Sony a5100

Selfie-kamera för nybörjare

Superb nybörjarkamera som är enkel att använda och tar fina bilder.

Plus
Sony a5100 är en liten, lätt, enkel och billig systemkamera med mycket god bildkvalitet. Vridbar selfie- och pekskärm gör den till ett bra val för alla som bara är intresserade av fina bilder – och bryr sig mindre om många funktioner.
Minus
För kraftig brusreducering ger markant förlust av skärpa. Hal plast och få inställningsrattar sänker intrycket.

Om man behöver en enkel kamera med hög bild- och videokvalitet är Sonys minsta systemkamera ett bra val. Den gör det inte svårt att få bra bilder och efter flera uppdateringar sedan vi testade föregångaren 2014 har den blivit en ganska så användarvänlig kamera också.

Som så ofta när man släpper en ny modell stoppar man i en ny bildsensor. Så är det här också. Sony har försett a5100 med en 24-megapixlars sensor med potential för oerhört hög detaljskärpa, men ännu viktigare är den förbättrade hybridfokuseringen som gör det mycket enklare att få bilderna i fokus.

Med 179 fassensorer och 25 kontrastsensorer övertygar autofokusen rejält jämfört med den trögare föregångaren. Bildhastigheten är respektabla 6 bilder i sekunden, vilket gör det lättare att få skarpa bilder av rörliga motiv. Den har naturligtvis wifi med NFC för trådlös koppling till mobilen. Och en ny 20 Mp-sensor och Sonys nya Bionz X-processor. Man kan installera appar i kameran genom att ladda ner dem från Sonys kamera-app-system. Det kan ge kameran fler funktioner och fungerar som appar till mobilen.

a5100 har äntligen fått pekskärm, men ingen blixtsko eller sökare. Skärmen går att vända 180 grader så att man kan ta selfies. Sony har också stoppat i stöd för det nya videoformatet XAVC S, som filmar 1080/50p-video med hela 50 Mbit/s datahastighet.

Det innebär att videokvaliteten är högre än i a5000, eftersom videofilerna packas med mindre förluster än i AVCHD-formatet. Men det går fortfarande inte att sätta på en mikrofon, inte att koppla in den heller, så även om videokvaliteten är mycket hög så är ljudet av varierande kvalitet.

En liten kuriosa är möjligheten att filma i 1080- och 720-video samtidigt. Så att man kan använda den lågupplösta filmen på nätet och visa full-HD på TV:n hemma. Kameran strömmar för övrigt HD-video live direkt ur HDMI-utgången.

Annons: Artikeln fortsätter nedan

Eftersom den är så liten – världens minsta APS-C-kamera med utbytbar optik – finns det inte mycket att hålla i för stora händer. Handgreppet i plast är dessutom halt och en aning litet, och utlösarknappen på framsidan är inte vinklad som på den mer avancerade a6000. Som dessutom har inbyggd optisk sökare och kostar en dryg tusenlapp mer.

Man får inget annat inställningshjul än det på baksidan och därför är det lite omständligt att ändra bländare, slutartid, exponeringskompensation och många andra inställningar som åtminstone entusiasterna gillar att ha tillgång till.

Bildkvalitet
Men a5100 är inte gjord för entusiasterna. De köper a6000 eller a7 och lägger kanske pengar på bättre optik. De som köper a5100 får med Sonys kit-zoom på 16–50 mm som är en liten och tystgående historia med elektronisk zoom. Fast det är inte skarpast i klassen och har synlig förvrängning och vinjettering vid vidvinkel. Objektivet är ganska så skarpt från bländare 5,6 och tack vare den nya 24 Mp-sensorn är bilderna skarpa så det räcker och blir över.

Med god hjälp av den enastående autofokusen.

a5100-skjerm
Vridbar pekskärm och appar gör att Sony a5100 är lockande för selfie-generationen.

Den nya bildprocessorn ger väldigt bra detaljskärpa och lite brus upp till ISO 1600. Bruset är inte särskilt synligt förrän vid ISO 3200 och kornbrus blir väldigt markant från ISO 6400. Lite värre är att kamerans processor har så aggressiv brusreducering i JPEG-filer (inte råfiler) att bilderna tappar lite skärpa från ISO 6400, och därifrån och upp över ISO 25600 ser bilderna ut som om de är målade med vattenfärger.

Färgåtergivningen är jämn och har få avvikelser upp till ISO 1600, och videokvaliteten är storartad för en nybörjarkamera.

Slutsats
Sony a5100 är en liten och billig nybörjarkamera för fotografer som vill ha det så enkelt som möjligt. Med wifi, pekskärm och utmärkt videokvalitet är den lätt att använda och att dela bilder och videor med vänner och bekanta. Bildkvaliteten är vansinnigt mycket högre än från en mobil och du kan räkna med många fler lyckade fullträffar med a5100 än med mobilkameran.

Den lovar inte mer än den kan hålla och har en begränsad funktionsnivå som nog tilltalar nybörjare mer än erfarna fotografer. Somliga kommer att sakna blixtsko eller pekskärm och andra önskar sig högre bildhastighet, men ingen blir besviken över bildkvaliteten. Framför allt inte de som är vana vid kompaktkameror.

Bästa pris på Sony a5100
Pricerunner.se är en kommersiell partner till ljudochbild.se. De levererar uppdaterade priser, prisjämförelser och produktinformation.
  • Typ: Kompakt systemkamera med 24 Mp APS-C-sensor
  • Optik: 16–50 mm/f3,5–5,6 zoom (motsv. 24–75 mm)
  • Skärm: 7,6-cm LCD med 921K bildpunkter
  • Egenskaper: Vridbar pekskärm, wifi, 6 bilder/s, app-inställning
Pris: 5500,-

Har du något att tillägga?

Välkommen till Ljud & Bilds diskussionsforum. Vi vill gärna veta vad du tycker. Håll dig till ämnet och var saklig så slipper vi ta bort eller moderera inlägg. Övriga frågor och synpunkter hänvisas till redaktion@ljudochbild.se.

Ljusstarkt porträttobjektiv till Sony alpha

Tyst, snabbt och med snygg boheh är några av egenskaperna man får med Samyangs 85mm f1.4.

test
Canon EOS RP

Klipp från Canon

EOS RP saknar inte helt kompromisser men har en aggressiv prislapp och är mycket tillfredsställande att fotografera med.

Allt om Samsungs QLED-TV 2019

Samsungs kommande 2019-modeller får ett markant lyft i bildkvalitet, och den här gången gäller det inte bara toppmodellerna.

test
Samsung QE65Q900R

8K mot 4K: ­Teknisk knockout

Är Samsungs minsta och billigaste 8K-skärm bättre än en vanlig, bra 4K-TV? Vi testar!

Mässbilder från Sound Society 2019

Även i vårt grannland Danmark finns det naturligtvis hifi-mässor. Här är bilder från en av dem!

Sonos One får nytt innehåll

Sonos One Gen 2 är lika enkel att använda som tidigare. Så vad är det egentligen som är nytt?

Vår favoritkamera blir bättre

Leica Q2 är kanske den perfekta resekameran.

test
Acer Swift 5 SF515-51T-58UX

Nedbantad Acer

Acer Swift 5 är den lättaste ultrabärbara datorn i sin kategori. Men den är ingen lättviktare för det!

test
Audiovector QR5

Den mest kompletta ­högtalaren

Audiovector QR5 levererar rytmen utan att tveka, ger musiken luft – och slår nästan undan benen på sina egna toppmodeller.

test
ikko OH1

Glänsande ljud

Kinesiska ikko debuterar med stora ambitioner till små priser.

Recension
Triple Frontier

Greed is good…

Före detta amerikanska elitsoldater bestämmer sig för att råna en sydamerikansk knarkbaron. Det går inte riktigt som planerat.

test
RME ADI-2 DAC

Bästa ljudet vi har hört

Du hittar knappast en bättre DAC för pengarna än RME ADI-2 DAC.

test
Stax SR-009s

Detta är inte ljud – det är magi

Nu vet jag hur det känns att ha ett helt universum inklämt mellan öronen.

Recension
A star is Born

Gnistrande personkemi

Cooper och Gaga sjunger sig in i filmhistorien med en fängslande remake av motgångar-gör-dig-stark-klassikern.

test
IKEA Trådfri Set med uttag

På och av och mer

Gör dum elektronik lite smartare. Särskilt med Trådfri Gateway

test
Klipsch Cornwall III

Livlig 60-åring

Klipschs stora högtalare spelar förvånansvärt fräscht och levande för att vara 60 år gamla.

grupptest
5 gaming-tangentbord

Fingret på avtryckaren

Flygplansmaterial och topptrimmad finmekanik är vad som krävs för att komma segrande ur striden på skärmen. Vi har fingrat på fem av de bästa mekaniska tangentborden för spel.

MWC 2019: 5G revolutionerar allt – fast inte din mobil!

Analys: Tillverkarna missar poängen med de första lanseringarna av 5G-telefoner på årets stora mobilmässa.

test
Nikon Nikkor Z 50 mm f1.8 S

Nikons skarpaste 50 mm

Nikons bästa objektiv är en känslig 50 mm.

test
Pinell Supersound 701

Välljudande och kompetent stereo

Pinells kompakta anläggning är bäst i klassen.