annonse
annonse
annonse

Nikon D7200

Klassens bästa bildkvalitet

Snabb och användarvänlig systemkamera med felfri bildkvalitet.

Plus
Felfri bildkvalitet och användarvänlighet, med stora möjligheter för erfarna fotografer som älskar att ta bilder. Relativt billig och praktisk till allt möjligt. Även sport och action.
Minus
Begränsad kontroll vid videofilmning och litet fokusområde jämfört med konkurrenterna.

Även om de stora spegelreflexerna tynar bort i försäljningsstatistiken på samma sätt som snön smälter i vårsolen så betyder det inte att de håller på att dö ut. De är dock större och tyngre än uppkomlingarna bland de kompakta systemkamerorna, som till skillnad från spegelreflexerna ökar i popularitet.

Många anser därför att spegelreflexernas dagar är räknade och att de kompakta systemkamerorna kommer att ta över. Det är mycket möjligt, men faktum är att dagens spegelreflexkameror är oerhört vitala och aldrig har varit bättre än nu.

Att hitta argument för spegelreflexer är alltså inte svårt. Ett överlägset urval av optik och tillbehör är en sak – Nikon har på egen hand fler än 80 objektiv som alla går att använda med Nikon D7200.

Det är en kamera som är gjord för erfarna amatörer som ställer höga krav på bildkvalitet och funktionalitet. D7200 är ingen typisk ögonblickskamera, eller en kamera för nybörjare. De lyckas bättre med den enklare och billigare D3300.

Många fotografer föredrar en spegelreflexkamera, inte bara på grund av bildkvaliteten utan också användarvänligheten. Stora knappar och rattar gör dem enkla att sköta, till exempel med handskar på. Och ett stort handgrepp är bättre när man har stora teleobjektiv eller lång zoom påmonterad.

Snabbare fokus
Vilket leder oss till sport och fotografering av vilda djur. Kompakta systemkameror som Sony a6000 har gjort stora framsteg när det gäller fokushastighet, och fokusspårning, men i dåligt ljus kan det vara lättare att få en serie skarpa bilder av en hök eller häcklöpare i rörelse om man har en spegelreflex. Eftersom fokusspårningen – tracking – ofta är mer exakt.

Annonse: Artikkelen fortsetter nedenfor

Men det är långtifrån alla fotografer som tar bilder av vilda fåglar eller friidrottare, så många klarar sig utmärkt med en kompakt systemkamera. Som är mindre och lättare, har en lika hög bildkvalitet och dessutom är trådlös för överföring av bilder. Eller fjärrstyrning av kameran.

D7200_18_105_back34r
Ingen vridbar skärm – eller pekskärm – men däremot inbyggt wifi.

Detta är fördelar som inte många spegelreflexer kan skryta med, men Nikon D7200 är faktiskt trådlös. Den har närfältskommunikation också, vilket gör det enklare att överföra bilder till mobilen där man kan dela dem på tjänster som Facebook, Instagram och Flickr.

D7200 ersätter D7100, som är två år gammal och saknar inbyggt wifi. Den har länge varit en av marknadens bästa och har inte saknat mycket för att vara den perfekta kameran. Kanske är det därför som Nikon har varit försiktiga med att ändra på för mycket i D7200.

Läs testet av Nikon D7100 här.

Få förbättringar
Bildsensorn är en variant av den mycket fina 24 Mp-sensorn i APS-C-format som vi har goda erfarenheter från i D5500, framför allt bilddynamiken som är klassledande. Sensorn saknar lågpassfilter framför fotosensorerna vilket ger lite bättre detaljskärpa.

Nikon har också givit kameran bättre fokusprestanda i dåligt ljus i form av en 51-punkters autofokussensor som är känslig ner till –3 EV och en 2016-punkters RGB-ljusmätare som även används för 3D-spårning när kameran är inställd på kontinuerlig autofokus.

Bildhastigheten är densamma, 6 bilder i sekunden, eller 7 om man väljer 1,3x beskärning som använder en mindre bildyta på sensorn. Det är en fördel om man behöver extra räckvidd på längre brännvidder (x1,3) när man tar action- eller sportbilder.

Buffertminnet är också bättre och sväljer undan 18 råfiler (14-bitars lossless) eller 100 JPEG-bilder i seriefoto innan det blir fullt, och Nikon har ökat batteritiden från 950 till 1110 bilder per laddning. D7200 kan använd samma batterigrepp (MB-D15) som D7100.

Närmaste rivalerna är Sony a77 II, Canon EOS 70D och EOS 7D II. Den senare är den nyaste av de tre.

Läs testet av Canon EOS 7D II här.

Nikon-kameran har två minneskortplatser för SD-kort, som kan användas för att öka lagringskapaciteten eller som backup, mikrofoningång, 1080/50p-video med råfiler direkt ur HDMI-utgången samt en platt bildprofil för både video och stillbilder.

D7200_18_105_top
Klassiskt Nikon. Överskådligt och enkelt.

Bara svartvitt
Kameran har också fått utökad ljuskänslighet, från D7100:s ISO 25600. Ända upp till ISO 102400, som bara går att lagra i svartvitt. Det är inte så dumt som det låter. För vid så hög ljuskänslighet sjunker färginformationen och färgbrus försämrar i stället bilderna. Därför är svartvitt ofta att föredra när man går upp så högt i ljuskänslighet.

Bildkvalitet
För om man tittar på bilderna som är tagna över ISO 25600 så finns det mycket grumligheter. Det är inte värre än på andra håll, men Nikon D750 är synbart bättre på att kontrollera brus vid så höga ISO-värden. Från ISO 1600 upp till 6400 är bildfilerna fullt användbara och råfilerna kan enkelt efterbehandlas för att få en bättre brusreducering.

Men bilderna är ändå bättre än dem vid motsvarande ISO-värden från EOS 7D II, fast inte mycket.

Bilddynamiken är däremot fenomenalt bra och bättre än någon annan kamera vi har testat med APS-C-bildsensor. Bortsett från D5500, som är i klass med D7200. Det går att få fram detaljer i skuggor utan att himlen bränner ut, när man öppnar JPEG-filer i Adobe Lightroom. Råfilerna har mycket mer att gå på för dem som vill ägna sig åt efterbehandling av bilderna.

En bildsensor med 24 Mp utan lågpassfilter levererar en hög detaljskärpa och Nikon-kameran är inget undantag. Kamerans färgåtergivning tillhör också toppklassen och är inte ett dyft sämre än D750 enligt vår mening. Det betyder att du får färgåtergivning och bilddynamik som är fullt i klass med dyrare kameror som har fullformatsensorer.

D7200_ambience_3
D7200 går utmärkt att använda som videokamera men har inte lika många inställningar som många av konkurrenterna.

Nikon D7200 kostar 11 900 kronor för kamerahuset. Eller 14 000 kronor tillsammans med en Nikkor DX 18–105 mm VR-zoom. Den går också att köpa tillsammans med en 18–140 mm-zoom för 15 000 kronor. Det innebär att Nikon-kameran är billigare än Canon EOS 7D II. Visserligen har den lägre bildhastighet, ett mindre autofokusområde med färre fokuspunkter samt mindre bildbuffert, men den har lite bättre fokusprecision i dåligt ljus och en mycket bra fokusspårning.

I valet och kvalet
Nikon D7200 och Canon EOS 7D II är enastående entusiastkameror båda två, mer än tillräckligt snabba för action och sport. Canon-kameran är snabbare i bra ljus men Nikon-kameran ligger en noslängd före när det gäller bildkvalitet. Framför allt i dåligt ljus. Den är billigare också, och det gör D7200 till ett bättre köp för dem som inte behöver lika hög bildhastighet och stor bildbuffert som Canon-kameran har.

Om bildkvaliteten väger tyngst är Nikon D7200 det bästa valet av alla spegelreflexer med APS-C-format.

Även om de stora spegelreflexerna tynar bort i försäljningsstatistiken på samma sätt som snön smälter i vårsolen så betyder det inte att de håller på att dö ut. De är dock större och tyngre än uppkomlingarna bland de kompakta systemkamerorna, som till skillnad från spegelreflexerna ökar i popularitet. Många anser därför att spegelreflexernas dagar är räknade och att de kompakta systemkamerorna kommer att ta över. Det är mycket möjligt, men faktum är att dagens spegelreflexkameror är oerhört vitala och aldrig har varit bättre än nu. Att hitta argument för spegelreflexer är alltså inte svårt. Ett överlägset urval av optik och tillbehör är en sak – Nikon har på egen hand fler än 80 objektiv som alla går att använda med Nikon D7200. Det är en kamera som är gjord för erfarna amatörer som ställer höga krav på bildkvalitet och funktionalitet. D7200 är ingen typisk ögonblickskamera, eller en kamera för nybörjare. De lyckas bättre med den enklare och billigare D3300. Många fotografer föredrar en spegelreflexkamera, inte bara på grund av bildkvaliteten utan också användarvänligheten. Stora knappar och rattar gör dem enkla att sköta, till exempel med handskar på. Och ett stort handgrepp är bättre när man har stora teleobjektiv eller lång zoom påmonterad. Snabbare fokus Vilket leder oss till sport och fotografering av vilda djur. Kompakta systemkameror som Sony a6000 har gjort stora framsteg när det gäller fokushastighet, och fokusspårning, men i dåligt ljus kan det vara lättare att få en serie skarpa bilder av en hök eller häcklöpare i rörelse om man har en spegelreflex. Eftersom fokusspårningen – tracking – ofta är mer exakt. Men det är långtifrån alla fotografer som tar bilder av vilda fåglar eller friidrottare, så många klarar sig utmärkt med en kompakt systemkamera. Som är mindre och lättare, har en lika hög bildkvalitet och dessutom är trådlös för överföring av bilder. Eller fjärrstyrning av kameran. D7200_18_105_back34r Ingen vridbar skärm – eller pekskärm – men däremot inbyggt wifi. Detta är fördelar som inte många spegelreflexer kan skryta med, men Nikon D7200 är faktiskt trådlös. Den har närfältskommunikation också, vilket gör det enklare att överföra bilder till mobilen där man kan dela dem på tjänster som Facebook, Instagram och Flickr. D7200 ersätter D7100, som är två år gammal och saknar inbyggt wifi. Den har länge varit en av marknadens bästa och har inte saknat mycket för att vara den perfekta kameran. Kanske är det därför som Nikon har varit försiktiga med att ändra på för mycket i D7200. Läs testet av Nikon D7100 här. Få förbättringar Bildsensorn är en variant av den mycket fina 24 Mp-sensorn i APS-C-format som vi har goda erfarenheter från i D5500, framför allt bilddynamiken som är klassledande. Sensorn saknar lågpassfilter framför fotosensorerna vilket ger lite bättre detaljskärpa. Nikon har också givit kameran bättre fokusprestanda i dåligt ljus i form av en 51-punkters autofokussensor som är känslig ner till –3 EV och en 2016-punkters RGB-ljusmätare som även används för 3D-spårning när kameran är inställd på kontinuerlig autofokus. Bildhastigheten är densamma, 6 bilder i sekunden, eller 7 om man väljer 1,3x beskärning som använder en mindre bildyta på sensorn. Det är en fördel om man behöver extra räckvidd på längre brännvidder (x1,3) när man tar action- eller sportbilder. Buffertminnet är också bättre och sväljer undan 18 råfiler (14-bitars lossless) eller 100 JPEG-bilder i seriefoto innan det blir fullt, och Nikon har ökat batteritiden från 950 till 1110 bilder per laddning. D7200 kan använd samma batterigrepp (MB-D15) som D7100. Närmaste rivalerna är Sony a77 II, Canon EOS 70D och EOS 7D II. Den senare är den nyaste av de tre. Läs testet av Canon EOS 7D II här. Nikon-kameran har två minneskortplatser för SD-kort, som kan användas för att öka lagringskapaciteten eller som backup, mikrofoningång, 1080/50p-video med råfiler direkt ur HDMI-utgången samt en platt bildprofil för både video och stillbilder. D7200_18_105_top Klassiskt Nikon. Överskådligt och enkelt. Bara svartvitt Kameran har också fått utökad ljuskänslighet, från D7100:s ISO 25600. Ända upp till ISO 102400, som bara går att lagra i svartvitt. Det är inte så dumt som det låter. För vid så hög ljuskänslighet sjunker färginformationen och färgbrus försämrar i stället bilderna. Därför är svartvitt ofta att föredra när man går upp så högt i ljuskänslighet. Bildkvalitet För om man tittar på bilderna som är tagna över ISO 25600 så finns det mycket grumligheter. Det är inte värre än på andra håll, men Nikon D750 är synbart bättre på att kontrollera brus vid så höga ISO-värden. Från ISO 1600 upp till 6400 är bildfilerna fullt användbara och råfilerna kan enkelt efterbehandlas för att få en bättre brusreducering. Men bilderna är ändå bättre än dem vid motsvarande ISO-värden från EOS 7D II, fast inte mycket. Bilddynamiken är däremot fenomenalt bra och bättre än någon annan kamera vi har testat med APS-C-bildsensor. Bortsett från D5500, som är i klass med D7200. Det går att få fram detaljer i skuggor utan att himlen bränner ut, när man öppnar JPEG-filer i Adobe Lightroom. Råfilerna har mycket mer att gå på för dem som vill ägna sig åt efterbehandling av bilderna. En bildsensor med 24 Mp utan lågpassfilter levererar en hög detaljskärpa och Nikon-kameran är inget undantag. Kamerans färgåtergivning tillhör också toppklassen och är inte ett dyft sämre än D750 enligt vår mening. Det betyder att du får färgåtergivning och bilddynamik som är fullt i klass med dyrare kameror som har fullformatsensorer. D7200_ambience_3 D7200 går utmärkt att använda som videokamera men har inte lika många inställningar som många av konkurrenterna. Nikon D7200 kostar 11 900 kronor för kamerahuset. Eller 14 000 kronor tillsammans med en Nikkor DX 18–105 mm VR-zoom. Den går också att köpa tillsammans med en 18–140 mm-zoom för 15 000 kronor. Det innebär att Nikon-kameran är billigare än Canon EOS 7D II. Visserligen har den lägre bildhastighet, ett mindre autofokusområde med färre fokuspunkter samt mindre bildbuffert, men den har lite bättre fokusprecision i dåligt ljus och en mycket bra fokusspårning. I valet och kvalet Nikon D7200 och Canon EOS 7D II är enastående entusiastkameror båda två, mer än tillräckligt snabba för action och sport. Canon-kameran är snabbare i bra ljus men Nikon-kameran ligger en noslängd före när det gäller bildkvalitet. Framför allt i dåligt ljus. Den är billigare också, och det gör D7200 till ett bättre köp för dem som inte behöver lika hög bildhastighet och stor bildbuffert som Canon-kameran har. Om bildkvaliteten väger tyngst är Nikon D7200 det bästa valet av alla spegelreflexer med APS-C-format.
Läs hela artikeln och över 450 nya tester i året med prenumeration på Ljud & Bild.
är du redan prenumerant? Logga inn.
Provaprenumeration
0:-
Fri tillgång till ljudochbild.se
Bronsprenumeration
349:-/halvår
1/2 år (6 nr) Digitalutgåva varje månad Fri tillgång till ljudochbild.se
Silverprenumeration
580:-/år
1 år (11 nr) Välkomstgåva Fri tillgång till ljudochbild.se Digitalutgåva varje månad
Guldprenumeration
999:-/år
1 år (11 nr) Ny digital film varje månad Välkomstgåva Fri tillgång till ljudochbild.se Digitalutgåva varje månad
Prenumerationen kommer automatiskt att förnyas till vanligt pris: Månad 49:-

Med prenumeration på Ljud och Bild får du:

Fri tillgång till ljudochbild.se Digitalutgåva (iPad/Android) varje månad Rejäl rabattt Välj själv hur länge du vill prenumerera - och med eller utan film Fin välkomstpremie
Bästa pris på Nikon D7200
Pricerunner.se är en kommersiell partner till ljudochbild.se. De levererar uppdaterade priser, prisjämförelser och produktinformation.
 • Typ: Systemkamera med 24,1 Mp APS-C-sensor

 • Optik: Nikkor 18–140 mm/f3,5–5,6 VR II
 • Skärm: 8-cm LCD med 1,2 Mp
 • Funktioner: Wifi/NFC, 6 bilder/s, 2 minneskortplatser, 14-bitars råformat, flat bildprofil
 • Pris: 12000,-

  Har du något att tillägga?

  Välkommen till Ljud & Bilds diskussionsforum. Vi vill gärna veta vad du tycker. Håll dig till ämnet och var saklig så slipper vi ta bort eller moderera inlägg. Övriga frågor och synpunkter hänvisas till redaktion@ljudochbild.se.
  Duell
  Smartklockor Huawei vs. Samsung
  Smartklockeduell: Kina vs. Korea

  Både Huawei och Samsung har släppt nya smartklockor med fokus på fitness och träning. Den som vinner är dessutom smartast.

  grupptest
  5 partyhögtalare
  Maximal bas för maximal fest

  Här är de mest högljudda trådlösa högtalarna som sätter fart på hemmafestens dansgolv.

  Samsung Galaxy Fold skjuts upp på obestämd tid Du skulle ha kunnat beställa den på fredag, men i sista sekunden ställer Samsung in lanseringen.
  Bästa kameramobilen får en lillebror Huawei P30 Lite har trippelkamera och kostar 4 000 kr.
  grupptest
  7 vägghögtalare
  Ljud, ljud på väggen där

  Varför ska du behöva leva med medelmåttigt ljud bara för att du inte vill ha stora, pråliga högtalare i vardagsrummet?

  Acer jagar Apple New York: Efter framgången med att nå spelarna har Acer siktet inställt på de kreativa användarna.
  test
  Leica Q2
  Världens bästa kompaktkamera

  Om bara det bästa är bra nog så kan det vara en Leica Q2.

  Samsungs super-selfie kamera Nya A-serien går från budget till lyx med heltäckande skärm och vändbar trippelkamera
  test
  Sony Xperia 10 Plus
  Långsmalt långskott

  Trots 21:9-skärm har Xperia 10 Plus för många kompromisser för att övertyga.

  Öppet kontorslandskap? Här är hörlurarna som utlovar evig lycka Logitech lanserar två modeller för dig som avskyr allt oväsen på kontoret.
  77-tums trolleri från B&O [Uppdaterad] Kan man gömma undan en TV som är nästan två meter på diagonalen? Bang & Olufsen gör ett övertygande försök.
  Samsung Galaxy Fold går att beställa om två veckor Sverige är ett av de första länderna i världen.
  test
  Motorola moto G7 Plus
  Kungen av mellanklassen

  Motorola moto G7 Plus talar till förnuftet. Flaggskeppsmodellerna på marknaden är naturligtvis bättre, men de är tre gånger dyrare också.

  annonse
  IKEAs smarta högtalare är här I sommar kommer högtalarna Symfonisk, som är ett resultat av ett samarbete med Sonos.
  Spegelreflex? Gissa igen. Panasonic Lumix G90 är något utöver det vanliga.
  test
  Avantgarde Acoustic Zero TA XD
  En riktig storslägga

  Kan någon säga till grannarna att sluta skrika? Jag försöker lyssna på musik här!

  test
  Canon RF 28-70mm f2 L USM
  Fulländad, ljusstark zoom

  Du har aldrig sett på maken. Inte vi heller. Canons massiva 28-70mm är helt enkelt grym.

  grupptest
  Tre gaming-hörlurar
  Familjefejd

  Logitech mot Logitech. Behöver du den dyraste modellen för att vinna – eller är det i själva verket den billigaste som är bäst?

  Ser du vad detta är? Det är en McIntosh, men ingen förstärkare.
  Laptop-känsla med iPad Pro Fodral med bakgrundsbelyst tangentbord till nya iPad Pro-modeller.
  test
  Huawei P30 Pro
  Bästa mobilkameran någonsin!

  Huawei P30 Pro är den bästa kameramobilen på marknaden och befäster Huaweis plats på kameratronen, där de har suttit säkert sedan förra året.

  test
  Rega Aura MC
  Analog uppenbarelse

  Rega Aura MC är phono-steget som gör guld av svart vinyl.

  test
  Argon Audio Forte A4
  Bättre än sin klass

  Argons billiga minihögtalare leker David och Goliat med testarens stereo.

  Tesla bygger fabrik i Norge Främst för elmotorer till nya bilmodeller, men biltillverkning går inte att utesluta.
  Kamera med skrivare Canon Zoemini skriver ut dina foton direkt.
  B&O och Rimowa åker business class Exklusiv flygväska till Beoplay H9i.
  Support Prenumeration

  Vårt kundcenter hjälper dig om du har frågor eller behöver hjälp med din prenumeration.

  Du kan skicka mail eller kontakta oss på telefon

  Måndag- Fredag

  0900 – 1130 ock 1230 – 1500.

  Support Tlf: 08-411 49 90
  Support: prenumeration@ljudochbild.se
  ×
  Få Ljud & Bilds nyhetsbrev  ×