Foto & Video Hi-fi Hemmabio Högtalare Hörlurar TV

: Olympus SP-565 UZ

Extremzoom

Olympus var först med 20x, men den här kameran har många andra fördelar också.

Av / 2009-09-06 - 02:50
Olympus SP-565 UZ
Marius

Här får man video också, om än i måttfull VGA-kvalitet. Olympus har nämligen lagt större vikt vid fotoegenskaperna i SP-565UZ. Därför kan man till exempel lagra sina bilder i antingen råformat, för efterbehandling i datorn, eller tillsammans med en JPEG-kopia som kan skrivas ut direkt. Precis som en spegelreflexkamera. I menyerna, som är på svenska, kan man justera kontrast, skärma och färgmättnad. Brusreduceringen kan stängas av, men vi rekommenderar att man alltid har den påslagen.

Kameran kan använda konverterlinser som tillsammans med en 1,7x telekonverter ger en optisk brännvidd på hela 884 mm. Här får man dessutom trådlös styrning av extern blixt, vilket inte alls är en nackdel eftersom det inte finns någon blixtsko på kameran.

Skärmen är 2,5 tum stor och pyttelite mindre än Fujifilm S2000HD:s, men här finns åtminstone diopterjustering av den elektroniska sökaren. Greppet är mindre än på SP-565 UZ, som för det mesta bygger på den dyrare SP-570 UZ. Fast saknar zoomringen runt objektivet. Det är också värt att notera att en del funktioner, som panoramabilder och vissa bildeffekter, bara kan användas med xD-minneskort.

Bildkvalitet
Kamerans styrka, bortsett från de generösa möjligheterna, är färgåtergivningen. Som på känt Olympus-manér är enastående. Hudtoner, gröna träd, blått hav, allt ser mer naturtroget ut med SP-565 UZ. Den automatiska vitbalansen är relativt exakt och lägger inte till så mycket färgstick i bilder som tas i blandljus att det är irriterande.

Det kan däremot den optiska förvrängningen vara. Kamerans 20x zoom växlar mellan tydlig tunnformad förvrängning och kuddformad förvrängning. Det betyder att det inte alltid är så enkelt att få korrekta horisontella linjer i bilderna. Som för övrigt ofta störs av avtagande skärpa ut mot hörnen och ljusförlust i hörnen på vidvinkel med stor ljusöppning.

Annars är objektivet rent allmänt skarpt och förhållandevis befriat från störande färgbrytningar. Bildstörningar förekommer från ISO 400, men syns knappt förrän vid ISO 800 på utskrifter. Illa är det egentligen inte förrän vid ISO 1600. Men tyvärr finns det lite brus på alla ljuskänsligheter och när man väljer ISO 800 sjunker både upplösningen och färgmättnaden markant.

Slutsats
Med så mycket zoom som 20x är detta ingen actionkamera. Även om man kan zooma snabbt mellan utsnitten så är autofokusen för trög för att frysa bilden i tid, i synnerhet på långa brännvidder. Fast detta är i och för sig inget unikt för sådana här kameror, Fujifilm-kameran lider av samma sak.

Bildkvaliteten är aldrig bättre än medelmåttig med SP-565 UZ, vilket är synd eftersom kameran har så många praktiska funktioner och är strålande användarvändlig. Så länge man vet om begränsningarna är det fullt möjligt att ta bra bilder, men strålande blir de aldrig.

Ljud & Bild tycker

Enastående färg­återgivning RAW-format. Mekanisk bildstabilisator. Trådlös blixtstyrning Bra batteritid Långsam lagring (särskilt råfiler). Synligt brus från ISO 800. Optisk förvrängning. Ingen laddare eller ­laddbara batterier.

Också i detta test:

Kompaktkameraduell

FujiFilm FinePix S2000HD

Akta HD-video

Nu räcker det inte med bra bilder, videokvaliteten måste vara hög också.

Bra videokvalitet. Mekanisk bilstabilisator. Snabb och användarvänlig. Bra pris.
Avvikande färgmättnad. Synligt brus från ISO 1600. Markerad optisk förvrängning. Sökaren saknar diopterjustering. Ingen laddare eller ­laddbara batterier.
Läs hela testet

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Vill du läsa hela artikeln?

Med LB+ Total får du tillgång till ALLT innehåll på Ljud & Bild och LB Home

Redan prenumerant? Logga inn.

Vill du ha tillgång till enbart Ljud & Bild eller LB Home?

Klicka här för att beställa Ljud & Bild

Klicka här för att beställa LB Home

Rulla till toppen