställningsalternativ för stillbilder, 4K- och HD-video, men det tar för lång tid att räkna upp allt här.

Användarvänligheten har inte genomgått några stora förändringar. Bortsett från en bättre sökare och nytt mönster på räfflorna på den programmerbara ringen runt linsen är kameran identisk med föregångaren RX100 III.

När man lyfter upp kameran märker man att flera saker har förbättrats. Bildkvaliteten vi ska återkomma till, men fokusspårning är bättre. Detsamma gäller bildstabiliseringen när man filmar video samt reaktionerna. Det är inte bara bildhastighet på 16 bps (5 bps med kontinuerlig autofokus) och 1000 fps slowmotion som går undan. Kameran lagrar bildfilerna snabbare också.

rx100-iv_1
Inte många förändringar här. En aning små knappar, tycker vi, och ett litet handgrepp hade suttit fint.

 

Bildkvalitet

Sony kamerans 24–70 mm-zoom är en av de skarpaste i någon kompaktkamera och tillsammans med Sonys 1-tums 20 Mp-sensor levererar kameran den högsta bildkvaliteten i klassen för små proffskompakter.

Men bildkvaliteten är inte mycket bättre än i RX100 III. Den är marginellt bättre när det gäller brus vid höga ISO, och har lite mindre kornbrus vid ISO 3200 och 6400 än RX100 III. That’s it.

Läs mer om bildkvaliteten i vårt test av RX100 III.

 

För kostsam

Det är bra att Sony fortfarande säljer RX100 III, för behöver man inte 4K-video, 16 bilder/s i hastighet eller slowmotion med 1000 fps så får man en lika bra kamera för mindre pengar. Sökaren i RX100 IV är visserligen större och skarpare, och videokvaliteten i 4K-upplösning överträffar allt vi har sett från någon kompaktkamera hittills. Men det kostar mer än det smakar, och trots att detta är det bästa fickkamera hittills så är den för dyr för att vi ska ge den maxbetyg.

Bästa pris på Sony RX100 IV
Pricerunner.se är en kommersiell partner till ljudochbild.se. De levererar uppdaterade priser, prisjämförelser och produktinformation.
  • Typ: 20 Mp kompaktkamera med 1-tums bildsensor
  • Optik: 24-7 0mm/f1,8-2,8
  • Skärm: 7,6 cm vridskärm med 1,28 Mp
  • Sökare: OLED med 2,36 Mp
  • Egenskaper: Wifi, 16 bilder/s, 1/32 000 s, vridbar pekskärm, 4K-video, 1000 fps slowmotion
Pris: 11500,-

Har du något att tillägga?

Välkommen till Ljud & Bilds diskussionsforum. Vi vill gärna veta vad du tycker. Håll dig till ämnet och var saklig så slipper vi ta bort eller moderera inlägg. Övriga frågor och synpunkter hänvisas till redaktion@ljudochbild.se.
test
Panasonic Lumix S 24-105mm F4 Macro OIS

Superb allround-zoom

Panasonics första standardzoom i fullformat lever upp till förväntningarna.

Philips OLED934: Ny toppmodell avslöjad

Här är de första bilderna på Philips nya OLED-toppmodell!

Apple turbotrimmar iMac

De nya iMacarna klarar tuffa jobb dubbelt så snabbt.

test
Panasonic Lumix DC-S1R

Bästa kameran

Lumix S1R är rena rama ymnighetshornet – och en av de bästa kamerorna vi har testat.

grupptest
6 stativhögtalare

Galet bra ljud på liten plats

Du anar inte hur bra ljud du kan få från en kompakt högtalare om du är villig att gå upp en del i pris.

test
Canon EOS RP

Klipp från Canon

EOS RP saknar inte helt kompromisser men har en aggressiv prislapp och är mycket tillfredsställande att fotografera med.

Allt om Samsungs QLED-TV 2019

Samsungs kommande 2019-modeller får ett markant lyft i bildkvalitet, och den här gången gäller det inte bara toppmodellerna.

test
Samsung QE65Q900R

8K mot 4K: ­Teknisk knockout

Är Samsungs minsta och billigaste 8K-skärm bättre än en vanlig, bra 4K-TV? Vi testar!

Mässbilder från Sound Society 2019

Även i vårt grannland Danmark finns det naturligtvis hifi-mässor. Här är bilder från en av dem!

Tidal ger studioljud i iPhone

Tidal-användare kan glädja sig åt att iPhone har fått MQA-stöd, och alltså kommer närmare ljudet från inspelningsstudion.

grupptest
5 trådlösa brusreducerande hörlurar

Tyst och skönt på flyget

Brusreducerande hörlurar motverkar trötthet och skonar hörseln på långa flygresor.

test
Line Magnetic Audio 805iA

Glödande klangmästare

En av de bästa rörförstärkare vi har testat raserar alla fördomar.

Sonos One får nytt innehåll

Sonos One Gen 2 är lika enkel att använda som tidigare. Så vad är det egentligen som är nytt?

Vår favoritkamera blir bättre

Leica Q2 är kanske den perfekta resekameran.

test
Acer Swift 5 SF515-51T-58UX

Nedbantad Acer

Acer Swift 5 är den lättaste ultrabärbara datorn i sin kategori. Men den är ingen lättviktare för det!

test
RME ADI-2 DAC

Bästa ljudet vi har hört

Du hittar knappast en bättre DAC för pengarna än RME ADI-2 DAC.

test
Stax SR-009s

Detta är inte ljud – det är magi

Nu vet jag hur det känns att ha ett helt universum inklämt mellan öronen.

Recension
A star is Born

Gnistrande personkemi

Cooper och Gaga sjunger sig in i filmhistorien med en fängslande remake av motgångar-gör-dig-stark-klassikern.

test
IKEA Trådfri Set med uttag

På och av och mer

Gör dum elektronik lite smartare. Särskilt med Trådfri Gateway

test
IKEA Trådfri Gateway

IKEAs port till det smarta hemmet

Om du vill få ut det mesta ur dina Trådfri-enheter så klarar du dig inte utan en Trådfri Gateway.