Foto & Video Hi-fi Hemmabio Högtalare Hörlurar TV

: Fujifilm X-T10

Ambitiös amatörkamera

Fujifilm X-T10 är en av de bästa amatörkamerorna, med blixtsnabb autofokus och felfri bildkvalitet.

Av / 2015-08-15 - 06:00
Fujifilm X-T10
Lasse Svendsen

De flesta kameramärken lever i skuggan av jättarna Canon och Nikon. De mindre tillverkarna slåss om marknadsandelarna som blir över och ett par av dem förtjänar att lyckas bättre. Japanska Fujifilm är en av dem. Deras systemkameror i X-serien har inte sämre kvalitet än vad du kan få från en Canon-spegelreflex, och tack vare ett växande urval av objektiv och tillbehör har Fuji alla förutsättningar för att sälja bra.

För med sin nya Fujifilm X-T10 vänder de sig till amatörfotograferna som annars skulle ha köpt en Canon EOS 750D eller en Nikon D5500.

De kostar ungefär lika mycket. X-T10 börjar på 7 000 kronor för enbart kamerahuset och kostar 8 000 kronor med en 16–55 mm-zoom. Vill man ha mer ljusstark optik går det att köpa kameran med en 18–55 mm/f2,8–4,0 för 11 000 kronor. Som faktiskt är mindre än vad en 750D och en D5500 kostar med en lika ljusstark zoom.

Kameran bygger på samma bildsensor som i toppmodellen X-T1, som kostar 15 000 kronor och har en 16-megapixlars X-Trans CMOS-sensor – en bildsensor med extrem detaljupplösning eftersom fotosensorerna är fördelade i ett mer slumpartat mönster, utan lågpassfilter.

Bildkvaliteten är alltså säkrad, men Fuji har plockat bort väderskyddet, krympt kamerahuset och ändrat layouten.

X-T10_design2
Klassisk design med slutartidshjul och utlösarknapp med hål för snörutlösare.

 

Blixtsnabb autofokus

Det finns färre inställningar och programmerbara knappar på X-T10, som vänder sig mer till amatörer än proffs. Vilken är skälet till att Fuji har gett kameran en Auto-omkopplare som tar över de valda inställningarna och ger full exponeringsautomatik i ett nafs. Inbyggd blixt finns också, samt ett programhjul till vänster om den elektroniska sökaren – med 2,36 Mp-upplösning.

Två tryckkänsliga inställningshjul, ett på framsidan och ett på baksidan, gör att fotografen kommer åt inställningar snabbt och direkt. Vilket är en fördel för användarvänligheten om man jämför med 750D och D5500.

Skärmen är vinklingsbar, men ingen pekskärm. I stället har Fuji valt att hänga kvar vid Q-knappen, som tillsammans med de ovan nämnda inställningarna ger omedelbar tillgång till de vanligaste sekundära inställningarna. Inbyggt wifi för trådlös överföring av bilder och fjärrstyrning av kameran finns också. Detsamma gäller 1080p-video, 8 bilder/s hastighet och elektronisk sökare med 1/32000 s för riktigt skarpa actionbilder.

Då är det en stor fördel om autofokusen hänger med. Därför har Fuji utvecklat ett nytt 7-punkters hybridsystem med avancerad fokusspårning och valbara fokuspunkter som fungerar över all förväntan. Kameran fokuserar blixtsnabbt och lyckas behålla fokus även på rörliga motiv – cyklister, bilar och annat som rör sig fort – och det är verkligen ett lyft jämfört med Fujis i övrigt så felfria X-T1.

X-T10_Finder
Elektroniska sökare har kommit för att stanna, den här är en av de bättre.

 

Oklanderlig bildkvalitet

Storebror X-T1 har större sökare och bättre ergonomi med ett bra grepp och större möjligheter för individuell anpassning, men det är ingen skillnad i bildkvaliteten. I praktiken betyder det att amatörfotografer som vuxit ifrån sin gamla spegelreflex får samma bildkvalitet som med proffsmodellen X-T1. För mindre pengar.

Detaljupplösningen i Fujis speciella 16 Mp-sensor är fullt i klass med de bästa sensorerna med 24 Mp, men Fujis färgåtergivning är bättre än det mesta i JPEG-filer, tack vare jämnare toner och konsekvent färgmättnad. Även vid högre ISO-värden, där bildsensorns högre känslighet ofta leder till brus. Då försvinner färgerna gradvis, kornbruset ökar och kontrasten sjunker. Här går det att fotografera i upp till ISO 6400 utan att oroa sig för plågsamma bildstörningar – i råformat, märk väl. För över ISO 6400 kan kameran bara lagra bilder i JPEG-format. Alltså färdigprocessade bilder. Inte ens då, vid exempelvis ISO 12800, finns det allvarliga mängder brus.

X-T10tilt01
Kompakt kamera med vridskärm – men inte pekskärm.

Bilddynamiken motsvarar ungefär 13 exponeringssteg, vilket är gott och väl inom vad man kan förvänta sig av en toppkamera med en 16 Mp-sensor i APS-C-format. De allra bästa – som regel fullformatkameror med större bildyta – klarar 14 stegs dynamik. Fast då befinner vi oss i en helt annan prisklass.

X-T10 har HD-video men man köper inte Fujifilm-kameran för att filma. Det finns det kameror som är bättre på. Men behöver man ett filmklipp är det bra att möjligheten finns.

XT-handgrep
Handgreppet MHG-XT10 kostar en tusenlapp extra.

 

Välgjord allroundkamera

Fujifilm X-T10 levererar samma bildkvalitet som den dyrare X-T1. Men är mindre, lättare och enklare att använda. Utan att kompromisserna är för många. Kameran är ett solklart alternativ till spegelreflexer från Canon och Nikon i samma prisklass, men också till Sonys, Panasonics och Olympus spegellösa systemkameror. Bildkvaliteten, användarvänligheten och fokusresponsen gör nämligen att Fuji-kameran är ett av de bästa valen för fotografer som vill ta bättre bilder och behöver ett verktyg som inte begränsar deras ambitioner.

Ljud & Bild tycker

Felfri bildkvalitet och blixtsnabb fokusspårning gör detta till ett lockande alternativ till en spegelreflex. Ingen pekskärm, medelmåttig videokvalitet och litet handgrepp.

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Vill du läsa hela artikeln?

Med LB+ Total får du tillgång till ALLT innehåll på Ljud & Bild och LB Home

Redan prenumerant? Logga inn.

Vill du ha tillgång till enbart Ljud & Bild eller LB Home?

Klicka här för att beställa Ljud & Bild

Klicka här för att beställa LB Home

Extrem skärpa i behändigt format

Kameran som aldrig blir omodern

Kommer sent, men välförsedd, till festen

Kompakt och kompetent telezoom

De bästa instant-bilderna

Flygande dubbeldäckare

Kamera med artificiell intelligens

Kör om konkurrenternas kameror

Fullformatkamera för liten budget

Fenomenalt användbar kameradrönare

En perfekt kompromiss

En varg i fårakläder

Ljud & Bild
Rulla till toppen