annonse
annonse

Test av: Epson SureColor P800

Fotokvalitet i A2-format

Stora bilder är mycket roligare att titta på. Men man behöver ett ordentligt redskap.

Lyd & Bilde mener

Felfria fotoutskrifter i storformat gör att bilderna kommer till sin rätt. Trådlös utskrift och flexibel pappershantering gör skrivaren lättskött, även för oerfarna fotografer.
Rullhållare är extrautrustning.
annonse

Fotografer som ska sälja sina bilder behöver hög utskriftskvalitet. Sådant kostar pengar. Bilderna ska ju inte bara ha varaktig kvalitet, de ska se så bra ut som möjligt också. Då räcker det inte med en enkel A4-skrivare från Coop.

Man får hosta upp mycket mer pengar för att få professionell utskriftskvalitet.

Om man klarar sig med en A3-skrivare behöver det inte bli så kostsamt. En Canon Pixma Pro-eller Epson SureColor-skrivare kostar en bra bit under 10 000 kronor och har en utmärkt utskriftskvalitet i A3-format. Det finns bara en hake: de kan inte skriva ut i A2.

Skillnaden är större än den kanske låter. En bild i A2 är dubbelt så stor som en i A3. Det ger ett helt annat intryck av fotografiet när det sitter bakom glas och ram. Landskap, makro eller porträttbilder ser mycket snyggare ut i A2 än i A3 när de hänger på väggen.

Men det finns nackdelar med A2 också. Skrivaren blir mycket större och drar mer bläck. Och stora bläckpatroner kostar mer.

Därför är det bara de mest sparsmakade fotograferna, som säljer sina bilder, som behöver en skrivare av det här formatet.

 

Snabbare

Den här tillhör inte de största skrivarna. Epson SureColor P800 är proffsversionen av den kritikerosade P600 som gör A3-utskrifter, och inte större än att den får plats på en yta som är 70 x 40 cm. Med påmonterad rulle (extrautrustning) är den 75 cm djup.

Det är en bit kvar till volymen på Epsons större 4900-modell, för 40 000 kronor, som många yrkesfotografer känner igen.

P800:s design, funktioner och bläckteknik är i stort sett samma som i den dyrare A2-modellen, som ersätter den populära 3880-modellen med A2-format.

 

Läs vårt test av Epson 3880.

 

Det betyder att nya P800 har Epsons pigmenterade UltraChrome HD-bläck och MicroPiezo AMC-skrivarhuvud (Advanced Meniscus Control) för att ge bättre färgdynamik, mättnad och finare detaljer.

För fotografer innebär det bättre färgegenskaper och djupare svärta, med finare kontrastgraderingar. Vilket syns både i färgbilder och svartvita bilder. De nio bläckpatronerna är mycket större än normalt för fotoskrivare: 80 ml. Som jämförelse är mellan 10 och 20 ml en vanlig storlek för bläckpatroner för vanliga hemskrivare.

Nio 80 ml bläckpatroner, vara fyra är svarta och grå toner, gör att Epson-skrivaren är enastående med svartvita bilder. (Foto: Tillverkare)

Nio 80 ml bläckpatroner, vara fyra är svarta och grå toner, gör att Epson-skrivaren är enastående med svartvita bilder. (Foto: Tillverkare)

Här utgörs de olika patronerna av två med svart bläck, två med grått och en vardera med cyan, ljus cyan, gult, magenta och ljus magenta. De svarta och grå (light black, matte black, light light black och photo black) används för mättnad, gradering och glansning av bilderna och bidrar särskilt till svärtan och gråskalan i svartvita utskrifter.

Jämfört med 3880-modellen är P800 betydligt moderniserad och mycket mer användarvänlig. Tack vare en vridbar pekskärm och trådlösa utskrifter är den mer flexibel. Och snabbare.

En bild i A3+ tar ungefär fem minuter, vilket inte är lika snabbt som P600 som klarar det på under två och en halv minut. Men den tar inte mer än drygt sju minuter på sig med A2 och normala fotoinställningar – men nästan tretton minuter med ett A2-ark när utskriftsinställningarna är inställda på maximal kvalitet.

 

Svärta och kontrast

Det fina med Epsons P800 är att den klarar papper, kartong, overhead och konstpapper upp till en och en halv millimeters tjocklek och det finns ICC-profiler för en lång rad pappersmedia.

Detta är också en källa till avvikelser som ingen fotograf vill ha, för de olika papperstyperna beter sig olika när de mättas med bläck. En pappersprofil för utskrifter (ICC) kompenserar för det, men de allra mest nogräknade fotograferna kommer att se skillnader på blankt papper och tjock matt papperskvalitet, vilket kan betyda att man måste tillbaka till Photoshop och anpassa utskriftsprofilen.

Utan att gå alltför vetenskapligt tillväga, utan baserat på krävande testplanscher och andra utskrifter, är det ingen tvekan om skrivarens fotokvaliteter. Skillnaden mot P600 är föga överraskande relativt liten. Du kan se lite finare detaljering om du använder förstoringsglas på utskrifter från P600. Detta kan bero på mindre droppstorlek (2 i stället för 3,5 pikoliter) och aningen högre upplösning.

En jämförelse med utskrifterna från vårt test av 3880-modellen visar tydligt hur mycket bättre den nya skrivargenerationen är. Det är inte lika stor skillnad i färgdynamik som förväntat, men kontrastgraderingarna och svärtan är mycket bättre med P800. Tittar man på en blå himmel, rödtoner, gröna blad i landskapsbilder och hudtoner så är färgerna också bättre mättade och har ännu finare graderingar. Så att bilderna ser mer levande ut.

Byter man till svartvitt är skillnaden påtaglig. Bilddynamiken och gråskalans gradering är enastående med P800. Det syns fler detaljer i skuggor och i porträtt är gråtoner helt enkelt vackra. Djupet i svärtan är kanske den största skillnaden mot 3880 och kan vara en tillräckligt stor anledning att byta för dem som skriver ut mycket i svartvitt. Annars är inte skillnaden så stor att en välfungerande 3880 måste kastas på tippen och ersättas av en P800.

 

Inte bara för proffs

Med SureColor P800 har Epson lyckats förbättra en av de bästa skrivarna vi har skådat. Den är snabbare, enklare att använda och kan skriva ut direkt från mobil och surfplatta, till exempel en iPad Pro. Som en del fotografer garanterat kommer att använda för att visa upp sin portfölj och för att redigera bilder som överförs trådlöst från kameran till surfplattan. Men det innebär inte att P800-skrivaren bara passar för proffs. Den kan användas av alla amatörer och proffs som behöver en flexibel A2-skrivare som ger gallerikvalitet på olika pappersmedia.

Fakta & Betyg:
  • 9 x 80 ml UltraChrome HD-bläckpatroner
  • 2,84 Dmax
  • A2-pappersstorlek (43,2 x 55,9 cm), 2880 x 1440 dpi
  • Wi-Fi/AirPrint/Google Cloud Print/USB 2.0 /ethernet-anslutning
  • 6,8 cm pekskärm
  Tillverkare:
  Epson
  Pris:
  11.700,-
  Importör:

  Läs också:

  Världens minsta proffskamera

  Sonys minsta videokamera är ett kraftpaket för videoproffs.

  Systemkamera för stilmedvetna

  Med tanke på storleken är Olympus nya PEN-kamera ett litet kraftpaket.

  Prisvärd kvalitetskamera

  Fujifilms lilla systemkamera är en liten värsting med dolda egenskaper som gör den till ett utmärkt alternativ till dyrare kameror.

  Förträfflig Fujifilm-optik

  Den här lilla 23 mm-vidvinkeln ger skarpa bilder under alla förhållanden.

  Nikon-tele i en klass för sig

  Priset är svårt att svälja men uppvägs av den höga bildkvaliteten.

  Användbar makro-tele

  Makroobjektiv behöver inte ha begränsningar. Se bara på Fujifilms makro-tele.

  Specialobjektiv för porträtt

  Om du vill ha ett annat uttryck i porträtten är det här rätt objektiv.

  Extrem porträtt-tele

  Olympus lilla 45 mm är ett av de skarpaste och mest ljusstarka objektiv vi har testat.

  Superb resezoom till Sony

  Om man kan leva utan lite ljusstyrka så är det den här Sony-zoomen man ska ha.

  Välj rätt objektiv till kameran

  Optiken är viktigare än megapixlarna, här är en kort guide till vanligaste objektiven.

  Seriös resekompakt

  Canons lilla kamera har egenskaper som man inte brukar förknippa med kompaktkameror.

  Maxad videokamera

  Panasonic Lumix GH5S är en unik systemkamera, med renodlade egenskaper för proffsvideo.

  På forsidan nu

  4 Gaming-tangentbord

  Gaming är hett och tillbehör till spel säljer som glass i solsken. Vi har nyligen testat spelmöss, spelhörlurar och spelmonitorer....

  Crooked House: Trååååkig Agatha Christie

  Av omslaget att döma skulle man kunna tro att vi borde förbereda oss för en skräckfilm om ett hemsökt slott....

  Jabra Elite 65T

  Sedan Apple släppte sina AirPods i december 2016 har det hänt mycket och många konkurrenter har hunnit ut på marknaden...

  Sony Xperia XZ2

  Förra årets Xperia XZ1 var en mer sansad version av den helt galna Xperia XZ Premium, med en mer normalstor...

  The Big Sick: Charmig kulturkrock

  Kumail (Kumail Nanjiani) är andra generationen pakistansk invandrare i USA. Hans föräldrar har tagit med sig religionen, sederna och kulturen...

  annonse
  annonse
  annonse
  annonse
  x

  TÄVLING!

  Nu släpps en av tidernas mest framgångsrika
  filmserier på 4K UHD Blu-ray: Harry Potter 1-7B.

  Delta i tävlingen

  I samarbete med Fox/Paramount ger Ljud & Bild dig chansen att vinna alla de 8 nya filmerna på Blu-ray/4K UHD.