annonse
annonse
November 2017Olympus OM-D E-M10 Mark III
Test av: Olympus OM-D E-M10 Mark III

Lockande allroundkamera

Amatörer med spirande fotointresse kommer långt med Olympus lilla systemkamera.

Ljud & Bild tycker

Väldigt bra filkvalitet, utmärkt bildstabilisator, 4K-video, pekskärm och bra ergonomi. Liten, lätt och lätthanterlig.
Gott om brus vid hög ISO, måttlig bildhastighet med full autofokus, aningen begränsad bilddynamik och ingen vädertätning.
annonse

Olympus små systemkameror är oerhört mycket bättre än mobilkameran och passar fint för ambitiösa amatörer som älskar att fotografera.

Om man vill ha en liten och lätt kamera som tar bra bilder och samtidigt är enkel att använda så är det här ett attraktivt alternativ.

Kompakta E-M10 Mark III passar fint för de som vill ha en spegelreflex, fast utan vikten och storleken. Den är nämligen mycket mindre och lättare än exempelvis Canon EOS 77D och har fler funktioner och enkel skötsel.

Olympus kamera har 4K-video, bildserier med 8,6 bilder i sekunden, inbyggd femaxlars bildstabilisator, vridbar pekskärm och en elektronisk sökare som visar alla justeringar live.

Huset går att köpa i kit med en kompakt 14–42 mm-zoom. Som motsvarar 28–84 mm om man jämför med 24 x 36 mm fullformat.

Kameran är välutrustad och har praktiska funktioner som inbyggd blixt, två hjul och flera inställningar för kreativ fotografering.

 

Foto: Olympus

Foto: Olympus

Olympus utrustar sina kameror med Art Filter, en rad konstfilter inte är helt olika Instagram-filter och som kan läggas på bilderna antingen före eller efteråt. Man kan till exempel lägga på grynig svartvit effekt, flera nyckehålsvarianter (pin hole), diorama eller någon självkomponerad effekt. För att bara nämna ett par av dem.

Unika funktioner och 4K-video

E-M10 Mark III har normala inställningar för exponering, ljusmätning, bländare, slutare och ljuskänslighet (ISO) samt ett Advanced Photo Mode. Med det kan fotografen välja mellan mer specialiserade funktioner. Som multiexponering med flera bilder ovanpå varandra, Live Composite som gör en exponering och sedan lägger till alla förändringar i ljus (till exempel det från stjärnorna på himlen), fokusstapling (bracketing) för djupare fokus i makrobilder, HDR-bilder och mycket annat.

Lägg till möjligheten att filma video i 4K så tycks kameran vara en av de mest välutrustade för under 10 000 kronor.

4K-video med 30 bilder/s (fps) ger mycket skarpare video än 1080 HD och man kan också filma i slowmotion med 120 fps. Fast bara i 720 HD och utan ljud. Små klipp kan tas i sekvenser på 1, 2, 4 eller 8 sekunder och utökas till 16 sekunder med en extra tryckning på inspelningsknappen när man filmar.

Väldigt användarvänlig

Olympus har bokstavligt talat gjort ett nytt grepp, och gett Mark III-versionen ett bättre handgrepp och större programhjul. Det har gjort kameran skönare att hålla i och mer användarvänlig än föregångaren. Den praktiska pekskärmen kan användas som styrplatta för fokuspunkterna när man håller kameran intill ögat, men skärmen kan inte stängas av för att spara ström. Med en batteritid på 330 bilder per laddning skulle det ha varit praktiskt.

Strömbrytaren är placerad till vänster om sökaren, som en nickning till gamla analoga Olympus-kameror. En placering på höger sida är mer praktisk, men man kan inte få allt.

Kamerans 121 fokuspunkter följer enkelt rörliga motiv i bra ljus, och med en bildhastighet på upp till 8,6 bilder i sekunden kan man ta skarpa bilder av lekande barn, sport och action, fast bara med autofokus på den första bilden. Vill man ha det mellan alla bilder sjunker hastigheten till 4,8 bilder/s.

Bildkvaliteten

E-M10 Mark III är ingen actionkamera. Det passar bättre som allroundkamera för vem som helst, och speciellt som resekamera eller för vardagsbilder.

Bildsensorn är samma 16 Mp-variant som vi har sett förut. Det betyder fin bildkvalitet, fast med vissa begränsningar. Brus dyker upp lite tidigare än med nyare bildsensorer och redan vid ISO 800 går det att se svagt kornbrus. Inte av den irriterande sorten, inte ens vid ISO 1600 där kornbruset kan vara mer framträdande. ISO 3200 eller högre ska man bara ha i nödfall, eller om man vill ha en cool grynig effekt i svartvita bilder.

Den andra begränsningen är bilddynamiken. Kameran har en tendens att bränna ut högdagrar i motiv med mycket kontrast. Erfarna fotografer kan hänga med i histogrammet, men jag tvivlar på att detta betraktas som ett problem av vanliga amatörfotografer.

Styrkan ligger i kontrast, skärpa och färgåtergivning. Man ser det inte bara i råfilerna utan också i kamerans processade JPEG-filer. Olympus är bland de bästa på bildbehandling, färgåtergivningen är välbalanserad. I kombination med god kontroll över kontrast och skärpa åstadkommer kameran betydligt mer djup, detaljer och naturligt uttryck i bilderna än mobilkameror klarar av.

Ypperlig amatörkamera

Olympus minsta OM-D-modell är en användbar och kompakt systemkamera som är en fröjd att använda. Bildstabilisatorn är effektiv och bildkvaliteten ytterst bra, speciellt färgåtergivningen bör nämnas, men det är också en av de mer användarvänliga kamerorna. För amatörfotografer som gillar att fotografera och behöver något bättre och mer flexibelt än mobilen är E-M10 Mark III ett ypperligt val. Funktionsnivån är tillräckligt hög för att den ska växa med fotografen och det finns många unika egenskaper som gör det roligare att ta bilder och utvecklas som fotograf.

 

Fakta & Betyg:
 • Pris: 9 000:-

  Olympus OM-D E-M10 Mark III
  Typ: 16 Mp systemkamera med mFT CMOS-bildsensor
  Optik: 3x zoom, 14–42 mm/f3,5–5,6
  Skärm: 7,6 cm LCD med 1 Mp
  Sökare: Elektronisk med 2,36 Mp
  Egenskaper: Femaxlars bildstabilisator, wifi, 1/16 000 s elektronisk slutare, termometer, Live Capture, 8,6 bilder/s, vridbar pekskärm, 330 bilders batteri

  Les också:

  Världens minsta proffskamera

  Sonys minsta videokamera är ett kraftpaket för videoproffs.

  Systemkamera för stilmedvetna

  Med tanke på storleken är Olympus nya PEN-kamera ett litet kraftpaket.

  Prisvärd kvalitetskamera

  Fujifilms lilla systemkamera är en liten värsting med dolda egenskaper som gör den till ett utmärkt alternativ till dyrare kameror.

  Förträfflig Fujifilm-optik

  Den här lilla 23 mm-vidvinkeln ger skarpa bilder under alla förhållanden.

  Nikon-tele i en klass för sig

  Priset är svårt att svälja men uppvägs av den höga bildkvaliteten.

  Användbar makro-tele

  Makroobjektiv behöver inte ha begränsningar. Se bara på Fujifilms makro-tele.

  Specialobjektiv för porträtt

  Om du vill ha ett annat uttryck i porträtten är det här rätt objektiv.

  Extrem porträtt-tele

  Olympus lilla 45 mm är ett av de skarpaste och mest ljusstarka objektiv vi har testat.

  Superb resezoom till Sony

  Om man kan leva utan lite ljusstyrka så är det den här Sony-zoomen man ska ha.

  Välj rätt objektiv till kameran

  Optiken är viktigare än megapixlarna, här är en kort guide till vanligaste objektiven.

  Seriös resekompakt

  Canons lilla kamera har egenskaper som man inte brukar förknippa med kompaktkameror.

  Maxad videokamera

  Panasonic Lumix GH5S är en unik systemkamera, med renodlade egenskaper för proffsvideo.

  På forsidan nu

  Sony DSC-RX0

  Sony har länge varit specialister på miniatyrisering. De har gjort de minsta videokamerorna, de minsta stillbildskamerorna och den minsta Walkman-spelaren....

  9 Resehögtalare

  Resehögtalare blir allt mer populära. Många har insett att det är trist att alla sitter med mobilen och lyssnar för...

  Olympus PEN E-PL9

  Storleken på kameran är avgörande för många. Om den är för stor och tung så betyder det att den används...

  Denon AH-D5200

  Denon gör hörlurar av alla klasser och sorter. Från in-ear-sportmodeller till highend-modeller avsedda för lugn och ro hemma. Denon AH-D5200...

  6 trådlösa öronproppar

  Det är inte alla som tycker det är kul att släpa kroppen till det lokala gymmet för att bränna kalorier....

  annonse
  annonse
  annonse
  annonse