annons
annons

Leica X

Kostsam lyxkompakt

Få kameror skänker lika mycket ägarglädje som en Leica. Men bara under förutsättningen att den håller vad den lovar.

Blixtsnabb och knivskarp. Med den här kameran ska det mycket till för att missa motivet. Testets bästa ergonomi.
Mycket grumligheter vid hög ISO och markant förlust av skärpa med full bländare.

Leica har ikonstatus. Och det beror inte bara på alla de berömda bilderna som är tagna av legendariska fotografer, utan också på den ägarglädje som kvaliteten i en Leica-kamera kan ge. Förhållandevis stora Leica X är nästan en lightversion av M, Leicas mest ikoniska kamera, och det är inte bara designen med de rundade hörnen som påminner om M.

Skötseln med slutartidshjul och manuell fokusring är identisk, fast här går det inte att byta ut 35 mm-objektivet med ljusstark bländare 1,7. Däremot har kameran autofokus som enkelt kan överstyras genom att bara vrida på fokusringen. I den här prisklassen hade vi föredragit inbyggd sökare, men det finns en separat elektronisk sökare för 4 000 kronor som passar till Leica X.

Bildkvalitet
Leica-kamerans största styrka är ett gnistrande bra objektiv med fast brännvidd och hög ljusstyrka. Objektivet är skarpt från hörn till hörn, med alla bländare. Eller rättare sagt: den vägrade att låta oss välja f1,7,vilket vi ska återkomma till om ett par rader. Men alltså, från f2,8 till f16: knivskarpt. Upplösningen och detaljskärpan är överlag bra till ungefär ISO 2000, sedan dyker brus upp och från ISO 3200 behöver filerna efterbehandlas. Bilddynamiken och exponeringsprecisionen är mycket bra, om än inte enastående, men färgåtergivningen är lätt att gilla. Välmättade färger med jämna toner, och inte minst fina hudfärger, höjer betyget.

Användning
Kameran är stor och ligger fint i handen, med alla primära rattar och knappar nästan perfekt placerade. Kortaste slutartid är bara 1/2000 sekund, och somliga av oss vänjer sig aldrig vid att ställa in bländare med en ring på ovansidan av kameran. Vilket leder mig till ett problem: du får inte bestämma själv om bländaren ska ner till f1,7. Då väljer kameran allt mellan f1,7 och f2,8, möjligtvis för att kompensera för lite för långa slutartider. Ett annat minus är att du inte kan välja att lagra råfiler (DNG) utan att samtidigt lagra JPEG-filer! En märklig logisk brist, enligt vår mening.

Leica X borde bjuda på mer för pengarna, även om just ekonomi inte är skälet att välja en Leica-kamera. Den saknar sökare och har för många begränsningar för att vi ska rekommendera den till andra än särskilt intresserade. Ska man ha en Leica-kamera så rekommenderar vi hellre D-Lux, som är Leicas attraktiva utgåva av Panasonic LX100.

Bästa pris på Leica X
Pricerunner.se är en kommersiell partner till ljudochbild.se. De levererar uppdaterade priser, prisjämförelser och produktinformation.
  • Typ: 16 Mp kompaktkamera med APS-C-bildsensor
  • Optik: 35 mm/f1,7
  • Skärm: 7,6-cm LCD-skärm, 920 K bildpunkter
  • Funktioner: 5 bilder/s, 1080p-video, blixtsko
  • Pris: 18 000 kr
  • leica-camera.se
Pris: 18000:-


Har du något att lägga till??

Värlkommen till Ljud & Bilds diskussionsforum. Vi vill gärna veta vad du tycker. Håll dig till ärmnet och var saklig så slipper vi ta bort eller moderera inlärgg. övriga frågor och synpunkter härnvisas till redaktion@ljudochbild.se.

Alltid uppdaterad!

Fri tillgång till Ljud & Bild i en månad

0:-