annonse
annonse
annonse

Fujifilm X100T

Fulländad entusiastkompakt

Klassiskt utseende och uppdaterad teknik gör Fuji-kameran till en av de roligaste och bästa kompakterna.

Felfri bildkvalitet och superba optiska prestanda, med större skärm och mer praktisk hybridsökare, har gjort en av våra favoritkameror ännu bättre.
Måttlig batteritid. Du behöver adapter för att använda filter och solskydd.

Fem år har gått sedan Fujifilm chockade kameramarknaden med den roligaste kameran vi hade skådat på länge, nu är det på tiden med en ny uppdatering av den stiliga retrokameran. Det var inte länge sedan X100 uppdaterades till X100S vilket medförde en betydligt snabbare autofokus och full-HD-video med 1080p-upplösning. Det mesta utom det fina 23 mm-objektivet (motsvarande 35 mm) blev markant uppgraderat

Kameran fick en förbättrad hybridsökare som kan växla mellan optisk och elektronisk sökarbild med 2,36 megapixlar, en helt ny X-Trans II-bildsensor med 16,3 Mp och autofokusen använder både fas- och kontrastdetektering.

Nu kommer den tredje utgåvan. Som heter X100T och har förbättrats ytterligare. Samma klassiska design, och det oerhört fina fastmonterade 23-millimetersobjektivet (som motsvarar 35 mm brännvidd) finns kvar. Det är ett fint allroundobjektiv som passar till i stort sett allt: porträtt i axelhöjd eller miljöbilder, landskap, reportage, resor och det mesta annat.

Det finns två objektivadaptrar till objektivet också. En vidvinkeladapter (WCL-X100) som ändrar brännvidden från 35 till 28 mm och en annan (TCL-X100) som ger 50 mm brännvidd.

Ny sökarfunktion
Kameran har behållit den klassiska layouten med slutartidshjul på toppen och bländarring på objektivet. Men nu har bländarringen äntligen fått tredjedels klickstopp från bländare 2 till 16 och exponeringskompensationen på toppen av kameran har utökats till +/–3 steg.

Rent tekniskt har inte Fujifilms ingenjörer gjort några förändringar av den 16,3 megapixlar stora X-Trans II-bildsensorn i APS-C-format. Den är fortfarande en av de bästa sensorerna i det här formatet, fast kräver en bra råfilskonverterare för att fotografen ska kunna utnyttja det speciella bildchippets oortodoxa placering av fotosensorer.

Kamerans stora optiska hybridsökare har fått en större bildyta, 92 i stället för 85 procents täckning, och en popup-bild som går att aktivera i optiskt läge med spaken på framsidan. Då dyker en extra skärmbild upp längst ned till höger som visar ett förstorat utsnitt av motivets centrum. Praktisk för exakt inställning av manuell fokus, eller för att bara kolla fokusering i största allmänhet.

Fujifilm-X100T-03
I X100T har Fuji äntligen gett oss bländarring med tredjedels steg och utökat exponeringskompensationen med ±3 steg.

Om fotografen vill går det att välja en digital splittad bild i menysystemet, som också innehåller val av fokusmarkering (peaking) där konturer markeras elektroniskt i sökaren för att visa var någonstans skärpan ligger i motivet.

Q-knappen på baksidan är ett arv från X100S och ger precis som tidigare tillgång till de viktigaste inställningarna, till exempel dynamiskt omfång, skärpa, färgmättnad, filmsimulering, bildkvalitet och så vidare, men också till en ny filtereffekt som heter Classic Chrome som ger bilden ett slags 70-talsprägel med ändrad kontrast och färgton.

X100T har hela sju programmerbara funktionsknappar och det går att ändra dem snabbt genom att hålla inne en av dem i tre sekunder, sedan dyker en meny upp och det är bara att välja vilken funktion som ska aktiveras nästa gång knappen trycks ned.

En annan liten men inte alls opraktisk funktion är att flytta fokuspunkterna snabbt med fyrvägsknapparna på baksidan. Utan att behöva bläddra sig igenom skärmmenyerna.

Jag har sparat det bästa – för somliga fotografer – till sist. X100T har fått en elektronisk slutare, med slutartider ner till 1/32 000 sekund!

Den gör det inte bara möjligt för fotografen att frysa rörliga motiv på ett helt nytt sätt, den eliminerar behovet av ett ND-filter för att reducera ljusmängden som når sensorn. Filtret behövs annars när man fotograferar i starkt ljus med full bländaröppning och om 1/4000 sekund inte är tillräckligt kort slutartid.

Fuji har gjort flera små förbättringar i menyerna och ändrat hur vissa funktioner ställs in. Bland annat behöver man färre knapptryckningar för växla mellan automatisk och manuell ISO-känslighet.

Bildkvalitet av högsta klass
Eftersom vi redan har testat kameran när den hette X100S, och Fuji inte har gjort några förändringar av bildsensorn eller bildbehandlingen som syns i bilderna, återger vi här ett utdrag ur testet av X100S från i maj 2013:

”Fujinon-objektivet är detsamma som förut, men en så kallad Lens Modulation Optimizer ska kompensera bättre för optiska fel som diffraktion vid små bländare, färgbrytning och linjeförvrängning. Objektivets kvaliteter går inte att klaga på. Skärpan är strålande vid nästan alla bländare. Hörnskärpan är bättre vid f2 och f2,8 än med X100, och väldigt bra från f2,8 till f16. Skärpan är ändå allra bäst från f2,8 – och från f4,0 är den knivskarp. Och har marginell förvrängning och relativt beskedlig vinjettering vid största bländare. Objektivet är känsligt för ströljus när ljuskällan kommer rakt framifrån, så jag rekommenderar starkt att man använder solskydd när man kan.

X100t acc
Urvalet av tillbehör har växt sedan introduktionen 2010. Nu finns bland annat MHG-X100, ett extra handgrepp till X100-serien.

Fujifilms X-Trans-bildsensor har varit en hård nöt att knäcka för utvecklare av råfilsomvandlare. De första bildfilerna importerades därför till Capture One Pro 7, som har utmärkt stöd för X-Trans-CMOS-sensorn, och än så länge är att föredra som bildverktyg i stället för SilkyPix som ingår när man köper kameran. I efterhand granskades bilderna även i Adobe Lightroom 4.4 med X-Trans-stöd, och vilket verktyg man än använder är bildkvaliteten exemplarisk. Detaljskärpan är bättre än i någon annan APS-C-kamera med 16 megapixlar, och kamerans JPEG-konvertering är den bästa jag har sett.

Vilket motiv man än förevigar är färgåtergivningen makalös, ingen färg sticker ut. Jag har bara sett lika bra kontrast och bilddynamik från fullformatkameror som Nikon D800, Sony RX1 och A99. Hudtoner är vackra och ser mer realistiska ut än från Olympus OM-D, som länge haft klassens bästa JPEG-konvertering. Brus är bara att glömma upp till ISO 6400, och där är den fortfarande så finkornig att den är marginell och försumbar. Vid ännu högre ljuskänslighet framträder dock kornbrus och vid ISO 12800 och ännu högre dyker även färgbrus och mindre avvikelser upp i färgbalansen.”

Ytterligare fulländad
Fujifilm är en av de tillverkare som är snabbast på att uppdatera sina kamerors programvara. De kommer ofta med genomtänkta förbättringar av tekniska detaljer. X100T är ett bra exempel på att de är lite duktigare än de flesta av sina konkurrenter. Tack vare felfri bildkvalitet, en ytterligare förbättrad hybridsökare samt blixtsnabb reaktionsförmåga och autofokus är Fujifilm X100T fortfarande en av de bästa kompaktkamerorna en ivrig fotograf kan hitta på dagens marknad.

Fem år har gått sedan Fujifilm chockade kameramarknaden med den roligaste kameran vi hade skådat på länge, nu är det på tiden med en ny uppdatering av den stiliga retrokameran. Det var inte länge sedan X100 uppdaterades till X100S vilket medförde en betydligt snabbare autofokus och full-HD-video med 1080p-upplösning. Det mesta utom det fina 23 mm-objektivet (motsvarande 35 mm) blev markant uppgraderat Kameran fick en förbättrad hybridsökare som kan växla mellan optisk och elektronisk sökarbild med 2,36 megapixlar, en helt ny X-Trans II-bildsensor med 16,3 Mp och autofokusen använder både fas- och kontrastdetektering. Nu kommer den tredje utgåvan. Som heter X100T och har förbättrats ytterligare. Samma klassiska design, och det oerhört fina fastmonterade 23-millimetersobjektivet (som motsvarar 35 mm brännvidd) finns kvar. Det är ett fint allroundobjektiv som passar till i stort sett allt: porträtt i axelhöjd eller miljöbilder, landskap, reportage, resor och det mesta annat. Det finns två objektivadaptrar till objektivet också. En vidvinkeladapter (WCL-X100) som ändrar brännvidden från 35 till 28 mm och en annan (TCL-X100) som ger 50 mm brännvidd. Ny sökarfunktion Kameran har behållit den klassiska layouten med slutartidshjul på toppen och bländarring på objektivet. Men nu har bländarringen äntligen fått tredjedels klickstopp från bländare 2 till 16 och exponeringskompensationen på toppen av kameran har utökats till +/–3 steg. Rent tekniskt har inte Fujifilms ingenjörer gjort några förändringar av den 16,3 megapixlar stora X-Trans II-bildsensorn i APS-C-format. Den är fortfarande en av de bästa sensorerna i det här formatet, fast kräver en bra råfilskonverterare för att fotografen ska kunna utnyttja det speciella bildchippets oortodoxa placering av fotosensorer. Kamerans stora optiska hybridsökare har fått en större bildyta, 92 i stället för 85 procents täckning, och en popup-bild som går att aktivera i optiskt läge med spaken på framsidan. Då dyker en extra skärmbild upp längst ned till höger som visar ett förstorat utsnitt av motivets centrum. Praktisk för exakt inställning av manuell fokus, eller för att bara kolla fokusering i största allmänhet. Fujifilm-X100T-03 I X100T har Fuji äntligen gett oss bländarring med tredjedels steg och utökat exponeringskompensationen med ±3 steg. Om fotografen vill går det att välja en digital splittad bild i menysystemet, som också innehåller val av fokusmarkering (peaking) där konturer markeras elektroniskt i sökaren för att visa var någonstans skärpan ligger i motivet. Q-knappen på baksidan är ett arv från X100S och ger precis som tidigare tillgång till de viktigaste inställningarna, till exempel dynamiskt omfång, skärpa, färgmättnad, filmsimulering, bildkvalitet och så vidare, men också till en ny filtereffekt som heter Classic Chrome som ger bilden ett slags 70-talsprägel med ändrad kontrast och färgton. X100T har hela sju programmerbara funktionsknappar och det går att ändra dem snabbt genom att hålla inne en av dem i tre sekunder, sedan dyker en meny upp och det är bara att välja vilken funktion som ska aktiveras nästa gång knappen trycks ned. En annan liten men inte alls opraktisk funktion är att flytta fokuspunkterna snabbt med fyrvägsknapparna på baksidan. Utan att behöva bläddra sig igenom skärmmenyerna. Jag har sparat det bästa – för somliga fotografer – till sist. X100T har fått en elektronisk slutare, med slutartider ner till 1/32 000 sekund! Den gör det inte bara möjligt för fotografen att frysa rörliga motiv på ett helt nytt sätt, den eliminerar behovet av ett ND-filter för att reducera ljusmängden som når sensorn. Filtret behövs annars när man fotograferar i starkt ljus med full bländaröppning och om 1/4000 sekund inte är tillräckligt kort slutartid. Fuji har gjort flera små förbättringar i menyerna och ändrat hur vissa funktioner ställs in. Bland annat behöver man färre knapptryckningar för växla mellan automatisk och manuell ISO-känslighet. Bildkvalitet av högsta klass Eftersom vi redan har testat kameran när den hette X100S, och Fuji inte har gjort några förändringar av bildsensorn eller bildbehandlingen som syns i bilderna, återger vi här ett utdrag ur testet av X100S från i maj 2013: ”Fujinon-objektivet är detsamma som förut, men en så kallad Lens Modulation Optimizer ska kompensera bättre för optiska fel som diffraktion vid små bländare, färgbrytning och linjeförvrängning. Objektivets kvaliteter går inte att klaga på. Skärpan är strålande vid nästan alla bländare. Hörnskärpan är bättre vid f2 och f2,8 än med X100, och väldigt bra från f2,8 till f16. Skärpan är ändå allra bäst från f2,8 – och från f4,0 är den knivskarp. Och har marginell förvrängning och relativt beskedlig vinjettering vid största bländare. Objektivet är känsligt för ströljus när ljuskällan kommer rakt framifrån, så jag rekommenderar starkt att man använder solskydd när man kan. X100t acc Urvalet av tillbehör har växt sedan introduktionen 2010. Nu finns bland annat MHG-X100, ett extra handgrepp till X100-serien. Fujifilms X-Trans-bildsensor har varit en hård nöt att knäcka för utvecklare av råfilsomvandlare. De första bildfilerna importerades därför till Capture One Pro 7, som har utmärkt stöd för X-Trans-CMOS-sensorn, och än så länge är att föredra som bildverktyg i stället för SilkyPix som ingår när man köper kameran. I efterhand granskades bilderna även i Adobe Lightroom 4.4 med X-Trans-stöd, och vilket verktyg man än använder är bildkvaliteten exemplarisk. Detaljskärpan är bättre än i någon annan APS-C-kamera med 16 megapixlar, och kamerans JPEG-konvertering är den bästa jag har sett. Vilket motiv man än förevigar är färgåtergivningen makalös, ingen färg sticker ut. Jag har bara sett lika bra kontrast och bilddynamik från fullformatkameror som Nikon D800, Sony RX1 och A99. Hudtoner är vackra och ser mer realistiska ut än från Olympus OM-D, som länge haft klassens bästa JPEG-konvertering. Brus är bara att glömma upp till ISO 6400, och där är den fortfarande så finkornig att den är marginell och försumbar. Vid ännu högre ljuskänslighet framträder dock kornbrus och vid ISO 12800 och ännu högre dyker även färgbrus och mindre avvikelser upp i färgbalansen.” Ytterligare fulländad Fujifilm är en av de tillverkare som är snabbast på att uppdatera sina kamerors programvara. De kommer ofta med genomtänkta förbättringar av tekniska detaljer. X100T är ett bra exempel på att de är lite duktigare än de flesta av sina konkurrenter. Tack vare felfri bildkvalitet, en ytterligare förbättrad hybridsökare samt blixtsnabb reaktionsförmåga och autofokus är Fujifilm X100T fortfarande en av de bästa kompaktkamerorna en ivrig fotograf kan hitta på dagens marknad.
Läs hela artikeln och över 450 nya tester i året med prenumeration på Ljud & Bild.
är du redan prenumerant? Logga inn.
Provaprenumeration
0:-
Fri tillgång till ljudochbild.se
Bronsprenumeration
349:-/halvår
1/2 år (6 nr) Digitalutgåva varje månad Fri tillgång till ljudochbild.se
Silverprenumeration
580:-/år
1 år (11 nr) Välkomstgåva Fri tillgång till ljudochbild.se Digitalutgåva varje månad
Guldprenumeration
999:-/år
1 år (11 nr) Ny digital film varje månad Välkomstgåva Fri tillgång till ljudochbild.se Digitalutgåva varje månad
Prenumerationen kommer automatiskt att förnyas till vanligt pris: Månad 49:-

Med prenumeration på Ljud och Bild får du:

Fri tillgång till ljudochbild.se Digitalutgåva (iPad/Android) varje månad Rejäl rabattt Välj själv hur länge du vill prenumerera - och med eller utan film Fin välkomstpremie
Bästa pris på Fujifilm X100T
Pricerunner.se är en kommersiell partner till ljudochbild.se. De levererar uppdaterade priser, prisjämförelser och produktinformation.
  • Typ: Kompaktkamera med 16,3 Mp, APS-C X-Trans II-sensor
  • Optik: Fujinon (23 mm) motsv. 35 mm/f2,0
  • Skärm: 7,6-cm LCD, 1 Mp bildpunkter
  • Höjdpunkt: Hybrid-AF, hybridsökare (2,35 Mp), 6 bilder/s, 1080p/60-video, ND-filter
  • Pris: 12 000 kr
  • fujifilm.se
Pris: 12000,-

Har du något att tillägga?

Välkommen till Ljud & Bilds diskussionsforum. Vi vill gärna veta vad du tycker. Håll dig till ämnet och var saklig så slipper vi ta bort eller moderera inlägg. Övriga frågor och synpunkter hänvisas till redaktion@ljudochbild.se.
Flaggskeppet Galaxy S10 är här Vi har känt på Samsungs nya monstermobil som har alla finesser man kan tänka sig.
Recension
Pacific Rim 2 – Uprising
Skitfilm! Uppföljaren till ”jätterobotar slår ihjäl jättemonster” är en stor besvikelse.
test
Datacolor SpyderX Pro
Så får du korrekta färger

Fotografer måste kalibrera skärmen om färgerna ska bli rätt.

test
SteelSeries Stratus Duo
Gör datorn till en konsol

SteelSeries trådlösa spelkontroll är perfekt för springa-och-hoppa-spel på PC:n och mobilen.

test
Sonos Amp
Sonos dubblar

Äntligen en Sonos-förstärkare som är tillräckligt stark för att driva ordentliga högtalare med övertygelse. Naturligtvis med full multiroom-funktion.

Dyk med drönare Glöm flygande drönare, en undervattensdrönare är roligare!
Resekameror med superzoom Panasonic-kameror för fotografer på resande fot.
test
Nikon Z6
Fullträff med fullformat

Billigast är bäst i Nikons nya Z-serie med systemkameror.

High End Mässan 2019 Årets mässa bjöd på det mesta av det bästa inom ljud för kräsna öron.
2019 års Panasonic-TV får Dolby Vision och HDR10+ Det är bara den allra billigaste TV-modellen som inte får vara med när Panasonic rullar ut bättre HDR-format. Och Dolby Atmos.
grupptest
Seks 55-tums 4K med HDR-videokvalitet
En bra andra-TV

På jakt efter en billig extra-TV? Nu när butikerna tömmer sina lager på förra årets modeller kan du göra riktiga klipp!

Trådlös McIntosh-soundbar Här är en soundbar-högtalare som tror att den är en hel anläggning.
Sluten toppmodell och förstärkare från Focal Den fantastiska hörluren Utopia har fått ett slutet alternativ i form av Stellia. Och så släpper Focal hörlursförstärkaren Arche.
Recension
The Predator (2018)
Skugga från det förflutna Inte en remake, utan en misslyckad fortsättning och en trist hyllning till originalet från 1987.
Recension
The Truth Matters
Mörkläggningen om kriget i Irak Bush-administrationen ljög medvetet om orsakerna till andra Irak-kriget – och pressen lät bli att ställa dem till svars.
annonse
Recension
Peppermint
Fullständigt ointressant Blodtörstig Jennifer Garner i blodfattig actionklyscha.
Recension
BlacKkKlansman
En politisk ­knytnäve! Spike Lee levererar en av sina bästa filmer – om rashat förr och nu.
Släpp lös musiken Genom att jorda högtalarna har Audiovector lyckats förbättra ljudet.
16x-zoom från Olympus Kompakt 12–200 mm-objektiv.
test
Nokia 5.1 Plus
Billig Nokia ­överraskar en smula

På flera områden är Nokia 5.1 Plus bättre än man kan förvänta sig för pengarna. Fast ett par kompromisser kommer man inte undan.

test
Audeze Mobius
Utanför huvudet-upplevelse

Audezes lyx-headset bryter mot en av de grundläggande reglerna för hörlurar. Och låter bra!

Bättre skärmkalibrering Datacolor har förbättrad Spyder-kalibreringen.
Tre nya specialobjektiv från Leica Så här ser de alltså ut, de tre specialobjektiven som Leica lanserat till M-systemet.
Recension
Velvet Buzzsaw
Konstnärligt mord! En ganska så misslyckad genreblandning av ironisk satir och slasher-rysare.
grupptest
6 trådlösa hörlurar
Trådlöst ljud ­ på allvar

Hörlurar för dig som tar ljudkvaliteten seriöst men inte vill bli helt ruinerad på kuppen.

grupptest
5 pickuper i budgetklassen
Den viktigaste delen

En ny och bättre pickup är det enklaste och bästa sättet att få bättre ljud.

Utomhus- och inbyggda högtalare från Sonos Tillsammans med Sonance har de tagit fram serien, speciellt lämplig för nya Amp.
test
Denon CEOL N10
Bonsai-stereo

Denons dvärgstereo utmanar Sonos högtalare och soundbar på deras hemmabana.