Foto & Video Hi-fi Hemmabio Högtalare Hörlurar TV

När man inte kan få tillräckligt bred bildvinkel är lösningen ofta ett fisheye-objektiv. Fast då får man en extrem sfärisk förvrängning. 180 graders bildvinkel ger nämligen inga räta linjer.

Det får man inte här heller, med Nikons första fisheye-zoom som har en brännvidd på 8 till 15 mm. Den gör det väldigt kul att efterbehandla bilderna. Särskilt de som är tagna med en fullformatkamera som Nikon D850. Har man en D500 i stället så får man ett något smalare utsnitt.

Zoomen är kompakt och lätt, den har vädertätning och tål alltså dåligt väder. På baksidan finns en filterhållare och det ingår ett solskydd, och ett separat lock till det.

Med lite perspektivkorrigering passar objektivet bra till arkitektur och landskap, eller helt enkelt när man vill ha spektakulär förvrängning. För det får man massvis av.

Den kraftiga bildvinkeln kan ta bilder som en vidvinkelzoom inte klarar, fast inte helt utan nackdelar. På pluskontot ska det sägas att en fisheye-zoom som den här är mycket mer användbar än ett rent fisheye-objektiv.

Men man måste kompromissa med bildkvaliteten. Vid 8 mm är bildytans kanter väldigt suddiga och har massiv vinjettering, så man måste beskära. Skärpan sjunker också markant från centrum och ut mot kanterna, men zoomar man till 15 mm så blir den jämnare. Men bilderna är naturligtvis lika starkt förvrängda.

Den allmänna skärpan är bara måttlig i hörnen, men bra i centrum. Särskilt från 10 till 15 mm.

180 graders bildvinkel kräver att man vet vad man håller på med. Ett sådant här objektiv blir snabbt något för särskilt intresserade, och det måste man säga om Nikon AF-S 8-15 mm 1:3.5-4.5 ED också. Ett väldigt kul svar på fotografers önskemål om ett mer användbart fisheye.

Rulla till toppen