Foto & Video Hi-fi Hemmabio Högtalare Hörlurar TV

test: Epson Expression Photo HD XP-15000

Fotoskrivare för entusiaster

Hoppa över multiskrivaren om du vill ha stora fotoutskrifter av hög kvalitet.

Av / 2018-07-02 - 11:13
Epson Expression Photo HD XP-15000
Lasse Svendsen

Kanske är den gamla skrivaren mogen för återvinning. Kanske upptäckte du att den råbilliga multifunktionsskrivaren du köpte på stormarknaden inte gjorde särskilt bra foton. Kanske är du bara drabbad av fotobacillen och vill ha större och bättre utskrifter.

Under alla omständigheter är det klokt att orientera sig lite på marknaden först. Om man till exempel vill ha större bilder än A4 så är A3+ nästa steg. Då är bilderna tillräckligt stora för att synas när de hänger på väggen.

Fast det är ju ingen poäng med det om inte bildkvaliteten håller måttet.

Det finns väldigt billiga A3-skrivare. Men som med så mycket annat är det allra billigaste sällan bra nog om man ställer höga krav på kvalitet.

Fast det är klart, läxrapporter, brev på vanligt papper, några dokument ibland och en och annan färgbild behöver inte ställa några speciella krav på skrivaren.

Snarare är det de som är intresserade av foto som bör ta sig en titt på Epson Expression Photo HD XP-15000. En trådlös fotoskrivare som även går att styra från en app på mobilen.

Nästan storformat

Den skriver ut upp till A3+-format, alltså dubbelt så stort som A4, och kostar mindre än Epsons renodlade fotoskrivare i samma format. Till exempel A3+-skrivaren SureColor P600. Men den har en billigare bläckteknik och inte Epsons pigmenterade UltraChrome HD-bläck, med MicroPiezo AMC-skrivhuvuden.

Sådant är reserverat för Epsons proffsskrivare.

(Foto: Tillverkare)

Fotobläck

Den här skrivaren använder i stället Claria Photo HD-bläck som skjuts ut med 1,5 pikoliters droppstorlek från 180 munstycken per färg. Det gör att skrivaren är relativt snabb och bra. Ett foto i A4 tog ungefär 70 sekunder och hade väldigt bra färgmättnad och skärpa.

Bläcket är fördelat på sex bläckpatroner: svart, magenta, gult, cyan, grått och rött och patronerna finns i extra stora storlekar. De som använder skrivaren mycket får bättre ekonomi genom att välja XL-patronerna.

XP-15000 är inte bara gjord för fotoutskrifter i hög kvalitet. Det finns en A4-låda under skrivaren som har plats för 200 vanliga ark. Och det går att skriva ut på båda sidor, så kallad duplex. Bra för miljön.

Arkmatning från alla håll

Uppackning och installationen är lättare än med många andra skrivare jag har testat. XP-15000 är inte bredare än 48 cm och har arkmatning för tjockare eller bredare A3-media från baksidan – och plats för 50 A3-ark på ovansidan.

Den kan också skriva ut på särskilda CD- och DVD-skivor.

Om man väljer att använda arkmataren på baksidan är det bra att känna till att man behöver assistera den för hand. Annars riskerar man att udda format matas in skevt och då kan fotopapperet i värsta fall gå sönder under matningen.

Matningen från toppen är aldrig något problem.

Under den första installationen bör man göra ett par provutskrifter för att kalibrera skrivarhuvudena och sedan lägga in det trådlösa nätverket om man vill skriva ut trådlöst. Från exempelvis mobilen.

Det går också att koppla in till datorn via USB, eller till ett kablat nätverk med ethernet.

Sex patroner med fyra färger plus svart och grått ger bättre färgutskrifter och jämnare svartvita graderingar.

Trådlös utskrift

HD XP-15000 stöder trådlös styrning från mobiltelefonen, med en lång rad appar. Epsons E-mail Print-app, Epson Remote Print, Epson iPrint (iOS, Android) och jag vet inte vad. Det gör den väldigt praktisk för de som behöver en familjeprinter som kan allt. En 10 x 15 cm fotoutskrift från mobilen görs på bara ett par sekunder med app-styringen och tack vare 200 ark i facket räcker den för många läxutskrifter.

Skrivaren kan även skötas från knapparna bredvid färgskärmen, som inte är en pekskärm men som fungerar perfekt.

Några tips

När man ska göra fina fotoutskrifter måste man själv lägga in önskad papperstyp och storlek. Kom ihåg att välja varifrån papperet ska matas, väljer man auto så föredrar skrivaren att hämta papper från det understa facket.

För säkerhets skull är det därför värt att välja både storlek, kvalitet och placering manuellt.

Fotokvalitet

Skrivaren tillhör inte de snabbaste, oavsett media, men som vi vet är det värt att vänta på kvalitet. En vanlig A4-utskrift tar inte mer än en och en halv minut, men väljer man högre upplösning tar skrivaren mer tid på sig och kan lätt passera tre minuter per bild. Och dubbelt så mycket en gång till för A3+.

Fast det tycker jag att det är värt. Fotokvalitet är nämligen mycket bra. Svärta och gradering är inte lika djup och jämn som från en SureColor P600 eller P800 (vår referens), men för många fotografer är inte skillnaderna tillräckligt stora för att det ska vara värt att lägga mer pengar.

Kom ihåg att välja högsta kvalitet i svartvita utskrifter och strunta i Epsons förslag att välja ”svartvitt” för svartvitt. Väl i stället ”gråskala” innan du skriver ut, då får du mer neutrala svartvita utskrifter utan färgstick.

Det finns inte lika omfattande justeringsmöjligheter här som i Epsons dyraste fotoskrivare, men utskriftskvaliteten är ändå mycket hög. Detaljrikedomen och skärpan är nästan i klass med dyrare skrivare och klart bättre än alla multifunktionsskrivare vi har sett.

(Foto: Tillverkare)

Slutsats

Om man vill ha så bra fotoutskrifter som möjligt utan att spräcka sin budget så är Epson Expression Photo HD XP-15000 ett mycket bra val. Den är inte snabbast på något, men den är definitivt bäst på mycket. Fotoutskrifter, till exempel. Och så har den papperskassett för vanligt A4-papper och kan styras trådlöst från mobilen och datorn. Epson-skrivaren är ungefär så nära man kan komma proffskvalitet utan att betala proffspris, och med A3+-format blir bilderna tillräckligt stora för att skänka ännu mer glädje än A4.

Karakter
Epson Expression Photo HD XP-15000

Ljud & Bild tycker

Kompakt kvalitetsskrivare i A3+-format för fotoentusiaster med stram budget. Praktfull fotokvalitet, trådlösa utskrifter och enkel arkmatning. Måttlig utskriftshastighet.

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Vill du läsa hela artikeln?

Med LB+ Total får du tillgång till ALLT innehåll på Ljud & Bild och LB Home

Redan prenumerant? Logga inn.

Vill du ha tillgång till enbart Ljud & Bild eller LB Home?

Klicka här för att beställa Ljud & Bild

Klicka här för att beställa LB Home

Extrem skärpa i behändigt format

Kameran som aldrig blir omodern

Kommer sent, men välförsedd, till festen

Kompakt och kompetent telezoom

De bästa instant-bilderna

Flygande dubbeldäckare

Kamera med artificiell intelligens

Kör om konkurrenternas kameror

Fullformatkamera för liten budget

Fenomenalt användbar kameradrönare

En perfekt kompromiss

En varg i fårakläder

Ljud & Bild
Rulla till toppen