annons
annons

Fujifilm Instax Wide 300

Kul med ögonblicksbilder

Instant-kameror är populära, och det är inte så svårt att förstå varför. Men det handlar inte om bildkvalitet.

Bilder på två minuter som du kan ge bort eller sätta på kylskåpet är så kul att man nästan inte tänker på bildkvaliteten.
Eländig bildkvalitet och få möjligheter. Begränsat användningsområde. Dyra bilder.

De har gått från nästan noll till 10 000 sålda kameror på rekordtid. Ögonblickskameror – eller polaroid-kameror – har blivit oerhört populära. De är ett slags Instagram-kameror för verkligheten, och skriver ut bilderna på papper direkt i kameran. På två minuter har man en färdigframkallad bild i handen, som kan räckas över på plats.

Testa att ge en bild till någon under 30 och titta på ansiktsuttrycket när bilden sakta dyker fram på utskriften. Då förstår man varför ögonblickskameror har blivit så populära.

De är billiga. Priserna börjar under tusenlappen och kamerorna är så enkla att använda att det bara handlar om att sikta och trycka av utlösaren. Strax därpå kommer en liten bild ut ur kameran, som framkallas sakta under tiden du tittar på. På dagens marknad är det Polaroid, Lomo och Fujifilm som är stora på ögonblickskameror.

 

Snabbkamera

Bilderna skrivs ut på ljuskänslig emulsionsfilm som aktiveras när den utsätts för ljus. Kassetterna finns i flera varianter och innehåller filmpapper av olika storlekar. Den största är 108 x 88 mm och har en bildyta på 99 x 62 mm.

Det formatet används av Fujifilm Instax Wide 300. En relativt stor kamera som är superenkel att använda. Blixt av eller på, välj om du vill ha ljusare eller mörkare bild och tryck på utlösaren. Resultatet ser du efter två minuter.

Instax wide

Fujis största Instax-modell har polaroid-liknande film och kassetterna rymmer tio bilder, till ett pris på ungefär 15 kronor per styck. Så det säger sig självt att man inte går runt och knäpper allt man ser, vilket man lätt kan göra med mobilen.

 

Bildkvalitet

Det kan hända att man tröttnar också. För även om det är hur kul som helst med bilder som framkallas rätt i handen så är bildkvaliteten inget att skriva hem om. Räkna med oskarpa, urlakade och färglösa foton.

Någon autofokus finns inte. Du kan ställa in objektivet på tre meter till oändligt, 90 cm till tre meter, eller haka på en närfotolins som fungerar på 40–50 cm avstånd. Sökaren på sidan har ingen parallaxmarkering. Det betyder att du riskerar att motivet inte hamnar mitt i bilden.

Fujifilm Instax Film Wide
Filmkassetter finns i dubbelpaket, för 15 kronor per bild.

Allra bäst är kameran i bra ljus. Då ser bilderna helt okej ut, och är tillräckligt bra för att hängas upp på kylskåpsdörren ett tag. Som ett kul minne.

 

Vår åsikt

En kamera med så många begränsningar har också ett begränsat användningsområde. Som ett komplement till en riktig kamera, eller en mobiltelefon, är den en skojig pryl att föreviga minnen med. Så länge man inte är intresserad av bildkvalitet. För det finns inte.

De har gått från nästan noll till 10 000 sålda kameror på rekordtid. Ögonblickskameror – eller polaroid-kameror – har blivit oerhört populära. De är ett slags Instagram-kameror för verkligheten, och skriver ut bilderna på papper direkt i kameran. På två minuter har man en färdigframkallad bild i handen, som kan räckas över på plats. Testa att ge en bild till någon under 30 och titta på ansiktsuttrycket när bilden sakta dyker fram på utskriften. Då förstår man varför ögonblickskameror har blivit så populära. De är billiga. Priserna börjar under tusenlappen och kamerorna är så enkla att använda att det bara handlar om att sikta och trycka av utlösaren. Strax därpå kommer en liten bild ut ur kameran, som framkallas sakta under tiden du tittar på. På dagens marknad är det Polaroid, Lomo och Fujifilm som är stora på ögonblickskameror.  

Snabbkamera

Bilderna skrivs ut på ljuskänslig emulsionsfilm som aktiveras när den utsätts för ljus. Kassetterna finns i flera varianter och innehåller filmpapper av olika storlekar. Den största är 108 x 88 mm och har en bildyta på 99 x 62 mm. Det formatet används av Fujifilm Instax Wide 300. En relativt stor kamera som är superenkel att använda. Blixt av eller på, välj om du vill ha ljusare eller mörkare bild och tryck på utlösaren. Resultatet ser du efter två minuter. Instax wide Fujis största Instax-modell har polaroid-liknande film och kassetterna rymmer tio bilder, till ett pris på ungefär 15 kronor per styck. Så det säger sig självt att man inte går runt och knäpper allt man ser, vilket man lätt kan göra med mobilen.  

Bildkvalitet

Det kan hända att man tröttnar också. För även om det är hur kul som helst med bilder som framkallas rätt i handen så är bildkvaliteten inget att skriva hem om. Räkna med oskarpa, urlakade och färglösa foton. Någon autofokus finns inte. Du kan ställa in objektivet på tre meter till oändligt, 90 cm till tre meter, eller haka på en närfotolins som fungerar på 40–50 cm avstånd. Sökaren på sidan har ingen parallaxmarkering. Det betyder att du riskerar att motivet inte hamnar mitt i bilden. Fujifilm Instax Film Wide Filmkassetter finns i dubbelpaket, för 15 kronor per bild. Allra bäst är kameran i bra ljus. Då ser bilderna helt okej ut, och är tillräckligt bra för att hängas upp på kylskåpsdörren ett tag. Som ett kul minne.  

Vår åsikt

En kamera med så många begränsningar har också ett begränsat användningsområde. Som ett komplement till en riktig kamera, eller en mobiltelefon, är den en skojig pryl att föreviga minnen med. Så länge man inte är intresserad av bildkvalitet. För det finns inte.
Läs hela artikeln och över 450 nya tester i året med prenumeration på Ljud & Bild.
är du redan prenumerant? Logga inn.
Provaprenumeration
0:-
Fri tillgång till ljudochbild.se
Bronsprenumeration
349:-/halvår
1/2 år (6 nr) Digitalutgåva varje månad Fri tillgång till ljudochbild.se
Silverprenumeration
580:-/år
1 år (11 nr) Välkomstgåva Fri tillgång till ljudochbild.se Digitalutgåva varje månad
Guldprenumeration
999:-/år
1 år (11 nr) Ny digital film varje månad Välkomstgåva Fri tillgång till ljudochbild.se Digitalutgåva varje månad
Prenumerationen kommer automatiskt att förnyas till vanligt pris: Månad 49:-

Med prenumeration på Ljud och Bild får du:

Fri tillgång till ljudochbild.se Digitalutgåva (iPad/Android) varje månad Rejäl rabattt Välj själv hur länge du vill prenumerera - och med eller utan film Fin välkomstpremie
Bästa pris på Fujifilm Instax Wide 300
Pricerunner.se är en kommersiell partner till ljudochbild.se. De levererar uppdaterade priser, prisjämförelser och produktinformation.
  • Optik: 95 mm/f14 (motsv ca 50 mm)
  • Skärm: Nej
  • Sökare: Schaktsökare 0,37x
  • Funktioner: Blixt, 108 x 88 mm-utskrifter
Pris: 1500:-


Har du något att lägga till??

Värlkommen till Ljud & Bilds diskussionsforum. Vi vill gärna veta vad du tycker. Håll dig till ärmnet och var saklig så slipper vi ta bort eller moderera inlärgg. övriga frågor och synpunkter härnvisas till redaktion@ljudochbild.se.

Alltid uppdaterad!

Fri tillgång till Ljud & Bild i en månad

0:-