annonse
annonse

Test av: Panasonic Lumix G80

Nästan fulländad allroundkamera

Skenet kan bedra, för under dess kompakta yttre finns en kamera som kan leva upp till höga krav på stillbilds- och videokvalitet.

Ljud & Bild tycker

Hög bildkvalitet och 4K-video i en väderskyddad kamera med inbyggd bildstabilisator, snabb autofokus, användarvänlig skötsel samt utmärkt zoomobjektiv.
Har inte senaste generationens bildsensor, vilket syns på bilddynamiken och på brus vid hög ljuskänslighet.
annonse

Att hitta rätt kamera för uppgiften har inte direkt blivit enklare med tiden. Kamerorna blir allt mer lika, det är ofta svårt att se skillnad på bildkvaliteten och ännu värre blir det när de heter samma sak. Eller nästan samma sak.

Sony, Canon och Olympus är särskilt förtjusta i mark II- och III-versioner. Vilka skillnaderna är är inte alltid så lätt att förstå. Hos Panasonic heter alla systemkameror Lumix, men inte G1000, G100 eller G10. I stället heter de GM, GF, GX, GH eller bara G, plus en siffra. Det gör det hopplöst för vanligt folk att hålla koll.

Här är till exempel efterträdaren till Lumix G7. Den heter inte G8, för det är en annan kamera, utan G80. Som inte får förväxlas med GX80. Förvirrad? Vad sägs om en design som är nästan precis likadan som föregångarens?

Läs vårt test av Lumix G7 här.

Den här kameran hör till Panasonics mer avancerade systemkameror och har precis som föregångaren G7 utbytbar optik, inbyggd sökare, vridbar pekskärm och 4K-video. Allt man behöver och en hel del därtill.

Till exempel är G80 vädertätad, så att den tål en svensk höst. Den har också inbyggd optisk bildstabilisator och säljs med antingen en 12–60 mm-zoom (som vi testade med) eller en 14–140 mm resezoom. Som också har inbyggd bildstabilisator. Stabilisatorerna kan kombineras för mer effektiv stabilisering av rörelser med flera olika brännvidder och ger fotografen fem extra exponeringssteg att gå på. Praktisk när det är så mörkt att slutartiderna blir långa, eftersom stabilisatorerna kompenserar för en ostadig hand och långa slutartider.

G80 är inte stor, men har många knappar och rattar.

G80 är inte stor, men har många knappar och rattar.

Bildsensorn är densamma, med 16 megapixlar utan lågpassfilter, som vi testat med gott resultat i GX80. 4K-video finns naturligtvis också, som i nästan alla Panasonics kameror, och det går att ta en snabb 30-bilders serie på en sekund med 8,3 Mp (4K-upplösning) och plocka ut stillbilder efteråt. Man drar bara med fingret på pekskärmen tills man hittar bilden man vill ha, så lagras den som stillbild på minneskortet.

Panasonic har försett G80 med tämligen omfattande videoegenskaper. Till exempel finns en videoström i realtid i HDMI-utgången, mikrofonutgång och flera gammainställningar för video. Men inget hörlursuttag.

 

Många alternativ för skarpare bilder

Det låter kanske kryptiskt, men gamma D är en flat bildprofil som används utan redigering när man behöver en neutral färgbalans och normal kontrast. Motsatsen är gamma V som klämmer till med kraftigare färger och kontrast, men fotografen kan också välja att ställa in färgparametrarna individuellt. Skärpa, kontrast, färgtemperatur och brusreducering går också att ställa in i menysystemet. Detsamma gäller filtereffekter som kan ändra färgerna från superneutrala till en Instagram-liknande effekt.

Precis som GX80 har G80 Panasonics postfokus-funktion, som går ut på att man väljer var någonstans bilden ska vara skarpast efter den är tagen. Man lägger pekfingret på skärmen där motivet ska vara skarpast, så flyttas fokus och det är bara att lagra bilden.

Man kan också använda fingret på skärmen för att välja fokus innan man tar en bild, eller flytta fokus under videofilmning. Praktiskt.

Vrid- och vändbar pekskärm är användarvänligt, särskilt när man filmar.

Vrid- och vändbar pekskärm är användarvänligt, särskilt när man filmar.

G80 har en annan praktisk möjlighet också: ”stacking” (stapling). Det går till så att man pekar på flera ställen i bilden på skärmen för att bestämma hur stort skärpedjupet ska vara. En tryckning på förgrunden och en på bakgrunden ger maximalt skärpedjup. Allt detta går att göra efter bilden är tagen.

Bracketing (eller avvikelse, om du så vill) kan ställas in för exponeringskompensation, fokus, bländare och vitbalans. Sedan kan man ta en liten räcka bilder med avvikande värden, till exempel tre olika vitbalanslägen och välja det man gillar bäst efteråt.

 

Hastighet

Panasonic har valt sin tystgående och nästan vibrationsfria elektroniska sökare med slutartider ner till 1/16 000 sekund. Den använder samma elektroniska slutarstyrning som GX80, vilket ska orsaka mindre slutarvibrationer som är en fördel med längre slutartider.

Lumix G80 är definitivt snabb nog för att klara av det mesta. Autofokusen är mycket snabb och precis, och med en bildhastighet på max 9 bilder/s i serie ökar chansen för skarpare bilder när motivet är fullt av action. Batteritiden anges vara 320 bilder per laddning och kameran kan använda ett vertikalgrepp (extrautrustning) som förlänger batteritiden.

Fakta & Betyg:
  • Typ: 16 Mp systemkamera med MFT-bildsensor
  • Optik: 12–60 mm/f3,5–5,6 (motsv. 24–120 mm)
  • Skärm: 7,6 cm LCD, 1 Mp
  • Sökare: 2,36 Mp elektronisk med 0,74x förstoring
  • Egenskaper: Wifi, 4K-video, DFD-fokus, pekskärm, 9 bilder/s, bildstabilisator, väderskydd
  Tillverkare:
  Panasonic
  Pris:
  10.800,-

  Läs också:

  Praktiskt grepp

  Sätt Pictar på mobilen om du saknar din kamera.

  Svindyr Leica-vidvinkel

  Gatu- och resefotografer med Leica får precis vad de behöver.

  Superskarp sport-tele

  Panasonics 200 mm lever upp till sitt Leica-namn, både optik- och prismässigt.

  Måttlig vidvinkel med extrem skärpa

  Olympus proffsobjektiv är bland de bästa vi har testat, det här är inget undantag.

  Kompakt resekamera

  På många sätt och vis är Lumix GX9 skräddarsydd för allroundfotografer, och perfekt att ha med på resor.

  Actionkamerornas ljusmästare

  GoPro Hero6 Black bemästrar ljus och mörker mycket bättre än sin föregångare.

  Canon för nybörjare

  Glöm spegelreflexen, för de flesta är Canon EOS M50 ett mycket bättre val.

  Bildkvalitet i en klass för sig

  Hasselblad ställer nästan upp i en egen klass, med en spegellös mellanformatkamera som skiljer sig från mängden.

  Världens minsta proffskamera

  Sonys minsta videokamera är ett kraftpaket för videoproffs.

  Systemkamera för stilmedvetna

  Med tanke på storleken är Olympus nya PEN-kamera ett litet kraftpaket.

  Prisvärd kvalitetskamera

  Fujifilms lilla systemkamera är en liten värsting med dolda egenskaper som gör den till ett utmärkt alternativ till dyrare kameror.

  Förträfflig Fujifilm-optik

  Den här lilla 23 mm-vidvinkeln ger skarpa bilder under alla förhållanden.

  annonse
  annonse
  annonse
  annonse
  x
  Som läsare har du bara rätt att använda innehållet på ljudochbild.se för personliga och icke-kommersiella ändamål. Du får ladda ner, länka till och skriva ut material från ljudochbild.se för personliga och icke-kommersiella ändamål, under förutsättning att du hänvisar till källan samt respekterar eventuella rättighetshänvisningar och/eller -reservationer. Materialet får inte användas för några andra ändamål eller på några andra sätt än vad som uttryckligen tillåts