Foto & Video Hi-fi Hemmabio Högtalare Hörlurar TV

test: Panasonic Lumix FT7

Kompakt dykarkamera

Vattentäta kameror passar lika bra till vattensport som till vandring och semesterfoto.

Av / 2018-08-15 - 15:22
Panasonic Lumix FT7
Lasse Svendsen

Fritidsdykare som inte vill ha med sig ett klumpigt undervattenshus ner under ytan har inte haft så många alternativ att välja mellan. Bland kompaktkamerorna som tål mer än en skvätt vatten har Olympus små Tough-kameror varit mångas favoriter.

Våra också. Olympus lilla TG-5 klarar djup ner till 15 meter, har både GPS med spårning och inbyggt råfilsformat, och levererar i stort sett utmärkt bildkvalitet i de flesta situationer.

Nikon har sin Coolpix AW300 men den hänger inte riktigt med på prestanda, så Olympus Tough TG-5 blir det enda alternativet i kompaktklassen.

Men nu har Panasonic tagit sig in på marknaden med sin Lumix FT7. Som med 28–128 mm zoom, 4K-video, 4K-stillbildsserier med 30 fps, vattentäthet ner till 31 meter (!) och inbyggd sökare är en seriös konkurrent till Olympus-kameran.

Här får man längre zoomräckvidd, mer än dubbelt så bra vattentätning och alltså en elektronisk sökare. Den är bland annat praktiskt i solljus, när det starka ljuset suddar ut bilden på skärmen.

Olympus-rivalen har 25–100 mm zoom, fast med bättre ljusstyrka vid vidvinkel. Den har också GPS-spårning, manometer, kompass och 20 bilder/s i bildhastighet.

Men alltså ingen sökare. Och ska man djupare ner än 15 meter så finns det för övrigt ett undervattenshus till TG-5 som tål 40 meter.

Stötsäker och vattentät

En allväderskamera är ett bra alternativ till en vanlig kamera, för att inte tala om en mobiltelefon. Den kan inte bara tas med under vatten utan tål mer stryk – och kan sköljas av i rinnande vatten när den blir smutsig.

Några kompromisser får man dock leva med. FT7 är en del större än en vanlig kompaktkamera eftersom konstruktionen måste vara mer robust. Gummipackningar tätar alla öppningar och fogar och zoomobjektivet är monterat vertikalt inuti kameran.

Panasonic-kameran – som finns i svart, blått och orange – kan inte bara filma video i 4K-upplösning utan även ta bildserier med 30 bilder i sekunden, i 4K-upplösning. Den har geo-taggning också, fast via mobilen, och en möjlighet att använda manuell exponering. Bland annat.

(Foto: Tillverkare)

För- och nackdelar

Bland andra praktiska detaljer finns USB-laddning, en Q-meny (Quick) som ger snabb åtkomst till många av funktionerna – och så naturligtvis ovan nämnda sökare. Även om den är liten (0,2 tum) och inte särskilt skarp så är den bättre än ingen sökare alls.

När kameran sätts på med strömbrytaren – som är placerad farligt nära videoknappen, man riskerar att stänga av kameran när man egentligen vill starta eller stoppa inspelningen – måste man gå igenom en kort godkännandesekvens. Varje gång man sätter på kameran frågar den om vill läsa igenom säkerhetsföreskrifterna för användning under vatten.

Onödigt, om du frågar oss.

Bild- och videokvalitet

Panasonic-kameran ger bra bildkvalitet i de flesta situationer. Det finns också ett undervattensläge som kompenserar en smula för bristen på kontrast och ljus djupt under ytan, annars är den inte så avancerad att den är svår att använda. Jag tyckte att autofokusen famlade lite i vissa situationer, och eftersom man inte kan ställa in fokus manuellt så riskerar man att en del bilder blir suddiga.

Den optiska skärpan är godkänd. Zoomen ger fin bildskärpa i centrum vid de flesta brännvidder, men bilderna blir för mjuka i hörnen och med telebrännvidd. Objektivet är dessutom känsligt för ströljus, vilket syns i flera av bilderna som tas i solljus.

FT7 är inte helt befriad från bildbrus heller, redan från ISO 800 får man räkna med att bilderna kan bli lite grumliga. Med video i 4K är kvaliteten bra, men även här jobbar autofokusen hårt med att behålla skärpan.

Bildkvaliteten får dock ändå godkänt för även om Olympus TG-5 har bättre bildskärpa med bara 12 Mp så ligger FT7 gott och väl inom vad kan förvänta sig av en så liten bildsensor (1/ 2,3 tum).

Slutsats

Panasonic Lumix FT7 är ett bra alternativ till Nikons och Olympus allväderskameror. Den är bättre än båda på vattentäthet, har inbyggd sökare och är användarvänlig. Bildkvaliteten ligger lite efter Olympus-kameran, som dessutom har fördelen av bland annat GPS och bättre ljusstyrka. FT7 passar bäst för de som behöver mer än 15 meters djup och som inser nyttan av en elektronisk sökare, då är den definitivt värd pengarna.

Karakter
Panasonic Lumix FT7

Ljud & Bild tycker

Gedigen allväderskamera med praktisk sökare, 4K-video och 31 meters vattentäthet. Autofokusen kan treva lite, varierande skärpa vid olika brännvidder. Brus i bilder tagna i mörker.

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Vill du läsa hela artikeln?

Med LB+ Total får du tillgång till ALLT innehåll på Ljud & Bild och LB Home

Redan prenumerant? Logga inn.

Vill du ha tillgång till enbart Ljud & Bild eller LB Home?

Klicka här för att beställa Ljud & Bild

Klicka här för att beställa LB Home

Kommer sent, men välförsedd, till festen

Kompakt och kompetent telezoom

De bästa instant-bilderna

Flygande dubbeldäckare

Kamera med artificiell intelligens

Kör om konkurrenternas kameror

Fullformatkamera för liten budget

Fenomenalt användbar kameradrönare

En perfekt kompromiss

En varg i fårakläder

Nikon Z8 uppfyller mångas drömmar

Bästa skärmkalibreringen?

Rulla till toppen