annonse
annonse
annonse

Canon EF 35mm f1.4 II L USM

Skarp vidvinkel till Canon-kameror

Den kostar skjortan och lite till, men för somliga är bara det bästa bra nog.

Plus
Exceptionellt jämn skärpa rakt igenom, med snabb fokus och tjusiga bakgrunder med full bländaröppning.
Minus
Oerhört kostsam konstruktion, utan bildstabilisator, stor och tung för att vara en 35 mm.

Det är stort, tungt och svindyrt. Men det är priset man får betala för ett av de skarpaste 35 mm-vidvinkelobjektiven man kan sätta på en Canon-kamera.

35 mm är en av mest användbara brännvidderna. Den är inte för bred för att man ska riskera ljusförluster i hörnen – vinjettering – eller kraftig förvrängning med ojämn skärpa. Den är inte heller så smal att man får med för lite bildyta och det går att ta porträtt i miljöer där 50 eller 90 mm är för begränsat.

Den kan också användas till scenfotografering, landskap, sport, arkitektur, gatufotografering – kort sagt det allra mesta utom makro. Ett ljusstarkt 35 mm-objektiv behöver inte kosta mer än fyra, fem tusenlappar och kan fungera som ett kompakt standardobjektiv när man inte behöver zoom.

Kompakt och billigt är inte det första man tänker när man ser Canons nya 35 mm/f1,4 för fullformat-EOS-kameror. För obeskedliga 23 000 kronor är det bland det dyraste man kan sätta på en Canon-kamera (som inte är en extrem tele), och den dyraste vidvinkeln Canon har.

 

Ny konstruktion

Det säger sig självt att den här konstruktionen skiljer sig från en vanlig vidvinkel. Canon säger också att målet har varit optiska prestanda, inte storlek eller pris. Glaset är därför av det mer påkostade slaget, med två asfäriska linselement, två UD-element (för kontrollerad spridning) och en speciell konstruktion som kallas Blue Spectrum Refractive-optik (BSR).

Annons: Artikeln fortsätter nedan

Det är ett slags sandwich av organiskt optiskt material som ligger mellan två linselement för att kompensera för brytningseffekten som orsakar blåskäret i kromatisk felbrytning. Sådant går att ta bort under efterredigeringen, men det bästa är naturligtvis om den optiska konstruktionen tar hand om det på egen hand.

Detta är en del av förklaringen till vikten på 760 gram och längden 106 mm. En annan är den robusta mekaniska konstruktionen, som här är nästan överdrivet stabil med vädertätningar och utsökt byggkvalitet.

Det är alltså ett relativt stort objektiv, men inte ohanterligt. På en EOS 5DsR som vi testade med, var det en välbalanserad kombination av snabb och tystgående autofokus samt en alldeles praktfull bildkvalitet. Med full bländaröppning ger de nio runda bländarlamellerna en silkeslen bakgrund, med minimal vinjettering och praktiskt taget ingen förvrängning alls. Den lilla vinjettering som finns vid f1,4 – ungefär ett och ett halvt steg – har nästan försvunnit helt vid f2 och är helt borta från f2,8. Om man tittar noga på testbildernas hörn syns det en felfri skärpa ut mot hörnen vid f2, men en något mattare skärpa med full bländare.

Det är så bra det går att göra det på en fullformatkamera med ljusstark vidvinkel, och objektivet är helt enkelt något av det bästa vi har testat med 35 millimeter.

Det ger en så jämnskarp bild med normal kontrast och har praktiskt taget inga kromatiska brytningar. Diffraktion uppträder långsamt från bländare 11, och då sjunker också skärpan gradvis, men det är sällan man kan få en så jämn skärpa med så många bländare – från full öppning – som här.

Med inbyggd bildstabilisator för exempelvis videoinspelning, och ett något angenämare pris. skulle Canon EF 35 mm/f1,4 II fått ett klart maxbetyg.

Det är stort, tungt och svindyrt. Men det är priset man får betala för ett av de skarpaste 35 mm-vidvinkelobjektiven man kan sätta på en Canon-kamera. 35 mm är en av mest användbara brännvidderna. Den är inte för bred för att man ska riskera ljusförluster i hörnen – vinjettering – eller kraftig förvrängning med ojämn skärpa. Den är inte heller så smal att man får med för lite bildyta och det går att ta porträtt i miljöer där 50 eller 90 mm är för begränsat. Den kan också användas till scenfotografering, landskap, sport, arkitektur, gatufotografering – kort sagt det allra mesta utom makro. Ett ljusstarkt 35 mm-objektiv behöver inte kosta mer än fyra, fem tusenlappar och kan fungera som ett kompakt standardobjektiv när man inte behöver zoom. Kompakt och billigt är inte det första man tänker när man ser Canons nya 35 mm/f1,4 för fullformat-EOS-kameror. För obeskedliga 23 000 kronor är det bland det dyraste man kan sätta på en Canon-kamera (som inte är en extrem tele), och den dyraste vidvinkeln Canon har.  

Ny konstruktion

Det säger sig självt att den här konstruktionen skiljer sig från en vanlig vidvinkel. Canon säger också att målet har varit optiska prestanda, inte storlek eller pris. Glaset är därför av det mer påkostade slaget, med två asfäriska linselement, två UD-element (för kontrollerad spridning) och en speciell konstruktion som kallas Blue Spectrum Refractive-optik (BSR). Det är ett slags sandwich av organiskt optiskt material som ligger mellan två linselement för att kompensera för brytningseffekten som orsakar blåskäret i kromatisk felbrytning. Sådant går att ta bort under efterredigeringen, men det bästa är naturligtvis om den optiska konstruktionen tar hand om det på egen hand. Detta är en del av förklaringen till vikten på 760 gram och längden 106 mm. En annan är den robusta mekaniska konstruktionen, som här är nästan överdrivet stabil med vädertätningar och utsökt byggkvalitet. Det är alltså ett relativt stort objektiv, men inte ohanterligt. På en EOS 5DsR som vi testade med, var det en välbalanserad kombination av snabb och tystgående autofokus samt en alldeles praktfull bildkvalitet. Med full bländaröppning ger de nio runda bländarlamellerna en silkeslen bakgrund, med minimal vinjettering och praktiskt taget ingen förvrängning alls. Den lilla vinjettering som finns vid f1,4 – ungefär ett och ett halvt steg – har nästan försvunnit helt vid f2 och är helt borta från f2,8. Om man tittar noga på testbildernas hörn syns det en felfri skärpa ut mot hörnen vid f2, men en något mattare skärpa med full bländare. Det är så bra det går att göra det på en fullformatkamera med ljusstark vidvinkel, och objektivet är helt enkelt något av det bästa vi har testat med 35 millimeter. Det ger en så jämnskarp bild med normal kontrast och har praktiskt taget inga kromatiska brytningar. Diffraktion uppträder långsamt från bländare 11, och då sjunker också skärpan gradvis, men det är sällan man kan få en så jämn skärpa med så många bländare – från full öppning – som här. Med inbyggd bildstabilisator för exempelvis videoinspelning, och ett något angenämare pris. skulle Canon EF 35 mm/f1,4 II fått ett klart maxbetyg.
Läs hela artikeln och över 450 nya tester i året med prenumeration på Ljud & Bild.
är du redan prenumerant? Logga inn.
Provaprenumeration
0:-
Fri tillgång till ljudochbild.se
Bronsprenumeration
349:-/halvår
1/2 år (6 nr) Digitalutgåva varje månad Fri tillgång till ljudochbild.se
Silverprenumeration
580:-/år
1 år (11 nr) Välkomstgåva Fri tillgång till ljudochbild.se Digitalutgåva varje månad
Guldprenumeration
999:-/år
1 år (11 nr) Ny digital film varje månad Välkomstgåva Fri tillgång till ljudochbild.se Digitalutgåva varje månad
Prenumerationen kommer automatiskt att förnyas till vanligt pris: Månad 49:-

Med prenumeration på Ljud och Bild får du:

Fri tillgång till ljudochbild.se Digitalutgåva (iPad/Android) varje månad Rejäl rabattt Välj själv hur länge du vill prenumerera - och med eller utan film Fin välkomstpremie
Bästa pris på Canon EF 35mm f1.4 II L USM
Pricerunner.se är en kommersiell partner till ljudochbild.se. De levererar uppdaterade priser, prisjämförelser och produktinformation.
  • Typ: 35 mm vidvinkel
  • Ljusstyrka: f1,4
  • Närgräns: 28 cm
  • Filterdiameter: 72 mm
  • Linselement: 14 i 11 grupper
  • Mått/vikt: 80 mm diameter, 106 mm/760 gram
  • Övrigt: solskydd, väderskydd
Pris: 22000,-

Har du något att tillägga?

Välkommen till Ljud & Bilds diskussionsforum. Vi vill gärna veta vad du tycker. Håll dig till ämnet och var saklig så slipper vi ta bort eller moderera inlägg. Övriga frågor och synpunkter hänvisas till redaktion@ljudochbild.se.
test
Nokia 8.1
Räcker ett ”Nokia”? Tja …

Nokia 8.1 är en prisvärd mellanklassmobil. Men har den något speciellt att komma med? Förutom namnet?

Flaggskeppet Galaxy S10 är här Vi har känt på Samsungs nya monstermobil som har alla finesser man kan tänka sig.
test
Datacolor SpyderX Pro
Så får du korrekta färger

Fotografer måste kalibrera skärmen om färgerna ska bli rätt.

test
SteelSeries Stratus Duo
Gör datorn till en konsol

SteelSeries trådlösa spelkontroll är perfekt för springa-och-hoppa-spel på PC:n och mobilen.

test
Sonos Amp
Sonos dubblar

Äntligen en Sonos-förstärkare som är tillräckligt stark för att driva ordentliga högtalare med övertygelse. Naturligtvis med full multiroom-funktion.

Dyk med drönare Glöm flygande drönare, en undervattensdrönare är roligare!
Resekameror med superzoom Panasonic-kameror för fotografer på resande fot.
test
Nikon Z6
Fullträff med fullformat

Billigast är bäst i Nikons nya Z-serie med systemkameror.

High End Mässan 2019 Årets mässa bjöd på det mesta av det bästa inom ljud för kräsna öron.
2019 års Panasonic-TV får Dolby Vision och HDR10+ Det är bara den allra billigaste TV-modellen som inte får vara med när Panasonic rullar ut bättre HDR-format. Och Dolby Atmos.
grupptest
Seks 55-tums 4K med HDR-videokvalitet
En bra andra-TV

På jakt efter en billig extra-TV? Nu när butikerna tömmer sina lager på förra årets modeller kan du göra riktiga klipp!

Recension
Pacific Rim 2 – Uprising
Skitfilm! Uppföljaren till ”jätterobotar slår ihjäl jättemonster” är en stor besvikelse.
Trådlös McIntosh-soundbar Här är en soundbar-högtalare som tror att den är en hel anläggning.
annonse
Sluten toppmodell och förstärkare från Focal Den fantastiska hörluren Utopia har fått ett slutet alternativ i form av Stellia. Och så släpper Focal hörlursförstärkaren Arche.
Recension
The Predator (2018)
Skugga från det förflutna Inte en remake, utan en misslyckad fortsättning och en trist hyllning till originalet från 1987.
Recension
The Truth Matters
Mörkläggningen om kriget i Irak Bush-administrationen ljög medvetet om orsakerna till andra Irak-kriget – och pressen lät bli att ställa dem till svars.
Recension
Peppermint
Fullständigt ointressant Blodtörstig Jennifer Garner i blodfattig actionklyscha.
Recension
BlacKkKlansman
En politisk ­knytnäve! Spike Lee levererar en av sina bästa filmer – om rashat förr och nu.
Släpp lös musiken Genom att jorda högtalarna har Audiovector lyckats förbättra ljudet.
16x-zoom från Olympus Kompakt 12–200 mm-objektiv.
test
Nokia 5.1 Plus
Billig Nokia ­överraskar en smula

På flera områden är Nokia 5.1 Plus bättre än man kan förvänta sig för pengarna. Fast ett par kompromisser kommer man inte undan.

test
Audeze Mobius
Utanför huvudet-upplevelse

Audezes lyx-headset bryter mot en av de grundläggande reglerna för hörlurar. Och låter bra!

Bättre skärmkalibrering Datacolor har förbättrad Spyder-kalibreringen.
Tre nya specialobjektiv från Leica Så här ser de alltså ut, de tre specialobjektiven som Leica lanserat till M-systemet.
Recension
Velvet Buzzsaw
Konstnärligt mord! En ganska så misslyckad genreblandning av ironisk satir och slasher-rysare.
grupptest
6 trådlösa hörlurar
Trådlöst ljud ­ på allvar

Hörlurar för dig som tar ljudkvaliteten seriöst men inte vill bli helt ruinerad på kuppen.