annonse
annonse

Test av: Pentax K-1

Canon- och Nikon-dödare

Pentax nya fullformat passar bäst för kräsna fotografer med gott om tid.

Ljud & Bild tycker

Extremt hög bildkvalitet och många unika funktioner. Välfungerande bildstabilisator, övertygande konstruktion och oerhört flexibla inställningar.
Låg bildhastighet, begränsad fokusspårning, rustikt videoläge. Det finns få fullformatobjektiv.
annonse

De flesta fullformatkameror är stora, dyra och riktar sig till alla andra än vanliga amatörfotografer. De lämpar sig bäst till landskaps-, bröllops- eller porträttbilder och passar med undantag för de dyraste proffskamerorna från Nikon och Pentax inte till sport och action.

Bortsett från på en punkt passar just den beskrivningen Pentax första digitala spegelreflex. K-1 skiljer sig från de flesta andra genom att bildsensorn har större yta – 24 x 36 mm – vilket fångar upp mer ljus än små bildsensorer, ofta kallade APS- eller MFT-sensorer och det vanligaste formatet för systemkameror. Det gäller även Pentax K-3 II, som vi testade förra året. En strålande APS-kamera för erfarna fotografer.

Förmodligen är det erfarna fotografer som kommer att uppskatta en kamera som K-1 också. Den stämmer in på allt som brukar gälla för en modern fullformatkamera: stor, tung, komplicerad och med enastående upplösning. Men den är inte dyr. Åtminstone inte jämfört med konkurrenter från Sony, Canon och Nikon.

Mindre än 20 000 kronor för en vädertätad spegelreflex med 36 Mp-bildsensor, integrerad 5-axlars bildstabilisator (enda i klassen), GPS, wifi och en lång rad inställningar är minsann inte illa. Det placerar Pentax-kameran i den billigare änden av fullformatmarknaden.

5-axlars bildstabilisering och Pixel Shift är tämligen unikt för en fullformatkamera. (Foto: Tillverkare)

5-axlars bildstabilisering och Pixel Shift är tämligen unikt för en fullformatkamera. (Foto: Tillverkare)

Fotografer som väljer en fullformatkamera med större bildsensor gör det inte för att de behöver massor av megapixlar, utan bland annat för att de vill kunna utnyttja ljusstark optik. För att exempelvis få smalare djupskärpa och större oskärpa i bakgrund på porträtt. En fullformatkamera med 85 mm och bländare 1,4 ger bättre kontroll över skärpedjupet än en kamera med motsvarande objektiv men mindre bildyta.

Och på en fullformatkamera ändrar sig inte bildvinkeln när man sätter på ett 85 mm-objektiv. På en APS-kamera smalnar bildvinkeln till motsvarande 128 mm, eftersom en mindre bildsensor beskär bildytan.

Landskapsfotografer och de som tar många makrobilder, porträtt och stillbilder som inte kräver extremt snabb autofokus – eller som filmar 4K-video – kommer definitivt långt med Pentax K-1. Den är byggd som om den vore huggen ur granit, väderskyddad och har stora knappar, enorm sökare och ett par smarta trick i rockärmen som somliga förstår sig på att uppskatta.

Det här har vi inte sett förut: LED-ljus på baksidan av skärmen. (Foto: Tillverkare)

Det här har vi inte sett förut: LED-ljus på baksidan av skärmen. (Foto: Tillverkare)

Vissa begränsningar

K-1 är först och främst byggd för stillbildsfotografer som har höga krav på färgåtergivning, detaljupplösning, skärpa och fotografisk kontroll. I dessa 4K-tider är 1080-video inte mycket att hänga i granen. Kontrollen över videofilmerna är också en aning begränsad, så vi ska koncentrera oss på de fotografiska egenskaperna.

Detta är som sagt ingen actionkamera. Hastigheten på 4,4 bilder/s (6,5 i APS-läge) säger en hel del och autofokussystemet är inte heller gjort för att imponera på någon. Det är faktiskt Pentax bästa och har en ny Safox-fokusmodul med 33 fokuspunkter. 25 av dem är korssensorer känsliga ner till –3 Ev. Fokusprecisionen går det inte att klaga på. Med Pentax 24–70 mm/f2,8 låser kameran skärpan blixtsnabbt, även i dåligt ljus, fast den hänger inte med i rörliga motiv.

Nikon D810, Sony a7s II och Canon EOS 5D Mark IV är snabbare och hänger med mycket bättre i actionsvängarna. Så räkna inte med att K-1 är det bästa valet för sport eller vilda djur.

Två kortplatser, belysta de med. (Foto: Tillverkare)

Två kortplatser, belysta de med. (Foto: Tillverkare)

Rejäl kvalitet

Pentax-kameran är gediget byggd. Massiva och vädertätade K-1 är faktiskt något av det mest stabila jag har haft i händerna – inklusive alla proffskameror. Den är inte vacker på samma sätt som en Canon EOS 5D, eller lika stilrent minimalistisk som en Leica SL, det verkar snarare som om Pentax har tänkt att symmetri förstör för användarvänligheten. För vid första ögonkasten ser det ut som om de bara har öst på knappar och rattar, men efter man har använt kameran ett tag så inser man att det finns en genomtänkt logik.

Det finns tre inställningshjul: ett på framsidan, ett på baksidan och ett på toppen. Många av knapparna kan programmeras av fotografen och man kan lagra hela fem olika inställningar som nås från minnesbankar (U1–5) på programhjulet. Det finns också ett par alternativ som är unika för Pentax. Väljer man Sv så prioriteras fotografens ISO-val och kameran väljer sedan bländaröppning och slutartid. Vrider man det låsbara hjulet till Tav så bestämmer man själv bländare och slutare medan kameran ställer in ISO-värde.

På andra sidan av det stora prismahuset sitter ett nytt funktionshjul där man kan ändra inställningar för nio funktioner: wifi, APS-C-läge, bildstabilisering, rutnät, HR, bracketing, bildhastighet, ISO och +/–5 Ev exponeringskompensation. Vrid hjulet till önskad funktion och använd sedan inställningshjulet på toppen för att ändra inställningen.

Fakta & Betyg:
  • Typ: Spegelreflex med 36,4 Mp fullformatsensor
  • Optik: Pentax FA
  • Skärm: 8-cm vrid-/vändbar LCD med 1 Mp
  • Sökare: Optiskt prisma med 0,7x förstoring och 100 % täckning
  • Övrigt: GPS, wifi, anti-moaré, femstegs bildstabilisering, pixel-skift, väderskyddat hus, 14-bitars råfiler
  Tillverkare:
  Pentax
  Pris:
  19.700,-

  Läs också:

  Praktiskt grepp

  Sätt Pictar på mobilen om du saknar din kamera.

  Svindyr Leica-vidvinkel

  Gatu- och resefotografer med Leica får precis vad de behöver.

  Superskarp sport-tele

  Panasonics 200 mm lever upp till sitt Leica-namn, både optik- och prismässigt.

  Måttlig vidvinkel med extrem skärpa

  Olympus proffsobjektiv är bland de bästa vi har testat, det här är inget undantag.

  Kompakt resekamera

  På många sätt och vis är Lumix GX9 skräddarsydd för allroundfotografer, och perfekt att ha med på resor.

  Actionkamerornas ljusmästare

  GoPro Hero6 Black bemästrar ljus och mörker mycket bättre än sin föregångare.

  Canon för nybörjare

  Glöm spegelreflexen, för de flesta är Canon EOS M50 ett mycket bättre val.

  Bildkvalitet i en klass för sig

  Hasselblad ställer nästan upp i en egen klass, med en spegellös mellanformatkamera som skiljer sig från mängden.

  Världens minsta proffskamera

  Sonys minsta videokamera är ett kraftpaket för videoproffs.

  Systemkamera för stilmedvetna

  Med tanke på storleken är Olympus nya PEN-kamera ett litet kraftpaket.

  Prisvärd kvalitetskamera

  Fujifilms lilla systemkamera är en liten värsting med dolda egenskaper som gör den till ett utmärkt alternativ till dyrare kameror.

  Förträfflig Fujifilm-optik

  Den här lilla 23 mm-vidvinkeln ger skarpa bilder under alla förhållanden.

  annonse
  annonse
  annonse
  annonse
  x
  Som läsare har du bara rätt att använda innehållet på ljudochbild.se för personliga och icke-kommersiella ändamål. Du får ladda ner, länka till och skriva ut material från ljudochbild.se för personliga och icke-kommersiella ändamål, under förutsättning att du hänvisar till källan samt respekterar eventuella rättighetshänvisningar och/eller -reservationer. Materialet får inte användas för några andra ändamål eller på några andra sätt än vad som uttryckligen tillåts