Panasonic Lumix G7

September 2015Panasonic Lumix G7

4K och stillbilder för entusiaster

Panasonics lilla G7 är snudd på en perfekt kombination av stillbilds- och videokamera.

Plus
Fantastiska möjligheter med 4K-video, mycket hög bildkvalitet och fin användarvänlighet. Liten, lätt och praktisk systemkamera.
Minus
Bilddynamiken och bruset är ett snäpp under de allra bästa. Kameran har lite väl många plastdetaljer.

Panasonic Lumix DMC-GX7Låt mig börja med att betona att Panasonic-kameran först och främst är värd att överväga för dem som vill kunna kombinera stillbilder och 4K-video. För dem som inte är intresserade av 4K-video, eller video över huvudtaget, finns det många konkurrerande kameror som tar lika bra eller bättre stillbilder.

Men för dem som ska ha en kompetent stillbildskamera med 4K-video så är det Panasonic Lumix G7 som gäller. Skälen är många.

Marknaden svämmar ju inte direkt över av systemkameror med ultrahög videoupplösning, eller UHC eller 4K som det heter. Med ett par undantag kostar de från 15 000 kronor och uppåt allihop. Panasonics nya Lumix G7 är den billigaste hittills som både filmar 4K-video med 3840 x 2160 punkters upplösning (fyra gånger så hög upplösning som HD-video) och tar stillbilder i 8 megapixlars upplösning direkt ur videoströmmen.

Och den är den enda under 10 000 kronor som kan ta 4K-stillbilder med 8 Mp – med 30 fps-hastighet! Ställ in 4K på ratten till vänster och fyra av. Bilderna väljer du från videoströmmen på pekskärmen efteråt.

 

4K-video och stillbilder

Sådant gör det möjligt att ta bilder som inte är så lätta att ta. Oavsett om det är reklambilder som ska sitta i precis rätt ögonblick eller vilda småbarn som ska förevigas på skarpast möjliga vis.

Annons: Artikeln fortsätter nedan

Tack vare Panasonics DFD-autofokus och 49 fokuspunkter känns kameran blixtsnabb, om än inte på samma nivå som Samsung NX1 eller Canon EOS 7D II. Men med upp till hela 8 bilders hastighet med 16 Mp-stillbilder – 6 bilder i sekunden med kontinuerlig autofokus – hänger G7 med fint när backflippen ska sättas i backen eller straffen i krysset förevigas.

Men tillbaka till 4K. Kameror som filmar i så hög upplösning blir det allt fler av, och bortsett från möjligheten att filma i 8 Mp och visa resultatet på 4K-skärmen kan man som sagt plocka ut stillbilder från videon i samma upplösning. Det är inte det enda man kan använda 4K till med Lumix G7.

Panasonic-kameran har också något som kallas för ”pre-burst”, som tar 30 bilder i snabb takt innan du trycker ner utlösaren, och 30 till tas under tiden du håller nere utlösaren. Praktiskt när det är alldeles innan något händer som man gärna hade velat föreviga.

Bortsett från detta är kameran ganska så normalt utrustad. En stor och skarp OLED-sökare levererar bättre färgåtergivning än många andra elektroniska sökare vi har sett. Pekskärmen kompletterar de många knapparna – flera av dem är programmerbara – utöver skärmen, och kameran ligger fint i handen. Trots ett litet handgrepp.

Lumix G7 bak
Den vridbara pekskärmen i skyddat viloläge.

De många knapparna kan verka avskräckande för en nybörjare, men så tycker vi också att G7 egentligen passar bäst för erfarna fotografer. Säg 1/16 000 sekund, Time Lapse och focus peaking till en nybörjare så måste man förklara: Den elektroniska slutaren – som är fullständigt tyst – fryser motivet på 1/16 000 sekund. Time Lapse exponerar bildserier i intervall, som när de spelas upp som en film ser ut som om man spelar i hög hastighet. Focus Peaking är en markering på skärm och sökare där man ser det skarpa området när man fokuserar manuellt.

Men ingenting av detta betyder något för vare sig amatörer eller proffs om inte kameran levererar bildkvalitet.

 

Bildkvalitet

Panasonic säger att de använder en nyare generation av samma 16 Mp-sensor som sitter i recensentfavoriten Lumix GX7. En ny bildprocessor ska innebära att bruset kontrolleras bättre och bilddynamiken är förbättrad

Så är det också. Åtminstone om vi jämför med den två år gamla föregångaren Lumix G6. Panasonic har fintrimmat bildkvaliteten tillräckligt för att G7 absolut ska hänga med i toppen, men inte mer heller. Med dagens rangordning av bildkvalitet räcker det till en stark femma i betyg.

Bilddynamiken är bättre än i G6, men inte så mycket bättre än i GX7. Högdagrar bränner fortfarande ut om man inte ser upp med exponeringen. Framför allt i mycket ljus, där kameran gillar att överexponera om det inte är stora mörka fält i motivet. Då är det bra att ha den elektroniska sökaren, som tydligt visar om exponeringen avviker. Korrigeringen görs omedelbart med inställningsratten man föredrar på högersidan.

Lumix G7 top
Klassisk användarvänlig layout, men lägg märke till 4K-inställningen på hjulet till vänster. Där börjar det roliga.

Brus kommer smygande vid ISO 1600 men är inte särskilt synligt förrän vid ISO 6400. Då sjunker också färgmättnaden markant. Men det är absolut godkänt för en systemkamera i den här klassen.

Skärpan är alltid beroende av objektivet. Men även med 16 i stället för konkurrenternas 20 och 24 megapixlar klarar sig G7 förvånansvärt bra. Detaljskärpan är lite bättre i Sony a6000 och Samsung NX500 men Panasonic-kameran har fördelen av ett överlägset urval av mycket skarpare objektiv än vad Sony och Samsung har.

 

Multimediekamera

Det är lockande att jämföra med Panasonics toppmodell Lumix GH4. G7 levererar snudd på samma bild- och videokvalitet, utan att budgetversionerna av specifikationerna har påverkat användningsområdet. Tack vare kontroll över bländare och slutare, mikrofoningång och 4K-video kan man göra videor med extrem kvalitet. För det är som video- och stillbildskamera – i den ordningen – som Lumix G7 måste jämföras mot konkurrenterna. Ur den synvinkeln är

Bästa pris på Panasonic Lumix G7
Pricerunner.se är en kommersiell partner till ljudochbild.se. De levererar uppdaterade priser, prisjämförelser och produktinformation.
  • Typ: 16 Mp kompakt systemkamera med mFT-bildsensor
  • Optik: 14–42 mm/f3,5–5,6 (motsv. 28–84 mm)
  • Skärm: 7,6 cm LCD, 1 Mp
  • Sökare: 2,36 Mp OLED
  • Egenskaper: Wifi, 8 bilder/s, 1/16 000 s slutare, vridbar pekskärm, 4K/25-video, 4K-stillbilder
Pris: 9000,-

Har du något att tillägga?

Välkommen till Ljud & Bilds diskussionsforum. Vi vill gärna veta vad du tycker. Håll dig till ämnet och var saklig så slipper vi ta bort eller moderera inlägg. Övriga frågor och synpunkter hänvisas till redaktion@ljudochbild.se.

Stranger Things, säsong 3 – första trailern!

4 juli återvänder Netflix till Hawkins och Stranger Things.

test
Panasonic Lumix S 24-105mm F4 Macro OIS

Superb allround-zoom

Panasonics första standardzoom i fullformat lever upp till förväntningarna.

Philips OLED934: Ny toppmodell avslöjad

Här är de första bilderna på Philips nya OLED-toppmodell!

Apple turbotrimmar iMac

De nya iMacarna klarar tuffa jobb dubbelt så snabbt.

test
Panasonic Lumix DC-S1R

Bästa kameran

Lumix S1R är rena rama ymnighetshornet – och en av de bästa kamerorna vi har testat.

Ljusstarkt porträttobjektiv till Sony alpha

Tyst, snabbt och med snygg boheh är några av egenskaperna man får med Samyangs 85mm f1.4.

test
Canon EOS RP

Klipp från Canon

EOS RP saknar inte helt kompromisser men har en aggressiv prislapp och är mycket tillfredsställande att fotografera med.

Allt om Samsungs QLED-TV 2019

Samsungs kommande 2019-modeller får ett markant lyft i bildkvalitet, och den här gången gäller det inte bara toppmodellerna.

test
Samsung QE65Q900R

8K mot 4K: ­Teknisk knockout

Är Samsungs minsta och billigaste 8K-skärm bättre än en vanlig, bra 4K-TV? Vi testar!

Mässbilder från Sound Society 2019

Även i vårt grannland Danmark finns det naturligtvis hifi-mässor. Här är bilder från en av dem!

Tidal ger studioljud i iPhone

Tidal-användare kan glädja sig åt att iPhone har fått MQA-stöd, och alltså kommer närmare ljudet från inspelningsstudion.

grupptest
5 trådlösa brusreducerande hörlurar

Tyst och skönt på flyget

Brusreducerande hörlurar motverkar trötthet och skonar hörseln på långa flygresor.

test
Line Magnetic Audio 805iA

Glödande klangmästare

En av de bästa rörförstärkare vi har testat raserar alla fördomar.

Sonos One får nytt innehåll

Sonos One Gen 2 är lika enkel att använda som tidigare. Så vad är det egentligen som är nytt?

Vår favoritkamera blir bättre

Leica Q2 är kanske den perfekta resekameran.

Recension
Triple Frontier

Greed is good…

Före detta amerikanska elitsoldater bestämmer sig för att råna en sydamerikansk knarkbaron. Det går inte riktigt som planerat.

test
RME ADI-2 DAC

Bästa ljudet vi har hört

Du hittar knappast en bättre DAC för pengarna än RME ADI-2 DAC.

test
Stax SR-009s

Detta är inte ljud – det är magi

Nu vet jag hur det känns att ha ett helt universum inklämt mellan öronen.

Recension
A star is Born

Gnistrande personkemi

Cooper och Gaga sjunger sig in i filmhistorien med en fängslande remake av motgångar-gör-dig-stark-klassikern.

Recension
Venom

Fisk på torra land!

Tom Hardy korsad med vrålande och gläfsande alien blir varken fågel eller fisk.