annonse
annonse
annonse

test: Sony Cyber-shot RX10 IV

Kostsam superkamera

Sony har förbättrat sin bästa superzoomkamera ytterligare, men tar bra betalt för den.

Skarpare bilder med blixtsnabb autofokus och extrem bildhastighet gör detta till en nästan helt komplett superzoomkamera.
Marknadens dyraste kamera i sin klass.

I sin strävan att följa kritikernas dom över föregångaren har Sony gjort en ny utgåva av den bästa superzoomkameran vi har testat. RX10 III har blivit RX10 IV, utan att våldsamt mycket har förändrats.

Men en del har blivit bättre.

Missförstå mig rätt. Den förra versionen av kameran – som fortfarande säljs – är en ovanligt lyckad kombination av 25x zoom, hög bildkvalitet och bra användarvänlighet. Men den är inte perfekt.

Trots optiska prestanda av extraordinär klass för att vara en 25x zoom, har den helt klara brister. Det har Sony försökt rätta till i den här utgåvan, den fjärde i raden.

Detta är en kamera som inte bara konkurrerar internt med RX10 III, utan även med Canon PowerShot G3X och Panasonic Lumix FZ2000. Som har en väsentlig sak gemensamt: en stor 1-tums bildsensor (13,2 x 8,8 mm) och kraftfull zoom.

Pekskärmen går att vinkla ut och man kan fokusera med pekfingret.

 

Betydligt bättre autofokus

Den fjärde versionen har samma 24–600 mm-zoom med f2,4–4 i ljusstyrka och inbyggd optisk bildstabilisator. Den har en motsvarande 20-megapixels bildsensor, 4K-video, vädertätning och mycket annat som är identiskt med förra årets version. Till exempel en elektronisk sökare med 2,36 Mp-upplösning.

Men hastigheten på bildserier är nästan fördubblad, från 14 till 24 bilder i sekunden, med kontinuerlig autofokus. Tillsammans med en elektronisk slutare på 1/32 000 innebär det att det här är den snabbaste kameran in klassen.

En annan ytterst väsentlig uppgradering är ett förbättrat autofokussystem med 315 fasdetekterande fokuspunkter som täcker en större del av bildytan.

Det märks.

Sony RX10 IV är betydligt snabbare än RX10 III. Inte bara när det gäller bildhastighet, vilket innebär cirka 250 JPEG-bilder och 110 råfiler i serie. Om minneskortet är tillräckligt snabbt. Autofokussystemet är likadant som i systemkameran Sony a9, vilket innebär blixtsnabbt och exakt. Fokusspårningen är äntligen vad den borde ha varit i föregångaren, alltså så mycket bättre att man kan räkna med en betydande ökning av skarpa bilder i bildserier.

Små förändringar

Ergonomin är i stort sett oförändrad. Sony har gett kameran en vinklingsbar pekskärm. Och en knapp bredvid objektivet som väljer fokusområde. Någon styrpinne baksidan finns inte. Det hade varit praktiskt för att flytta fokuspunkter när man har sökaren intill ögat. Man kan göra det med ett finger på skärmen, men det är inte lika praktiskt.

RX10 IV är större än man skulle kunna tro, men har genomgående bra ergonomi.

 

Zoomen både zoom- och bländarring på objektivet, här finns dessutom en fokusring plus en fokusknapp på sidan. En liten detalj: omkopplaren för fokusläge har ett autoläge, eller aktivt läge, utöver förutom ett kontinuerligt (c) och ett för fokus i första bilden (s).

Kamerans 4K-video ger som vanligt en upplösning på 3840 x 2160 pixlar och stöder proffsformat med bildprofiler som XAVC S och SLog2/3-gammaprofil. Den har samma hörlurs- och mikrofonkontakt som RX10 III, och upp till 1000 fps slowmotion.

Bildkvalitet

Som förväntat är inspelningskvaliteten knivskarp och brusfri med 4K-video, filmerna har god kontrast och jämn färgåtergivning. Den markant förbättrade autofokusen har äntligen gjort det möjligt att använda snabb och tyst fokus när man fotograferar, utan att fokusen behöver leta bara för att spårningen inte hinner med.

I stillbilder ger den bakbelysta 20 Mp-bildsensorn samma detaljskärpa som vi såg med RX10 III. Den är inte väsentligt bättre än Panasonic Lumix FZ2000, men Sony-kamerans Zeiss-optik ger dess optiska prestanda en liten fördel.

Det finns nästan ingen kromatisk färgbrytning, förvrängningen är måttlig och vinjetteringen är relativt beskedlig vilket vittnar om en välkorrigerad zoom.

Brus är inte irriterande upp till ISO 1600, och så väl kontrollerat att ISO 3200 är tangeringspunkten. Även om filerna är fullt användbara vid ISO 6400 så är kornbruset betydligt grövre vid höga ISO-värden och bilddynamiken och färgmättnaden avtar snabbt.

Kostsam allroundkamera

Sony RX10 IV har fått betydande uppgraderingar som gör den till den bästa superzoom-kameran vi har testat. Den kombinerar en ljusstark 25x zoom med förutsägbar bildkvalitet, 4K-video och väsentligt bättre bildhastighet och fokusprecision än föregångaren. Man får verkligen allt på en gång, men det kostar. Mycket. Det höga priset gör det svårt att sätta maxbetyg, hur komplett kameran än är.

Bästa pris på Sony Cyber-shot RX10 IV
Pricerunner.se är en kommersiell partner till ljudochbild.se. De levererar uppdaterade priser, prisjämförelser och produktinformation.
  • Typ: 20 Mp kompaktkamera med 1-tums sensor
  • Optik: 24–600 mm/f2,4–4,0
  • Skärm: 3-tums LCD med 1,23 Mp
  • Sökare: Elektronisk med 2,36 Mp
  • Egenskaper: 4K/30p-video, wifi, Bluetooth, 24 bilder/s, 315 fokuspunkter, vridbar pekskärm, 4,5-stegs bildstabilisator, väderskydd
  • Webb: sony.se
Pris: 20400,-

Har du något att tillägga?

Välkommen till Ljud & Bilds diskussionsforum. Vi vill gärna veta vad du tycker. Håll dig till ämnet och var saklig så slipper vi ta bort eller moderera inlägg. Övriga frågor och synpunkter hänvisas till redaktion@ljudochbild.se.
test
Nikon Z6

Fullträff med fullformat

Billigast är bäst i Nikons nya Z-serie med systemkameror.

High End Mässan 2019

Årets mässa bjöd på det mesta av det bästa inom ljud för kräsna öron.

2019 års Panasonic-TV får Dolby Vision och HDR10+

Det är bara den allra billigaste TV-modellen som inte får vara med när Panasonic rullar ut bättre HDR-format. Och Dolby Atmos.

grupptest
Seks 55-tums 4K med HDR-videokvalitet

En bra andra-TV

På jakt efter en billig extra-TV? Nu när butikerna tömmer sina lager på förra årets modeller kan du göra riktiga klipp!

Trådlös McIntosh-soundbar

Här är en soundbar-högtalare som tror att den är en hel anläggning.

Sluten toppmodell och förstärkare från Focal

Den fantastiska hörluren Utopia har fått ett slutet alternativ i form av Stellia. Och så släpper Focal hörlursförstärkaren Arche.

Recension
The Predator (2018)

Skugga från det förflutna

Inte en remake, utan en misslyckad fortsättning och en trist hyllning till originalet från 1987.

Recension
The Truth Matters

Mörkläggningen om kriget i Irak

Bush-administrationen ljög medvetet om orsakerna till andra Irak-kriget – och pressen lät bli att ställa dem till svars.

Recension
Peppermint

Fullständigt ointressant

Blodtörstig Jennifer Garner i blodfattig actionklyscha.

Recension
BlacKkKlansman

En politisk ­knytnäve!

Spike Lee levererar en av sina bästa filmer – om rashat förr och nu.

Släpp lös musiken

Genom att jorda högtalarna har Audiovector lyckats förbättra ljudet.

16x-zoom från Olympus

Kompakt 12–200 mm-objektiv.

test
Nokia 5.1 Plus

Billig Nokia ­överraskar en smula

På flera områden är Nokia 5.1 Plus bättre än man kan förvänta sig för pengarna. Fast ett par kompromisser kommer man inte undan.

test
Audeze Mobius

Utanför huvudet-upplevelse

Audezes lyx-headset bryter mot en av de grundläggande reglerna för hörlurar. Och låter bra!

Bättre skärmkalibrering

Datacolor har förbättrad Spyder-kalibreringen.

annonse

Tre nya specialobjektiv från Leica

Så här ser de alltså ut, de tre specialobjektiven som Leica lanserat till M-systemet.

Recension
Velvet Buzzsaw

Konstnärligt mord!

En ganska så misslyckad genreblandning av ironisk satir och slasher-rysare.

grupptest
6 trådlösa hörlurar

Trådlöst ljud ­ på allvar

Hörlurar för dig som tar ljudkvaliteten seriöst men inte vill bli helt ruinerad på kuppen.

grupptest
5 pickuper i budgetklassen

Den viktigaste delen

En ny och bättre pickup är det enklaste och bästa sättet att få bättre ljud.

Utomhus- och inbyggda högtalare från Sonos

Tillsammans med Sonance har de tagit fram serien, speciellt lämplig för nya Amp.

test
Denon CEOL N10

Bonsai-stereo

Denons dvärgstereo utmanar Sonos högtalare och soundbar på deras hemmabana.

grupptest
5 gaming-PC i premiumklassen

Fem häftiga

Det behövs bra grejor när det ska spelas. Vi har gett oss ut på slagfältet med fem bärbara datorer som inte bangar för något.

test
Marantz NA6006

Utsökt spelare med vital brist

Den här nätverksspelaren är lättskött, spelar det mesta och låter jättebra. Men de som strömmar högupplöst musik blir besvikna.

De första bilderna från Lumix S1R

Vi har fotograferat med Panasonics flaggskepp, som kan ta bilder med uppemot till 187 Mp!

Sonus faber går in i väggen

Nu kommer italienarna med lanserar in-wall-högtalare.

Fler Pentax-objektiv

I väntan på nya kameror kan vi glädja oss åt två nya vidvinkelobjektiv.

Hörlurar för battle-spel

Logitech har utvecklat helt ny ljudteknik speciellt för battle-spel.

test
Ring Stick Up Cam Wired

Smidig övervakning som kostar

Man har inte mycket nytta av Ring Stick Up Cam Wired utan ett abonnemang, som gör att Ring laddar upp videofilmerna till molnet.