test: Leica CL

Legenden lever

Leica CL har mycket att leva upp till, men lyckas med det viktigaste.

Plus
Kompakt och lätt med hög bildkvalitet, 10 bilder/s, 4K-video och inbyggd sökare.
Minus
Högt pris, kort batteritid, måttlig autofokushastighet vid seriefoto.

Leica har alltid varit fotografernas kamera. Fotografer med stort F. Som Henri Cartier-Bresson, Elliott Erwitt, Eugene Smith och Nick Ut. Bland många.

Det har varit legendernas kamera, och fått legendstatus för länge sedan.

En av anledningarna till det är kvaliteten. Tillförlitlig mekanik och en serviceavdelning som kan reparera även urgamla Leica-modeller är några av skälen till att ägarna blir ett med sin kamera. De blir oskiljaktiga.

Den norska fotografen Paal Audestad trodde att han hade slitit ut sin Leica M4, men Leicas serviceavdelning plockade isär den slitna gamla kameran. Del för del byggdes den upp igen, som en urmakare gör med en klocka, och efter ett par veckor var det gamla kameran redo för nya uppdrag tillsammans med sin ägare.

Om någon liknande historia kommer att berättas i framtiden om nya Leica CL är inte så lätt att veta.

Det är nämligen en heldigital systemkamera. Som är döpt efter Leica M:s lillebror: den analoga CL-kameran från 70-talet. En liten kamera med mätsökare, bajonettfattning för M-optik och som utvecklades tillsammans med japanska Minolta.

Annons: Artikeln fortsätter nedan

Som gjorde sin egen variant som hette CLE, men det är en annan historia.

Den digitala CL kan på samma sätt som den analoga betraktas som en lillebror till Leica M. Fast det är inte en tillräckligt precis definition, eftersom den står fint på egna ben och skiljer sig från M på betydande områden.

Leica CL är mindre, lättare, billigare och mer behändig. Den har elektronisk sökare, autofokus, videoinspelning och en 24 megapixels bildsensor i APS-C-format. Den har fattning för Leicas T- och TL-objektiv, men kan också använda M-optik – eller R-optik. Med en adapter mellan.

Leica CL är inte världens mest avancerade kamera, vilket kanske priset antyder. En Nikon D500 eller Fujifilm X-Pro2 har långt fler funktioner, bland annat avancerad 4K-video och mycket annat godis, men Leica CL är byggd för en lite annan målgrupp.

Fotografer.

Minimalism på hög nivå

Men kanske inte bara yrkesfotografer. För det är en kamera som är våldsamt enkel att använda. Kom bara ihåg att ta med extra batterier, batteritiden är nämligen katastrofalt dålig. Jag fick inte fler än 220–230 bilder förrän batterisymbolen började blinka.

Bortsett från detta är kameran ett sant nöje.

Den ligger skönt i handen, trots att jag inte hade handgreppet som finns som extrautrustning, och avsaknaden av många knappar och rattar var befriande. Jag kunde koncentrera mig på att fotografera. Ibland filma video. Den kan nämligen spela in 4K-video i utmärkt kvalitet.

Observera dock att den inte har HDMI- eller USB-utgång för video- eller bildöverföring.

Vårt testexemplar – två stycken, faktiskt – kom med 35-mm och 50-mm M-optik med tillhörande M-TL adapter, en Summilux TL 35 mm/f1,4 och den nya pannkaksplatta Elmarit TL 18 mm/f2,8. Som har en bildvinkel som motsvarar 27 mm vidvinkel.

Menystrukturen är tämligen enkel och alltså överskådlig. Tryck en gång på menyknappen för huvudmenyn, två gånger för att komma till sekundära inställningar. Där kan man välja mekanisk slutare upp till 1/8 000 s, elektroniskt upp till 1/25 000 s samt 4K/30p- eller 1080/60p-video. Bland annat.

Sökaren är stor, ljus och väl upplöst. Pekskärmen är praktisk när man kontrollerar bilderna, och jag gillar placeringen av de två inställningsrattarna på toppen. Ihop med tryckknappen i mitten blir man familjär med skötseln så småningom. Men det tar ett litet tag.

Mittemellan de två inställningsrattarna på toppen sitter en liten statusskärm. Den är lite för liten, trots att den är upplyst ser man inte inställningarna direkt. Men den är bättre än att behöva använda bildskärmen på baksidan hela tiden. Den kan för övrigt stängas av helt – i stealth-läge – så att man bara använder sökaren.

Bildkvalitet

Det finns många kameror med 24 Mp APS-C-sensorer och de flesta av dem levererar så hög och genomgående snarlik bildkvalitet att det är svårt att skilja dem från varandra.

Leica CL ligger i toppskiktet av de här kamerorna, men den har inte riktigt samma bilddynamik – eller brusreducering vid hög ljuskänslighet – som Nikon D500.

Räkna med att se kornbrus från ISO 3200, som växer upp till ISO 12500, som jag anser är den övre gränsen för användbara bilder. Under ISO 1600 ser man ingen skillnad och Leica har kalibrerat färgåtergivningen ända ut i fingerspetsarna.

Kameran har felfria färger och en enastående skärpa och detaljrikedom. Mer kan man knappt begära. Det är något visst med kombinationen av Leica-optik och Maestro II-processorn som ger bilderna lite mer tryck. Hudtoner eller landskap? Det spelar ingen roll. Leica CL behärskar allt.

Någon actionkamera är den måhända inte. Även om bildhastigheten är tillräckligt hög med 10 bilder/s. Autofokusen är snabb och hänger med fint i bra ljus, men man ska inte förvänta sig för mycket av den när belysningen dämpas.

4K-videokvaliteten är precis som förväntat bra, faktiskt mycket bra. Men utan andra inställningsalternativ än bildstil så är den mer en ”praktiskt att ha”-funktion. Snarare än något som man kan använda för professionella ändamål.

Slutsats

Leica CL är en tjusig kamera, som är en fröjd att använda. Den levererar en felfri bildkvalitet i de flesta situationer och är en ypperlig kamera för gatufoto, porträtt och allroundbruk. Den är inte det bästa valet för sport, eller för landskapsfotografer som vill ha ännu högre upplösning. Och det är där de viktigaste begränsningarna ligger. Batteritiden och bilddynamik är också minus i kanten och priset är högt för en kamera i den här klassen. Även om det står Leica på den.

<
>
Nya Elmarit TL 18mm f2.8 motsvarar 27mm vidvinkel och är ytterst skarp, nästan helt utan förvrängning.
Bästa pris på Leica CL
Pricerunner.se är en kommersiell partner till ljudochbild.se. De levererar uppdaterade priser, prisjämförelser och produktinformation.
 • Typ: Systemkamera med 24 Mp APS-C-sensor
 • Optik: Leica TL
 • Skärm: 3-tums LCD, 1 Mp
 • Sökare: 2,36 Mp elektronisk med 0,74x förstoring
 • Seriefoto: 10 bilder/s
 • Video: 4K/30p
 • Batteri: 220 bilder
 • Mått/vikt: 131 x 78 x 45 mm/403 g
 • Egenskaper: Wifi, 4K-video, 1/25 000 s slutare, pekskärm, ISO 50 000,
 • statusskärm
 • Webb: leica-camera.se
Pris: 26000,-

Har du något att tillägga?

Välkommen till Ljud & Bilds diskussionsforum. Vi vill gärna veta vad du tycker. Håll dig till ämnet och var saklig så slipper vi ta bort eller moderera inlägg. Övriga frågor och synpunkter hänvisas till redaktion@ljudochbild.se.

Stranger Things, säsong 3 – första trailern!

4 juli återvänder Netflix till Hawkins och Stranger Things.

test
Panasonic Lumix S 24-105mm F4 Macro OIS

Superb allround-zoom

Panasonics första standardzoom i fullformat lever upp till förväntningarna.

Philips OLED934: Ny toppmodell avslöjad

Här är de första bilderna på Philips nya OLED-toppmodell!

Apple turbotrimmar iMac

De nya iMacarna klarar tuffa jobb dubbelt så snabbt.

test
Panasonic Lumix DC-S1R

Bästa kameran

Lumix S1R är rena rama ymnighetshornet – och en av de bästa kamerorna vi har testat.

Ljusstarkt porträttobjektiv till Sony alpha

Tyst, snabbt och med snygg boheh är några av egenskaperna man får med Samyangs 85mm f1.4.

test
Canon EOS RP

Klipp från Canon

EOS RP saknar inte helt kompromisser men har en aggressiv prislapp och är mycket tillfredsställande att fotografera med.

Allt om Samsungs QLED-TV 2019

Samsungs kommande 2019-modeller får ett markant lyft i bildkvalitet, och den här gången gäller det inte bara toppmodellerna.

test
Samsung QE65Q900R

8K mot 4K: ­Teknisk knockout

Är Samsungs minsta och billigaste 8K-skärm bättre än en vanlig, bra 4K-TV? Vi testar!

Mässbilder från Sound Society 2019

Även i vårt grannland Danmark finns det naturligtvis hifi-mässor. Här är bilder från en av dem!

Tidal ger studioljud i iPhone

Tidal-användare kan glädja sig åt att iPhone har fått MQA-stöd, och alltså kommer närmare ljudet från inspelningsstudion.

grupptest
5 trådlösa brusreducerande hörlurar

Tyst och skönt på flyget

Brusreducerande hörlurar motverkar trötthet och skonar hörseln på långa flygresor.

test
Line Magnetic Audio 805iA

Glödande klangmästare

En av de bästa rörförstärkare vi har testat raserar alla fördomar.

Sonos One får nytt innehåll

Sonos One Gen 2 är lika enkel att använda som tidigare. Så vad är det egentligen som är nytt?

Vår favoritkamera blir bättre

Leica Q2 är kanske den perfekta resekameran.

Recension
Triple Frontier

Greed is good…

Före detta amerikanska elitsoldater bestämmer sig för att råna en sydamerikansk knarkbaron. Det går inte riktigt som planerat.

test
RME ADI-2 DAC

Bästa ljudet vi har hört

Du hittar knappast en bättre DAC för pengarna än RME ADI-2 DAC.

test
Stax SR-009s

Detta är inte ljud – det är magi

Nu vet jag hur det känns att ha ett helt universum inklämt mellan öronen.

Recension
A star is Born

Gnistrande personkemi

Cooper och Gaga sjunger sig in i filmhistorien med en fängslande remake av motgångar-gör-dig-stark-klassikern.

Recension
Venom

Fisk på torra land!

Tom Hardy korsad med vrålande och gläfsande alien blir varken fågel eller fisk.